Reklama

Pokaż wyniki sondy: Jak ocenisz ten temat?

Głosujący
85. Nie możesz głosować w tej ankiecie
  • Świetny temat.

58 68.24%
  • Temat jak wszystkie. Nic szczególnego.

18 21.18%
  • Kompletne dno.

9 10.59%
Strona 7 z 28 PierwszaPierwsza ... 5678917 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 91 do 105 z 411

Temat: Pływanie

Data rejestracji
    2010
    Położenie
    Łódź
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Pływając kraulem głowę trzymam na wierzchu, lepiej trzymać pod wodą czy jak? Jak jest najlepiej no i szybciej. Do tego mam jeszcze pytanie nie mogę pływać na plecach tzn nie umiem jakieś porady? Jak się utrzymać na plecach na wodzie :P.

Data rejestracji
    2009
    Siła reputacji
    17

Domyślny

Cytuj nick-uzytkownika napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    ta, podobno pływanie kraulem właśnie opiera się na pracy mięśni brzucha
    Chyba cos Ci sie pomylilo, to delfin bazuje na pracy miesni brzucha.

Cytuj Xintoy napisał Pokaż post
    Pływając kraulem głowę trzymam na wierzchu, lepiej trzymać pod wodą czy jak? Jak jest najlepiej no i szybciej. Do tego mam jeszcze pytanie nie mogę pływać na plecach tzn nie umiem jakieś porady? Jak się utrzymać na plecach na wodzie :P.
    Na pewno szybciej plyniesz z glowa zanuzona, najlepiej oddechy brac co trzy/ cztery ruchy ramionami. Trzymajac glowe na wierzchu podczas plyniecia raczej nie popelniasz jakiegos technicznego bledu, bo na tym polega np kraul ratowniczy. A co do utrzymania sie na plecach, to po prostu nabierz powietrza, poloz sie na wodzie i od czasu do czasu ruszaj nogami : ]

Uwielbiam plywac, genialnie mnie to odstresowuje.
    Z osobistych rekordow to:
    - ostatnio 50 m (25m kraulem i 25m zabka) w 39s,
    - przeplyniecie jakis 2,5km w 1,5h zabka,
    Ostatnio zmieniony przez Morgalhar : 27-07-2010, 22:49

Data rejestracji
    2008
    Siła reputacji
    18

Domyślny

powiem ci ze kraul, ale nie chodzi o opor, tylko o zmecznie w rekach ; d
    ze juz praktycznie nie moge machac

a co do dloni to nawet nie wiedzialem ; d
    moze to jest klucz do sukcesu?
    Ostatnio zmieniony przez Ada$ Zawodowiec : 27-07-2010, 22:46

4. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Ada$ Zawodowiec napisał Pokaż post
    ja umiem plywac, ale wsumie po jakims tam dystansie zaczynam czuc taki opor w rekach ze juz nie moge plynac ; d wtedy musze sie obrocic i jakos daje rade, ale jest to problematyczne.

pytanie brzmi: czy to kwestia techniki czy czegos innego? a moze tak ma kazdy, a mi wydaje sie ze malo przeplynalem?
    Po prostu, kiedy organizm się przemęcza serce zaczyna mocniej bić.

Serce wtłacza więcej krwi do organizmu. W pewnym momencie serce nie nadąża bo twój organizm jest zbyt przemęczony.
    Każdy to ma i tego nie da się usunąć.

Ale zawsze można poprawić swoją kondycję poprzez regularny trening. Wtedy ten "opór w rękach" się opóźnia.

Więc nie zrażaj się, ćwicz dalej : )

Data rejestracji
    2006
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Po obejrzeniu jednego filmiku stwierdziłem, że all robię źle...
    Ale co jest najgorsze większość albo raczej wszyscy moi kumple tak pływają...
    Spróbuje zmienić styl jak będę następnym razem na basenie.

Anime-Planet.com - anime | manga | reviews

Data rejestracji
    2010
    Położenie
    Venezuela
    Siła reputacji
    17

Domyślny

Remios otóż ładnie rysujesz w paincie ;D to mógłbyś mi narysować w jakiej postawie należy leżeć xD na plecach w trakcie pływania? Pępek ma być nad wodą? Czy minimalnie pod? I jak należy trzymać głowę?

Takie pytanie kieruję bo czasami po prostu się zatapiam. Rzadko się to zdarza ale tak jest i chcę wiedzieć czemu ;d

8. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Xintoy napisał Pokaż post
    O trzymaniu głowy mówiłem już kilka stron wcześniej, proszę cię przeczytaj cały temat, jeżeli nie znajdziesz informacji na swój temat to dopiero pytaj.

Jeżeli trzymasz głowę na wierzchu, to trzymasz ją w bezruchu. I patrzysz się przed siebie. Jest to tak zwany Kraul Ratowniczy.
    Nie polecam pływania tym stylem dla ciebie. Naucz się pływać kraulem krytym. Co dwa ruchy ramion wynurzaj z jednej strony głowę pod łokciem. Żeby ci to pokazać, wrzucę filmik po raz 2:

[y]RA17go8yfz4[/y]

Cytuj matex06 napisał Pokaż post
    Po obejrzeniu jednego filmiku stwierdziłem, że all robię źle...
    Ale co jest najgorsze większość albo raczej wszyscy moi kumple tak pływają...
    Spróbuje zmienić styl jak będę następnym razem na basenie.
    Nie patrz na kolegów, bo z tego co widzę na basenach to może jakieś 10% osób pływa stylowo poprawnie, więc zapewne koledzy robią to źle, a ty daj z siebie wszystko i spróbuj czegoś nowego.

