Kurde, godzina wpół-do dwunastej a ja głodny przez ten kanał. Ten koleś bez kitu potrafi nieźle gotować.
Wersja do druku
A przede wszystkim lubi to co kocha ; d już mam kilka przepisów z jego kanału których na pewno nie ominę przy większej partii czasu : )
No własnie sam nie wiem do końca jak to jest. Tak mi łatwiej określic :P
Składniki:Cytuj:
@tode
daj przepis na fasolke, chętnie porównam z tym mojej mamy
-Kilogram średniej fasoli jasiek,
-80 dag kiełbasy (i tu uwaga: musi być krucha i lekko tlusta, dosyć konkretna, nie taka za 9zł, powinna byc lekko podwędzona),
-3-40 dag boczku wędzonego,
-pół listka laurowego,
-5 ziarenek ziela angielskiego,
-koncentrat pomidorowy łowicz, jeden słoiczek (ten malutki),
-buliony wołowe winiary, 2 szt,
-sól
-opcjonalnie: pieprz w ziarenkach, 5-7 szt (dodaje ostrości i podkreśla smak, fasolka jest wyraźna, ale nie pali w gardlo, jak ktos lubi, to dodać, ale to na sam koniec)
Wrzucamy fasole do garnka, zalewamy tak, żeby woda była 2cm nad fasolą (oczywiscie fasola moczyła się przez całą noc) i gotujemy. W tym samym czasie kroimy boczek i kiełbasę na drobne kostki (ale nie za drobne) i wrzucamy na patelnie nie dodając żadnego masła, czy oleju (możemy dodać smalcu, jeżeli wędliny były "chude"). Smażymy aż się mocno podpiecze i wlewamy całość (razem z tym spalonym tłuszczem, bo to on nadaje tego ostrego smaku) do garnka. Wrzucamy liscia laurowego i ziele angielskie oraz dwa buliony wołowe. Czasami trzeba będzie dolać wody, więc dolewamy. Gotujemy aż zmięknie fasola i dodajemy koncentrat pomidorowy (uwaga: ostrożnie z tym koncentratem, bo ja wrzucilem ostatnio za dużo i cała fasola poszła do kosza). Na sam koniec solimy, nigdy wcześniej, bo możemy przesadzić. No i ewentualnie pieprz w ziarenkach.
Smacznego!
Muszę zużyc kapustę kiszoną, która zajmuje mi juz pół zamrażarki xD
Misja pijane misie:D robie 2 wesje z wódka smakową i czystą zobaczymy co lepsze;P
Dzisiaj robiłem sobie gofry i naszla mnie taka rozkmina - kal zrobic takie gofry jak są w budkach? Tam są takie duże i kruche, a ja robię takie miękkie...
Co do gofrów to ostatnio odkryłem fajną sprawę. Dodaję łyżkę budyniu waniliowego. Ładnie pachną i są takie właśnie kruche.
witam,
od niedawno tutaj zaglądam i dzisiaj prosiłbym o jakieś propozycje "co na obiad"?
ale coś innego niż typowy polski obiad, ziemniaki ze schabowym, gołąbki czy bigos, poprostu wszystko juz mi sie przejadło, z góry dzieki :P
http://cache.www.gametracker.com/ser...b_560_95_1.png
Rekrutacja adminów otwarta.
Kurczak, ryba, rozne salatki, spaghetti na rozne sposoby, pizza, no co lubisz ;d Wybierz sobie cos z "pomysl na..." albo fixow knorra, dosc latwe i smaczne rzeczy.
Tez nie lubie takich typowych obiadow. Nie liczac frytek, takie zwyczajne ziemniaki jadlem ostatnio na swojej studniowce rok temu. Schabowego w sumie tez.
@2up
Ja dziś kurczaka w sosie słodko kwaśnym sobie zrobiłem jak coś polecam.
jakość slaba bo robię kalkulatorem zdjęcia.
Załącznik 280951Załącznik 280952
Co do tych gofrów to trochę sody oczyszczonej działa cuda ; )
@Gofry
Wow, jestescie wielcy, pychotka <3
http://www.youtube.com/user/paei100 Znajdź sobie coś łatwego od tego zajebistego kolesia :)
ten gość jest mega, gotuje zajebiscie i w ogole pozytywny typ, żeby mu sie dobrze wiodło ;d