To se kup dripper ewentualnie chemex, wydatek rzędu 50-100zl, dobry młynek stalowy ok 500zl, najtańsza wagę za parę dyszek i kawy specjality jakie chcesz.
Kładziesz chemex na wage, wrzucasz filtr, zerujesz wagę, wsypujesz kawy ile tam chcesz, optymalnie z 15g wody na 1g kawy czyli z 30g kawy pi razy oko, zalewasz tak żeby się kawa zmoczyla, czekasz se chwilę, wlewasz resztę wody i masz gotowa idealna kawę.
Zajmie to minutę dłużej niż kliknięcie przycisku na ekspresie ale przepłukać chemex czy pour over jest łatwiej niż dbać o ekspres, jest to tańsze a kawa wychodzi smaczniejsza.
Ekspresy są do espresso i wszystkich kaw bazujących na espresso czyt. Kawy białe, Americano.
Jak wolisz ekspres w którym się klika jeden guzik i chcesz po prostu kawę i wyjebane w jakieś głębsze nuty które są w każdej kawie to se możesz kupić coś takiego jak ten Philips co se op kupił, wersję bez kaw mlecznych, kosztuje z 1-1.5k i jest git entry level ale no ja do samych czarnych wolałbym chemex
Zakładki