Reklama

Pokaż wyniki sondy: Czytasz książki ? (lektury szkolne się nie liczą)

Głosujący
1037. Nie możesz głosować w tej ankiecie
  • Tak

779 75.12%
  • Nie

258 24.88%
Strona 126 z 168 PierwszaPierwsza ... 2676116124125126127128136 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 1,876 do 1,890 z 2509

Temat: TORG Czytelnia: Co czytasz? Co polecasz? - luźne rozmowy [WAŻNY PIERWSZY POST]

Data rejestracji
    2010
    Położenie
    Szczyt
    Siła reputacji
    18

Domyślny

polecam ksiażke, która niedawno przeczytałem "Front wschodni" leona degrelle. sa to wspomnienia pewnego belga, który stanal na czele ochotników belgijskich walczacych na fronce wschodnim(wojna IIIrzeszy z ZSRR) oczywiscie po stronie nazistów. chwalił Hitlera i uwazal, ze jest to jedyna osoba, która jest zdolna uchronic europe przed komunizmem, sam nazista jednak nie byl. sama ksiazke czyta sie jednym tchem, wylania sie z niej obraz niepoprawnego idealisty, który dla dobra swojego kraju i europy jest gotów poniesc smierc. on sam zreszta, byl szalenie odwaznym i oddanym swoim podwladnym czlowiekiem.
    z wlasnego doswiadczenia wiem, ze jesli omawiajac swoj temat, dodasz jakas ciekawa, nie oklepana ksiazke to dostaniesz dodatkowe punkty
    The object of life is not to be on the side of the majority, but to escape finding oneself in the ranks of the insane.
    Marcus Aurelius

Data rejestracji
    2013
    Siła reputacji
    13

Domyślny

Tak wiem, dlatego się tym kierowałem po części, wprawdzie nie omawialiśmy jeszcze współczesności na lekcjach polskiego, ale wątpię, że podane przez Was książki komisja będzie znała. Odskakując od literatury, książki które znalazłem do tej pory dotyczą głównie II WŚ, oraz dotyczą bohaterów NIEZNANYCH, nie wybitnych taktyków, generałów. Czy może to stanowić problem w sposób ich prezentacji w różnych dziełach.?

Data rejestracji
    2010
    Położenie
    Szczyt
    Siła reputacji
    18

Domyślny

Cytuj Newah napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Tak wiem, dlatego się tym kierowałem po części, wprawdzie nie omawialiśmy jeszcze współczesności na lekcjach polskiego, ale wątpię, że podane przez Was książki komisja będzie znała. [/B]?
    tym lepiej dla ciebie, uwierz mi
    komisja tez bedzie zadolona jesli nie bedzie musiała po raz setny sluchac tego smaego nt. kamieni na szaniec
    The object of life is not to be on the side of the majority, but to escape finding oneself in the ranks of the insane.
    Marcus Aurelius

4. Reklama
    Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Wrocław
    Siła reputacji
    24

Domyślny

Cytuj Newah napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    ale wątpię, że podane przez Was książki komisja będzie znała
    generalnie ta co ja podałem jest chyba obowiązkowa w zakresie materiału LO, przynajmniej my ją przerabialiśmy więc na 99% tak jest bo nie było czasu na robienie jakiś lektur poza program
    Teoria o nieskończonym rogu obfitości stanowi, iż nigdy nie zabraknie ci argumentów na poparcie tezy w którą z jakichkolwiek powodów chcesz wierzyć. /L.K.

Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Katowice
    Siła reputacji
    18

Domyślny

osobiscie ma maturze poleciałem tak zwanym szablonem czyli materiał z zakresu lektur itp
    zdobyłem 90 %
    znajomy z klasy (mega oczytany) wybrał bohaterów książek Jacka Piekary (do tego mega przygotowany aż miło słuchało się jego prezentacji na maturę - na lekcjach cwiczylismy)
    w swojej prezentacji miał JEDNO zdanie nawiązujące CHYBA do Pitagorasa - komisja nie znając Jacka Piekary i jego twórczości - nawiązywała tematem do tego jednego zdania, kim był Pitagoras, kogo był uczniem i tak dalej - chłopak dostał 40 %

:|

także trzeba uważać

Data rejestracji
    2009
    Położenie
    Podlaskie, Białystok
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Ja bym kupił pracę za 100 zł i miał wbite :)
    PIŻMAG

8. Reklama
    Data rejestracji
    2013
    Położenie
    Kosmos
    Siła reputacji
    0

Domyślny Książki o Rozwoju Osobistym

Witam, poszukuje bardzo intensywnie wszystkich książek o Rozwoju Osobistym, kreaowaniu własnego wizerunku, psychice społeństwa itp.
    Interesują mnie głównie flagowe pozycje ale jeżeli macie coś co wami poruszyło i naprawdę chcielibyście polecić to komuś to ja na pewno będę tym zainteresowany i bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam

Data rejestracji
    2013
    Położenie
    UK
    Siła reputacji
    13

Domyślny

Nie do końca to, o co prosisz, ale temat krąży wokół tej tematyki.

