jajka jeszcze dodaje, a jak mam ochotę to odrobinę jajek i jest na prawdę zajebista
Wersja do druku
cebula i pomidory tez ok
hm, ja eksperymentuje ostatnio z panierkami do kurczaka. Żeby była chrupiąca, kurczak nie był suchy i na małej ilości oleju i szybka do zrobienia. Jak dla mnie najlepszy sposób: filet z piersi kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę/paski. Dodać zmiażdżony i drobno posiekany czosnek. Do tego wbić jajko i wymieszać.
Panierkę robię z płatków kukurydzianych i mąki ziemniaczanej. Płatki miksuję w blenderze z mąką (proporcje na oko, więcej płatków niż mąki) i przyprawami: pieprzem, solą, papryką, jakimiś ziołami. Następnie panieruję kurczaka i z jednej strony maczam w płytkim oleju, naprawdę tylko tyle żeby miało lekki kontakt z olejem i wykładam na folię aluminiową/blaszkę i piekę z termoobiegiem i 200*C przez ok 15-20min. Do tego ryż i sos słodko-kwaśny. Polecam
probowal ktos dodac do panierki jakies czipsy(raczej paprykowe)? dobrze smakowalo?
ja raz prbowalem ale generalnie to zjebalem bo za mało oleju a robiłem na patelni i sie poprzypalały ;/
ale tu masz np:
http://www.youtube.com/watch?v=GhIl42omWrk&feature=plcp
Witam, mam takie pytanie - Co mogę mieć w domu, abym w każdej chwili, szybko mógł zrobić, gdy będę super głodny? I nie chodzi mi tu o zupki chińskie i dania knorr typu ziemniaki w proszku. Nie chodzi mi też o pizze/zapiekanki w zamrażarce.
Czekam na Wasze pomysły.
- naleśniki,
- tosty,
- makaron/ryż z jakiś sosem słoikowym,
- omlet
Sam czesto podczas gastro gotuje mase pierogów z paczki, ale nie kazdy to lubi.
Warzywa chińskie z Hortexu na przykład, do tego zamrożona, przygotowana wcześniej przez siebie pierś z kurczaka. Wstawiasz i do 30 minut masz wszystko.
Ryż z gotowanym kurczakiem i sosem chińskim :)
http://i45.tinypic.com/34yzk78.jpg
Ciasto francuskie + szynka/parówki :) 15 minut w piekarniku i wychodzi dobra, dość sycąca przekąska.
Ja wczoraj wykminiłem niezły sposób na tanie zapchanie się, kupujemy zapiekankę z lodówki z biedry, do tego kilka plastrów sera + pierś z kurczaka. Kroimy pierś w paseczki, ładnie doprawiamy <ja preferuję przyprawę do gyrosa + jakieś ziółka / pieprz cayenne>, kładziemy na tej zapiekance <tam są bodajże pieczarki>, na to ser, na dodatek posypujemy smażoną cebulką Knorra i do pieca na 200 stopni aż się kurczak ładnie zarumieni i upiecze - nie drogie i mega sycące.
naleśniki z twarogiem, smietana cukier karmel
http://imageshack.us/a/img202/7413/imag0475i.jpg
wrzucać coś
Za wrzucanie takich zdjęć osobie, która nie ma nic w lodówce i jest piekielnie głodna należy się karny kutas :/.
co moge fajnego zrobic z bulek? nie chce zadnych tostow czy "zapiekanek" ani kanapek :D. i fajnie by bylo na cieplo.
Jak masz jakieś mięso mielone, to uformuj kotlety, usmaż. Do tego sałata, cebula, pomidor, jakiś sos, np. majonezowo - czosnkowy i plaster sera. Pakujesz to w bułkę i do piekarnika dosłownie na kilka chwil, aby ser się rozpuścił, a bułka zrobiła chrupka. Zdrowe i pyszne hamburgery ;)
dobra, zrobię jakiś farsz do tych bułek. mam już dość hamburgero podobnych zapiekanek czy czegoś takiego :P
Taka rzecz
Bo kupiłem w biedro zestaw do sushi
I tam trzeba jakieś tam warzywa i łososia
Ktoś ma pomysł na jakiś odpowiednik?
moze nie na temat ale ile dales za ten zestaw i co w nim jest?
Do sushi ciężko będzie bez ryby... Ewentualnie wcinaj sushi bez ryby i warzyw, ale to trochę głupie :D Jak nie masz możliwości kupna łososia albo go nie lubisz, to ewentualnie tuńczyk. A warzywa co za problem? Poczytaj sobie ten artykuł - http://www.sushi-online.pl/warzywa-i...-uzyc-do-sushi pewnie jakieś artykuły znajdziesz w lodówce.
Zamiast łososia możesz dodać kurczaka (niesurowego oczywiście). Używałam wielokrotnie i wychodziło smacznie. Z tanich odpowiedników możesz też użyć mrożonych paluszków krabowych (duże opakowanie ok. 8zł w markpolu), starczają na baaardzo długo, bo się nie psują, a na jedną roladkę sushi wychodzą 2 paluszki.
