Pomidorowy
https://www.youtube.com/watch?v=XVUfw4M3ZxI
Lub czosnkowy
https://www.youtube.com/watch?v=UCYCZ1jDHm0
Wersja do druku
Pomidorowy
https://www.youtube.com/watch?v=XVUfw4M3ZxI
Lub czosnkowy
https://www.youtube.com/watch?v=UCYCZ1jDHm0
czosnkowy wg mnie lepiej zrobić z mieszanki majonez+jogurt naturalny
nawet na samym jogurcie - dietetycznie i też smacznie :D + musowo ziółka jakieś (prowansalskie i oregano props)
Co zrobić z gorzkiej czekolady oprócz gorącej czekolady i polewy?
Zrób może sufleta ?
Dacie proszę jakiś zajebisty przepis na sos do spaghetti carbonara? Na necie jest tego tyle, że nie wiadomo, który wybrać :<
Na patelnie podsmazasz boczek z cebulka i czosnkiem. Pozniej do tego dolewasz smietane (ja uzywalem 18% do zup i sosow), dodajesz ze dwa takie trojkaty sera topionego i przyprawy (oragano, bazylia, sol pieprz). Wszystko podajesz z makaronem posypane tartym serem + troszke oliwy.
Ogolnie to kombinowac mozna, zamiast boczku mozna dac szynke, a zeby wiecej warzyw bylo mozna dodac pieczarki, oliwki, itp.
Macie jakies pomysły na śniadania na ciepło? Rano nie chce mi się żreć chleba, czy czegoś w ten deseń, a tosty/mleko (owsianka itp),/jajka/parówki juz mi się przejadły. Będę wdzięczny za pomysły!
Rozmaryn i świeży parmezan to podstawa jak coś. Ogólnie to przepis słaby.
Boczek podsmażasz do złotego koloru, odlewasz zbędny tłuszcz, dodajesz 2/3 z 250ml śmietany (36%!!), dodajesz rozmaryn i ew przyprawy (nie polecam oregano i bazylii.... w ogóle nie pasuje jak dla mnie). W kubku sobie wymieszaj z jakieś 150ml śmietany 36%, 3 żółtka, 3-4 łyżeczki parmezanu, sól, pieprz. Na patelnie dodajesz makaron, mieszasz z boczkiem i śmietaną, trzymasz 1 min na patelni, potem dodajesz sos z kubka no i intensywnie mieszasz. To jest przepis który wychodzi zawsze jak należy, dodawanie warzyw do carbonary to zbrodnia ;_;
panowie, jakieś danie w którym nie trzeba za bardzo gryźć, mam cholerny ból zębów po podkręceniu aparatu, a że kaszki mannej nie lubie, to szukam alternatywy
jajecznica?
albo jak masz blender to wrzucasz banana, wlewasz mleko i wsypujesz platki owsiane, mieszasz
??????????
profit
w sumie jak masz blender to mozesz sobie nawet schabowego + ziemniaki + surowka zmielic tez nie bedziesz musial gryzc : D
a z takich bardziej gownianych to jakies budynie itp
gołąbki+ziemniaki, mozna ugniesc widelcem i zmieszac = profit
tłuczone ziemniaki z kefirem ;d
brzmi śmiesznie, ale jest ok:D
a co do tych ziemniaków to pieczone z kefirkiem są megaaaaa ewentualnie sos czosnkowy i takie ziemniaczki
apropo tych ziemniaków z kefirem, fakt są zajebiste, szczególnie ze szczypiorkiem lub koperkiem i jajkiem
wygląda to mniej więcej tak
http://static.ilewazy.pl/wp-content/...-kefirem-1.jpg
tylko że jajka tłuczone
moja rodzina mówi na to "wiejski obiad" :D jest pycha, szczególnie jak sie je na świeżym powietrzu w ogrodzie
Co można na śniadanie zjeść coś dobrego ? Bo mi się wszystko już nudzi..
https://www.youtube.com/watch?v=VE28...F&feature=plcp
Wszystko z tej playlisty ^^
z jedzenia co nie trzeba gryźć
jakies chilli con carne z ryzem, wszystko do jednej michy i zamieszac i nie ma zbyt wiele do gryzienia, mieso mielone, najwiecej co do gryzienia to kukurydza i fasola chyba
może wszelkie zupy krem np. pomidorowa albo z dynii
ostatnio robiłam taką z cukinii i była super :)
Omlety! Moga być na słodko z cukrem/dżemem/nutellą albo niezdrowo, jak ja lubie ;3
na ciasto potrzebne są 2 jajka i odrobina soli > miksujesz na piane, potem dodajesz łyżkę mąki i znowu miksujesz na jadnolitą masę, ja zawsze też wtedy dodaję jakieś przyprawy, czosnek w proszku etc i jeszcze raz mieszam.
potem wlewasz na rozgrzany olej na patelni i przez chwilę smażysz (żeby się ładnie zarumienił), potem przykręcasz ogień i przykrywasz, jak będzie juz wystarczajaco wysoki przekręcasz i dośmażasz z drugiej strony
Ja jeszcze od razu po wlaniu na patelnię wrzucam ser żółty, parówkę pokrojoną w talarki, cebulę i inne tego typu rzeczy i "topię" w cieście, zeby były tak jakby w środku. Wychodzi mega :D
Losos wedzony na zimno w plastach - z czym polecacie jesc? W miare dietetycznie. Od dluzszego czasu jem pokrojonego w kawaleczki z serkiem wiejskim. Czasem tak normalnie z bialym serem. No i z warzywami (a to z pomidorkiem a to dodam pokrojonego do jakiejs salatki). Tylko propozycje bez makaronow/ryzow czy past z majonezem. Ogolnie, malo kalorii i malo wegli ;d
Druga sprawa, oliwki. Mam dwa duze sloiki po 450g kazdy, czarnych oliwek. Z czym to zjesc? Juz mi sie nudzi z dodawaniem ich do salatek/surowek, serka wiejskiego oraz warzyw z patelnii.
Wgl. wie ktos moze ile taki otwarty sloik moze stac w lodowce?
Jeżeli są w occie to praktycznie wiecznie, a jak zwykłe to powinno pisać na słoiku :)
Nie sa w occie. Zwykla slona zalewa. Na sloiku pisze tylko, zeby po otworzeniu przechowywac w lodowce.
Misie. Potrzebuje zrobić chińszczyzne dla dziewczyny na jutro. Jakiś makaron z warzywami i pewnie sajgonki. Lepiej kupić gotowe, czy samemu się bawić? Jakieś przepisy i porady gdzie znajde takie rzeczy ;)
Hej panie up zrobienie dobrego chinola jest troszke kosztowne ;d
Polecam tak kupić
Mieszankę warzyw z hortexa. (masz tam kiełki bambusa trochę itp)
Nudle, (prawdziwe nie knora)
Olej sezamowy
Jakieś mięsko polecam wołowinę ale żeby nie była twarda trzeba ją długo smażyć
Nudle robisz w bulionie na patelni z wczesniej smżonymi na sezamowym oleju warzywach doprawiasz jakiś wedle uznania przyprawami typowo chińskimi albo sosami chili słodkimi kwaśnymi ostrymi (dodac mozesz jakieś owoce typu winogrono, ananas w curry)
Mięso wcześniej w sosie sojowym marynujesz :P
Potem jesz a laska robi laskę ze szczęścia (taki mniej smaczny żarcik niż nudle)
Wczoraj zrobiłem kolacje z tego co miałem w lodówce
A oto co miałem
http://www.tvr24.pl/files/2/7/27c546...ca73d07aaa.jpg
http://responsibility.pl/images/36.jpg
http://us.123rf.com/400wm/400/400/fr...er-cheddar.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/2268/jjjjjaj.jpg
Ugotowałem ryż, na patelni podsmażyłem pieczarki. Ugotowany ryż wrzuciłem na patelnie do pieczarek, do tego od razu dorzuciłem starty ser żółty. Dużo sera żółtego. Gdy ser zaczął sie ciągnąć, do całości dolałem 2 jajka i tak podsmażałem uważając żeby jajko nie ścięło sie za bardzo. Dlaczego? Żeby jajka dały troche wilgoci potrawie, aby nie była za sucha.
Zrobiłem, zapodałem i sam sie dziwie jakie to dobre. MISTRZ KUCHARSTWA
dzisiaj pierwszy raz wątróbke smażyłem (z cebulą) i powiem wam, że chyba najlepsza jaką jadłem do tej pory
http://img29.imageshack.us/img29/4144/imag0558ol.jpg
http://blondstrona.wordpress.com/201...-zapiekanka-2/ dzis polecam :)
A macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto do pizzy ? Mam taki automat do chleba, który też wyrobi mi ciasto więc fajnie gdyby ktoś dysponował takim przepisem sprawdzonym w automacie. Chodzi mi zdecydowanie o grube, pulchne i puszyste ciasto bez zakalca na dużą blachę albo i dwie. Dzięki bardzo :)
Z czym polecacie canneloni oprócz szpinaku?
@up
dołączam się do Twojego pytania :d
Jak ja robie ciasto to zawsze daje ciepłe mleko zamiast wody wychodzi zajebiste takie puszyste ;d
3/4 szkl ciepłej wody
2 szkl mąki
0,5 łyżki soli i trochę cukru
2 łyżki oliwy
paczka suchych drożdży
Ja tak zawszę robię, tylko ja loffciam cienkie ciasto.
