W tym temacie zadawajcie pytania i odpowiadajcie innym użytkownikom.
Postaram się wrzucać pytania i sensowne odpowiedzi do pierwszego posta.
Wersja do druku
W tym temacie zadawajcie pytania i odpowiadajcie innym użytkownikom.
Postaram się wrzucać pytania i sensowne odpowiedzi do pierwszego posta.
Jakie jest najprostsze i jednoczesnie najlepsze cwiczenie na kondycje? Zeby sie np nie zmachac jak sie wskoczy na 4 pietro ;d
zapisalem sie na silownie, czy jezeli cwicze FWB 3x w tygodniu (moze 4, zobacze czy dam rade) to moge po kazdym treningu + w dni wolne biegac sobie bez problemu? w sensie, czy moge biegac 6 dni w tygodniu? :p
w ogole to pomocy, zdycham z zakwasow ;/ ale mam umowe na 3 miesiace, wiec chyba bede chodzic :(
Obi:
Troche pocwiczysz i juz nie bedzie takich zakwasow - znam to
Na zakwasy:
Prysznic raz zimna, raz ciepla woda i masaz - mi tam pomagalo
aha no i pytanie kolejne, czy wszedzie trenerzy na silkach to takie pajace? kiedys chodzilem na osiedlowke jakas, gdzie bylo 10 maszyn na krzyż, teraz poszedlem do silowni 300m2 z ponad 80 maszynami lacznie i nawet nie wiedzialem gdzie mam isc i co robic, podszedlem do trenera zapytac, zeby polecil mi jakies cwiczonka bo nie moge sie odnalezc, a jedyne co ten pajac mogl powiedziec to "noo zapraszam pana na trening indywidualny 70zl/1.5h, po trzech treningach bedzie pan juz wszystko wiedzial", do chuja z taka porada, niestety moja technika zapewne lezy i nie iwem czy pytac innego trenera, czy moze jakichs koksow na silce? ;o
Trenerzy to często pajace ;p
Maszynami nawet się nie interesuj
http://torg.pl/showthread.php?434523...%B1tkuj%B1cych
podbijam, proszę słuchać pana eksperta https://encrypted-tbn0.gstatic.com/i...dmGHlResdHR0O7
Ja też niedawno zacząłem, nie licz, że od razu zajebiście będziesz ćwiczenia technicznie wykonywał. Pytaj ludzi na torgu, oglądaj filmiki na YT ( np. Karmowskiego, w porzadku tłumaczy albo np. kanał Jana Łuki https://www.youtube.com/user/kleszek59 ).
te twoje 3 miesiace na silce to bedzie nauka techniki, a oi tak nie bedzie ona mistrzowska, poprostu lec sobie, ogladaj filmiki i skupiaj sie na cwiczeniach, no i ofc nie odpuszczaj. wiekszosc ludzi tak zaczyna, bo nie kazdy ma "mentora"
Jako iż powstał taki temat a w starym nie dostałem pare razy odpowiedzi to pytam tu.
Mimo kontuzji ciągnie mnie na siłke. Potrzebuję treningu który nie angażuje nóg bądź robi to w małym stopniu (dopuszczalne ćwiczenia takie jak wiosłowanie z małym ciężarem itp). Równierz wszystkie arty o treningu TYLKO górnych partii ciała bardzo mile widziane (może jakieś treningi osób niepełnosprawnych? ktoś coś takiego widział?)
Żeby nie było, bo pewnie już nikt nie pamięta (przestałęm się systematycznie udzielać) mam pozrywane więzadła w kolanie, dlatego wykluczam nogi.
jakis czas temu pisaliscie mi, ze same brzuszki wplyna niekorzystnie na kregoslup. a jesli polacze to z czyms na drazku? moga byc same podciagania sie, albo cos innego.
