betonekke napisał
a tak z ciekawosci, jak juz w gim sie pojawialem na basenie (ze 20 razy przez 3 lata :p), to kazał mi wypuszczać powietrze koniecznie pod woda - dlaczego? coś by było gorzej jakbym w ogóle nie moczył twarzy płynąc np. kraulem?;d bo nie rozumiem tego
To jest tak jakbyś chciał startować w zawodach sprinterskich w bieganiu razem z plecakiem na plecach i obciążeniem na nogach.
To jest po prostu wielkie utrudnienie i obciążenie dla twojego ciała. Pływanie z zanurzoną głową jest stosowane dlatego, żeby zmniejszyć opory wody do minimum (im więcej części ciała pod wodą, tym mniej oporów wytwarzamy co równa się z szybszym płynięciem). Druga sprawa to również bardziej wygodna dla nas pozycja, która pozwoli nam na pływanie długich dystansów. W pozycji całkowicie równoległej do lustra wody jesteśmy w stanie wykonywać o wiele bardziej efektywne ruchy i skuteczniej pokonywać napotkane opory wody.
Styl z wynurzoną głową to jest tak zwany Kraul ratowniczy. Stosuje się go wtedy gdy Ratownik musi cały czas obserwować tonącego, żeby podczas dopływania mieć pewność gdzie osoba się znajduje i w razie czego wiedzieć, w którym miejscu osoba zniknęła z powierzchni lustra wody. Oczywiście styl ratowniczy działa na tej samej zasadzie co kraul, lecz głowa jest nad lustrem wody i w bezruchu ciągle obserwuje określony cel (w tym przypadku tonącego).
udarr napisał
Ktoś wie jak poprawić zasięg w pływaniu pod wodą ? Poza samym pływaniem pod wodą... W sumie dawno nie próbowałem ale na pewno bym nie przepłynął swojego 25m basenu. W płetwach robiłem to w miarę luźno ale wiadomo, że płetwy to niesamowite turbo. No i jak najefektywniej pływać pod wodą ? Pływacy z tego co zaobserwowałem na eurosporcie mają styl 'dzikiego węża' ale chyba tak nie potrafię...
Najefektywniejszy sposób płynięcia pod wodą jest styl klasyczny (czyli żabka). Idealnie widać to na tym filmiku:
A "dziki wąż" (uśmiałem się :D) to jest po prostu ruch delfinowy nóg wykonywany po skoku i nawrotach w stylach (delfin, kraul, grzbiet), którego można używać tylko w tych 3 stylach.
A przepłynięcie 25 metrów pod wodą nie jest problemem, jeśli pływasz od dłuższego czasu i wykonujesz prawidłowe ruchy pod wodą. Nie ma żadnego bardziej efektywnego sposobu wyćwiczenia tego niż częste pływanie pod wodą. Z czasem wyczujesz w jaki sposób najlepiej jest to robić. Wszystko przyjdzie z czasem. Pamiętaj o tzw. hiperwentylacji przed długim płynięciem pod wodą. Warto też zachować spokój, nigdy nie należy wpadać w panikę gdy brakuje nam powietrza. Nigdy nie przesadzaj z odległościami, płyń tyle ile jesteś w stanie, bo w przeciwnym razie może to skończyć się tragicznie.
Kucyk napisał
Albo ludzie ktorzy nie umieja ;d
Jak sie zdejmuje nosek z okularow? Glupie pytanie, ale nie chce szarpac czy cos zeby uszkodzic
Wysłałem ci wiadomość, że to zależy od noska, bo rodzajów nosków jest na prawdę dużo. Między innymi zębaty, wtykany od przedniej strony, wiązany sznurkiem (m.in. w szwedkach).
Przypuszczam, że masz ten najbardziej popularny czyli zębaty. Tu nie ma innej rady jak ciągnięcie z poruszaniem góra dół. Jeśli nie są to okularki zrobione z badziewnego materiału, to nic nie powinno złego się z nim stać.
Zakładki