Reklama

Pokaż wyniki sondy: Jak ocenisz ten temat?

Głosujący
85. Nie możesz głosować w tej ankiecie
  • Świetny temat.

58 68.24%
  • Temat jak wszystkie. Nic szczególnego.

18 21.18%
  • Kompletne dno.

9 10.59%
Strona 18 z 28 PierwszaPierwsza ... 81617181920 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 256 do 270 z 411

Temat: Pływanie

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj piorunek098 napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Wiadomo, że kondycja ci się poprawi. Ja sobie chodzę na basen ostatnio i kondycji jeszcze nie sprawdzałem ale czuje się po basenie lepiej. I w basenie też w sumie :)

Chociaż muszę powiedzieć, że denerwuje mnie strasznie jak ktoś jest szybszy. Pływam kiepsko. Ale walczę z tym.
    O to się nie martw, systematyczna praca i wszystko będzie ok. A każdy kto jest szybszy zazwyczaj z czasem opuszcza trening i myśli że już więcej nie musi bo jest the best. Najważniejsze to patrzeć na siebie i rozwijać swoje możliwości. A szybkość zdobędziesz ciężką pracą i trudno cię wtedy będzie dogonić. Lecz pamiętaj jak zawsze o technice w pływaniu. Każde ruchy powinny być wykonywane w takim tempie aby były w pełni efektywne.

Ogólnie mamy lato, a pływanie jest świetnym sportem na tą pogodę, nie dość że zrzucamy sadło to do tego cały pot spływa z wodą, nie musimy się bać że wrócimy do domu śmierdzący tak jak z siłowni czy ze sportów lądowych. Polecam.

@ Piorunek098

To nie jest błąd tak powinieneś popychać wodę w kraulu. Nic dziwnego że odczuwasz polepszenie prędkości robiąc łódkę z dłoni. Wiadome jest że złączone palce nadają dłoni dużą siłę oporu wody co przekłada się na prędkość pływania. Także jeżeli chodzi o złączone palce kiedy ręka wygląda jak łódeczka to jest wszystko ok, tak właśnie powinno być.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 29-06-2011, 22:56

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

W trakcie takich czterdziestu minutek pływania pokonuję około 50 długości basenu (25m jedna). Zależy mi na dobrej kondycji i wydolności, ponieważ gram w koszykówkę, a w tym sporcie wytrzymałość się zwyczajnie opłaca i uważam, że jest niezbędna. Dodatkową rzeczą która motywuje mnie do chodzenia na basen jest to, ze w okresie wakacji mam go całkiem darmo :)

edit
    Ah no i pływam tak jak wyżej wspomniałem, bo kraul mnie dosyć męczy, a przy żabce odpoczywam.

edit2@down
    Pływam je bez przerwy, jedynie aby się odwrócić w drugą stronę, bo nie umiem zrobić nawrotu.
    Ostatnio zmieniony przez Madik : 29-06-2011, 23:20

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Madik napisał Pokaż post
    W trakcie takich czterdziestu minutek pływania pokonuję około 50 długości basenu (25m jedna). Zależy mi na dobrej kondycji i wydolności, ponieważ gram w koszykówkę, a w tym sporcie wytrzymałość się zwyczajnie opłaca i uważam, że jest niezbędna. Dodatkową rzeczą która motywuje mnie do chodzenia na basen jest to, ze w okresie wakacji mam go całkiem darmo :)

Nie wiem czy mnie dobrze rozumiesz, przepływasz te 50 długości z odpoczynkami co 2 lub 4 długości, czy pływasz te 50 długości bez przerwy?

@Madik

50 długości to naprawdę dobrze.

Powiem ci tak, najlepiej abyś co np. 2 tygodnie zwiększał ilość pokonywanych długości. Np. jeżeli co każdy trening pływasz np. 2 długości kraulem odpoczynek 2 długości żabką odpoczynek itd. to za 2 tygodnie zwiększ stawke do 4 długości w tym i tym stylu. Staraj się zwiększać swoje możliwości. Z czasem rozszerzysz swoje możliwości. Jeżeli nie będziesz dawał rady po prostu zostań przy poprzedniej ilości długości i zaczekaj następne 2 tygodnie aby zwiększyć pracę.