Wpłyną niekorzystnie, to prawda. Jeśli nie potrafisz żyć bez brzuszków to powinieneś wrzucić jakieś ćwiczenia na dół pleców, czyli ten odcinek, który dostaje po dupie podczas robienia ćwiczeń opierających się na fleksji bioder i kręgosłupa (właśnie brzuszki, spięcia i inne szity). A zamiast brzuszków mógłbyś robić np. planki, które też są 'na brzuch' jednak nie psują prostowników kręgosłupa. A generalnie i tak nic nie zbuduje Ci mocniejszego brzucha (ogólnie całego rdzenia) niż ciężkie ćwiczenia wielostawowe.
Macie jakieś rady jak zacząć? o bieganiu ile na początek km itp.
co jest najlepsze na cwiczenie samej kondycji?
bieganie? rower? jakies glupie akcje w domu? moze ta slynna tabata?
"trenuj tak jak chcesz grać, graj tak jak byś trenował"
w dużym uproszczeniu oczywiście ale jeśli chcesz robić kondycję pod długie biegi to raczej należy sporo biegać aniżeli trening wypełniać interwałami, podobnie w drugą stronę, nie napisałeś do czego ma być ta kondycja - do pływania, biegania, jazdy na rowerze, grania w piłkę?
kondycja pod jakies granie w pilke, treningi mt
http://www.youtube.com/watch?v=9b60qCMX7es
i co, takie 15 min dziennie starczy? sie nie znam, ale wydaje mi sie, ze to troche za krotko
bo zeby nie bylo, troche na rowerku jezdzilem, obecnie w sumie malo czasu, planuje za 2 tygi zaczac biegac, ale pytam bo moze jest cos o wiele lepszego co np nie wymaga wyjscia i biegania po mrozie jaki bedzie za 2 miesiace ;p
krotka pilka: gdzie wrzucic do treningu gory/push docisk. wrzucalbym na poczatek z wiadomych wzgledow, ale moze ktos to inaczej widzi.
Na początek 3 serie po 3-5 powtórzeń zwykłego WL ze sporym ciężarem ale na tyle, żeby było przyspieszenie w trakcie ruchu (za Łysym)
Warto trochę się rozgrzać przed samym dociskiem.
Mnie przy FBW Stefan chciał dowalić docisk na koniec, czyli mc,wiosło,dipsy,docisk. To siłowe ćwiczenie (chociaż podobno cyce też dobrze aktywuje) więc jakoś specjalnie nie trzeba go chyba priorytetowo traktować żeby lądowało na początku planu.
przy bombie 4x fbw w tyg bedzie ok ? czy lepiej jakis ciezszy splicik ?
docisk chcialem wrzucic na poczatek w celu aktywacji presow. zrobic jakies 5x5 i pozniej wariowac.
Jaki plan treningu ułożyć 16 lat i 65kg 175cm wzrostu coś na klate i najlepiej w domu prosze o pomoc
Proponuję odwiedzić kanał scooby1961 na YT. On się zajmuje treningiem w domu. On jest wielkim skurwysynem xD
W jakich porach jest, i mniejwiecej co? Wiem ze im pozniej tym wiecej bialka, rano wegle. Ale cos konkretniej?;)
Jedz tak jak sie dobrze z tym czujesz. Jesli Ci nie lezy jajecznica wieczorem to jej nie wpierdalaj, a jesli lubisz z rana owsianke to ja jedz. Sluchaj sie swojego ciala, nikt na torgu Ci nie powie co i jak bo kazdy jest inny.
Cwicze BJJ prawie 6 lat, mialem krotkie epizody z treningami silowymi (FBW). Wzrost/waga - 182cm/76kg. Celem jest glownie budowanie sily, wzmocnienie barkow i plecow. W tamtym roku cwiczylem 1 raz w tygodniu na wfie na uczelni i z tego co pamietam maxy przedstawialy sie mniej wiecej tak: Wycisk na poziomej - 80kg, Przysiad - 95kg, Martwy - 110, Podciaganie na drazku nachwytem - 12 razy. Aktualnie parter ćwicze okolo 6 razy w tygodniu, z czego 2/3 treningi sa mocniejsze, a 3 pozostale typowo techniczne. Najblizsze zawody, na ktorych planuje startowac beda prawdopodobnie dopiero w maju. Trening silowy chcialbym poki co robic 2 razy w tygodniu, zeby sie nie przetrenowac i kiedys moze z czasem robic 3/tydzien. Z supli bialko, witaminy i omega.