http://torg.pl/showthread.php?414414...=1#post6175266

Data rejestracji
    2011
    Siła reputacji
    15

Domyślny

http://volantification.pl/

Wierzę, że ci się spodoba. Sam zaczerpnąłem tego bloga od innego torgowicza ;d

12. Reklama
    Data rejestracji
    2008
    Siła reputacji
    19

Domyślny szukam książki (tem. wczesny cyrk)

znacie jakieś książki w których akcja dzieje się we wczesnym cyrku takim jak ten w pierwszych 24 sekundach teledysku?

http://www.youtube.com/watch?v=wwCykGDEp7M

chodzi o jakąś literaturę przygodową

Data rejestracji
    2008
    Siła reputacji
    17

Domyślny

Woda dla słoni - Sara Gruen

Data rejestracji
    2012
    Położenie
    Kąkolewnica
    Siła reputacji
    20

Domyślny Lovecraft - pytanko

Siemano szanowni torgowicze książkowi.

Otóż przez całe życie mam wrażenie, że ominęło mnie cos epickiego z gatunku Fantasy i chyba to są książeczki Lovecrafta.
    Sam osobiscie lubię klimat wszechobecnej tajemnicy. Kocham dzieła Tolkiena i wszystkie Wiedźminy. Tu jednak się kończy moja biblioteczka miecza i magii.
    Tak więc jak bardzo Zew Ktulu jest zajebisty i czy warto przeczytać?

P.S: Zapewne wstąpiłem do działu, gdzie wszelakie błędy ortograficzne są tępione przez torgowych humanistów :$ Przepraszam, ale nie mogę zrobić si (s z kreską) bo mam hotkeya HP

Pozdrawiam

16. Reklama
    Data rejestracji
    2013
    Położenie
    Allenstein/ Krakau
    Siła reputacji
    12

Domyślny

Książki Lovecrafta to rzeczywiście klasyka fantasy i horroru. Lektura potrafi sprawić ogromną satysfakcję, jednak nie tego rodzaju co "Wiedźmin" czy opus magnum Tolkiena. Musisz pamiętać, że Lovecraft był tak naprawdę jednym z prekursorów gatunku, a pisał swoje dzieła dość dawno. Co za tym idzie - pisane są dość specyficznym językiem, raczej nie straszą a miejscami potrafią wydać się nieco naiwne. Wciąż jednak potrafią zaniepokoić a przede wszystkim oczarować pokręconą wyobraźnią autora. Jeśli miałbym wskazać autora, którego dzieła dostarczają dość podobnych doznań, to wskazałbym E. A. Poe. Na pewno warto zapoznać się z Lovecraftem, nie spodziewaj się jednak epickiej przygody stylu high fantasy lub dosłowności i napięcia znanych z książek Sapkowskiego czy Kinga.

Data rejestracji
    2006
    Położenie
    Ślunsk
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Zależy czy mówisz o Zewie Ktulu jako zbiorze opowiadań czy jako o samym opowiadaniu pt. "Zew Cthulu". Jeśli chodzi ci o samo to opowiadanie, to wg mnie jest średnie, ma w miarę ciekawy klimat, trochę oprowadza po "mythosie" i zawiera moje ulubione porównanie użyte przez Lovecrafta (i chyba w ogóle ulubione w całej literaturze xd) "stench as of a thousand opened graves". Generalnie takie sobie, mógłbyś się zrazić jakbyś miał całą opinię o Lovecrafcie oprzeć tylko na nim. Natomiast w bibliotekach itepe raczej dostaniesz Zew Cthulhu czyli zestaw opowiadań, wliczając w to opowiadanie "Zew Cthulhu". To już warto poczytać. Z 10 tych opowiadań tam będzie. Fajna lektura. W miarę szybko się czyta, jest dość fajny klimat. Jeśli usłyszałeś w ogóle o Lovecrafcie to już prawdopodobnie twój gust jest w takich kręgach, żeby przynajmniej przeczytanie tego nie było stratą czasu.
    Szczególnie polecam opowiadania "Cień nad Innsmouth" i "Coś na progu", te dwa to moje ulubione. Jakbyś się chciał wpakować w cięższą lekturę to jest już taka bardziej opowieściowata książka "W górach szaleństwa". Ma chyba z 100+ stron i bardzo fajny klimat.

Może się jednak okazać, że Lovecraftowski klimat i styl pisania po prostu ci nie podpadnie, nie ma lepszej metody niż po prostu sprawdzić. Jego dzieła nie są jakoś specjalnie długie. Zwłaszcza nadają się na cos do poczytania w jakiejś przerwie w szkole/pracy czy cokolwiek.

ps
    Tu jednak się kończy moja biblioteczka miecza i magii.
    Lovecraft to absolutnie nie miecz i magia jak co :p
    Ostatnio zmieniony przez Jedr : 05-12-2013, 00:38

Data rejestracji
    2006
    Położenie
    Ostrów Mazowiecka
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Mógłby ktoś podać w jakiej kolejności czytać opowiadania ze zbioru o Cthulhu? Tyle już spotkałem w internetach nawiązań do postaci Cthulu, że postanowiłem w końcu poczytać o nim, ale nie mam pojęcia od jakiej książki powinienem zacząć.

20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)