W innych krajach też są tacy zacofani ludzie, którzy strajkują przeciw uberom?
Wersja do druku
W innych krajach też są tacy zacofani ludzie, którzy strajkują przeciw uberom?
Tak
Nigdy nie zrozumiem dlaczego po prostu nie przejdą do ubera, to chyba ten słynny zaszczyt bycia zawodowym kierowcą :kappa
A owszem, jeszcze jak.
Nie wiem tylko w jakiej skali, natomiast to, co we Wrocławiu widziałem, to mnie po prostu przeraziło. Najśmieszniejsze jest to, że daję sobie stopę uciąć, że 3/4 złotów, które strajkują przeciw uberom to ci najwięksi kanciarze, oszuści i byli milicjanci, którzy się nudzą w domku ze swoją emeryturką i starą Haliną i wyrywają się z domu, żeby ludzi pooszukiwać, ponaciągać i pokazać jakimi gównami mentalnymi i intelektualnymi są.
Protesty w stosunku Ubera odbywają się na całym świecie. Ostatnio w Holandii sąd nawet wydał wyrok na niekorzyść Ubera i ten uciekł z tamtego kraju. Z jednej strony nie jestem przeciwko Uberowi, bo konkurencja na rynku może nam być tylko na rękę, ale z drugiej strony rozumiem po części taxiarzy, bo nie ukrywajmy Uber jest taką samą usługą taksówkarską jak pozostałe korporacje w Polsce, a mimo to kierowcy u nich jeżdżą bez licencji, która swoje kosztuje (choć taksówkarze w Polsce sami chcieli takich regulacji, więc można powiedzieć, że sami są sobie winni dodatkowym opłatom).
Jako, że w Lublinie nie ma Ubera jest mi ktoś w stanie wyjaśnić wyższość Ubera nad zwykłą taxówką? Jest poprostu taniej czy coś jeszcze? Zakładając, że znasz miasto i taxiarz pet Cie nie przewiezie na około
jest tanio wygodnie i ogolnie lepszy komfort bo maja wymogi co do samochodow
Dlatego są licencje na taksówkarza, kierowcę busa czy spawacza a nie byle Janusz kupi na szrocie migomat a później stawia centra handlowe (imho nie sam ale bierze w tym udział)
Taka ciekawostka: Lublin, Majdanek salon nissana zapadł się w biały dzień xD
Powod: nieszczelność spawu przez co wata mineralna zamiast ważyć x kg bo tyle belki były w stanie utrzymać (plus zapas oczywiście) wazyla x + woda która się dostała przez co konstrukcja się poddała. Prokuratura milczy póki co.
To teraz pytanie taki 18 latek w furze za 3 koła z lewym dowodem albo taksówkarz, który zna każdą dziurę w drodze na mieście i pojedzie tak aby nic się nie stało a ten drugi jedzie jak mapka ubera pokazuje - twój wybór :)
Wygodna aplikacja, szybki transport, nowe samochody (z tego co wiem Uber ma odgórnie ustalony wiek samochodów, więc obędzie się bez starych Mercedesów), kierowcy bardzo młodzi najczęściej, jasne reguły przejazdu (nic bardziej mnie nie wkurwia niż złotów, który niby liczą za przejechane kilometry, a widać jak im licznik skacze stojąc na światłach lub w korku xD) i zawsze dostaniesz rachunek. Generalnie u nas w mieście weszła od ponad roku nowa korporacja taksówkarska na podobnych zasadach co Uber (tylko legalna z licencjami) i nie wyobrażam sobie już więcej jechać ze zwykłą złotówą.
Załącznik 360595
co to ma do rzeczy xD
I o ile jakąś tam frustrację taxiarzy mogę zrozumieć to nie rób plz z umiejętności jeżdżenia autem nie wiadomo czego xD
Zupełnie nie rozumiem, jaki sens ma istnienie licencji taksówkarskiej czy czegokolwiek podobnego
Jedyna regulacja w tym temacie powinna mieć postać rejestracji w jakimś centralnym spisie + konieczność regularnej kontroli jakości pojazdu
W miejsce problemów i protestów byłaby zdrowa konkurencja na wolnym rynku
@Gniewny ;
Tylko kurier musi znać miasto, żeby móc szybciej się poruszać, unikać korków i móc wyrobić normę.
Ubery raczej jeżdżą po nocach, wieczorami jak już takich wielkich korków niema i wystarczy google maps . A przepisy i jeździć umie każdy kto zdał egzamin i ma ważne prawo jazdy.
