Ja zawsze robie ze swiezych pomidorow lub pomidorow z puszki (cale). W rondelku rozgrzewamy oliwe, dodajemy srednia cebule pokrojona w drobna kostke i dwa zabki czosnku tez drobno pokrojone. Dodajemy jeszcze lyzeczke ostrej papryki w proszku. Cebula musi sie zeszklic. Mozna dodac pokrojona papryke chili jak lubimy ostry sos. Jak cebula sie zeszkli dodajemy ze 2-3 pomidory obrane ze skorki i z wydlubanym miaszem (wazne zeby nie bylo pestek), lub pomidory z puszki ktore wczesniej rozkrajamy i wydlugujemy miasza. Dusmy z 10 min na malym ogniu pod przykryciem az sie wszystko rozpadnie na sos. Jak bedzie geste to dodajemy troche wody. Mozna dodac tez troche koncentratu jak lubimy bardziej pomidorowe. I na koniec doprawic do smaku (sol, pieprz, bazylia, oregano czy cos tam lubimy).