Reklama
Strona 109 z 166 PierwszaPierwsza ... 95999107108109110111119159 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 1,621 do 1,635 z 2489

Temat: Torgu, gotujemy!

  1. #1621
    Avatar supermate
    Data rejestracji
    2013
    Położenie
    Warszawa
    Wiek
    34
    Posty
    1,931
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Cytuj Marekexp napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Moja dziewczyna poprosiła mnie o nauczenie jej gotować zupełnie od podstaw, bo nic nie potrafi(udało się jej nawet dwa razy zepsuć kleik) i zastanawiałem się od czego można zacząć? Jakaś ciekawa potrawa? Nie chciałbym, żeby była zniechęcona po pierwszej lekcji, więc stąd moje pytanie. Stawka jest wysoka, bo nie udaję, że liczę na to, żeby mi coś czasem pichciła ;).
    Rillettes z łososia. Rillettes po francusku znaczy po prostu smarowidło. Daniej jest banalne przez duże B. Jedyna filozofia to upiec łososia i pokroić warzywa.
    Trochę zabawy kulinarnej będzie miała, a danie na sto procent się jej uda i na większości osób które tego spróbują zrobi wrażenie. potwierdzone info.

    tu masz przykladowy przepis:

    http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_o...a/przepis.html

    p.s

    dzieki za plecaczek zielony :)
    Ostatnio zmieniony przez supermate : 07-11-2013, 21:58

  2. #1622
    Avatar marek
    Data rejestracji
    2005
    Posty
    643
    Siła reputacji
    21

    Domyślny

    Zdecydowałem, że zrobię ciasto czekoladowe ;d.
    Ale premiuma dostanie supermate, bo z jego pomysłu jeszcze na pewno skorzystam :>.

  3. #1623
    Avatar KaczorŁan
    Data rejestracji
    2012
    Posty
    68
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Cytuj Marekexp napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Zdecydowałem, że zrobię ciasto czekoladowe ;d.
    Ale premiuma dostanie supermate, bo z jego pomysłu jeszcze na pewno skorzystam :>.
    Od siebie polecam mleczną kanapkę :D Łatwo się robi. 1 dnia jakoś za słodkie trochę mi się wydaje, ale 2 jest spoko.

  4. Reklama
  5. #1624

    Data rejestracji
    2009
    Położenie
    Krym
    Posty
    2,013
    Siła reputacji
    18

    Domyślny

    sam bylem tlukiem w gotowaniu i nie kumalem jak sie ziemniaki gotuje (za kazdym razem dzwonienie do mamy ile tej soli + jak dlugo sie gotowac, kiedy ziemniaki wkladac i czy napewno tak czy siak). Robilem cos sam raz na pol roku i dlatego taki ciotowaty bylem. Teraz mieszkam ponad miesiac sam juz i umiem zrobic praktycznie wszystko:) najpierw oczywiscie pytanie sie kolezanek albo mamy nadal jak to ten ryz ugotowac, co z miesem dokladnie robic itp, jednak w strasznie szybkim czasie wyrobilem sobie zajebistego skilla i juz nawet coraz rzadziej uzywam jakis gotowych sosow w proszku, sloiku itp ;p

    a odemnie podpowiem zeby zrobila "paste siute". Jest to danie zlozone i stosunkowo pracochlonne/troche czasu wymaga w porownaniu do czegos typu wrzucic, podgrzac/usmazyc i gotowe:) (zrobienie czegos takiego mocniej ją zmotywuje;p) a robi sie to tak:
    najpierw gotujemy makaron i odrazu powiem, ze nic trudniejszego niz to nie bedzie:) w miedzy czasie pomidory bez skorki w puszce zgniatamy widelcem jak najrzadziej albo poprostu blenderem je mielimy. Potem w jakims malym rondelku podgrzewamy oliwe chwilke i wrzucamy do tego te pomidory + mozemy zabek czosnku przekrojony na pol tam wrzucic (ja nie lubie czosnku, takto mozemy na mniejsze plasterki pokroic i bedzie go mocniej czuc). Gdy sos zrobi sie troche bardziej gęsty, a pomidorki jeszcze bardziej sie rozpadną to juz gotowe jest (chyba ze blenderem sie je mocniej rozbije to praktycznie wystarczy to tylko podgrzac i poczekac zeby troche odparowalo przez co stało sie gęstsze). Potem na makaron wylewamy to z rondelka wszystko i posypujemy startym serem (jakis ser o bardziej wyrazistym smaku bylby spoko, kiedys ja parmezanem to posypywalem i stawalo sie to daniem genialnym i najlepszym na swiecie, ale juz mnie nie stac na taki ser i uzywam mozzarelli albo innego gowna;p). Smacznego!
    'Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.'
    Mark Twain.

