miały być tanie, a nie drogie i dobre :D
Wersja do druku
To sa tanie noze. Kup sobie tylko noz szefa kuchni i Ci starczy. Jeszcze taniej znajdziesz na allegro podobny model Gerlach za 55zl~.
Zostało mi jakieś 3 kg pomidorów. ostatnie dni przydatności mają. co mogę zrobić, żeby sie nie zmarnowały. Myślę nad sosem z pieczonych pomidorów i zamrożeniem tego w porcjach.
Jakieś ciekawe pomysły ?
Ja zrobiłem z pomidorów coś ala dip, wyparzyłem obrałem ze skórki to wszystko do blendera z dodatkiem podsmażonej cebulki i na ogień, dodałem troche sera do smaku + pieprzu cayenne,czosnek i mąki do zagęszczenia, no i to blendowałem po dodaniu mąki żeby nie było grudek i wyszło zajebiste
Może zwykły przecier? Będzie w sam raz do zup/sosów/whatever... Umyj i pokrój pomidory, dobrze je przegotuj, przetrzyj przez drobne sito, zredukuj i do słoików/butelek. Moja matka robi tak od wielu lat, i zawsze wychodzi zajebiste
robie koniec końców Ragu - taki odpowiednik sosu bolognese. pomroże i będe wpierdalał do końca życia
supermate, kiedyś wrzucałeś tutaj z grubsza proporcje mięsa do burgerów oraz ogólnie jak przyrządzić tego 'kotleta', mógłbyś to zapodać jeszcze raz? do tego może jakiś prosty sos taki typowo burgerowy? no i skąd wziąć dobre bułki i jak je przyrządzić? takie z biednej czy tam lidla pakowane po kilka sztuk są okej? byłbym wdzięczny, zresztą jak zawsze kiedy pytam Cię o coś kuchennego, dziex
20 % tłuszczu generalnie musi być w mięsie. Żeby bardoz dużo nie kombinować to po prostu kup mieloną łopatkę wołową. faktura, przerosrty tłuszczu, i armoat idealnei sie nadaja do burgerów.
z przypraw przed smazeniem to : pieprz, sól i drobno posiekana cebula i pietruszkai sos worcestershire(kupiszw kazdychlepszych delikatesach).
solisz przed samym zdjęciem z patelni. daj kotletowi z 2 minuty na desce do krojenia bez dotykania go, to nie będzie brudził tak bardzo.
Bułki dla amatorów to zawsze jest problem. te pakowane po 4 sztuki z lidla etc. są słabe. Nawetn ie chodzi o smak, tylko o fakt, że rozpada się po 2 gryzach i z przyjemność zostaje zastąpiona irytacją.
przepis na sos poszedł na priv.
Ma ktoś jakiś dobry przepis na takie bułeczki drożdżowe, słodkie? Bez nadzienia, takie zwyczajne, mam nadzieję, że rozumiecie o co mi chodzi.
Dajcie jakiś przepis na dobry sos do kurczaka z ryżem. Szczerze mówiąc nigdy nie robiłem własnego, zawsze kupowałem te gotowe w słoiku z marketów.
Kurczak w śmietanie. Proste, tanie, a tak zajebiste że się w pale nie mieści. (tylko pietruszkę olej, jakieś dziwactwo)
wystarczy też jak pokroisz pomidory/paprykę/pieczarki/cebule/czosnek (co chcesz i ile chcesz) + przyprawy i podsmaż trochę kurczaka i dodaj to.. ja daje zawsze zioła prowansalskie i paprykę ostrą tylko ale możesz zrobić według uznania
Ciężko zrobić dobry sos do ryżu bez półproduktów. Mleko kokosowe + pasta chili, do tego warzywka różne.