Reklama

Pokaż wyniki sondy: Jak ocenisz ten temat?

Głosujący
85. Nie możesz głosować w tej ankiecie
  • Świetny temat.

58 68.24%
  • Temat jak wszystkie. Nic szczególnego.

18 21.18%
  • Kompletne dno.

9 10.59%
Strona 13 z 28 PierwszaPierwsza ... 3111213141523 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 181 do 195 z 411

Temat: Pływanie

Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Białystok
    Siła reputacji
    18

Domyślny

A no pływam od czasu do czasu. Idzie mi to nawet nieźle. W roku szkolnym to na basen śmigam jakieś raz, może dwa na miesiąc. W wakacje to co parę dni nad wodę sobie jeżdżę to i tam pływam. Ale mam lekki problem z nurkowaniem:

Jak, do kurwy nędzy, się zanurzyć tak mocno, aby pływać tuż przy dnie i się przy nim utrzymać? Czasem się udaje, a tak to zwykle jak próbuję zanurkować, to mnie wypycha do góry, ewentualnie boli mnie nos (zatoki chyba) i muszę się wynurzyć.
    Jakieś rady?
    Cytuj cookY napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    wiedziałem że coś jest nie tak, u mnie drzewo stoi 10 metrów przed drzwiami i nigdy nie zapuka, na cos czyha

Data rejestracji
    2009
    Położenie
    Kielce
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Cytuj Corso napisał Pokaż post
    A no pływam od czasu do czasu. Idzie mi to nawet nieźle. W roku szkolnym to na basen śmigam jakieś raz, może dwa na miesiąc. W wakacje to co parę dni nad wodę sobie jeżdżę to i tam pływam. Ale mam lekki problem z nurkowaniem:

Jak, do kurwy nędzy, się zanurzyć tak mocno, aby pływać tuż przy dnie i się przy nim utrzymać? Czasem się udaje, a tak to zwykle jak próbuję zanurkować, to mnie wypycha do góry, ewentualnie boli mnie nos (zatoki chyba) i muszę się wynurzyć.
    Jakieś rady?
    yyy wypuszczaj powietrze ?
    Ja mam problem bo pod wodą utrzymam się 10 sekund na więcej nie pozwalają mi płuca da się jakoś to zwiększyć?

pływam od 1 roku umiem kraulem i grzbietem ;p

prizeres

Domyślny

@up,
    jak chcesz dłużej wytrzymywać pod wodą to musisz ćwiczyć oddech.
    Napuść sobie dużo wody do wanny i zanurzaj się próbuj wytrzymać jak najdłużej, ale bez przesady. Poczytaj o tym na necie, na pewno jest wiele ćwiczeń.

4. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Radom/Wawa
    Siła reputacji
    0

Domyślny

@prizeres
    a Ty ćwiczyłeś oddech tymi sposobami? Wiesz może mniej więcej po jakim czasie o ile sekund można powiększyć swoje możliwości?

http://www.depth.com.pl/ - duża kasa do zgarnięcia, pisać na pw po link do rejestracji i szczegóły :D

http://przeczytamwszystkich.pl/przyj...e15469e05c7638 - zgarniaj nagrody za czytanie artykułów :) zarejestruj się z moje linka, a dostaniesz dodatkowe 100pkt na start!

prizeres

Domyślny

Ja zawsze gdzie tylko mogę ćwiczę oddech. Na basenie, nad jeziorem, w wannie, zanurzam się i próbuję jak najdłużej wytrzymać. Czasami robimy zawody z ojcem kto dłużej wytrzyma. ok. 25 sekund wytrzymam.
    Na samym początku jak tylko zanurzałem się do wody już musiałem wypływać teraz jest na pewno już lepiej. Dokładnie określić się nie da ile dłużej wytrzymasz, ale na pewno dłużej niż obecnie.

