Strona 1 z 3 123 OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Komputer nie wysyła sygnału do monitora

  1. #1
    Avatar Sin
    Data rejestracji
    2012
    Posty
    448
    Siła reputacji
    9

    Domyślny Komputer nie wysyła sygnału do monitora

    Witam.
    Mam problem z komputerem. Korzystałem z niego normalnie od ~1,5 roku, jakaś gra, trochę internetu. Bez żadnych problemów. Wczoraj tak samo. Powyłączałem wszystkie programy (przyzwyczajenie ze starych sprzętów) i wyłączyłem komputer, normalnie, przez start-> zasilanie-> wyłącz komputer, bez przyspieszania na siłę. Gdy go włączyłem ponownie po ~godzinie, monitory były czarne, "brak sygnału". Wyłączyłem przyciskiem na obudowie, włączyłem ponownie. Wszystko ok. Wyskoczył komunikat o aktualizacji sterownika karty graficznej. Pobrałem, zainstalowałem, ponownie uruchomiłem komputer (przycisk po aktualizacji). Znowu chwilę pograłem, internet. Wyłączyłem. Gdy za jakiś czas chciałem włączyć komputer znowu oba monitory są czarne, "no signal".
    Próbowałem kilka razy restartować, nie zaskoczyło. Przepiąłem do innych portów monitory, nie pomogło. Powypinałem wszystkie sprzęty (a jest ich trochę), spróbowałem z jednym monitorem - "no signal".
    Monitory są dobre, próbowałem je podpiąć do laptopa, oba działają poprawnie.

    Wzrokowo w pudle też wszystko działa- wiatraczki się kręcą (w tym na karcie graficznej), ona sama świeci (bo niestety obecnie karty mają lampki jak choinka).
    Gdzie i jak szukać przyczyny? Kiedyś miałem już taki problem, również po aktualizacji oprogramowania. Wówczas 2-3 restarty pomogły. Teraz nie mam pojęcia od czego w ogóle zacząć. Nie mam niestety drugiego komputera żeby powypinać po kolei sprzęty (począwszy od karty graficznej) i próbować na innym mobo.
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

  2. #2

    Kierowca jest w bagażniku Lord jest teraz offline
    Avatar Lord
    Data rejestracji
    2012
    Położenie
    torg.pl
    Wiek
    26
    Posty
    5,722
    Siła reputacji
    12

    Domyślny

    Jak do biosu ci nie wchodzi w sensie nie wyswietla i nic nie pipczy to imo karta zdechla
    Cytuj Taidio napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    no pięknie, ja używam argumentów, logiki oraz inteligentnie punktuję głupoty

  3. #3
    Avatar Sin
    Data rejestracji
    2012
    Posty
    448
    Siła reputacji
    9

    Domyślny

    Nie mam żadnego obrazu po włączeniu komputera, gdy odpinam i podpinam monitory to pojawia się na nich "no signal". Czyli problem dotyczy prawdopodobnie karty graficznej? Wiem, że to nie precyzyjne, ale "na oko" wygląda ok, jak zawsze. Wiatraczki chodzą, świeci się jak zwykle, więc może to nie to? Mogę w jakikolwiek sposób samemu coś próbować diagnozować? Kartę graficzną mam jeszcze ponad 1,5 roku na gwarancji, więc może od razu wysłać do naprawy/wymiany, a nie kombinować?

    edytka: zapomniałem napisać, że próbowałem podpinać monitor do mobo, ale nie było żadnego efektu. Procesor nie posiada zintegrowanej karty graficznej, więc pewnie to normalne?

  4. #4

    Kierowca jest w bagażniku Lord jest teraz offline
    Avatar Lord
    Data rejestracji
    2012
    Położenie
    torg.pl
    Wiek
    26
    Posty
    5,722
    Siła reputacji
    12

    Domyślny

    Cytuj Sin napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Nie mam żadnego obrazu po włączeniu komputera, gdy odpinam i podpinam monitory to pojawia się na nich "no signal". Czyli problem dotyczy prawdopodobnie karty graficznej? Wiem, że to nie precyzyjne, ale "na oko" wygląda ok, jak zawsze. Wiatraczki chodzą, świeci się jak zwykle, więc może to nie to? Mogę w jakikolwiek sposób samemu coś próbować diagnozować? Kartę graficzną mam jeszcze ponad 1,5 roku na gwarancji, więc może od razu wysłać do naprawy/wymiany, a nie kombinować?

    edytka: zapomniałem napisać, że próbowałem podpinać monitor do mobo, ale nie było żadnego efektu. Procesor nie posiada zintegrowanej karty graficznej, więc pewnie to normalne?
    hmmm jak w mobo masz wejscie d-sub itp to powinno byc do czegos podlaczone, wyjmij wszystkie kosci ram i zobacz czy mobo bedzie wydawac dzwieki
    a wgl wolam eksperta @cowboy ;
    Cytuj Taidio napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    no pięknie, ja używam argumentów, logiki oraz inteligentnie punktuję głupoty

  5. #5
    Avatar Sin
    Data rejestracji
    2012
    Posty
    448
    Siła reputacji
    9

    Domyślny

    Mógłbyś proszę napisać w jakim momencie wyjąć ram? Przy wyłączonym komputerze i próbować włączyć?

