Reklama

Pokaż wyniki sondy: Jak ocenisz ten temat?

Głosujący
85. Nie możesz głosować w tej ankiecie
  • Świetny temat.

58 68.24%
  • Temat jak wszystkie. Nic szczególnego.

18 21.18%
  • Kompletne dno.

9 10.59%
Strona 17 z 28 PierwszaPierwsza ... 7151617181927 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 241 do 255 z 411

Temat: Pływanie

Data rejestracji
    2010
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Remios co do wiru to najlepiej jest dać ręce do góry, żeby ten wir cię wciągnał a potem tak na skosie odpłynać/odbić się!

W tym roku robie ratownika bo w tamtym byłem za niski ;s

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Ishy napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Remios co do wiru to najlepiej jest dać ręce do góry, żeby ten wir cię wciągnał a potem tak na skosie odpłynać/odbić się!

W tym roku robie ratownika bo w tamtym byłem za niski ;s
    Pisałem kiedyś o tym i mam te same zdanie.

Jeszcze raz podkreślam, że te informacje nie są moje.

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny Plan Treningowy - część 1/5

Plan Treningowy - część 1/5

Ostatnio ułożyłem pewien plan treningowy, który może przydać się tym którzy trenują 3 razy w tygodniu na basenie. Jest to trening doskonalący technikę i siłę mięśni do każdego stylu pływackiego.

Jest to trening łatwy, który każdy kto chociaż trochę angażuje się na basenie, będzie w stanie wykonać.

Trening 3 razy w tygodniu

Aby zmieścić się w 3 dniach treningu, wybieramy 3 główne style (te które nie sprawiają nam trudności). Jeżeli chcemy pływać czterema stylami i każdy jest dla nas ważny, to po prostu co tydzień wymieniamy pewien styl na inny.

Ja stosuję to tak:

1) Poniedziałek: Kraul
    2) Środa: Żabka
    3) Piątek: Grzbiet/Delfin (w drugim tygodniu Grzbiet wymieniamy na Delfina)

Trening 5 razy w tygodniu

Istnieje także plan dla bardziej zaangażowanych pływaków, czyli trening codzienny. Wyróżniłem dwa rodzaje takiego planu:

I

1 tydzień

2) Wtorek: Żabka
    3) Środa: Grzbiet
    4) Czwartek: Delfin
    5) Piątek: Kraul

2 tydzień

1) Poniedziałek: Żabka
    2) Wtorek: Grzbiet
    3) Środa: Delfin
    4) Czwartek: Kraul
    5) Piątek: Żabka

I następny tydzień zaczynamy od grzbietu Itd.

II

2) Wtorek: Żabka
    3) Środa: Grzbiet
    4) Czwartek: Delfin
    5) Piątek: RELAX (czyli w tym przypadku, rozgrzewamy się na basenie jakieś 10 minut i reszta jest czystym odpoczynkiem, może to być jacuzzi, sauna, bicze wodne itp.)

Pierwszy dzień treningu, czyli KRAUL już wkrótce w tym temacie. Będę opisywał poszczególne ćwiczenia i sposób ich wykonania.

Robię to samodzielnie, więc zajmie mi to trochę czasu, więc proszę o cierpliwość.

Remios Swat

4. Reklama
    Data rejestracji
    2010
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Nie lepiej na jednym treningu robić wszystkie style?
    Sądze, że dla początkującego będzie to monotonne i zaraz mu się znudzi.
    Polecam pływanie "zmiennym'

Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Szczecin
    Siła reputacji
    18

Domyślny

Cytuj Ishy napisał Pokaż post
    Nie lepiej na jednym treningu robić wszystkie style?
    Sądze, że dla początkującego będzie to monotonne i zaraz mu się znudzi.
    Polecam pływanie "zmiennym'
    No jasne,że ciekawiej jest pływać zmiennym, ale pływanie żabką czy delfinem dla początkowego może być trudne i szybciej mu się znudzi.
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Data rejestracji
    2009
    Położenie
    Aperture Science Laboratories
    Siła reputacji
    17

Domyślny

Fajny trening Remios. Podoba mi się. Ja mam 1 basen w tygodniu, w sumie 2, w Pn. I Czw. Z tym że ten w czwartek jest nieobowiązkowy, ale jest na 15. A ja kończę o 12, a mam 15km do szkoły, więc wolę sobie kupić karnet na basen w mieście i trenować samemu.

Mam takie pytanie. Masz jakiejś porady co do pływania delfinem? Ostatnio próbuję się nauczyć, ale niespecjalnie mi to wychodzi. Nie wybiję się cały ponad wodę, co najwyżej do poziomu nosa ;d. Pewnie mam za słabe mięśnie. Ale jak to jest z ruchami, najpierw nogi, potem ręce, czy jak?