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj koval96 napisał Pokaż post
    witam , plywalem w baltyku , gdy przyspieszylem to zlapal mnie skurcz dwoch palcow u lewej nogi dokladnie tych ..ii. , wygieli mi sie tak jak by i stasznie bolalo , prawie sie utopilem , drugim razem zlapal mnie skurcz tez w lewej tam gdzie sie kopie pilke z tak zwanego technicznego co z tym zrobic?
    Skurcze i ich zapobieganie

Po pierwsze skurcze występują wtedy gdy organizmowi brakuje magnezu i potasu. Jedz pożywienie bogate w te surowce naturalne, a skurcze powinny być słabe lub w ogóle nie powinny występować.

Zawsze pamiętaj, że po posiłku przynajmniej 20 minut odczekać od pływania. (Niby głupie, ale taka jest prawda, z pełnym żołądkiem jest wyższe prawdopodobieństwo skurczu, szczególnie żołądka który jest najbardziej uciążliwy)

Jak już w wodzie złapie cię skurcz to nie panikuj, bo jak już kiedyś pisałem, panika pobudza jeszcze bardziej skurcze, postaraj się uspokoić i położyć się na wodzie a te palce o których wspomniałeś zginać w górę i w dół ,po kilku skręceniach powinno puścić.

Skurcze takie łapią najczęściej w palce gdy wykonujemy ruchy do delfina nogami, lecz nie powinny się one pojawiać jeżeli będziesz stosował się do tych wskazówek.

Cytuj Corso napisał Pokaż post

Jakieś rady?
    Łatwy sposób zanurzania się i pływanie pod wodą

Jest sposób zanurzania się pod wodę nazywany scyzorykiem. Dzięki niemu sprawnie pójdziesz na dno. A tu strona z informacjami, jak to wygląda i jak to mniej więcej wykonać:

http://www.nurkomania.pl/nurkowanie_...olscyzoryk.htm

Pamiętaj że podczas zanurzania się nogi musisz unieść jak najwyżej. Czyli zrobić dość mocny wymach nóg do góry, wtedy cały ciężar ciała spocznie w jednym punkcie.

A co do utrzymania się pod wodą. Pod wodą musisz być w ruchu, ruszać rękoma, nogami aby nie wypierało cię z wody.

Najlepiej pod wodą poruszać się tak zwaną żabką, połączoną z początkowym ruchem rąk do delfina i zakończeniem ruchem delfinowym nóg. Wygląda to mniej więcej tak:

[y]WpWblK0mJfk[/y]

Cytuj Bezmusk napisał Pokaż post
    yyy wypuszczaj powietrze ?
    Ja mam problem bo pod wodą utrzymam się 10 sekund na więcej nie pozwalają mi płuca da się jakoś to zwiększyć?

pływam od 1 roku umiem kraulem i grzbietem ;p
    O wydolności płuc pisałem kilka stron wcześniej proszę o przeczytanie zawartości tych informacji. Wybacz, ale jest to naprawdę uciążliwe jak ktoś nie przeczyta czegoś wcześniej, a ja mam pisać to samo na każdej stronie. Każde ważniejsze informacje bardzo łatwo znaleźć, bo zazwyczaj powiększam je i zakoloruję.

Proszę was czytajcie temat, jak nie znajdziecie odpowiedzi to pytajcie, a dyskusja na każdy temat jak zawsze jest dozwolona i nie mam nic przeciwko.

Cytuj prizeres napisał Pokaż post
    Ja zawsze gdzie tylko mogę ćwiczę oddech. Na basenie, nad jeziorem, w wannie, zanurzam się i próbuję jak najdłużej wytrzymać. Czasami robimy zawody z ojcem kto dłużej wytrzyma. ok. 25 sekund wytrzymam.
    Na samym początku jak tylko zanurzałem się do wody już musiałem wypływać teraz jest na pewno już lepiej. Dokładnie określić się nie da ile dłużej wytrzymasz, ale na pewno dłużej niż obecnie.
    Nie radzę ćwiczyć oddechu w wannie. W wannie panuje inna temperatura, a płuca inaczej pracują w innych okolicznościach, więc ćwiczenia w wannie nie mają sensu. Trenuj oddech na basenie, jeziorze, w morzu, rzece, zalewie, ale proszę cię tylko nie w wannie.