Rozpisalem sobie cos takiego, poprawki i sugestie mile widziane.
Dzien A:
Martwy ciag 3x5
Wyciskanie zolnierskie 3x5
Podciaganie na drazku na kimonie 3xmax. Po osiagnieciu 15 powtorzen zaczac z obciazeniem.
Dzien B:
Przysiad tylni 3x5
Wyciskanie na poziomej 3x5
Wioslowanie sztanga 3x5
Ewentualnie z czasem zamienialbym martwy ciag na Power Clean, a zolnierskie na Push Press. Dodatkowo jakies unoszenie nog w zwisie co drugi trening i dipsy/Back Extensions dla urozmaicenia.
Widać że wiesz co robisz, to raczej ty nam powinieneś radzić tutaj.
podciaganie na kimonie, w sensie ze lapiesz tak jakbys lapal podczas walki w parterze? w ten sposob wyrobisz sobie legendarny uscisk ricksona na kimonie ;d
Na rekawach nie ma opcji zeby tak sie podciagac uchwyt za szybko siada, zwlaszcza, ze trzeba malpim. Przewieszam szmate przez drazek/brame do barkow i podciagam sie na kolnierzu. Wywalilem wioslowanie sztanga i robie bardzo podobny do powyzszego program na sile Marka Rippetoe.
Workout A
3x5 Squat
3x5 Press
1x5 Deadlift / 5x3 Power Cleans (Alternating)
Workout B
3x5 Squat
3x5 Bench Press
3x10 or 5x10 Back Extensions (unweighted if progressing to GHR, weighted if not)
Chin-Ups: 3 sets to failure or add weight if completing more than 15 reps
Jest sens robic nasycanie kreatyna? Czy normalnie od razu leciec 2x5g dziennie? A i jeszcze pytanie co bedzie lepsze na mase 3dniowy split z piorytetem na klatke (bo gora lezy..) czy FBW? Bo chce zrobic cykl na calym opakowaniu vitalmaxa a potem moze M.
Drugie pytanie, jak lepiej brac? Rano i przed treningiem czy moze przed samym treningiem, po treningu wegle i bialko czyli banan i 30g bialka z mlekiem i po godzinie znow kreta? A moze sami macie jakis sposob ktory dziala ;) ? Zaznacze ze dopiero zaczynam przygode z tym bo tak to tylko bialeczko stosowalem jako dodatek.
dobra chlopaki szybkie pytanie do ogarnietych z poradnikiem pumy odnosnie naprawy lopatek&barkow:
da rade planem radka slodkiewicza 3dniowym
http://www.menshealth.pl/forum/index...nie-stagnacji/
poleciec z razem z tym, ze prony tam 2x w tyg a za tydzien no money, sws 2x w tyg:
http://www.mnbbc.com/content.php/232...hrupie-w-barku
czy jednak ukladac cos samemu co nie dokonca pewnie bedzie dobre?
edycina
ew. zrobic 2x sws no money i 2x prony ale raz w domu bez treningu, albo przed jakims cardio, nie wiem nie znam sie :c
Ja bym to widział tak:
przed legsami no money, sws, prony przed pushem, a przed pullem imo wystarczą dobre retrakcje łopatek - unoszenie ciała w zwisie na drążku - ręce zostają proste, ruch przez ściągnięcie łopatek.
No i przed podciąganiem też sws nie zaszkodzi. Ja nie widzę przeszkód, żeby trochę to wszystko pomieszać.
nawet gdybym sie uparl to nie moglbym robic tak jak tam jest? bo to w sumie co opisales to wykonywanie polowy zalozen z tamtego poradnika, to nie bedzie za malo zeby to naprawic?
okej jagalon zaufam Ci.
legsy - no money, sws i rotacja zewnetrzna do gory
push - prony
pulll - sws i podciaganie
tylko jak dokladnie robic to podciaganie, nie masz jakiegos filmiku czy cos? bo nie wiem jakiej frazy uzyc by cos wylapac :x
Ale to nie śmiga, bo masz 3 treningi siłowe, a 2 zestawy ćwiczeń. Chyba że po prostu będziesz sobie robił na zmianę jeden zestaw i drugi niezależnie od treningu.
