w sumie racja z tym ryżem, wyjdzie meksykańska paella ;d a bulion wołowy i tak zawsze dodaję ok 100ml dla smaku
Wersja do druku
https://i.imgur.com/mt4GMxy.jpg?1
słabiutko, ale zawsze coś
ja bazuje na tym ale w zasadzie robię z pamięci i każdy inaczej wychodzi, inne warzywa wrzucam, różne kolory papryk, cebuli itd w zależności co mi się podoba w sklepie i co będzie pasowało ;d
http://www.kwestiasmaku.com/dania_dl...e/przepis.html
generalnie to co musisz użyć to wołowina, papryka, KUMIN (tudzież kmin rzymski ale nie kminek),
no i mocno polecam ten sos ze śmietany, kolendry (w lidlu są krzaki) i limonki
Zainspirowany kolegą parę postów wyżej postanowiłem zrobić swoje pierwsze Sushi, po 2 godzinach spędzonych na youtube i obejrzeniu 1000 filmików z robienia sushi - efekty poniżej.
Zdjęcia jakioś kiepsko mi wyszły, no trudno, w rzeczywistości wygląda dużo lepiej i całkiem nieźle smakuje. Wszystkie kawałki skomponowane w różnych kombinacjach składników : łosoś, surimi, ogórek, awokado, sezam jasny, sezam ciemny do tego oczywiście wasabi.
Załącznik 311874Załącznik 311875Załącznik 311876
daje mocne, bo ja robiłem sushi już xx razy i daleko mi do takiej perfekcji w zwijaniu !
jak robiłeś ryż ? jak smakowo się udało ?
Też dam stare fotki z sushi zushi, lokalu w warszawie, który robi to meeega dobrze.
http://37.media.tumblr.com/b418b550d...t5o2o9_500.jpg
http://24.media.tumblr.com/a663a121a...5o2o8_1280.jpg
http://24.media.tumblr.com/09f57bcf0...5o2o2_1280.jpg
http://24.media.tumblr.com/ef1287fa2...5o2o5_1280.jpg
Down@
no i to jest profeska. gratuluje, musiało być pyszne
ryż to chyb kluczowa sprawa więc poświęciłem mu najwięcej czasu, najpierw dokładne płukanie w garnku tzn. wlewam wodę i pocieram ziarna o siebie w dłoniach (a nie, że wrzucam na sitko i płuczę wodą), wylewam i znowu to samo aż woda będzie przejrzysta (ok. 8-10x hehe), potem odlałem wodę i odstawiłem ryż na sitku na 15min aby podsechł (tak podobno trzeba wg. jakiś speców od sushi w londynie), potem znow do gara, na 100ml ryżu wlewam 120ml wody (ja wlałem z butelki żeby było tip top najlepsze składniki ;d), ręką mieszam w garnku żeby wszędzie przeniknęła ta woda (tak podobno też trzeba) i gotuję ok. 10min aż woda całkowicie wsiąknie w ryż, teraz odstawiam gar do wystygnięcia (jeśli ryż jest mocno al dente to przez ten czas jeszcze trochę zmięknie więc nie pękać, będzie git), po ostygnięciu nie mieszając ryżu przerzucam go w całości do dużej miski, polewam roztworem (na 500ml ryżu) : 60ml octu ryżowego, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli i mieszam do rozpuszczenia, po polaniu ruchami w stylu krojenia a nie mieszania rozprowadzam to dokładnie rozbijając przy tym wszystkie grudki, podobno dobrze w tym momencie jeszcze wachlować ryż jeśli dobrze nie ostygł ale mój był git, w zasadzie to tyle :)
Załącznik 311961Załącznik 311962
to bylo moje pierwsze samodzielnie zrobione chilli con carne ;d wyszlo pysznie:)
a te galaretki nizej zrobiła mama w swieta
widać, że mięso jakieś wieprzowe czy coś:D weź wrzuć kiedyś prawdziwą mieloną na twoich oczach wołowinkę. efekt jest zadziwiający :D
Dzisiejszy dzien byl cieply, sloneczny i wolny. Idealne warunki, zeby rozpalic grilla i wypic piwo.
Poledwiczka wieprzowa w marynacie jerk, pieczony baklazan (nie widac na zdjeciu:<) i domowej roboty radler do picia. Mieso pieklem nad zarem ok 2h bylo bardzo delikatne, ale nie wyschlo, bo przez caly czad smarowalem je piwem za pomoca pedzla.
Załącznik 312011
props za mięso i własne piwo chociaż szkoda, że radler bo wygląda na jakieś niefiltrowane pszeniczne ;(
czy to najbardziej po prawej to nie bakłażan?
btw jak robisz piwo? z brew kitów czy gotujesz słód itd?
widać, nie cykaj.
następnym razem weź strzykawkę i to mięso naszprycuj tym domowym radlerkiem. to dopiero bedzie dobre :D
Burrito
Załącznik 312013
@supermate ; mialem to zrobic, ale mialem tylko strzykawke do szprycowania duzych szynek, i wylatywalo piwo z miesa:(
@udarr ; to zalezy, kiedys kupowalem brewkity, ale ostatnio zrobilem oatmeal sutout ze slodu, ktory sam kupilem. Radler jest z lagera z kitu, mialem ostatnia butelke. Teraz na lato robie tez cydr (z soku NFC)
tak przy okazji domowego piwa :) mój milk stout, z którego jestem dumny
Załącznik 312040
brewkity są dla pedałów ;/