Dostawca czy kurier jest takim kierowca zawodowym jak roznosiciel ulotek przedstawicielem handlowym. Przejazd z punktu a do punktu b trwa 3 minuty a wnoszenie towaru czy czekanie na klienta 10, i kolejny punkt. Na 10 godzin pracy robisz 50 kilometrow, zajebisty kierowca zawodowy. Kumpel jezdzi do pracy 20km w jedna strone, ale z niego zawodowy kierowca
Kubica w wywiadzie mówił że jak był młody(~20 lat) to był kurierem i to właśnie te umiejętności które zyskał przez około 2 lata pracy sprawiły że został kierowcą bolidów w formule 1
tylko kurier robi w ciagu dnia tyle manewrow co taki kierowca co mowisz co jezdzi trasy dlugie przez tydzien nie zrobi, tu nie chodzi o ilosc kilometrow tylko umiejetnosci wykonywania szybko i bezpiecznie manewrow, poruszania sie po waskich zatloczonych zakorkowanych i zle oznakowanych drogach, cofania, lamanie sie itp co ci bede mowic oni sa jak najbardziej kierowcami zawodowymi, i maja wysokie umiejetnosci bo inaczej by sie czasowo nie wyrabiali, a presje maja duza
tata taksowka jezdzi? bo za nic nie rozumiem porownania.
uprawnieniem do jazdy samochodem w polsce jest prawo jazdy; to czy ktos bedzie jechal z gpsem czy ma jakas licencje ktora dostajesz chyba za znajomosc miasta (xD) i klient wybierajac pomiedzy jednym a drugim ma to w chuju ale wie za to ze typ ktory bedzie go wiozl z ubera ma na uwadze to ze mozesz mu wystawic opinie a jakis polak wasaty w taksie ma cie za frajera i chce nabic na tobie hajs (i z gory unikasz ewentualnych problemow) to jakie tu jest ryzyko?
na tej samej podstawie powinno sie zamknac bla-bla-car, ale coz wszyscy maja prawo jazdy wiec o co chodzi
Tylko nie wiem czy tez bierzecie pod uwagę taki wypadki jak:
-ktoś Ci zasłabnie w samochodzie, dostanie zawału - kierowca taxi jest na takie wypadki z tego co wiem przeszkolony
-rozjebie Ci się samochód w połowie długiej trasy na wypizdowie nawet w małym stopniu - opona czy coś - kierowca ubera nie ma żadnego przeszkolenia co do tego.
Nie mówię bo taksówkarze to bardzo znienawidzona grupa zawodowa i się wcale nie dziwie, też mnie niejednokrotnie wkurwiali, aczkolwiek da się spotkać miłych taksówkarzy i ja jeżdżąc taxa (nie ma u mnie ubera) raczej się nie spotkałem z nikim obleśnym, ani super oblesnym samochodem, natomiast na drodze przede wszystkim w porach szczytu potrafią być chamscy - taxami w sumie zawsze jeżdżę w nocy więc po prostu nie zauważyłem by tak robili ale mniejsza z tym.
Rozwiązanie pewnie jest gdzieś pośrodku, wg mnie powinno się tak zliberalizować prawo, by uzyskanie licencji na przewóz osób był prosty, ale bez przesady że byle studenciak 19 letni sobie może wozić kogoś chcę o której chce i gdzie chce. Niech dadzą jakieś szybkie, łatwe kursy z podstawowych rzeczy i tyle.
Kurwa przeciez ja 3 lata pracowalem jako dostawca, w hurtowni budowlanej, pozniej spozywczej. W budowlanej robilem do 2 tysiecy kilometrow tygodniowo to jeszcze jeszcze a w spozywczej mialem 50 punktow i do zrobienia 20 kilometrow, to jakim ja niby kurwa kierowca bylem? Z tym ze ja jezdzilem solowka, z prawkiem na C i kwalifikacja zawodowa. Dopiero jak sie przesiadlem na nocne trasy przeladunkowe to moglem siebie nazwac kierowca bo poza podstawianiem samochodu pod rampe i jezdzeniu nie robilem nic wiecej. I na 10 godzin pracy 9 bylem za fajera. Tak samo jest w tej chwili, ja tylko jezdze wywrotka, zajezdzam do klienta to mu tego recznie nie wysypuje, i pomimo stosunkowo krotkich tras nie spedzam 90% czasu pracy na targaniu paczek na 3 pietro. Nie bez powodu kurier to kurier, dostawca to dostawca a nie kierowcy zawodowi od dostarczania paczek. Eot
@up, licencja taksowkarza a przewoz osob to dwie rozne rzeczy. Licencje na taxi dostajesz za znajomosc topografii miasta, przewoz osob wymagany jest dopiero przy przewozie powyzej 9 osob
ja z tym Kubicą to sobie wymyśliłem, sorry za zamieszanie xD
@Xoltro ;
W razie wypadku KAŻDY kierowca jest przeszkolony z zasad udzielania pierwszej pomocy.
W razie przypadku raczej większość kierowców potrafi zmienić koło w samochodzie, a jeśli nie to współczuje ale przy takich sytuacjach jest pomoc drogowa chociażby z ubezpieczenia.