Te ćwiczonka pomagają też poprawnie wykonać normalne ćwiczenia na treningu przez aktywację odpowiednich mięśni.
ciezko to ogarnac zeby sie zgadzalo z tym co mam robic pod ten poradnik, a kiepsko mi sie widzi leciec splitem nogi-barki klata-biceps nogi-barki plecy-triceps-kaptury tak jak tam pisza... ja nie wiem, czy ja czegos nie rozumiem z tego poradnika czy to po prostu jest tak zawile? :D
Tam piszą, że klata, plecy i łapy oraz nogi i barki 2x
Czyli każda partia dwa razy w tygodniu. Sam tak ćwiczę i jest fajnie, tylko że łap nie robię ;d
dobra jagalon, ulozylem tak jak mowisz 2x bary nogi 2x reszta
wyszlo mi cos takiego ale w chuj nie wiem czy jest okej :s
nogi/bary:
przysiad 5x8
fronty 3x8
suwnica 4x8
lydy maszyna 3x16-14-12
push press 4x8
podciaganie wzdluz tulowia 3x8
klata/bic/tric/plery
dipsy rampa x8
plaska 4x8
rozpietki na skosie dodatnim 3x8
podciaganie podchwyt rampa x6
wioslowanie sztanga 3x8
wioslo hantla 3x8
nogi/bary
mc 5x8
dwugłowy maszyna 4x8
wykroki 3x10
wycist sztangielka siedzac 4x8
unoszenie sztangielek w opadzie tulowia 4x8
klata/bic/tric/plery
skos dodatni 4x8
plasko hantle wycisk 4x8
rozpiety plasko 3x8
dzien dobry 3x8
podciaganie nachwytem 3x max
superseria uginanie lap ze sztanga stojac 3x10 i francuz 3x10
co myslisz, ew ktos jakby rzucil okiem :c
Do wymiany wszystko
nie chce mi się całego planu układać, ale to się kupy nie trzyma
klata plecy to ma być tak
push główny
pull główny
push dodatkowy
pull dodatkowy
izolacje
albo superserie
Na dobrą sprawę dla klaty wystarczy mocna rampa w jednym ćwiczeniu i jakaś izolacja. Ale porządnie, a nie na odpierdol.
Nogi i bary mogą być od biedy, ale push pressa nie zrobisz po całych nogach, nie ma szans. Takie rzeczy jak push press najlepiej na sam początek treningu.
Napisz jakoś normalnie, jak te serie wyglądają, bo tu masz tylko listę rzeczy do zrobienia, a nie plan treningowy. Nie kminię, jak ludzie piszą w stylu 5x8 - to 5 roboczych serii, czy wszystkie z tym samym ciężarem, czy z progresywnym?
tak wlasnie myslalem, jestem cipa w ukladaniu planow :DD. jutro przysiade nad tym dluzej i edytne tego posta, wezme tez twoje rady jagalon i mysle ze nastepny bedzie lepszy, a tymczasem majca ;c
Jeśli zły temat to przepraszam.
Potrzebuję w 2 tygodnie szybko zrzucić parę cm ciałka. Oczywiście będzie to utrata głównie wody, ale jak najlepiej to zrobić, żeby nie robić sobie jakiejś wielkiej krzywdy, ale żeby ten efekt był? Nawet krótkotrwały, potem i tak wszystko wróci.
Ja ograniczyłbym jedzenie, najważniejsze zero słodyczy i do tego latałbym codziennie na basen i pływał non stop, pomaga.
Drugi sposób, ale dość destrukcyjny dla organizmu to dieta mayo na 13 dni chyba. Spadasz w oczach, ale prawie nic nie jesz ;/
No to chyba po prostu mocno ograniczę jedzenie, żeby woda sama zeszła. Do tego jakieś małe aeroby.