Aha i co najważniejsze :

Zawsze pamiętaj o delikatnym wydychaniu powietrza pod wodą co jakiś czas. Wtedy płuca pracują pełną parą.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 16-08-2010, 23:14

8. Reklama

Data rejestracji
    2009
    Siła reputacji
    0

Domyślny

Kurde tak mnie zawsze ciągneło do tej wody... a jedyny basen jaki mam w okolicy jest własnie w zambrowie... ;d Jestem z lomzy u nas 2 baseny, jeden zamkniety z powodu jakichs tam prac (oddany do uzytku 2 miesiace temu) a drugi w budowie chyba jeszcze wiekszy niz wlasnie ten w zambrowie...

Teraz w wakacje i wlasnie na rok szkolny tak sobie planuje moze poplywac zawsze cos tam umialem w szafie pletwy, maska, rurka... ale wlasnie z technika nie tak...

i wlasnie mam pytanie do autora tematu czy niezbedne jest zeby ktos pokazal dokladnie i pod czyims okiem trenowac styl plywacki obojetnie jaki czy wystarczy youtube, jakies wskazowki na internecie i troche zapalu?

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Maciek93 napisał Pokaż post
    Kurde tak mnie zawsze ciągneło do tej wody... a jedyny basen jaki mam w okolicy jest własnie w zambrowie... ;d Jestem z lomzy u nas 2 baseny, jeden zamkniety z powodu jakichs tam prac (oddany do uzytku 2 miesiace temu) a drugi w budowie chyba jeszcze wiekszy niz wlasnie ten w zambrowie...

Teraz w wakacje i wlasnie na rok szkolny tak sobie planuje moze poplywac zawsze cos tam umialem w szafie pletwy, maska, rurka... ale wlasnie z technika nie tak...

i wlasnie mam pytanie do autora tematu czy niezbedne jest zeby ktos pokazal dokladnie i pod czyims okiem trenowac styl plywacki obojetnie jaki czy wystarczy youtube, jakies wskazowki na internecie i troche zapalu?
    Najlepiej pływać pod kontrolą instruktora, wtedy masz pewność, że nauczysz się sprawnie pływać technicznie w dość krótkim czasie nauki.

Data rejestracji
    2005
    Położenie
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0

Domyślny

@up
    Są już wprowadzone. Wiem, że testy są dosyć trudne ( przynajmniej na śródlądowego), bo trzeba nie tylko szybko pływać, ale i biegać. Ratownik musi zdać po prostu następny egzamin. Zapewne też trzeba zapłacić jakąś kasę jak za każdy stopień.
    Ostatnio zmieniony przez baro : 16-08-2010, 11:57

12. Reklama
    Data rejestracji
    2004
    Siła reputacji
    29

Domyślny

Gdyby na tych testach na ratowników można było używać sprzętu typu okularki to bym sobie zrobił...

Data rejestracji
    2005
    Położenie
    Olsztyn
    Siła reputacji
    0

Domyślny

I co ? Podczas akcji ratowniczej będziesz szukał i nakładał okularki ? Liczy się przede wszystkim czas.

Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Wa████wa
    Siła reputacji
    20

Domyślny

Cytuj Shany napisał Pokaż post
    plywania, ktory polega na tym, ze w wodzie stajemy tak jakby na bacznosc i macham energicznie nogami oraz rekoma wzdluz tlowia. Nie jest to chyba tak wydajne, jak techniczna zabka, ale inaczej nie umiem.
    Szczerze, to nie potrafię sobie wyobrazić pływania takim stylem.

16. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Opole/Wrocław
    Siła reputacji
    19

Domyślny

generalnie nienawidze zabka plywac, kryta zabka jeszcze daje rade, ale zwykla - wolne to i szybko meczy, moze po prostu nie potrafie technicznie plywac zabka.
    SLABA KLATKA

swoja droga, jak plywacie pod woda? ja wymyslilem sobie swoj wlasny styl plywania, ktory polega na tym, ze w wodzie stajemy tak jakby na bacznosc i macham energicznie nogami oraz rekoma wzdluz tlowia. Nie jest to chyba tak wydajne, jak techniczna zabka, ale inaczej nie umiem.
    BEKA , jak bym cie zobaczyl na bacznosc machajacego pod woda to bym pomyslal , ze jestes niedorozwiniety ; dd

Cytuj baro napisał Pokaż post
    I co ? Podczas akcji ratowniczej będziesz szukał i nakładał okularki ? Liczy się przede wszystkim czas.
    Moze chodzi o to , ze ma np. soczewki i przy nurkowaniu zwyczjnie by mu wyplynely .
    Ostatnio zmieniony przez Szyman : 16-08-2010, 12:30
    Chcesz kupić rower poza sezonem w promocyjnej cenie? Polecam: http://www.rowery-24h.pl/

WYPRZEDAŻ KOLEKCJI 2017 KELLYS, SCOTT,MERIDA I INNE

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Szyman napisał Pokaż post
    SLABA KLATKA

Jaka słaba klatka co ty mówisz. To prawda klatka pracuje, ale nie tak bardzo jak inne partie mięśni.

Mięśnia zmuszone do pracy w trakcie pływania Stylem Klasycznym

W stylu klasycznym najbardziej potrzebnymi mięśniami są:

1) Ramiona:

-triceps

-biceps (w małej ilości)

2) Grzbiet

-mięśnie najszersze grzbietu ( nr. 1 na obrazku )

-mięśnie czworoboczne ( nr. 2 na obrazku )

3) Nogi

- mięśnie obszerne pośrednie ( nr. 1 na obrazku )

- mięśnie proste uda ( nr. 2 na obrazku )

- mięśnie obszerne boczne ( nr. 3 na obrazku )

- mięśnie obszerne przyśrodkowe ( nr. 4 na obrazku )

4) Brzuch

Tutaj pracują one w mniejszym stopniu, lecz także odgrywają ważną rolę.

5) Klatka piersiowa

Przyczynia się mniej niż te partie mięśni co wymieniłem, lecz jest taka część która także dużo pracuje i dzięki temu stylowi można ją wzmocnić, jest to mniej więcej ten obszar zaznaczony przeze mnie czerwoną ramką:

To nie są wszystkie mięśnie pracujące podczas stylu klasycznego.
    Ukazałem tylko te ważniejsze, które przykuwają ważną rolę w pływaniu tym stylem.

Tak jak wcześniej wspomniałem podczas pływania pracuje całe ciało.
    Jedne mięśnie więcej drugie mniej, lecz jest to ciągła praca praktycznie większości mięśni ciała ludzkiego.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 16-08-2010, 15:36

Data rejestracji
    2005
    Położenie
    Wrocław
    Siła reputacji
    25

Domyślny

Dzisiaj się prawie pobiłem z morzem, bo mnie zdenerwowało.

Dlaczego nie potrafię oddychać podczas kraula? Robię wszystko technicznie (chyba) dobrze, nabieram powietrza raz na trzy 'machy' (nie wiem jak to się nazywa ;d), ale mam taką wkurwiającą manierę, że praktycznie nie wypuszczam powietrza z płuc, a wciągam tylko nowe. W efekcie zamiast normalnego cyklu oddychania, mam podobny, ale w jakichś ~25% (bo 75% powietrza już jest w płuchach). Oczywiście po chwili przypomina to pływanie na bezdechu i po 20 metrach jestem nieżywy i ratownicy zaczynają się zastanawiać czy zacząć mnie ratować jak łapczywie łapie powietrze umierajac.

DENERWUJE MNIE TO, jakąś śmieszną żabką mogę pływać i pływać, ale to wyglada żenująco i pływa się powoli ;d Pomóżcie, proszę.

Druda sprawa, Remios, masz tego typu rozpiskę mięśniową jeśli chodzi o kraula?

20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)