Notoryczny Miotacz Postów Keyer jest teraz offline
    Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Poznań
    Siła reputacji
    18

Domyślny

Ja pływam rekreacyjnie na basenach, gdzie aktualnie przebywam. Umiem pływać klasycznym, kraulem, grzbietem i sam się poooowoli uczę delfina ;p
    Jakimś mistrzem pływania nie jestem, choć po dość wielu godzinach z trenerami i jakoś technicznie daje rade ;p

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Mysterious Boy napisał Pokaż post
    Remios otóż ładnie rysujesz w paincie ;D to mógłbyś mi narysować w jakiej postawie należy leżeć xD na plecach w trakcie pływania? Pępek ma być nad wodą? Czy minimalnie pod? I jak należy trzymać głowę?

Takie pytanie kieruję bo czasami po prostu się zatapiam. Rzadko się to zdarza ale tak jest i chcę wiedzieć czemu ;d
    Ułożenie ciała na wodzie w stylu grzbietowym

Najważniejsze żeby biodra leżały na lustrze wody. Pępek może się delikatnie zanurzać, ale żeby to nie było dużo. Głowa rozluźniona, patrzysz się prosto w górę na sufit. Nogi proste w kolanach, ręce pracują spokojnie w powietrzu, lecz dynamicznie pod wodą.

Mniej więcej tak:

Ostatnio zmieniony przez Remios : 16-08-2010, 22:55

12. Reklama
    Data rejestracji
    2010
    Położenie
    Venezuela
    Siła reputacji
    17

Domyślny

Ok dzięki za podpowiedź :)

Data rejestracji
    2005
    Położenie
    Chodzież
    Siła reputacji
    24

Domyślny

Ja na basenie pływam takim prawidłowym kraulem z głową pod wodą, ale niestety z zatyczką do nosa, bez niej ciągle wciągam powietrze, a tak to 25 m na 1 wdechu, przy powrocie wdech i na 50 m mam 2 wdechy :)
    Nad morzem/jeziorem z głową nad.

Żabką też prawidłowo pływać nie umiem, w senie ten ruch nogami, macham przy tym jak w kraulu :)

Data rejestracji
    2009
    Siła reputacji
    17

Domyślny

Cytuj haxigi napisał Pokaż post
    Ja na basenie pływam takim prawidłowym kraulem z głową pod wodą, ale niestety z zatyczką do nosa, bez niej ciągle wciągam powietrze, a tak to 25 m na 1 wdechu, przy powrocie wdech i na 50 m mam 2 wdechy :)
    Nad morzem/jeziorem z głową nad.

Żabką też prawidłowo pływać nie umiem, w senie ten ruch nogami, macham przy tym jak w kraulu :)
    Czyli 50m robisz na dwoch wdechach? Nie wiem czy to ma sens, bo strasznie obciazasz organizm i szybciej sie meczysz jesli chcesz plynac wiecej niz te 50m. Sprobuj wypuszczac powietrze nosem bedac zanurzonym, wtedy woda na pewno Ci do niego nie wleci. Ruch nogami w zabce jest dosc specyficzny, ale nie mam zielonego pojecia jak Ci pomoc w opanowaniu go : o

16. Reklama
    Data rejestracji
    2005
    Położenie
    Chodzież
    Siła reputacji
    24

Domyślny

Cytuj Morgalhar napisał Pokaż post
    Czyli 50m robisz na dwoch wdechach? Nie wiem czy to ma sens, bo strasznie obciazasz organizm i szybciej sie meczysz jesli chcesz plynac wiecej niz te 50m. Sprobuj wypuszczac powietrze nosem bedac zanurzonym, wtedy woda na pewno Ci do niego nie wleci. Ruch nogami w zabce jest dosc specyficzny, ale nie mam zielonego pojecia jak Ci pomoc w opanowaniu go : o
    50m mnie nie męczy, bardziej zwalniają mnie te wdechy. Po takim odcinku nie mam nawet mocnej zadyszki. Do uspokojenia się potrzebuję dosłownie chwilki, kumple po 25 m już wysiadają.

Na dłuższy odcinek jak próbowałem to z każdym kolejnym 25m musiałem już zacząć częstsze wdechy.

Data rejestracji
    2009
    Siła reputacji
    17

Domyślny

Cytuj haxigi napisał Pokaż post
    50m mnie nie męczy, bardziej zwalniają mnie te wdechy. Po takim odcinku nie mam nawet mocnej zadyszki. Do uspokojenia się potrzebuję dosłownie chwilki, kumple po 25 m już wysiadają.

Na dłuższy odcinek jak próbowałem to z każdym kolejnym 25m musiałem już zacząć częstsze wdechy.
    No tak, dlatego na sprint 50m to ma sens, ale jakbys mial plynac np 200m, to juz mniej.

Zna ktos moze jakis dobry sposob na nauczenie sie nawrotow? Bo ja gdy zrobie juz tego "fikolka", odbije sie od sciany to zawsze jestem przy dnie zamiast przy powierzchni.

Data rejestracji
    2004
    Siła reputacji
    29

Domyślny

Cytuj Morgalhar napisał Pokaż post
    Oddechy spowalniają i wybijają z rytmu. Jak jeszcze pływałem to pierwsza 25m szło na bezdechu, a kolejne na 2, max 3.

20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)