gary tyler fox napisał
@
udarr ; @
supermate ; dajcie no dobry przepis na szakszuke, wiem ze sa na necie ale wiadomix lepiej od kogos wziac kto czesto to je i wie czym doprawiac itp x)))
ja nie wiem czy dobrze robię ale mi smakuje - na oliwie podsmażam cebulę (zazwyczaj czerwoną), czosnek, kumin, chili (świeże lepsze), potem wrzucam pokrojone pomidory i czekam aż się rozpadną, wjeżdża też pieprz, sól i cukier jak pomidory są kwachy (jak robisz z puszki to będą) można trochę pod przykryciem je poddusić a jak jest dużo wody to nie trzeba (zależy czy pomidory całe wrzucasz czy chce Ci się bawić w wykrajanie miąższu bo mi się nigdy nie chce), robię małe wgłębienia w tym co powstało i wbijam jajka, ja przykrywam wtedy patelnie pokrywką i w momencie kiedy tylko białko się zetnie (najczęściej robi się też powłoka na żółtku) to wyłączam ogień i podaję - wtedy żółtko jest płynne. Do tego jakaś bagietka skropiona oliwą i podpieczona w piekarniku.
Zakładki