Jeżeli coś jest nie jasne i chcesz mojej pomocy to pytaj. Służę pomocą.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 29-06-2011, 23:52

4. Reklama

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Z rana zjadłem porządne śniadanie, to i dużo lepsza energia na basenie :)
    Chciałem się zapytać o żabkę. Jak to z nią jest, bo ja pływam tym stylem dla odpoczynku. Kraulem się męczę, a żabką po prostu odpoczywam. Może robię coś nie tak, że to mnie nie męczy, czy po prostu taki jest ten styl?
    Hmm, co dalej. Może mógłbyś mi w skrócie opisać jak powinien wyglądać nawrót? Nie raz widziałem jak ktoś to robi, ale mi jakoś nigdy nie wychodzi, po prostu nie wiem jak wygląda od strony technicznej. Z góry dzięki.
    Ah i przepraszam za chaotyczny styl pisania.

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Madik napisał Pokaż post
    Z rana zjadłem porządne śniadanie, to i dużo lepsza energia na basenie :)
    Chciałem się zapytać o żabkę. Jak to z nią jest, bo ja pływam tym stylem dla odpoczynku. Kraulem się męczę, a żabką po prostu odpoczywam. Może robię coś nie tak, że to mnie nie męczy, czy po prostu taki jest ten styl?
    Hmm, co dalej. Może mógłbyś mi w skrócie opisać jak powinien wyglądać nawrót? Nie raz widziałem jak ktoś to robi, ale mi jakoś nigdy nie wychodzi, po prostu nie wiem jak wygląda od strony technicznej. Z góry dzięki.
    Ah i przepraszam za chaotyczny styl pisania.

Styl klasyczny (żabka) jest najpopularniejszym stylem. Żabka to najmniej męczący styl w pływaniu ze względu na ułożenie ciała i technikę która wpływa na mniejsze zmęczenie. Wiadome jest też że kraul przysparza trochę więcej kłopotów, szczególnie nowicjuszom. Skup się na technice, którą opiszę w kilku punktach:

Współczesna technika pływania kraulem na piersiach

1. Położenie ciała

Całe ciało znajduje się pod wodą za wyjątkiem barków i głowy oraz ramion, będących w czasie fazy przeniesienia nad wodą. Oś długa ciała tworzy z powierzchnią wody kąt od 0°, przy maksymalnej szybkości, do około 10,° w pływaniu z małą prędkością. W trakcie wykonywania oddechu następują zmiany w ułożeniu tułowia, podczas których skręty rotacyjne dochodzą do około 45°-50°.

2. Ruch ramion

Dzielimy je na dwie zasadnicze części: podwodną i nadwodną. Pod wodą wyróżniamy cztery fazy ruchów ramienia.

a) Napływ

W początkowej fazie dłoń skierowana jest na zewnątrz, a następnie podąża do wewnątrz.

b) Pociągnięcie

Trwa ono do momentu kiedy ramię przyjmuje ustawienie prostopadłe do osi długiej ciała. W fazie tej następuje zgięcie ramienia w stawie łokciowym do około 90° (występuje pierwszy szczyt siły napędowej).

c) Odepchnięcie

W tym czasie dłoń dochodzi do bioder pływaka, a siła napędowa jest największa (drugi szczyt siły napędowej). W końcowej fazie ruchu głowa skręca się w celu wykonania wdechu, natomiast ugięcie ramienia w stawie łokciowym dochodzi do 95°.

d) Włożenie ręki do wody

Odbywa się przy kącie ataku, wynoszącym około 45°. W fazie tej występuje dość duża siła hamująca. W części nadwodnej wyróżniamy dwie fazy ruchów ramienia.

- Wynurzenie z wody

W tej części ruchu pływak wyjmuje z wody najpierw ramię, następnie przedramię oraz rękę. Wyjęcie ramienia z wody ułatwia rotacja boczna tułowia, która powoduje uniesienie nad powierzchnię wody barku ramienia kończącego fazę odepchnięcia. W trakcie tej fazy kontynuowany jest wdech.

- Przeniesienie ramienia nad wodą.

