Bardzo fajny druid napisał
a hamburgera wymyslil niejaki Fletcher Davis...
zarowno on jak Karldir Nurman wymyslili jak to sprzedac w porecznej formie... nie da sie wskazac tworcy jako takiego, ktory wymyslil od podstaw. ziomek zaadaptowal stary bliskowschodni sposob pieczenia miesa i zaczal to sprzedawac bialasą.
a sis to nie mielone mieso, tylko cale kawalki miesa pieczone nad weglem na szpadce. po zmieleniu robi sie kofta kebab.
peace, yo, pozdro 600
wymyślił, żeby mięso i warzywa upchnąć do bułki, raczej mało to miało wtedy wspólnego z tureckim daniem. Da się wskazać twórce i był nim ziomek z artykułu. wymyślił to od podstaw korzystając tylk ze sposobu przygotowanie mięsa znanego w turcji. mielona wołowina i warzywa też była, ale to nie znaczy, że gość który wsadził ja z warzywami do bułki zaadaptował jakikolwiek sposób. wymyślił coś zupelnie nowego. Ludzie jedli pomidory, ale zupa pomidorowa to jest inne danie a, nie ADAPTACJA
A co do burgera, to znowu korzystasz z wiki i znowu jesteś mocno nieprecyzyjny :) Ten sposób podawania dania przywędrował z niemiec, gdzie ludzie to jedli, ale nie znany jest konkretny twórca. Danie zostało przez emigrantów spopularyzowane w ameryce i autor i data w tym wypadku jest umowna
No w dupie z tym. maja w saharze shis i nazywają tym mięso mielone. oszusci pierdoleni
http://www.kebab-sahara.pl/menu-sahara.html#lokal
@topic
Zakładki