Oryginalnie wszystko powinno być na tortilli pszennej, ale przypomniałem sobie o tortilli dopiero po nałożeniu wszystkiego na talerz... Ostatnio ogarnąłem świetną rzecz - Pierogi ruskie serwowane w niekonwencjonalny sposób. Zależnie farszu (a dokładniej proporcji białego sera, ziemniaków i cebuli) można podać je do różnych dań (nawet do zwykłych kotletów schabowych zamiast nudnych ziemniaków) i wychodzą całkiem niezłe potrawy.
Pierogi ruskie gotowane na parze (farsz posiada zwiększoną ilość białego sera oraz ograniczoną ilość ziemniaków) +
własna wariacja fasoli po meksykańsku ( Fasola czerwona, cebula, cała świeża papryka habanero, przecier pomidorowy, świeże 3-4 liście bazylii porwane na większe kawałki, kilka kropli ostrego sosu z dodatkiem owoców (ja użyłem Wanza's Wicked Temptation), łyżka stołowa tabasco original (ponieważ całość potrzebowała octu, a zwyczajne tabasco świetnie się sprawdza zamiast octu w potrawach tego typu). Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sproszkowane habanero, ziele angielskie mielone, kolendra mielona, kminek mielony , oregano, sproszkowana pietruszka) +
sos czosnkowy (standardowe składniki, jednakże proporcje majonez:śmietana 1:1) +
kilka kromek chleba.
Całość (powinna być)
serwowana na tortilli.
Potrawa wegetariańska, bardzo zdrowa i bardzo syta. Polecam.
@Jeśli ktoś z Wrocławia bądź okolic szukałby świeżego habanero - W sklepiku znajdującym się na skraju parku przy ul. Wróbla (na przeciwko biedronki) mają w cenie 60zł/kg. Na kilogram wchodzi +/- 50 papryczek. Poza tym niepozornym sklepikiem zostaje giełda na tęczowej i allegro. Nigdzie więcej (przynajmniej we Wrocławiu) tej papryczki nie znalazłem.
Zakładki