Aver napisał
Pizza, w właściwie Focaccia to żarcie na poziomie naszego chleba ze smalcem. A ludzie się jarają pizza w Neapolu/Rzymie jakby to nie wiadomo co było xD
inb4 byłem miesiąc w Piemoncie, kuchnia północno-zachodnia to parę leveli wyżej, podobnie z kulturą i klimatem.
W Piemoncie jak w kazdym Wloskim regione, sa najlepsze potrawy, przecietny Polak post komunizm z podbniebieniem pizzy z keczupem itd nie zrozumie Wloskiego podbniebienia czy nawet Francuskiego, Vitel Tonne' probowales? W Polsce jest mentalnosc ze jak wiecej skladnikow to lepiej, akurat to nie prawda, w sumie w Polsce uzywa sie wiecej ziol itd, Chinska I Japonska kuchnia to nic w przeciwienstwie do prawdziwej Wloskiej kuchni, Pizza to takie stare "biedne" danie co w 50 lat stala sie atrakcja swiatowa, focaccia tez, zalezy jakiej jakosci, prawdziwe Wloskie jedzenie to cos innego, nie potrzebne nawet "gourmet" na poziom Wloch tylko Francja, i moze Portugalia, Greckie jedzenie to praktycznie Anatolijskie Tureckie, grecy to chyba tam maja tylko jakos zupe z kurczaka jako "autentyk".
Zakładki