Podczas tej fazy następuje ugięcie ramienia w stawie łokciowym - pływak stara się przenosić ramię zgodnie z zasadą "wysokiego łokcia". W części środkowej przeniesienia ugięcie ramienia w stawie łokciowym wynosi około 100-1100'

3. Ruchy nóg

Ruch nóg rozpoczynają się od ugięcia w stawie biodrowym, a następnie w kolanowym i skokowym.
    Podczas przemieszczania się w dół palce stóp skierowane są do wewnątrz, co wpływa na maksymalne wykorzystanie powierzchni napędowej stopy.
    Znaczna siła napędowa powstaje jedynie podczas ruchu w dół. Podczas ruchu w górę stopa dochodzi do powierzchni wody - wynurzenie z wody jest zasadniczym błędem wpływającym na ograniczenie skuteczności pracy nóg. Ruchy nóg zachodzą pod powierzchnią wody, za wyjątkiem sprinterów, u których stopy nieznacznie łamią lustro wody, co jest spowodowane ich dużą dynamiką.
    Najbardziej optymalną techniką jest kraul sześciouderzeniowy, w którym na jeden cykl pracy ramion przypada sześć ruchów nóg chociaż na dystansach dłuższych stosuje się technikę dwu lub czterouderzeniową.

4. Koordynacja ruchów

Wysokie wartości siły napędowej oraz utrzymywanie ciągłości i równomierności ruchów zapewniają w kraulu nogi, ponieważ podczas pływania występuje spadek w wielkości siły napędowej, widoczny między zasadniczym ruchem lewego i prawego ramienia. Wpływa to na wystąpienie znacznych wahań w utrzymaniu prędkości wewnątrzcyklowej. Podczas wykonania wdechu, kraulista skręca głowę w bok i nieco w górę po stronie ramienia wykonującego ruch podwodny. Początek wdechu odbywa się pod koniec fazy odepchnięcia i podczas wyjęcia ramienia z wody. Najczęściej spotykana synchronizacją ruchów ramion i nóg w kraulu, która pozwala na wyzwolenie największej prędkości zwana jest kraulem sześciouderzeniowym. Inne odmiany w technice, takie jak kraul dwuuderzeniowy i czterouderzeniowy spotyka się u zawodników pływających na dystansach dłuższych.
    Średni czas trwania cyklu ruchowego kraulisty wynost około 1.2 sekundy.
    Kraul na piersiach stosowany jest powszechnie w stylu dowolnym, w którym przepisy dość liberalnie określają sposób pływania. W stylu tym można pokonać dystans każdą techniką z wyjątkiem konkurencji w stylu zmiennym, gdzie oznacza to pływanie z wyłączeniem stylu grzbietowego, klasycznego i motylkowego. W stylu zmiennym (w sztafecie, jak i w konkurencji indywidualnej) kraul stosowany jest na ostatniej zmianie. Przez cały czas trwania wyścigu ciało pływaka musi "łamać" powierzchnie wody za wyjątkiem startu i nawrotu, podczas których pływak może zanurzyć się pod wodą na dystansie do 15 metrów. Przy nawrocie i zakończeniu wyścigu pływak dotyka ściany dowolną częścią ciała.

Jeżeli chodzi o sam nawrót to opisywałem go już wcześniej, jest on w spisie treści:

http://forum.tibia.org.pl/showthread...17#post4494317

Spis treści w 1 poście jest do waszej dyspozycji, w razie jakby coś było nie tak proszę zgłaszać.

Róbcie wszystko dokładnie a z czasem będziecie coraz lepsi.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 03-07-2011, 16:42

Data rejestracji
    2006
    Położenie
    inąd
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Link, który podałeś nie działa ; ) co do samego nawrotu napływasz do ściany w odległości około długości ręki następnie robisz nawrót tak jakbyś chciał wykonać ,,koziołka'' w wodzie, a potem obracasz się tylko o 180 stopni na brzuch i mocne wybicie nogami. Podczas nawrotu wydychaj powietrze. Popróbuj na początek nie przy ścianie tylko na ,,sucho'' i sprawdź czy czy Ci jako tako wychodzi, bo można sobie zrobić krzywdę.

