Reklama
Strona 31 z 166 PierwszaPierwsza ... 2129303132334181131 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 451 do 465 z 2489

Temat: Torgu, gotujemy!

  1. #451
    Avatar Phoenix
    Data rejestracji
    2009
    Posty
    330
    Siła reputacji
    16

    Domyślny

    Cytuj Yebak Lesny napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    budżet - nieogarniczony, byle smaczne było :p
    stek, łosoś, pstrąg, polędwica, tuńczyk (steki takie z tuny) nawet łatwe w przygotowaniu a obłędne
    Captain! My Captain!

  2. #452
    Avatar Yebak Lesny
    Data rejestracji
    2011
    Położenie
    Podkarpacky
    Wiek
    34
    Posty
    582
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    @ Krwewetki

    jestem fun'em pasty z krewetek od lisnera, to na kanapke z jakas szynka i salata to poprostu obłęd xd

    wiec mysle ze ten pomysl w ciescie nalesnikowym moze byc naprawde niezly :D

    zapytam wujka google o jakiś przepis, chyba że macie cos sprawdzonego ;P








  3. #453

    Data rejestracji
    2009
    Posty
    1,622
    Siła reputacji
    17

    Domyślny

    Cytuj Yebak Lesny napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    @ Krwewetki

    jestem fun'em pasty z krewetek od lisnera, to na kanapke z jakas szynka i salata to poprostu obłęd xd

    wiec mysle ze ten pomysl w ciescie nalesnikowym moze byc naprawde niezly :D

    zapytam wujka google o jakiś przepis, chyba że macie cos sprawdzonego ;P







    Nie sprawdzałem, ale wszystko od paei100 na youtube jest genialne.
    http://www.youtube.com/watch?v=iTQmnmfkKMg

  4. Reklama
  5. #454
    Avatar Elite Box
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    ________________ Piszę: Życie na Rookgaardzie!
    Wiek
    33
    Posty
    290
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Ok, Ok. Jako że sam w domu siedze od wczoraj, postnowiłem coś ugotować, tym samym zaoszczędzając kasę pozostawioną przez rodziców moich na fast foody :D
    Wczoraj ugotowałem makaron, sos napoli z torebki i było improwizowane spaghetti (oczywiście doprawione przeze mnie nieśmiertelnym czosnkiem i pieprzem cayenne).
    Dzisiaj już poszerzyłem horyzonty kulinarne i takie o to dzieło udało mi się zmajstrować:

    Obiad na winie, czyli co się pod rękę nawinie :D

    Ryż z parówkami (!)
    (!) - lub czymkolwiek, co znajdziecie w lodówce - grubo krojona szynka, kurczak, wołowe itp.

    Składniki:
    - ryż (ja ugotowałem jedną torebkę)
    - kostka pieczeniowa (ja wiem, że wiele z Was robi w bulionie, grzybowej lub innej, ale ja z braku powyższych wrzuciłem pieczeniową, co okazało się bardzo dobrym posunięciem)
    - 2-3 parówki
    - jedna, większa cebula
    - przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne, czosnek
    - inne składniki, jeśli coś macie (papryka, kukurydza itp. - ja z ich braku, skorzystałem tylko z parówek, ryżu i cebuli xD)

    Przygotowanie:
    Na początek wlejmy do garnka litr wody, odpalmy palnik i wsypmy pół łyżki stołowej soli. Czekamy, aż woda się zagotuje, gdy to nastąpi, wrzucamy torebkę ryżu i kostkę pieczeniową. Całość mieszamy, by kostka się dobrze rozprowadziła i rozpuściła. Na moim ryżu napisane było, by gotować go 18 minut, tak też zrobiłem, po trochu mieszając od czasu do czasu.
    Podczas gotowania ryżu musimy zadbać o dodatki do niego - kroimy cebulkę w interesujący Was sposób. Ja pokroiłem w piórka, ale kostka chyba lepiej by tu pasowała (będę mądrzejszy następnym razem). Na patelnię (średnią, nie za dużą, ale też nie za małą) wlewamy trochę oleju i na wolnym (!) ogniu szklimy cebulkę, mieszając często. Ważne, by jej nie spalić, bo nie robimy skwarków do pyzów czy pierogów, a chcemy soczystą cebulkę. Gdy już cebulka nie jest twarda i ma złoty kolor, wrzucamy doń surowe parówki pokrojone w kostkę bądź krążki. Całość oczywiście w dalszym ciągu mieszamy i wyczekujemy z radością jak ryż nam pięknie dochodzi (byle nie krzyczał). Gdy już odnotowaliśmy na zegarze upływ osiemnastu pełnych minut, wyjmujemy torebkę z wody (tak, gaz też zakręcamy pod garnkiem) i przepłukujemy zimną wodą, co by ryż nam się nie skleił. Wysypujemy do miseczki, rozbijamy iiiii... wrzucamy na patelnię, do cebulki i parówek. I co najlepsze, teraz uwaga, bo trudne: około połowę wody z gotowania ryżu (bulionik) wlewamy na patelnię. Całość mieszamy dokładnie, podsypując zmielonym czosnkiem, pieprzem, solą i pieprzem cayenne. Ten ostatni z umiarem, żeby sobie podniebienia nie spalić. Przykrywamy patelnię pokrywką, wciąż bacząc, by ogień był minimalny, i spokojnie odchodzimy do expienia, słuchania muzyki, czy co tam lubicie robić podczas gotowania (ja gram na gitarze :D).
    Co kilka minutek przydałoby się pójść do kuchni, odkryć pokrywkę, delektować się zapachem, przy okazji oczywiście mieszając wszystko. Po ponownym przykryciu wróciłem do nauki solówki Sweet Child o'mine. Gdy odnotujemy pierwsze objawy przypalenia się potrawy (piszczenie czujnika przeciwpożarowego itp.) biegniemy niczym maratończyk z łychą i mieszamy wszystko. Jeśli do patelni przywarły znaczne ilości ryżu, parówek itp, wyłączamy i przesypujemy wszystko do miseczki.

