zatkany korkiem z rurką:)
Wersja do druku
zatkany korkiem z rurką:)
A mi dzisiaj drożdże wyszły rurką czego jeszcze nie miałem z US-05. No i temperatura fermentacji (nie otoczenia) wynosi 15stC to jeszcze bardziej mnie dziwi. A dodatkowy problem tego typu, że nie ma mnie w domu i musiałem przez telefon tłumaczyć jak to ogarnąć...
Zawsze przeglądałem ten temat ale jakoś nigdy się nie udzielałem. Podobają mi się Wasze opisy warek i z ciekawością czekam na więcej.
Sam też coś działam z bratem, mniejszy browar domowy Think Tank
Aktualnie jest organizowany konkurs, a do wygrania wejściówki na III Leżajską Giełdę Birofilów jak i oczywiście piwa i kiełbaski.
Hopheads pomożecie je zdobyć? :)
Jak tak to polajkujcie pod tym postem TUTAJ komentarz użytkownika Artur Piątek - z góry serdeczne dzięki!
Odwdzięczę się jakąś nową warką, hej!
Napisz coś więcej o browarze, widzę po zdjęciach, że już trochę sprzętu macie, kegów sporo, jakieś medale nawet? Ja czekam właśnie aż się nagazuje moja double aipa, przy rozlewie pachniała zacnie, a sam rozlew jeszcze nigdy nie był taki łatwy dzięki temu, że na ostatnią dobę obniżyłem temperaturę do 7stC i wszystko elegancko zbiło się na dnie, włącznie z chmielem dodanym na zimno, który był zaledwie 3 dni gdzie poprzednio przy temperaturach pokojowych nawet po tygodniu pływał na powierzchni.
Chcę zacząć butelkować wina w butelkach po piwie i kapslować, bo wychodzi tanio. Macie pomysły dlaczego mógłby to być zły pomysł? ;d
głównie estetyka tutaj leży jak dla mnie ale nie każdy zwraca na to uwagę a po drugie musisz się dowiedzieć w jaki sposób należy przechowywać wino zabutelkowane w ten sposób - chodzi mi czy można je leżakować poziomo czy tylko pionowo żeby wino nie miało kontaktu z kapslem bo jednak nie jest to typowy dla wina sosób zamykania butelek
Ano, dla mnie głównym argumentem był fakt, że wino przez standardowy korek jakośtam 'oddycha' i taki stan jest dla niego naturalny - ale z drugiej strony są też wina ładowane do butelek z gwintem, więc chyba jednak zaryzykuję i sam się przekonam ;d
Lambik z agrestem fermentuje aż miło (ostatnio chciał uciec z balona)
Obok ok.8-9l lambica nalane na 4kg kwaśnych wiśni.
Załącznik 338159
w jakich sklepach można kupić te piwa domowej roboty?