Co do płyniecia pod wodą to jak już na pewno kończy wam się powietrze to zaczyna się robić słodko w ustach, nie polecam. Miałem tak 2 razy a uczucie po wyjściu z wody nie jest za miłe ; /
    Ostatnio zmieniony przez kubaplik : 02-07-2011, 19:05
    Otóż mam problem z przegrzaniem procesora, winowajcą jest wysuszona pasta termoprzewodząca. Prowizorycznie nałożyłem krem do stóp, ale było jeszcze gorzej.

8. Reklama

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

@up
    Fakt, ten link nie działa, ale dzięki, że napisałeś coś od siebie. Od poniedziałku będę ćwiczył, bo w weekend przerwa :)

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Już podmieniłem link, treść dotycząca nawrotów już jest dostępna z mojego poprzedniego postu. Tam znajdziesz wszystkie niezbędne informacje na temat nauki nawrotów na basenie.

Nawroty :

http://forum.tibia.org.pl/showthread...17#post4494317

Wybaczcie za problemy

@Kubaplik

Dzięki tobie już wiem o czym napiszę następną pomoc dla Torgowiczów. Następny mój artykuł będzie na temat pływania pod wodą, jak się do tego przygotować i z najlepszymi możliwymi technikami pływania pod wodą.
    Już wkrótce.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 03-07-2011, 16:52

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Technika pływania pod wodą

Ogólnie mówiąc znanych jest wiele technik które są wykorzystywane do pływania pod wodą. Ja opiszę wam 3 style pływania pod lustrem wody:

1) Nogi kraulowe z rękoma złączonymi w strzałkę

Styl ten wykorzystywany jest głównie przez płetwonurków. Ułatwia on dłuższe pokonywanie odległości wolnym tempem, bez większego uczucia zmęczenia. Można go też zauważyć u ludzi dopiero zaczynających przygodę z pływaniem sportowym.

Styl pokazany w przedziale czasowym od 1:03-1:09

Główne cechy:

- wolne poruszanie się
    - mało męczące
    - na długie dystanse (szczególnie dla nurków)

2) Ruch delfinowy nóg (wężyk)

Styl ten wykorzystywany jest do pływania sportowego, po skoku startowym i po nawrocie w stylach: kraul, delfin, i grzbiet (wężyk na plecach). Dobry technicznie styl delfinowy pod wodą daje duże możliwości pokonania, w bardzo szybki sposób, sporego kawałka toru basenowego.

Styl pokazany w przedziale czasowym od 27-32 sekundy.

Główne cechy:

- jeden z najszybszych styli podwodnych
    - średnio męczące (dla początkujących trudność pływania tym stylem może być nawet ekstremalna, nie żartuję)
    - krótkie dystanse

3) Nogi do żabki (klasycznie) i ręce delfinowe zsynchronizowane

Według mnie najskuteczniejszy i mało męczący styl do pływania pod wodą. Stosowany w sporcie w stylu klasycznym po skoku jak i po nawrocie, oraz rekreacyjnie. Przydatny w wodzie z dużymi prądami (rzeki, morza, oceany), łatwiej jest się przedrzeć przez poszczególne zawirowania wody. Stosowany w ratownictwie wodnym.

Jeden pełny cykl ruchu tego stylu pokazany od 18-23 sekundy filmu

Główne cechy:

- duże odległości pływania
    - szybki styl
    - mało męczący (zaawansowany żabkarz nie odczuwa praktycznie żadnego zmęczenia pływania tym stylem pod wodą, początkujący może mieć z nim problemy)

UWAGA!!!

Proszę zadbać o swoje bezpieczeństwo podczas ćwiczeń pływania pod wodą. Pamiętajcie że u przeciętnego człowieka nie uprawiającego pływania na co dzień, tlen zawarty w płucach i dopływający do mięśni nie starcza na długo. Także z rozwagą i pewną tolerancją swoich możliwości, rozwijajcie swoje dotychczasowe osiągnięcia.

Pamiętaj!!!

Jeżeli czujesz że brakuje ci powietrza, a twoje mięśnie powoli odmawiają ci posłuszeństwa, natychmiast wynurz się z wody. Czasami jedna sekunda za długo pod powierzchnią wody może pozbawić cię kontroli nad własnym ciałem.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 12-08-2011, 00:00

12. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Białystok
    Siła reputacji
    20

Domyślny

ostatnio kupilem okulary, ale nie moge w nich plywac bo przeciekaja. byly to jakies zwykle reeboki, z gumkami. polecicie cos co nie bedzie przeciekac?