    A teraz dodatek - można zrobić sos ze słoika (ale jakiś ten lepszy, nie tanie wyroby made in lidl) słodko-kwaśny albo - jak ktoś umie - samemu taki sos przyrządzić i wymieszać. Można spróbować z sosem napoli...

    Zdjęcie..... to wygląda jak rosół z ryżem, z przewagą dla ryżu :D Ale wrzuce, jak tylko zdejmę z ognia ;) Teraz posmakowałem tyle co mi na widelcu po mieszaniu zostało :D

    Ostatnio zmieniony przez Elite Box : 18-02-2012, 15:23
    Opowiadania SF i Fantasy
    Zapraszam na bloga, aktualnie wydaję opowiadanie SF pt. Cztery godziny NOWE!
    http://sciencefantasia.blogspot.com
    ***
    Facebookowa grupa dla twórców blogów literackich - https://www.facebook.com/groups/literaccy/ ;)

  6. #455
    Avatar kubaplik
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    inąd
    Posty
    893
    Siła reputacji
    19

    Domyślny

    Czekam, dziś robię kumplowi kolację dla jego dziewczyny, wiem że śmiech ale kolegom trzeba pomóc ;d
    Otóż mam problem z przegrzaniem procesora, winowajcą jest wysuszona pasta termoprzewodząca. Prowizorycznie nałożyłem krem do stóp, ale było jeszcze gorzej.

  7. #456
    Avatar matizioom
    Data rejestracji
    2009
    Wiek
    23
    Posty
    10,201
    Siła reputacji
    23

    Domyślny

    @Elite Box
    coś jak przepis który dawałem wcześniej tylko że z bulionem? hmm muszę spróbować ;d

  8. Reklama
  9. #457
    Avatar Elite Box
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    ________________ Piszę: Życie na Rookgaardzie!
    Wiek
    33
    Posty
    290
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    O, szczerze mówiąc to nie widziałem (dawno nie zaglądałem do tematu) ;d
    Siedze sam i kombinuje co tu zjeść, żeby nie ciągle pizza, kebab, sajgonki i wpadłem na pomysł uduszenia ryżu z cebulą itp :P Przyznam szczerze, że przepisy choć podobne, to się jednak różnią, bo tu nie ma jajek itp. które z pewnością zmieniłyby smak potrawy drastycznie.

    Moje wyszło znakomite, okazało się, że jak człowiek głodny, to potrafi coś dobrego upichcić. No i nuda przede wszystkim :P
    Opowiadania SF i Fantasy
    Zapraszam na bloga, aktualnie wydaję opowiadanie SF pt. Cztery godziny NOWE!
    http://sciencefantasia.blogspot.com
    ***
    Facebookowa grupa dla twórców blogów literackich - https://www.facebook.com/groups/literaccy/ ;)

  10. #458
    Avatar EliteSonGGo
    Data rejestracji
    2012
    Położenie
    Tomaszów Maz
    Posty
    572
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Ahh.. dołączę się do tematu jeśli można ; )) .
    Polecam na przerwe między posiłkami ewentualnie jakąś przystawke wędzonego łososia faszerowanego szpinakiem. W rybnym coś takiego można kupic ew. samemu zrobić - nie jest to trudne ; ). Jeśli dorzuci sie do tego czarne oliwki + sok z grejpfuruta to jest miooodzio < 3
    Były by jakieś fotki lecz jak to skonsumowałem dopiero sobie przypomniałem o zdjęciach ... ; /

  11. #459
    Avatar Wujo
    Data rejestracji
    2009
    Posty
    514
    Siła reputacji
    16

    Domyślny

    Coś może znacie dobrego żeby było z ryby?
    Paluszki rybne już były.

    I czy ryba na parze to będzie dobrze smakować?
    Trzeba kupować takie coś do garnka? Czy można inaczej?