No to pewnie fajnie jakby ktos sie tym zainteresowal i to ogarnal, a nie robil jakies zjebane licencje i chujwieco zeby moc zostac szanowanym zlotuwom.
A kurierzy to tacy kierowcy zawodowi, ze 80% to lebki lat 18 z polrocznym prawkiem i zerowymi umiejetnosciami poruszania sie pojazdem mechanicznym. No, ale ich zawod polega na jezdzeniu i rozwozeniu paczek.
@evelay ;
Zatem taksówkarz, który ma to na licencji słucha uważnie i niczego nie zapomni?
Jeżdżę na uberze prawie od roku, możecie napisać co chcecie wiedzieć, postaram się odpisać na wszystko ale to jak wrócę do domku za jakieś 3~h
@evelay ;
I o to właśnie chodzi.
Mój post był odpowiedzią na post Xoltro, który twierdzi, że taksiarze znają pierwszą pomoc i pomoga w razie wypadku, a kierowca ubera nie.
Dodał też, że taksówkarz wymieni koło, a kierowca ubera nie.
Chodziło raczej o to, że jego argumenty przeciwko uberowi nie mają sensu.
ta zerowe umiejetnosci malo to filmikow z wyczynami kurierow jest?
https://www.youtube.com/watch?v=IjkfkytOItQ
Przesylka wazniejsza niz zycie XD
no wlasnie chyba ty nie czytasz tego tematu jak już to jest o strajku taksiarzy na ubera, a nie jakości usług i komfortu przejazdy przez to czy uzywaja nawigacji czy nie, mam ci wszystko tlumaczyc łopatologicznie jak dziecku taki jesteś upośledzony serio?nie chce mi się tobie wypunktywac naprawdę tego ogarnij się, a co do nawigacji to ja mowie o prawdziwych taksiarzach tych co glownie protestują i sa chamami na drogach oni nie uzywaja nawigacji taki ich niepisany kodeks kraweznikow
Aha czyli sprawianie zagrozenia w ruchu drogowym to te slynne umiejetnosci?
Po za tym pracowalem w firmie kurierskiej przez wiele lat i naprawde wiem jak to wyglada, kto jezdzi, kto jest zatrudniany (bo sam to robilem) i jak to wszystko wyglada takze raczej nie bede dyskutowal na ten temat z Toba bo z calym szacunkiem pozwole sobie uznac, ze "wiem lepiej". Tez mialem takich asow, jeden jak sie owinal w okol drzewa nieopodal Oswiecimia to do dzis sie zastanawiam jakim cudem przezyl.
Co tam pora sie zegnac z forumkiem co??
gosciu jesli ktos nie umie jezdzic na kurierce to szybko rozbija samochod, traci prawko za punkty, badz nie radzi sobie czasowo czy tam fizycznie czy mentalnie i traci prace, jak ty nazywasz goscia co ma 18 lat i na kurierce jedzi 3 miesiace kurierem, a tym bardziej kierowca zawodowym to o czym my gadamy??znamy wielu kurierow co maja swoje rejony po 3-4 samochody i zatrudniaja takich, bo jest duzy przemial ludzi ciagle sie zwalniaja i tacy mlodziacy glownie jezdza bo nie ma co ukrywac praca marzen to napewno jest, ale dla osob co jezdza juz tam okreslony dluzszy czas napewno maja lepsze umiejetnosci niz przecietni kierowcy, czy osoby co jezdza tylko trasy i jedyny manewr jaki wykonuja to zaparkowanie pod rampe
a z forum co mam sie zegnac?szybko prowokatora zgasilem i tyle nie bede z trollami rozmawiac zero tolerancji dla debili umyslowych pamietaj
@down tak jak myslalem nie masz nic do powiedzenia w tym temacie i dalej pierdolisz i prowokujesz, narazie bez odbioru dla ciebie szkoda mi czasu na dzieciarnie, bo o dupie marynie i ogolnie jakies zaczepne teksty popisac sobie to nie zemna
dla tych grubasow co kochaja czasy prl uwierz mi to sprawa jakby honoru ;p pare ladnych lat korzystam z ich uslug to troche z nimi pogadalem
@Taidio ; a co do twojego postu to poprostu irytuja mnie ludzie co wchodza z pietruszki w temat i mi cos gadaja i zarzucaja chociaz moje posty nie byly kierowane w ich strone nie sa w temacie a sie wypowiadaja i prowokuja od co ;p
taa?jak sama nazwa mowi kierowca zawodowy, kierowca to taki zawod ktorego sie uczy przez doswiadczenie w jezdzie potrzebny jest do tego czas, i ty uwazasz, ze osoba 18 letnia ktora idze pierwszy dzien od spisania umowy wozic paczki jest kierowca zawodowa i jest to ich zawodem wyuczonym?ty nie rozumiesz, bo to jest super ranga, ale swiezak to swiezak