Poza tym, do sushi przydałby się też sos sojowy, ocet ryżowy i ewentualnie imbir marynowany (ale dużo ludzi nie lubi)
We wtorek robimy pizze w szkole co dodać żeby wyszła taka zajebista i najlepiej smakowała ?
ser, keczup, czosnek, cebula, jakaś szynka czy inne mięso - odpowiednio poukładane zawsze wyjdą super
ok, jest sprawa, jak sie robi sosy takie ze słoików np. uncle bens'a i tego tyu podobne? np. sodko-kwaśny, curry itp.
LICZE NA WAS!!! potrzebuje bardzo
1/4 kubka syropu morelowego
1/4 kubka syropu brzoskwiniowego
5 łyżeczek sosu Winegret
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka musztardy (może być sarepska)
1/4 łyżeczki soli
Szczypta czosnku granulowanego
2 łyżki wody
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki (oprócz wody) zmiksować na jednolitą papkę. Przełóż na patelnie, dodaj wodę i doprowadź do gotowania na średnim ogniu. Gotuj 5 minut, często mieszając.
Nie ma gwarancji, że wyjdzie ale można sprawdzić.
up
skad jest ten przepis? myślę że jak by dodać dużej ilości warzyw to myśle że mógł by być niezły
https://www.youtube.com/watch?v=v7my3dMLHgI
wyglada calkiem niezle
ja sam szukam jakiegos przepisu ale fajnie jak by byl jakis malo kaloryczny, bez cukru ale chyba o taki ciężko
Siema, jestem studentem xD i mieszkam sam jakie szybkie dania polecalibyscie mi porobic, dodam ze kucharzem nie jdstem ;p zalezy mi na jakims urozmaiceniu ^^
Podepnę się trochę pod temat, choć jest to trochę naciągane - znacie może przepisy na wódki typu iceówka, skitellsówka lub cokolwiek takiego eksperymentalnego i ciekawego, np. pijane arbuzy czy pijane misie?
http://www.prosteprzepisykulinarne.c...ane-misie.html
Sam robiłem. Działa:)
http://redandpale.blox.pl/2011/05/Sk...ttelsowka.html
Skittelsów nie probowalem:)
Robiłem pijane misie, ale niestety mi nie wyszły, lecz to pierwsze koty za płoty nastepnym razem mam nadzieję, że wyjdzie lepiej.
Tutaj popełniłem błąd i do ciepłęgo alko dodałem miśki, i mi się skleiły.
Próbowałem, ale niestety to nie mój smak. Choć przepis ciekawy.
Spiryt.
Miętówkę polecam.
Paczka, lub trochę więcej na butelkę spirytusu.
Wrzucasz do garnka miętówki i trochę wody, gotujesz aż się roztopi wszystko i dodajesz do spirytusu.
Drugi sposób, to palisz cukier na przylepce od chleba i dajesz to do kubeczka z wodą.
Później dolewasz do spirytusu wedle uznania. Wychodzi nazwana przeze mnie Whisky dla ubogich:D
Ja ostatnio robiłem kukułówkę (?), kukułczankę (?) - no, w każdym bądź razie wódkę z kukułkami. Wyszła bardzo dobra. Roztapiasz kukułki (broń Boże karmelki czekoladowe) w garnku z malą ilością wody i wlewasz do wódeczki (tylko zimne, nie gorące). Z 200-300 gram tych kukułek. Może być więcej, zależy jak kto lubi.
Kupujesz paczkę niebieskich(!) iceów, kruszysz je, dodajesz do 250 ml gotującej się wody, gotujesz do rozpuszczenia, czekasz aż woda ostygnie, wlewasz do 250 ml spirytusu, chłodzisz, pijesz. Oczywiście woda i spirytus wedle własnego uznania, ale według mnie te proporcje są najlepsze. Robiłem też iceówkę z wódką. Po prostu upijasz/wylewasz trochę wódki, dodajesz pokruszone miętusy do butelki i trzymasz gdzieś 24 godziny w lodówce, ale takie średnie wychodzi.
Trochę nie doprecyzował swojego postu, bo mi chodzi o inne przepisy niż te co wymieniłem. Przepisy z mojego postu już testowałem i chodzi mi o inne ciekawe.
Myślicie, że np. spiryt z cukierkami nimm2 rozdzielonymi na żółte i pomarańczowe, cos ala iceówka miałoby dobry smak czy od razu wymioty? :D
jakiś danie bez mięsne na dzis poleci ktos?
http://imageshack.us/a/img17/3316/imag0480y.jpg
wklejać obiady,
ewentuel kanapeczki
Siema, znacie może przepis na jakieś dobre, ciekawe ciasto? Moja mama ma za niedługo urodziny i powiedziałem, że jakieś zrobię, a nie chcę, żeby były to słowa rzucone na wiatr :).
https://www.youtube.com/watch?v=aw6orSy-Pc8
Mega pyszne i najłatwiejsze ciasto ever.
Polecam użyć świeżej wanilii, bo daje wspaniały aromat ^^
Klopsik z jajkiem
http://iv.pl/images/68338714731551741257.jpg
@Down
O ile pytanie było skierowane do mnie to mogę polecić http://crustanddust.blogspot.com/201...n-pot-pie.html. Robiłem kilka razy, przy następnym razie zrobię fotkę i wrzucę.
A coś bardziej skomplikowanego może znasz?:D
Panowie, potrzebuję jakiegoś prostego przepisu na sos pomidorowy / inny nadający się do kurczaka, w miarę prosty do zrobienia.