https://cdn.discordapp.com/attachmen...49f4b2438927f&
Wersja do druku
jak to wlasnie niedzielny rosol u babci na grobie
Ja od pewnego czasu mam taki myk, że zbieram jakieś resztki mięsa po kulinarnych przebojach partnerki (np. jak boczek kupi i jest kawałek z kością, to odkładam to mięso z kością do lodówki) i po jakimś miesiącu czy półtora mi się nazbiera takiego czegoś sporo to wtedy wyciągam i robię rosół. A właściwie mógłbym pasztet robić, ale nie chce mi się z tym bawić. Czasem też zostaną jakieś resztki warzyw (np. końcówka z brokuła etc.)
I tak potem moja to zaleje sosem rybnym abo sojowym doda ryżu i tak to jest :feelsspecialman
A dziś zrobiłem jajochlebki (jajko, czebula, czosnek, oregano, drobno pokrojony pomidor suszony ze słoika, sól, pieprz) oesu ale dobre :peepogiggle
Bez chleba to bardziej jajecznica z dodatkami.
jajochlebki bezglutenowe bez chleba
Przyszedł ryżowar Xiaomi, pierwszy ryż zrobiony (basmati) w programie szybki ryż (30min), jest jeszcze normalny godzinny. I wyszedł sypki ale trochę za suchy jak dla mnie, więc następnym razem lekko więcej wody dodam.
Generalnie spoko, zobaczę jak często będzie w użyciu i jak zareaguje np. na Arborio ryż.
miałem kiedyś fazę na ryżowar i generalnie spoko, ale gotowanie 100g ryżu w tym mijało się z celem w sumie. a jak ma zareagować na arborio? przecież w knajpach gdzie robią sushi to używają głównie ryżowarów
To już nie można normalnie woreczka ryżu ugotować? Bo co? Bo mikroplastik?
Weź sobie ryż nawet taki z woreczka wysyp, przeplukaj aż będziesz mieć prawie całkowicie czystą wodę, zalej wodą tylko tyle żeby na 1cm przykryło i wtedy ugotuj. Kompletnie inaczej to smakuje niż takie wpierdolenie do gara woreczka. Dobry ryż z ryzowara to jest topka żeby ojebac z jakimś curry czy czymś :giertych
z czego można zrobić fajną panierkę do kotleta? tylko nie bułka tarta i panko
platki kukurydziane
Ojebałem sobie spaghetti prosto z patelni :notbad
Próba zrobienia ryżu w ryżoważe w opcji zwykłej czyli 1h, wrzuciłem Arborio bo tylko taki mam. Wcześniej na quick rice robiłem (30min). Mam nadzieje, że nie wyjdzie jakaś papka ryżowa z tego.
W tygodniu chyba podbiję do jednego hindusa i zagadam jaki ryż używać mam, chyba jaśminowy albo basmati(?)
1h czekać na ryż :thisisfine