#
Wrzuciłem do kulturystyki, to tutaj też jak już mam pod ręką, a temat będzie bardziej kolorowy ;d
http://i50.tinypic.com/9jdbfs.jpg
Loffciasz cienkie a to co podałeś to jakie wyjdzie ? Grube, którego szukam czy cienkie ? Sam też wolę cienkie w restauracji jednak to ma być taka micha aby każdy się nażarł na imprezie, nic wykwintnego więc musi być grube ; d Marzyłbym o tak dobranym cieście żeby wyszło coś jak te grube z pizzy hut uuu.. Anyway dzięki. A co z tym mlekiem co pisał kolega wyżej ? 3/4 szkl mleka zamiast wody ? Brzmi ciekawie.
http://www.youtube.com/watch?v=c7Zw7nm6jJg
Tylko ten przepis.Zawsze robię ręcznie i ciasto wychodzi gruuuube.
Wszystko od tego typa z yt jest zajebiste.
To zależy już od Ciebie. Jak chcesz grube, to mieszasz składniki, wiadomo drożdże najpierw z częścią wody, mąki i cukrem, wyrobione ciasto zostawiasz na godzinkę lub więcej, tak żeby wyrosło. Potem ugniatasz jeszcze raz, formujesz kształt pizzy i odstawiasz na jakiś czas żeby znowu wyrosło. Piekarnik i jazda.
Polecam dodanie pół szklanki/szklanke piwa na miskę ciasta(30-40 litrów bodaj miała). Ciasto wychodzi pulchne i nie jest słodkawe, tak robili w jednej z pizzeri, w której dorabiałem i robią w innej, znanej mi.
Koledzy, poratujcie!
Otrzymałem od dziewczyny zadanie zrobienia nam jutro obiadu.
Lubi kuchnie włoską, ale nie chcę już robić spaghetti carbonarra/bolognese i fajnie byłoby coś z niewielką ilością warzyw lub zupełnie bez :3.
Jakieś propozycje?
ale ostatnio zrobiłem czystą zajebistość coś ala kuchnia meksykańska:
kupiłem naleśniki tortilla
zrobiłem farsz korzystając z czosnku, mięsa mielonego, czerwonej fasolki, kukurydzy, paprzyki chilli i sosu spaghetti bolognese fix knor bodajże
podgrzałem naleśniki
napakowałem farszem
profit, nie mam zdjęć ale było bardzo dobre ;d
o kurwa
no toporuchanepogotowane
a koniecznie musi to byc wloskie danie ?
nie moze to byc cos innego ?
placki po wegiersku
makaron penne z kurczakiem, serami, czosnkiem i szpinakiem - przepyszne. moge dac ci dokladny przepis
cos chinskiego z kurczakiem, warzywami i owocami, ryzem/makaronem w sosie
chłopaki doradźcie co mogę zrobić z piersi z kurczaka sobie jutro na obiad? ;d pomysły mi się skończyły, nuggetsy, gyros albo jakieś chińskie słodko kwaśne już mnie znudziły, chce czegoś nowego :] jakieś pomysły ?
De volaille z piersi kurczaka, z dodatkiem żołtego sera, coś z kuchni indyjskiej, mocno przyprawione i ostre typu kurczak curry po indyjsku no i sałatka warstowa zawsze na propsie, tortilla... Pierś z kurczaka to moje ulubione mięso i zawsze coś z niej potrafię zrobić. No albo chociażby pokrój w paseczki, podsmaż z przyprawami, zrób pikantny sos z warzywami i to w naleśnika(nie słodkiego ofc). Zawszę możesz też kupić gotową mieszankę warzyw na patelnię/tych do robienia na parzę i dodać kurczaka? Profit!
Zbliżają się święta, a ja nie mam przepisu na śledzika :(
Ma ktoś w matczynym dzienniczku, czy też w główce jakiś sprawdzony przepis?
Najlepiej jakiś na ostro, ale zadowolę się każdym ;)
A ja bardzobardzo polecam http://www.kwestiasmaku.com/
Kopalnia pomysłów - tak 15-minutowych makaronów, jak dań okazyjnych i wykwintnych. Ładne zdjęcia, przejrzyście rozpisane przepisy, sprawdzone, często nietypowe połączenia smaków. Nie udało mi się zrobić nic niedobrego, a próbę przeszły kombinacje dość dziwne (news z wczoraj - wołowina, tabasco i masło orzechowe grają ze sobą doskonale :3).
co mogę użyć do zrobienia spodu do pizzy, jeśli nie mam koncentratu, ani pomidorów w puszce?