lepszy, ale mialem kurczaka zamarynowanego i wrzucilem sobie wieczorem tylko na patelnie i juz mi sie nic nie chcialo wiecej gotowac.
mimo wszystko, bagietka maczana w sosie curry to i tak sztos
Wersja do druku
Lipek jaki meksykański wojownik z pogranicza texsasu :D
Do quesy to polecam zrobić texas bbq. robi się go na bazie keczapu, więc jest dosyć łatwy
http://bbq.about.com/od/barbecuesauc...r/bl90907a.htm
Lipek dodawaj krótki opis jak robisz te swoje żarełka bo widzę że gust kulinarny masz w 99.9 % taki jak ja + robisz fajne proste dania i w sumie wiem że mogę podesłać pw ale jak będziesz dzień w dzień spamowany to będzie słabe ;D
Tutaj mam tylko pytanie czy to było zapiekane w piekarniku czy jakimś opiekaczu czy jak to zrobiłeś, bo kiedyś chciałem spróbować a w końcu odpuściłem bo stwierdziłem że 'na patelni' dużo pierdolenia :D
Btw lipek na krUla tematu ;d
Cynamonowe drożdżówki
Załącznik 308506
Kolejne studenckie danie na szybko:
Shoarma drobiowa + talarki z piekarnika + surówka + sos czosnkowy.
Załącznik 308601Załącznik 308600
Czym jest ów shoarma?
Owa shoarma to arabski odpowiednik tureckiego doner kebab i greckiego gyrosu
Chińszczyzna
składniki : polędwiczka wieprzowa (rozpływa się w ustach), czerwona papryka, cukinia, marchewka, pędy bambusa, cebule dymki, świeży imbir, czosnek, sos sojowy ciemny, sos sojowy jasny, sos ostrygowy, ocet ryżowy i szczypiorek z cebulek na dekorację, niestety zapomniałem kupić sezamu, no i ryż basmati
Załącznik 308604
Doner jest z Niemiec
@udarr ;
SZkoda tylko, ze nie dałeś zamiast ryżu jakiegoś makaronu sojowego, albo ryżowego :D
warzywa osobno, wszystkie kupione "w całości", poza pędami bambusa z puszki house of asia z PiPy za 3,99zł
sos ostrygowy i wszystko inne też z pipy, wiem, że jest też w carrefourze bo w weekend kupowałem również tam, rybne też
polędwicę wsadziłem do zamrażalnika na 40min żeby trochę stężała przez co mogłem ją pokroić na bardzo cienkie plasterki, potem zamarynowałem (600g) w 3 łyżkach ciemnego sojowego, 2-3 ząbkach czosnku, 2cm imbiru i odrobinie miodu - odstawiłem na godzinę potem na patelni stir fry i podlanie chochlą bulionu, w którego skład wchodziło 500-600ml wody, kostka rosołowa, 2 łyżki ciemnego, 2 jasnego, 2 ostrygowego, 2 ryżowego octu, imbir i czosnek
nie chcę się kłócić, ale tak się składa, że lingwistyka i kebab to moje hobby:D
"döner" to po turecku "obracać się", a "döner kebab/kebap" to "mięso obracające się na rożnie". Nie ma się co sugerować "ö", Turcy też je mają w swoim alfabecie.
Inna sprawa, że döner jest bardzo popularny w Niemczech ze względu na duży odsetek imigrantów z Turcji, którzy otwierali bary właśnie z dönerem... + dochodzi fakt, że odmian kebabu jest tyle, że trudno się w nich połapać. Ta jest najpopularniejsza... mało jest miejsc serwujących np. şiş kebab.
Koniec dygresji:)
Dziś ostatki, zrobiłem pączki
Załącznik 308628