  6. #6

    Kierowca jest w bagażniku Lord jest teraz offline
    Avatar Lord
    Data rejestracji
    2012
    Położenie
    torg.pl
    Wiek
    26
    Posty
    5,722
    Siła reputacji
    12

    Domyślny

    wyłączasz z prądu kompa, wyjmujesz delikatnie kości i odpalasz, jak pipczy to znaczy ze mobo zyje, potem probujesz wyjmować/przekładać co tam masz przyczepione, moze zadziała
    Cytuj Taidio napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    no pięknie, ja używam argumentów, logiki oraz inteligentnie punktuję głupoty

  7. #7
    Avatar cowboy
    Data rejestracji
    2005
    Posty
    9,107
    Siła reputacji
    22

    Odpowiedź eksperta

    Domyślny

    czesc moje imie to Rajneesh i postaram sie dzis pomoc rozwiazac Twoj problem

    no to tak, jezeli procek nie ma integry (jaki to procek?) to nie masz po co podlaczac pod plyte czegokolwiek. proponuje na poczatek odlaczyc kompa od gniazdka, wyciagnac i wlozyc jeszcze raz wszystkie kosci ram (upewnij sie ze mocno siedza), to samo z karta graficza i bateria bios (na plycie bateria cr2032, wyjmij na 10~ sekund) czyli w zasadzie to co mowi Lord, po zlozeniu do kupy sprobuj odpalic jeszcze raz.

    tak ogolnie to na pierwszy rzut oka 50/50 ze to plyta albo karta graficzna.
    Potrzebujesz pomocy z komputerem? Planujesz zakup nowego sprzętu i nie wiesz, co wybrać?
    Zapraszam na PW lub do działu Sprzęt i oprogramowanie
    Każdy link do x-komu który wrzucam to mój reflink z programu partnerskiego. Jeżeli chcesz się odwdzięczyć za pomoc, dokonaj zakupu przez mój link lub kup przedmioty bezpośrednio z mojej listy, dzięki.

  8. #8
    Avatar Sin
    Data rejestracji
    2012
    Posty
    448
    Siła reputacji
    9

    Domyślny

    Mobo raczej żyje, bo przy rozruchu świeci się biała dioda. Załącza się również np. chłodzenie na cpu, o gpu pisałem. Ale spróbuję. Dziękuję.
    Gdybym był pewny (lub prawie pewny), że to karta graficzna to pewnie już zamawiałbym kuriera, bo w końcu po coś jest ta gwarancja. Tylko właśnie nie jestem pewny, a chyba całej budy mi nie przyjmą.

  9. #9
    Avatar cowboy
    Data rejestracji
    2005
    Posty
    9,107
    Siła reputacji
    22

    Odpowiedź eksperta

    Domyślny

    to akurat nie ma znaczenia, mobo najczesciej zdycha w ten sposob ze pada sekcja cpu, przez co ten nie dostaje zasilania i nie ruszy ale cala reszta sie kreci i swieci
    oczywiscie nie mozna tez wykluczyc ze to karta
    Potrzebujesz pomocy z komputerem? Planujesz zakup nowego sprzętu i nie wiesz, co wybrać?
    Zapraszam na PW lub do działu Sprzęt i oprogramowanie
    Każdy link do x-komu który wrzucam to mój reflink z programu partnerskiego. Jeżeli chcesz się odwdzięczyć za pomoc, dokonaj zakupu przez mój link lub kup przedmioty bezpośrednio z mojej listy, dzięki.

  10. #10
    Avatar Sin
    Data rejestracji
    2012
    Posty
    448
    Siła reputacji
    9

    Domyślny

    Ryzen 5 3600 + Fortis 3. Karta 5700XT Sapphire Nitro+, Mobo MSI B450-A Pro Max, Crucial Ballistix Sport LT 3200Mhz 2x 8GB (wiem, że można, ale nigdy nie kręciłem). Zasilacz raczej bez znaczenia, ale SilentiumPC Supremo L2 V2 550W (80 Plus gold). Poskładane przy zakupie, w morelach. Ja jedynie dołożyłem drugi dysk i od czasu do czasu przedmuchałem sprężonym powietrzem, żeby kurzu nie było.

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)

Tagi tego tematu

Zakładki

Zakładki

Zasady postowania

  • Nie możesz pisać nowych tematów
  • Nie możesz pisać postów
  • Nie możesz używać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •