Ghard Lage napisał
Ja mam kilka pytań. Sądząc po tym co napisałeś to studiowałeś informatykę i ekonometrię (ew. matematykę albo ekonomię). Właśnie szukam stażu, stanowiska juniorskiego. Prawie skończyłem licencjat z informatyki i ekonometrii (został mi 1 egzamin i nie wiem czy go zaliczę, który mam w sobotę i nie wiem czy go zaliczę - blokuje mi obronę). Udzielałem się w kołach naukowych i posiadam całkiem niezły pakiet umiejętności analitycznych (R, VBA, Matlab, SPSS, Statistica) i trochę informatyczny (podstawy C#, C++, baz danych, UML), no i generalne ogarnięcie technologii informacyjnych (w tym umiejętność ładnej edycji dokumentów etc.), marketingu, statystyki, zarządzania, ekonomii. Przeszedłem już kilka rozmów o pracę. Generalnie różnie mi idzie, czasem lepiej czasem gorzej. Generalnie moje cv pełni całkiem nieźle funkcje i na rozmowy mnie zapraszają tylko potem nie dzwonią i nie wiem co robię źle (z reguły nawet nie maglują mnie z moich umiejętności). Masz może jakieś triki jak zwiększyć szansę na pozyskanie stażu/juniorskiego stanowiska biznesowego w Warszawie. Z czego przygotowywałeś się na rozmowy?
Planujesz kontynuować studia? (to dość istotne, może być ciężko pogodzić studia z pracą na cały etat). Od razu powiem, że warto zrobić drugi stopień, doświadczenie jest ważne, ale magister to jednak minimum w bardzo wielu miejscach.
Do rozmowy trzeba się przygotować, mieć jakieś pojęcie o tym czym masz się zajmować, mieć pojęcie o firmie, jak pytają Cie o to czego się nauczyłeś na studiach to nie mówisz im, że uczyłeś się analizy zespolonej jeśli składasz CV do działu związanego z finansami tylko mówisz o przedmiotach finansowych, obliczeniowych, statystyce. Na rozmowie trzeba być pewnym siebie, ale nie można odpowiadać standardowymi, wyuczonymi formułkami, im bardziej naturalnie się zachowujesz tym lepiej, nawet jeśli masz się zająknąć czy o czymś zapomnieć.
Ja zaczynałem od praktyk wakacyjnych, moim zdaniem świetna sprawa, dużo większe szanse na to, że Cie wezmą, bo jest to jednak mniej zobowiązujące dla nich jak biorą zielonego studenta na wakacje, a nie podpisują umowy na rok czy ileś tam (teraz to już oczywiście za późno na praktyki, o nich trzeba zacząć myśleć już na początku wiosny. Jeżeli celujesz w coś mocno związanego z informatyką to jednak chyba masz za słabe CV. Podstawy programowania czy baz danych to za mało. Z doświadczenia (innych, nie swojego, ja studiuję matematykę) wiem, że Informatyka i ekonometria ma niewiele wspólnego z normalną Informatyką na wydziale informatycznym/matematycznym. Radziłbym celować w praktyki/staże na stanowiska analityczne w działach produktowych/finansowych.
@edit
Cholernie ważne jest to żebyś wiedział co chcesz robić. Nie napisałeś w sumie tutaj o czym konkretnie myślisz, o jakiej branży, o jakich działach w firmie. Podejrzewam, że na rozmowach też mogłeś wyglądać na kogoś kto szuka czegokolwiek, takie coś może Cie z miejsca przekreślić. Musisz pokazać, że wiesz gdzie złożyłeś CV i że chcesz to robić (najlepiej to jakby tak było na prawdę).
Zakładki