Witam, jako, że były 2 dni wolnego to dzisiaj postanowiłem spędzić do południa trochę czasu w kuchni. I o to co udało mi się zrobić:
1. Deser - Ciasto "Krówka" z kartonu.
Składniki i przepis jest na kartonie, więc zbyt wiele nie będę się rozpisywał. Dodam tylko, że zamiast zwykłej wody to do ciasta warto dodać wodę gazowaną oraz zamiast płatków migdałowych jak na zdjęciu pudełka, to orzechy włoskie.
http://imageshack.us/a/img809/3623/imag0524x.jpg
2. Napój - taka ni to mrożona herbata, ni to cytrynowa fanta :P Kwaśne, dobre na upalne dni.
Dopiero jak to zrobiłem i już prawie całe zostało wypite, to pomyślałem o zrobieniu zdjęcia. Przepis nie jest mój, ale także niezbyt pamiętam skąd go mam. Albo gdzieś z internetu, albo z babcinych gazet (czasem robię zdjęcia komórką, bo w tych babcinych gazetach bywają ciekawe przepisy :P).
Składniki:
- 4 łyżki zielonej herbaty,
- 2 łyżki cukru,
- 1 cytryna,
- 1 pomarańcza,
- 1 limonka,
- taki z 0.75l wody gazowanej,
- kostki lodu.
Sposób przyrządzenia:
1. Herbatę zalewamy wodą i zaparzamy, ja mam taki trochę większy kubek, można również w małej miseczce.
2. Zaparzoną herbatę studzimy (np do garnka dajemy lodowatą wodę i tam wkładamy kubek z herbatą).
3. Wyciskamy sok z pomarańczy, cytryny i limonki.
4. Wyciśnięty sok wlewamy przez sitko (aby nie było miąższu z owoców i pestek) do dzbanka.
5. Ostudzoną herbatę również wlewamy przez sitko do dzbanka.
6. Dodajemy 2 łyżki cukru, całość mieszamy.
7. Lejemy wody tak na oko, ile chcemy, mi daję właśnie 1/2 butelki wody gazowanej, czyli około 0.75l. (Warto, aby woda była z lodówki.)
8. Ponownie mieszamy, wrzucamy kostki lodu (ile chcemy) i pijemy :) Kwaśne, ale mi to smakuje.
http://imageshack.us/a/img19/2373/imag0532s.jpg
Obiad - Kurczak w sosie słodko-kwaśnym.
Przepis i składniki znajdują się tutaj:
http://www.gryzz.pl/kurczak-w-sosie-slodko-kwasnym/
Dodatkowe składniki, które wykorzystałem:
- olej sezamowy,
- sos sojowy.
Zmiany w przygotowaniu:
1. Do kurczaka prócz soli i pieprzu dodałem także trochę curry, kilka kropli oleju sezamowego i trochę sosu sojowego. Całość wymieszałem i dałem do lodówki na 1.5h.
2. Zamiast 1 to dałem 3 ząbki czosnku a i tak nie było go czuć.
3. Cebulę na początku trochę posoliłem, do warzyw także dodałem trochę pieprzu i curry oraz w sklepie nie było soku ananasowego Marwit (a te Hortexy itp to nie to samo), więc dałem po prostu tą wodę z puszki :P
4. Ketchup pikantny zamiast łagodnego, nada to potrawie lepszego, wyraźniejszego smaku.
5*. Mój błąd, bo nie doczytałem. Marchewka powinna być w paski, a ja ją pociąłem na plasterki :P
Parę fotek z gotowania:
Składniki (na zdjęciu nie ma oleju sezamowego i sosu sojowego, dopiero potem pomyślałem, że warto to dodać do kurczaka):
http://imageshack.us/a/img211/2619/imag0525r.jpg
Cebulka z papryką:
http://imageshack.us/a/img194/3166/imag0526n.jpg
Mięso po wyjęciu z lodówki:
http://imageshack.us/a/img203/5805/imag0527w.jpg
Usmażone mięso:
http://imageshack.us/a/img194/600/imag0529m.jpg
Ryż (@WesolyJasio, nigdy nie dodawałem curry do gotującej się wody, zawsze dawałem ryż na patelnię, trochę masła i wtedy curry :P I mimo obrzydliwego wyglądu tej wody zabarwionej curry, to całkiem dobrze to wyszło.):
http://imageshack.us/a/img94/2267/imag0530ss.jpg
Prawie gotowe (przed dodaniem ketchupu, soku z cytryny i cukru):
http://imageshack.us/a/img15/2074/imag0533vh.jpg
I gotowe:
http://imageshack.us/a/img689/7840/imag0531w.jpg
Moim zdaniem wyszło naprawdę smaczne, ale to zależy kto co lubi :)