  12. Reklama
  13. #460
    Avatar WolF
    Data rejestracji
    2006
    Posty
    440
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Cytuj Wujo napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Coś może znacie dobrego żeby było z ryby?
    Paluszki rybne już były.

    I czy ryba na parze to będzie dobrze smakować?
    Trzeba kupować takie coś do garnka? Czy można inaczej?
    W sumie nigdy na parze nie próbowałem, ale jeśli chcesz ugotować rybę to polecam w naczynie żaroodporne i do piekarnika, naczynie smarujesz masłem, trochę go też dajesz do środka. Bierzesz świeżą rybę, czyścisz ją w środku wykładasz marchewką, możesz dodać por i świetnie natka pietruszki pasuje też. Zamykasz, uruchamiasz piekarnik i czekasz.
    Z ryb tak robionych próbowałem karpia i pstrąga, całkiem smaczne, tym bardziej, że wielkim fanem ryb nie jestem.

  14. #461
    Avatar WesolyJasio
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    24
    Posty
    523
    Siła reputacji
    18

    Domyślny

    Cytuj Wujo napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Coś może znacie dobrego żeby było z ryby?
    Paluszki rybne już były.

    I czy ryba na parze to będzie dobrze smakować?
    Trzeba kupować takie coś do garnka? Czy można inaczej?
    ryba na parze wg mnie sux. W ogolę taki garnek specjalny trzeba mieć.
    Cytuj alien napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Polacy pochodzą od Polan, Ślązacy od Ślężan.
    Na geografii coś o Śląsku chyba wspominali?

  15. #462
    Avatar EliteSonGGo
    Data rejestracji
    2012
    Położenie
    Tomaszów Maz
    Posty
    572
    Siła reputacji
    14

    Domyślny

    Kup wędzonego tuńczyka. Mmmm pyyycha ; D

  16. Reklama
  17. #463
    Avatar kubaplik
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    inąd
    Posty
    893
    Siła reputacji
    19

    Domyślny

    No i co z tym tuńczykiem? o.0 Jak już podajesz produkty to wysil się chociaż trochę i daj zarys przepisu.
    Otóż mam problem z przegrzaniem procesora, winowajcą jest wysuszona pasta termoprzewodząca. Prowizorycznie nałożyłem krem do stóp, ale było jeszcze gorzej.

  18. #464
    Avatar Drejkol
    Data rejestracji
    2008
    Posty
    1,638
    Siła reputacji
    19

    Domyślny

    Cytuj Wujo napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Coś może znacie dobrego żeby było z ryby?
    Paluszki rybne już były.

    I czy ryba na parze to będzie dobrze smakować?
    Trzeba kupować takie coś do garnka? Czy można inaczej?
    Jak ryba to tylko łosoś. Każda wariacja jest świetna. Nawet najprostszy przepis. Żaroodporne naczynie smarujesz masłem, wkładasz na to łososia (filet czy w kawałkach. Jak lubisz), posypujesz solą i do piekarnika. Możesz używać do łososia dosłownie wszystkiego. Salsa, czosnek, papryka słodka/ostra, cebula, śmietana.. wszystko i zawsze smakuje zaje*iście ;d Wędzony łosoś do kanapek na śniadania i kolacje, pasta łososiowa, pieczony łosoś na obiad, Zupa rybna z łososiem, surowy łosoś do sushi, pierożki z łososiem. Epicka ryba ;d

  19. #465
    Avatar Phoenix
    Data rejestracji
    2009
    Posty
    330
    Siła reputacji
    16

    Domyślny

    ryba z pary ssie imo
    najlepsza grillowana (choćby na patelni z żeberkami), pieczona, smażona
    najlepiej marynować kilkanaście godzin (na necie znajdziecie odpowiednie matynaty, najprostsza to przyprawy, pietruszka, cebula)

    taki pstrąg to cudo (karp śmierdzi mułem mi, nawet sandacz też a niby królewska ryba, lololol >.>)
    ano i nie jedzcie pangi bo to najgorszy syf
    Captain! My Captain!

  20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)

Podobne tematy

  1. Torgu, poleć co obejrzeć!
    Przez Xioniz w dziale Filmy, seriale i telewizja
    Odpowiedzi: 1720
    Ostatni post: 15-06-2025, 08:50
  2. Aion Online - Torgu gramy ?
    Przez haxigi w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 915
    Ostatni post: 20-02-2016, 13:43
  3. Lineage 2 - Torgu gramy v2!
    Przez Masaker w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 735
    Ostatni post: 10-10-2015, 16:00
  4. E-republik. Torgu, gramy?
    Przez Deep w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 1289
    Ostatni post: 04-12-2014, 00:21
  5. Los Santos Role Play, torgu...
    Przez kisiel w dziale Inne gry
    Odpowiedzi: 133
    Ostatni post: 31-12-2011, 15:41

Zakładki

Zakładki

Zasady postowania

  • Nie możesz pisać nowych tematów
  • Nie możesz pisać postów
  • Nie możesz używać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •