Tak jak w tamcie niech każdy podzieli się swoją opinią.
Wersja do druku
Tak jak w tamcie niech każdy podzieli się swoją opinią.
Bo przestalo sie dać expić przez coraz wiekszą liczbę botow, zaczelo sie na 8.0 , teraz juz grac sie nie da wogole. Wszystkie najlepsze respy zabocone
bo dodano hotkeye do pvp, nie mowie rl 8.0 jeszcze bylo jako takie, ale 8.6 i yalahar to juz ots :) i nie mowcie mi ze kazdy latalby na aimbocie bo na medivii nikt nie ma aima (a jak maja to nieliczni)
tibia umarła bo przestałem w nią grać...
a tak na serio to przez boty, po co grać skoro 90% to boty, kiedyś było community, ludzie robili runy gadali itp, a teraz to jest za proste, i zbyt dużo botów
Nie rozumiem ludzi ktorzy mowia ze "nie ma gdzie expic" przeciez jest tyle roznych expowisk.Wiadomo botow jest sporo i nie ma co ukrywac ale nie gadajcie ze nie ma gdzie expic bo to klamstwo
Cytuj:
Data rejestracji:May 2016
Nie zrozumiesz.
Jaki ja jestem stary :( Pamiętam jak na torgu nie chciałem wieku pokazywać (22lvl here). Ludzie tutaj mają ponad +30 a dalej lubieja siedzieć na tym forum , gra się wypaliła i tyle, nie bedą grać w nią dzieciaki z tego rocznika, bo nigdy nie poczują tego co my wtedy, już nie mówiąc o tym ,że dużo załatwialiśmy własną wyobraźnia, której teraz brakuje nowym młodym ludziom :D
Gram w ta giere kupe lat.
A tu zdjęcie z 2004 roku.
http://rs7.pbsrc.com/albums/y252/Anc...h=480&fit=clip
umarła bo ma prawie 20 lat?
bo boty dostały funkcję ANTYPK oraz ANTYTRAP
Moim zdaniem
1. Bo większość która grała kiedyś nie ma już czasu na grę.
2. Bo tibia po 2008 roku przez updejty robiła się coraz gorsza przez co większość starych graczy odeszła.
3. Bo boty.
Bo znudziła się całej masie ludzi. Exp, exp, exp, gleba, exp, pk, hunt, gleba, gleba itd. Ja zacząłem grać ze względu na kolegów, którzy też grali. Po 2-3 latach z ekipy 20-30 znajomych zostało z 10. W kolejnych latach grały już tylko 3 osoby. Od kilku lat nie gra już nikt z moich znajomych, a ja od tego czasu ustawiam tylko boty bo ta gra nie daje mi już żadnej przyjemności.
Nie umarła. Na każdym forum musi być to pierdolenie o końcu Tibii?
Bo rpg zostało całkowicie spierdolone, pvp tak samo.
Bo dorosłeś
Bo nic nie może wiecznie trwać.
Ludzie którzy grali kiedyś w tibie nie mają czasu na siedzenie przed kompem, oczywiście są wyjątki. Pozostali rodzina, dzieci, kariera zawodowa. Młodzi nie chcą grać w tibie bo tam nie ma grafiki która dzisiaj się bardziej liczy niż "grywalność". Nie można powiedzieć że wszystko do wina botów bo kiedyś też były i grało się, wręcz je zabijało. Dzisiaj po "upadku" tibi kiedy odeszło sporo osób od gry, guildie rządzące na serwerze stawiają swoje boty dla kasy bo im też już nie chce się expic a kasa musi się zgadzać. Ubijesz i masz pograne. Pozostałe boty to ludzie którzy robią to dla kasy ale absolutnie nie przeszkadzają w grze.
Nie umarła, ale liczba graczy spadla tylko dlatego, ze gra ma juz swoje lata
Pomijając brak jakiejkolwiek reklamy Tibii
bo ile mozna napierdalać w jedną gierkę xD
Tibia jest martwa stary,
Po co nosisz sd'ki,
Masz sworda zamiast katany.
A tak serio to w sumie nie tyle co gra "umarła", ale po prostu się tak zmieniła (wg. mnie na gorsze), że starzy, manulani gracze po prostu zaprzestali w nią grać.
- Hoty - stacja I
- Runy w sklepie, lvl na runy i obniżony ich atak - stacja II
- Boty. Wcześniej też były, wiadomo, ale mało osób miało do nich dostępy (ew. pieniądze by kupić) albo brak umiejętności postawienia bota - stacja III
- Zjebanie pvp - stacja IV
I oczywiście pogoń tylko za cyferkami, kiedyś to można było stać pod dp nawet i 5h a zawsze była masa graczy i było z kim pogadać. Rozwiązywanie, przynajmniej próbowanie rozwikłać jakichś questów.
To na tyle by było ode mnie. Jednakże nie zmienia to faktu, że dalej sobie lubię pograć raz na jakiś czas. Każda gra się zmienia, a te zmiany niestety nie zależą od nas, więc trzeba albo przemilczeć nowe upy, które się nie podobają i się do nich dostosować albo po prostu przestać grać.
Tibia jeszcze nie http://vignette2.wikia.nocookie.net/...path-prefix=enła
Trochę jeszcze dycha ^^
To już chyba setny bezsensowny temat o tym jak to Tibia umarła.... To nie ona umarła, tylko Wy dorośliście !
Można to zaobserwować na prostym przykładzie gry w piłkę (Tutaj nie pojawiły się żadne wredne boty na expie i nie było złych updatów cipsoftu).
Przecież to logiczne że gra w wieku 20-30 lat nie będzie sprawiała wam takiej przyjemności co za małolata gdy "Mati brał ze sobą gałę" a "mama rzucała z okna picie" ;D.
Wracając do tematu Tibii. Tak obecnie wyglądają przychody Cipsoftu:
(Jak łatwo można dostrzec na poniższym obrazku idzie im znakomicie. Co jest raczej bardzo ciężkie gdy wokół pojawiają się coraz to lepsze gry które mają więcej do zaoferowania jak lol czy cs)
https://www.cipsoft.com/images/conte...N_half_936.png
Każdy racjonalnie myślący człowiek wie, że firma musi zarabiać jak najwięcej, a nie spełniać oczekiwania starych grymaśnych koni które chcą się cofnać o 10 lat wstecz kiedy było fajniej.
Pozdrawiam.
...community dorosło i przestało w nią grać a zaczęły dzieciaki którym tylko bot w głowie
Ponieważ każdy update to coraz większe ułatwienia i więcej idiotycznych pomysłów które są wprowadzane.
@Premium Scroll ;
Między 2007 a 2008 rokiem można było dostrzec wielka zmianę w tibii czyli w rok większość dorosła?
Przypomne ze pod koniec 2007 roku wszedł updejt w którym to weszły potiony a uhy stały się syfem. Pamiętam że po tamtym updejcie większość graczy po prostu przestała grać. Następnie nowy system pvp też ją zespół. Więc nie można mówić że to tylko wina dorastania.
OTSy z old Tibią świecą pustkami, tak dużo jest graczy którzy po prostu marzą żeby stać pod depo i robić 10 run przez godzine, lub bić small stonami monka przez cały tydzień...
Cipsoft to nie jest siedzący przed komputerem gracz który podejmuje decyzję o tym co warto wprowadzić, a czego nie.
Jest to cały sztab ludzi który ma jedno zadanie - Zwiększyć przychody firmy.
I jak widać idzie im świetnie.
Nie uwzględniłem tego, ale bardziej chodziło mi o aspekty hotów na pvp. Jak czary spontaniczne są jak najbardziej ok (w końcu biegaj i wpisuj co chwile exura, exori vis), tak runiczne psują konkretnie rozgrywkę. Byle "armia" graczy potrafiących wcisnąć "efki" może zrobić rzeźnię. Kiedyś żeby trafić kogoś trzeba było wyczuć chwilę, a jeszcze jak był to gracz na większym lvlu, to nie było takie łatwe (piszę tutaj o runach typu hmm czy sd, nie o aoe), jak szarżował na skosy szybko xd
Zdajesz sobie z tego sprawę że liczba graczy wcale nie spadła ? Według statystyk w Tibie gra coraz więcej ludzi. Tylko obecnie ludzie poświęcają na nią średnio 30-60 minut dziennie bo mają prace, szkołę czy ważniejsze sprawy. To już nie te czasy gdy średnia wieku w Tibi wynosiła 10 lat a każdy siedział na niej po 5-8 godzin dziennie przez co liczba graczy online była większa.
Pokaż mi te statystyki.