  6. #1625
    Avatar supermate
    Data rejestracji
    2013
    Położenie
    Warszawa
    Wiek
    34
    Posty
    1,931
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    MAkaron gotuje sie na samym końcu imo. Makaron najlepiej wyjąć pół surowy i na 3 minuty przed końcem redukcji sosu wrzucić go do garnka żeby dogotował się w sosie. Nie dość, że przejdzie smakiem genialnie, to jeszcze przyspieszy proces redukcji, czyli popularnego odparowywania wody :)
    Cytuj Obożetojestzboże napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Jakis diabel mi siedzial na nogach i po chwili sie zaczal zblizac i mi jezyk do buzi wsadzac
    Chcialem otworzyc oczy, ale mi sie blokowaly w polowie i walczylem sporo czasu zeby je otworzyc

  7. #1626
    Avatar Przemoo92
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Zabrze
    Wiek
    32
    Posty
    197
    Siła reputacji
    18

    Domyślny

    Cytuj Marekexp napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Macie może przepisy na jakieś dobre ciasta?;d
    Murzynek z jabłkami i makiem (pyszne i proste)

    6 dużych jabłek pokroić w kostkę, zasypać 1,5 szkl. cukru z odrobiną cukru wanilinowego, a następnie odstawić na 15min.
    Dodać roztrzepane 3 jajka (całe), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody, 1 szklankę oleju, 0,5 szklanki suchego maku, 2 szklanki mąki, zapach migdałowy, 3 łyżeczki kakao.

    Wszystko mieszamy, wykładamy na blachę i pieczemy ok. 50min w temperaturze 180C.



    Pleśniak (skomplikowany ale przepyszny)

    1 zapach wanilinowy, lub inny, 6 jajek, 60dkg mąki, 1,5 kostki margaryny, 1 proszek do pieczenia (pojedyncza porcja proszku).
    Same żółtka zagnieść (ale zagnieść, kiedyś zmiksowałem i byłem zdziwiony że nie wyszło, teraz to rozumiem:) z mąką i margaryną oraz proszkiem.
    Podzielić na 3 części:
    1. Rozwałkować i wyłożyć na dno posmarowanej formy, pokryć dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi.
    2. 2 łyżki kakao dodać do ciasta i wygnieść, potem przetrzeć przez tarkę ( polecam włożyć do zamrażalnika na 15min, będzie twardsze i lepiej się tarło), tak aby posypało warstwę z dżemem.
    Następnie ubić pianę z białek tych 3 jajek ze szklanką cukru i wyłożyć na ciasto.
    3. Przetrzeć przez tarkę na pianę (tutaj również polecam zamrażalnik).

    Piec ok 45min na 180C

  8. Reklama
  9. #1627

    Notoryczny Miotacz Postów Chudy jest teraz offline
    Avatar Chudy
    Data rejestracji
    2009
    Wiek
    31
    Posty
    1,158
    Siła reputacji
    16

    Domyślny

    ziemniaki + schabowe + ?? co można do takiego zestawu dodać, nie mam pomidorów, ogórków ://

  10. #1628
    Avatar WesolyJasio
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    24
    Posty
    523
    Siła reputacji
    18

    Domyślny

    Cytuj ~Chudy~ napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    ziemniaki + schabowe + ?? co można do takiego zestawu dodać, nie mam pomidorów, ogórków ://
    marchewka starta na drobnym oczku wymieszana np z jogurtem.
    Cytuj alien napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Polacy pochodzą od Polan, Ślązacy od Ślężan.
    Na geografii coś o Śląsku chyba wspominali?

  11. #1629
    Avatar Vadim
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Płock
    Wiek
    33
    Posty
    4,967
    Siła reputacji
    21

    Domyślny

    Cytuj WesolyJasio napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    marchewka starta na drobnym oczku wymieszana np z jogurtem.
    I mozna do tego dodac jeszcze starte jablko i odrobine drobno posiekanej cebuli.

    Wszystko zalezy co masz pod reka w domu ;s

  12. Reklama
  13. #1630
    Avatar supermate
    Data rejestracji
    2013
    Położenie
    Warszawa
    Wiek
    34
    Posty
    1,931
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Cytuj WesolyJasio napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    marchewka starta na drobnym oczku wymieszana np z jogurtem.
    ze śmiataną i chrzanem i cytryna ja bardzo lubie
    Cytuj Obożetojestzboże napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Jakis diabel mi siedzial na nogach i po chwili sie zaczal zblizac i mi jezyk do buzi wsadzac
    Chcialem otworzyc oczy, ale mi sie blokowaly w polowie i walczylem sporo czasu zeby je otworzyc

  14. #1631
    Avatar Venzet
    Data rejestracji
    2009
    Położenie
    Wwa
    Posty
    1,596
    Siła reputacji
    18

    Domyślny

    Ja lubię do tego grzybki marynowane, ale tylko takie domowe, bo kupnych nigdy bym nie zjadł chyba.

    Dzisiaj właśnie wróciłem z basenu i biorę się za schabowe w pikantnej panierce z ziemniaczkami, koperkiem i fasolką szparagową :)
    "I don't get lucky..I make my own luck and it's bleeding you dry."

  15. #1632
    Avatar Kansu
    Data rejestracji
    2009
    Posty
    2,544
    Siła reputacji
    18

    Domyślny

    Macie jakieś dobre tanie noże bo bym zaczął coś gotować, a tymi co mam dosyć ciężko się kroi gdyż się strasznie szybko tępią.

  16. Reklama
  17. #1633
    Avatar Urlak
    Data rejestracji
    2005
    Posty
    5,589
    Siła reputacji
    23

    Domyślny

    A na ostrzyć to nie można?
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny

  18. #1634
    Avatar WesolyJasio
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    24
    Posty
    523
    Siła reputacji
    18

    Domyślny

    Cytuj Kansu napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Macie jakieś dobre tanie noże bo bym zaczął coś gotować, a tymi co mam dosyć ciężko się kroi gdyż się strasznie szybko tępią.
    tanie nie są za dobre ale za 20-30zl można kupić jakiś w miarę krojący. Musisz w marketach poszukać.
    Cytuj alien napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Polacy pochodzą od Polan, Ślązacy od Ślężan.
    Na geografii coś o Śląsku chyba wspominali?

  19. #1635
    Avatar Vadim
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Płock
    Wiek
    33
    Posty
    4,967
    Siła reputacji
    21

    Domyślny

    Cytuj Kansu napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Macie jakieś dobre tanie noże bo bym zaczął coś gotować, a tymi co mam dosyć ciężko się kroi gdyż się strasznie szybko tępią.
    Jak jeden noz szefa kuchni ktory starczy Ci do wszystkiego to: http://allegro.pl/gerlach-noz-szefa-...696726319.html
    Komplet: http://allegro.pl/gerlach-5x-noze-ku...626266290.html

  20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)

Podobne tematy

  1. Torgu, poleć co obejrzeć!
    Przez Xioniz w dziale Filmy, seriale i telewizja
    Odpowiedzi: 1720
    Ostatni post: 15-06-2025, 08:50
  2. Aion Online - Torgu gramy ?
    Przez haxigi w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 915
    Ostatni post: 20-02-2016, 13:43
  3. Lineage 2 - Torgu gramy v2!
    Przez Masaker w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 735
    Ostatni post: 10-10-2015, 16:00
  4. E-republik. Torgu, gramy?
    Przez Deep w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 1289
    Ostatni post: 04-12-2014, 00:21
  5. Los Santos Role Play, torgu...
    Przez kisiel w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 133
    Ostatni post: 31-12-2011, 15:41

Zakładki

Zakładki

Zasady postowania

  • Nie możesz pisać nowych tematów
  • Nie możesz pisać postów
  • Nie możesz używać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •