Madik napisał
Remios, a jesli chcialbym zostac na basenie druga godzine (musze na nia czekac 30 minut), polecasz cos do jedzenia, abym mial energie na dalsze plywanie?
W przerwie pomiędzy treningami, jedyne co doradził bym ci zjeść to jakiegoś batona, który pobudzi twoją energię. Np. Snikers, w smaku świetny, do tego mnóstwo cukru (glukoza w cukrze, działa na pobudzenie organizmu i dopływ energi do dalszego wysiłku fizycznego), do tego orzechy (źródło magnezu, który wzmacnia nasze mięśnie i chroni przed niepożądanymi skurczami). Do samego batona dorzuciłbym jakieś płyny, najlepiej czystą mineralną wodę, polecam Cisowiankę, bądź napój działający trochę lepiej niż woda, np. Powerade (w większym stopniu nawadnia zmęczony organizm). Jeżeli chodzi o normalne pożywienie, to nie polecam, bo mięso czy warzywa dłużej się trawią i w ciągu tych 30 minut nie zdążysz strawić wszystkiego co zjesz. Tak jak mówiłem pomiędzy treningami zastosuj batona i wodę/napój energetyczny, a po treningu porządnie się najedz.
@Kosiarz Dusz
Co jak co, ale pływania i jej techniki nigdy się nie zapomina. Jedyne czego ci teraz brakuje to wytrzymałości i kondycji, którą nadrobisz bez problemu w przeciągu miesiąca bądź dwóch (zależy od organizmu i częstości przybywania na basen)
Jeżeli chodzi o sam czas do wykorzystania, powiem ci że też wybieram się teraz do II LO, a w I LO nie miałem żadnych problemów z rozplanowaniem czasu, chodziłem na basen 3 razy w tygodniu, i 3 razy w tygodniu siłownia. Trenera także miałem w gimnazjum, teraz działam na własną kieszeń. Nauczyłem się od trenerów na tyle dobrze, że sam potrafię sobie rozłożyć plan treningowy. To na prawdę niewielki problem, najgorzej może być w twoim przypadku z motywacją, bo to jednak inaczej ćwiczyć samemu niż pod okiem trenera. Tylko pamiętaj jedną rzecz, jeżeli coś sobie postanawiasz, to nigdy tego nie odrzucaj, zrób to do końca, nie skracaj zaplanowanego treningu, a będzie dobrze.
Trening pobudzający, po dłuższej przerwie w pływaniu.
Odnosząc się do plany treningowego, to na razie doradziłbym ci tzw. trening rozgrzewający przez jakiś miesiąc. Jak wygląda taki trening? Ogólnie, jeżeli miałem dłuższą przerwę, także stosowałem takie treningi rozgrzewkowe, zwiększające kondycję. A oto i sam trening na pobudzenie dawnej kondycji pływackiej:
Mówisz że chodzisz 2 razy w tygodniu, ja proponuję ci coś takiego:
- każdego dnia kiedy jesteś na basenie, zaczynasz od rozgrzewki, która składa się z kilku długości różnymi stylami (minimum 8 długości).
- następnie przechodzisz do rozgrzania płuc, czyli pływania pod wodą, to też prosta czynność którą teraz opiszę (stajesz przy murku, oddychasz kilka razy głęboko aby dotlenić organizm, następnie bierzesz ostatni wdech i zanurzasz się pod wodą, płyniesz stylem klasycznym pod wodą (tak jak po nawrocie do stylu klasycznego) ile dasz rady, kiedy czujesz że brakuje ci powietrza, po prostu się wynurzasz i dopływasz do końca długości) to ćwiczenie powtarzasz 2 razy, po krótkim odpoczynku pomiędzy każdym nurkowaniem.
Rozpoczęcie treningu mamy już za sobą, więc teraz zaczynamy główną część treningu.
Ogólny schemat treningu jest prosty, zaczynasz od przepłynięcia 50m dowolnym stylem. Następnie zatrzymujesz się i odpoczywasz. Następnym krokiem jest podwojenie ilości wykonywanych długości (miałeś 50m, teraz płyniesz 100m, czyli 4 długości), następnie znowu odpoczywasz około 2 min., przypominasz sobie na ilu długościach skończyłeś i znów podwajasz stawkę (miałeś 100m, teraz będziesz płynął dwa razy tyle, czyli 200m).
Teraz pokażę ci taki prosty schemat żebyś bardziej zrozumiał mój powyższy wykład.
1) Rozgrzewka (składająca się z rozruszania ciała czyli 8 długości dowolnie i rozgrzania płuc, czyli pływanie pod wodą)
2) Trening właściwy
- 50m stylem dowolnym
}}}Odpoczynek{{{
- 100m stylem dowolnym
}}}Odpoczynek{{{
- 200m stylem dowolnym
}}}Odpoczynek{{{
- 400m stylem dowolnym
}}}Odpoczynek{{{
- 800m stylem dowolnym
Koniec treningu
Oczywiście, możesz zakończyć trening na 1600m, albo nawet więcej, wszystko zależy od twojego czasu i chęci i aktualnego przemęczenia. Jeżeli chodzi o styl pływania, to polecam zmieniać go co jakiś czas, żeby ćwiczyć wszystkie części ciała a nie tylko i wyłącznie jedne partie mięśni (czyli zmieniaj pomiędzy kraulem, żabką, grzbietem, a jeśli czujesz się na siłach to i nawet delfinem)
Najważniejsza jest ogólna motywacja i chęć pływania, a reszta wróci do ciebie w błyskawicznym tempie. Także życzę ci powodzenia.
Zakładki