Averin napisał
Sałatka z tuńczyka:
Puszka tuńczyka w sosie własnym, kukurydzy, 3-5 jajek, natka pietruszki, 2-3 łyżki majonezu, sól i pieprz. Odsączasz tuńczyka i kukurydzę, kroisz jajko i pietruszkę, doprawiasz, mieszasz.
Sałatka z kurczakiem:
Smażysz kurczaka pokrojonego w kostkę na małej ilości oliwy/oleju, dodajesz jajka, kukurydzę, groszek, ananasa, majonez i przyprawy. Proporcje według uznania.
Sałatka z nudlami: (z pierwszej strony tematu)
Składniki: 1x zupka chińska łagodna, 1x zupka chińska ostra, kapusta pekińska
(ewentualnie główka salaty lodowej), puszka kukurydzy, puszka czerwonej fasoli,
1x duża pierś z kurczaka pokrojona w kostkę, usmażona bez przypraw, majonez (ok. 4 łyżek)
Przygotowanie: Makaron z zupek chińskich kruszymy drobno i wrzucamy do miski,
dodajemy przyprawy do nich dołączone (poza tłuszczem i warzywami),
dalej dodajemy odcedzoną kukurydzę, fasolę, potem pokrojona w paseczki kapustę (ew. sałatę) i kurczaka już usmażonego.
Wszystko mieszamy i dodajemy majonez. Odstawiamy sałatkę na ok. 2-3h do lodówki. Pod wpływem majonezu makaron pęcznieje i robi się miękki.
Smacznego.
Ja takie sobie biorę do szkoły :)