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj cysio528 napisał Pokaż post
    ostatnio kupilem okulary, ale nie moge w nich plywac bo przeciekaja. byly to jakies zwykle reeboki, z gumkami. polecicie cos co nie bedzie przeciekac?
    Ogólnie nie polecam kupować żadnych okularków z firm Reebok, Adidas, Nike, Rapidshark. Wszystkie te firmy nie robią sprzętu wytrzymałego i godnego polecenia.

Wybieraj jedynie pomiędzy firmami renomowanymi na cały świat. Opiszę tu kilka opcji wyboru każdej ze znanych i cenionych firm. Wybór należy do ciebie. Pamiętaj że warto dołożyć te 20 czy 30 zł, aby okularki dłużej ci służyły.

Okularki 2011

Speedo

Klasa I
    Typ (szwedki)
    Cena: 29zł

Allegro

Klasa II
    Typ (ogumowane lustrzanki)
    Cena: 60zł

Allegro

Klasa III
    Typ (ogumowane)
    Cena: 85zł

Allegro

Arena

Klasa I
    Typ (ogumowane)
    Cena: 33zł

Allegro

Klasa II
    Typ (ogumowane)
    Cena: 62zł

Allegro

Klasa III
    Typ (ogumowane, lustrzanki)
    Cena: 119zł

Allegro

Dla osób średnio zaawansowanych i początkujących okularki z Klasy II spokojnie wystarczą.

Polecam wszystkie klasy szwedek, moim zdaniem bezawaryjne okularki które nie posiadają gumek, dopasowują się do każdego oczodołu i są tanie. Sam używam szwedek i polecam je wszystkim pływakom, tym lepszym i początkującym.

Remios_Swat
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 12-08-2011, 12:36

Data rejestracji
    2011
    Siła reputacji
    15

Domyślny

Hmm... pływam od początków podstawówki, jeśli jeżdżę na basen to ostatnio bardziej 4fun ze znajomymi ale na studiach jak będę miał czas to raczej zacznę bardziej dla sportu.

16. Reklama
    Data rejestracji
    2008
    Siła reputacji
    17

Domyślny

Uwielbiam pływać, gdybym tylko w pobliżu miał jakiś basen czy coś to bym olał siłownie i chodził pływać ; )

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Tak, pływanie to jeden z najlepszych sportów do rozwoju swojej sylwetki i dobrego samopoczucia. I uwierzcie mi, pływanie też rozbudowuje mięśnie i bardzo dobrze spala niepotrzebną tkankę tłuszczową także serdecznie polecam.

Chciałbym abyście zwrócili uwagę na konkurs Zdjęcie wakacyjne 2011. Konkurs aktualnie wystartował, a ja czekam na zgłoszenia zdjęć o podanej tematyce. Zachęcam wszystkich do wzięcia udziału w konkursie. Przypominam że do wygrania są cenne nagrody. Więcej informacji na ten temat w temacie z konkursem (link poniżej) ZAPRASZAM!!!

KONKURS

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Ten temat był poruszany wiele razy, ale postanowiłem ponownie przestrzec was przez zagrożeniem nad wodami otwartymi i wodami zamkniętymi, tj. basen czy Aquapark. Szczególnie przypominam o bezpiecznym i rozważnym skakaniem do wody. Skoki do wody na rzece i jeziorach z dopływami rzek, powinny być zabronione, ponieważ ciągłe zawirowania wody, wpływają na zmianę głębokości wody. To nie znaczy że na basenach czy innych wodach zamkniętych jest bezpieczniej. Znalazłem pewien film, który każdy plażowicz czy pływak powinien obejrzeć.

Pamiętajcie, wszystko jest zabawne, śmieszne i ekscytujące, dopóki nie stracimy w życiu czegoś, co tak bardzo kochaliśmy.

http://www.medonet.pl/zdrowie-na-co-...ody,index.html
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 18-08-2011, 22:39

20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)