Założyłem Kompanię Wschodnioindyjską. Daje ona bonusy do handlu i rozwoju, a dostępna jest jakiś czas po podbiciu Indii
Wojna z Francją poszła lepiej niż myślałem. Głównym moim celem było niedopuszczenie do użycia przez nich sił lądowych. Razem z nią wojnę mi wypowiedziało kilka innych krajów, w tym Branderburgia i Norwegia, co nieco skomplikowało sprawę
Na samym początku wydałem rozkazy wypłynięcia z portów większości okrętów Royal Navy. Przynajmniej 10 razy słabsza flota francuska niewiele miała do powiedzenia. Szybko zablokowałem ich porty kontynentalne oraz cieśniny duńskie i Gibraltarską.
Następnie przeszedłem do ofensywy kolonialnej, na niewielką skalę ale chciałem ich zmusić po prostu do zawarcia pokoju.
Wyspa Św. Heleny
Pojedyncza prowincja będąca lokalnym centrum handlowym, na północ od Imperium Inków, podbitego przez Wielką Brytanię
Francuskie kolonie w północnej części Ameryki Południowej
W międzyczasie Norwegia zajęła moje Wyspy Kanaryjskie, jednak szybka akcja floty i oddziałów desantowych przeniesionych z Maroka załatwiły sprawę
Niedługo potem Norwegia poprosiła o pokój, co było brytyjskim sukcesem bo zgodzili się oddać Orkady.
Brandenburgia zdołała przeprowadzić desant bezpośrednio na Wyspy Brytyjskie, po przebiciu się przez blokadę na Morzu Północnym.
Był to najpoważniejszy moment tej wojny, musiałem powołać nowe jednostki żeby uporać się z tymi oddziałami. Royal Navy zablokowała im odwrót od strony Morza
Niedługo po poddaniu się tych 10 000 żołnierzy udało się podpisać pokój z Brandenburgią
Francja opuszczona przez sojuszników zdecydowała się podpisać pokój po zapłacie przeze mnie symbolicznych 25 dukatów
Na koniec parę słów o losach religii w Wielkiej Brytanii. Jeszcze 100 lat temu reformacja była silnym ruchem, w pewnym momencie ponad 3/4 kraju wyznawało protestantyzm. Ktoś mi jednak poradził (i miał rację, o czym przekonałem się potem), że różnorodność religijna to same problemy. Zacząłem wysyłać misjonarzy i nawracać swoich obywateli. Trochę to trwało ale aktualnie Wyspy Brytyjskie w całości są katolickie, a obecnie zajmuję się nawracaniem Indian w Ameryce. W Europie ogólnie kontrreformacja robi swoje, już tylko w Czechach protestantyzm ma zdecydowaną przewagę
Zakładki