Tovi Rana napisał
No ja umiem pływać, tylko chłopaki mam jeden problem :( Gram normalnie w piłkę (co prawda mam wadę serca), ale kondycja nawet jakaś jest. A w wodzie zupełnie inaczej, kraulem przepłynę więcej niż żabką, a to i tak jest max 2 baseny. Po tym nic nie czuję, jestem tak potwornie zmęczony. Pływam "nad" wodą. I kurczę nie wiem co może być tego przyczyną: /
Techniczny Kraul
Może być to jeden z poważnych problemów.
Wydaje mi się, że pływasz jak każdy kto stara się czegoś nauczyć bez trenera.
Zapewne pływasz z nie zanurzoną głową, machasz nią non stop na lewo i prawo. Po przepłynięciu 2 długości zaczyna ci się kręcić w głowie.
Postaraj się zanurzyć głowę i co 2 ruch ręką robić wdech spod łokcia. Wiem, że będzie to trudne, ale każdy początkujący powinien się tego nauczyć.
Tutaj daje ci filmik gdzie będziesz widział mniej więcej jak zsynchronizować ciało i ruchy.
[y]RA17go8yfz4[/y]
Jeżeli sprawia ci to trudności. Radzę popróbować z pomocą deski. I powoli dokładnie i technicznie dokładnać kolejno ręce kraulowe do deski.
Po tym na pewno będzie łatwiej.
I nie zrażaj się że się przemęczasz, może być wiele przyczyn tego.
Po pierwsze dużo jedz, wszelkiego rodzaju warzyw owoców, aby twoje pożywienie było bogate w witaminy i budulce.
W pływaniu ważne są płuca, postaraj się wydychać dużo powietrze przez nos podczas gdy jesteś pod wodą i delikatny wdech podczas napowietrzania. Wtedy płuca zaczną pracować a twój organizm zacznie lepiej funkcjonować.
Ishy napisał
Przyczyną może być technika.
W jednym stylu masz lepszą technikę , a w drugim gorszą.
Jeśli masz złą technike męczysz się w cholere.
Jeśli uczycie się pływać to tylko z trenerem bo jak zle się nauczycie to potem trudno się oduczyć.
To prawda, zawsze jeżeli macie jakiś basen niedaleko was postarajcie się o instruktora. Wystarczy spytać jakiegoś ratownika basenowego a on będzie wiedział do kogo was wysłać. Im wcześniej zaczniecie się uczyć z instruktorem tym będzie lepiej
Lecz wcale nie wykluczam nauczenia się samemu, ale jest to coś w stylu samotna hardcorowa przygoda.
Zakładki