90% graczy loguje średnio na 30min bo ustawia bota i spierdala :)
Prawda jest taka, że ta gra swoje lata świetności ma za sobą... teraz to już tylko niedobitki. Od kilku lat ta gra świeci pustkami bo komercja najpierw liznęła sobie trochę a teraz wzięła się w garść i łapskami weszła na salony i urządza się jak się podoba. I tyle! Tu wcale nie ma tyle ludzi co mówisz że jest coraz więcej.... Bynajmniej ludzie uciekają od wersji Global a przesiadają się na OTSy lub na w ogóle inne tytuły, bo tą grą jak wieloma innymi (Silkroad, Metin2, Dark Chaos, itp.) rządzi komercja. Firmy i osoby prywatne rozwalają kraje gospodarczo pod względem rosnącej szarej strefy prowadząc sprzedaż golda na allegro, czy też innych serwisach aukcyjnych praktycznie bez podatku (!) i zbijając na tym niemałe pieniądze, bo w końcu łatwiej jest doładować sobie konto w ten sposób aby móc potem nie świecić gołą dupką przed światem wirtualnym i pozyskać sobie fałszywe poczucie bezpieczeństwa.. Ot co realna prawda :]
Ponadto ja ostatni raz jak grałem jakieś... 10 lat temu? to wtedy było przyjemnie bo była atmosfera, bo siedziało się śmiało z innymi robiło runy treniło na monkach, ghoulach, itp. mobkach i cieszyło się jak się zrobiło wyższe skille lub zakończyło trudnego questa :) teraz to już nie to samo...
Ten wykres mówi co innego. Jak można mówić "dead" o produkcie, co generuje 9.5 bańki euro rocznie?
https://www.cipsoft.com/images/conte...N_half_936.png
Nie umarła.
Tibia nie umarła.
Owszem, boty strasznie rujnują grę, ale na serwerze na którym ja gram sytuacja nie jest zła, nie spotyka się zaraz tak wielu botterów.
A to całe "kiedyś było lepiej..." xD
cóż, gracze każdej gry, która zmieniała się na przestrzeni lat, zaczną prędzej czy później tak mówić (np. community wowa)
BO NIE MA BIAŁEGOOOOOOOO
ogółem jak źle tibia nie wygląda w oczach niektórych graczy, to jednak sama gra na dobrą sprawę nie umiera, to samo mozna powiedziec o wszystkich MMO
właściwie w każdym do którego wracam ciągle się słyszy o spadkach itp, ale to chyba cały gatunek MMO tak teraz wygląda
raz, że tych gier powstało multum, kiedys bylo o wiele mniej a teraz co chwile jakis nowy tytuł - więc większy wybór i w ogóle, a dwa, ze cały gatunek jest chyba odrobine mniej popularny w ostatnich latach, przez wszelkie moby, overwatche i tym podobne które zabrały z MMO większość casuali i zostali raczej głównie typowi fani gatunku
Typowe "Nie wiem ale się wypowiem".
Wszyscy Ci który poważnie zajmują się handlem w Tibi mają zarejestrowane działalności, czy też spółki i legalnie płaca podatki, które nie są tak duże jak podaje wam TVN czy inne bzdurne telewizje.
Jeżeli wydaje Ci się że to psuję gospodarkę to nie powinieneś wypowiadać się publicznie na ten temat bo to tylko pokazuje że nie masz o tym bladego pojęcia. Całość wygląda w następujący sposób:
1. Gracze mogą zmaterializować swój czas poświęcony w Tibi i otrzymać za to w LEGALNYM SKUPIE GP prawdziwe pieniądze i są zwolnione z podatku do pewnej kwoty.
- Zysk dla osoby fizycznej (Polaka oczywiście)
2. Firmy które skupują tego Golda sprzedają go potem w Polsce i za granicą. (Za granicą oczywiście po zawyżonych cenach ;D)
Polski przedsiębiorca otrzymuje za to wynagrodzenie z którego część trafia do budżetu Państwa w formie podatku
-Zysk dla Polskiego przedsiębiorcy, oraz Polskiej gospodarki
3. Ci którzy myślą że mogą zarobić na allegro samemu bez płacenia podatków nie współpracując z legalnymi firmami są na bieżąco zgłaszani do urzędu skarbowego przez te legalne firmy. Nie wspieramy szarej strefy ;)
-Zysk dla Polskiej gospodarki gdy taki delikwent zostanie złapany i otrzyma nie małą kare od US.
Wyczuwam lekką zawiść i zazdrość w wypowiedzi ? Możesz się śmiać ale nawet najwięksi od czegoś musieli zacząć. Poza tym większość firm które zajmują się Tibią traktują to obecnie jako dodatkowe źródło dochodu bo nie ograniczają się tylko do tej jednej gry.
Pozdrawiam
imho tibia z roku na rok jest coraz lepsza, jakbym miał grać w jakąkolwiek gierke to wybrałbym tibie
te stare wersje to było straszne gówno, szczególnie jak sie mieszka całe zycie na takiej wiosce jak ja i ma się problemy z radiówką średnio 15 razy dziennie.
#hejtersgonnahejt #hejtstop #stophejt #vivalarevolution