8. Reklama
    Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Szczecin
    Siła reputacji
    18

Domyślny

Cytuj Vegeta napisał Pokaż post
    Fajny trening Remios. Podoba mi się. Ja mam 1 basen w tygodniu, w sumie 2, w Pn. I Czw. Z tym że ten w czwartek jest nieobowiązkowy, ale jest na 15. A ja kończę o 12, a mam 15km do szkoły, więc wolę sobie kupić karnet na basen w mieście i trenować samemu.

Mam takie pytanie. Masz jakiejś porady co do pływania delfinem? Ostatnio próbuję się nauczyć, ale niespecjalnie mi to wychodzi. Nie wybiję się cały ponad wodę, co najwyżej do poziomu nosa ;d. Pewnie mam za słabe mięśnie. Ale jak to jest z ruchami, najpierw nogi, potem ręce, czy jak?
    2x nogi i dopiero ręce. Te drugie machnięcie nogami musi być silne i mniej więcej w tym samym momencie próbuj pociagnąć mocno rękoma. Co do ułożenia dłoni pilnuj, aby nie były rozszczepione jakbyś miał błonę między palcami tylko próbuj by były maksymalnie złączone palce i jeszcze możesz popróbować ułożyć dłoń w łyżkę. Tak jakbyś chciał się napić nabierająć wodę ręką. Coś nie jasne to pisz PW
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Data rejestracji
    2006
    Położenie
    Mielec
    Siła reputacji
    21

Domyślny

Wystają mi trochę łopatki, jakim stylem pływać najwięcej żeby coś z tym zrobić? Mam 19 lat, czy w tym wieku nie jest za późno? (pewnie jest)

poza tematem
    Jakby ktoś podesłał mi jakieś ćwiczenia korekcyjnie byłoby fajnie, szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem.
    Ostatnio zmieniony przez Kozek : 24-09-2010, 12:47

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Kozek napisał Pokaż post
    Wystają mi trochę łopatki, jakim stylem pływać najwięcej żeby coś z tym zrobić? Mam 19 lat, czy w tym wieku nie jest za późno? (pewnie jest)

poza tematem
    Jakby ktoś podesłał mi jakieś ćwiczenia korekcyjnie byłoby fajnie, szukałem ale nic konkretnego nie znalazłem.

Aby poprawić swoją dolegliwość, co będzie bardzo trudne w twoim wieku, zacznij pływać różnymi sposobami na grzbiecie. Dzięki pływaniu na plecach, szczególnie górne części pleców są w stałej pracy, głównie mięśnia okolic łopatkowych.

Jeżeli pływasz na basenie różnymi stylami, to staraj się ograniczyć styl do grzbietu.

Zwróć uwagę na prawidłowe ułożenie ciała w wodzie.

http://forum.tibia.org.pl/showpost.p...2&postcount=99

Aby urozmaicić tobie ćwiczenia na basenie jest jeszcze jeden znany wśród ratowników sposób pływania na plecach zwany glajchem.

Podczas tego sposobu pływania obie ręce pracują grzbietowo i są ze sobą zsychronizowane (pracują jednocześnie). Czyli wykonujesz pełen ruch rękoma, następnie kiedy ręce są już w stanie spoczynku, wykonujesz kopnięcie do stylu klasycznego (żabki).

Innymi słowy

-nogi do żabki
    -jedna jak i druga ręka wykonują ruch grzbietowy zsynchronizowany

Warto jest także wykonać kilka czynności korekcyjnych w domu, m.in.:

- połóż się na brzuchu i w tym samym czasie unieś nad ziemię nogi i ręce wraz z głową ( takie ułożenie przetrzymaj przez 3-5 sekund)

- usiądź na piętach, kolana i głowa na ziemi, a ręce wyprostowane przed głową, następnie unosisz tylko i wyłącznie obie ręce i przytrzymujesz tą pozycję od 3 do 5 sekund

- połóż się na plecach, biodra podnieś jak najwyżej ( przy tym możesz wspomóc sobie rękami wypychając biodra), podczas tego ćwiczenia głowa i obręcz barkowa i stopy pozostają na na ziemi (jest to tak zwany "mostek") Tą pozycję utrzymuj od 3 do 5 sekund

- połóż się na brzuchu, nogi proste, ręce układasz praktycznie stycznie z klatką piersiową na ziemi, i siłą rąk podnosisz część ciała od głowy do brzucha do góry (pamiętaj aby nie podnosić z ziemi bioder, musisz czuć się tak jakby mięśnie pleców się naciągały, szczególnie tych dolnych parti, czyli lędźwii)

Każde ćwiczenie wykonaj 3 razy, postaraj się robić te ćwiczenia 2 razy dziennie.

To chyba na tyle.

12. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Po dłuższej przerwie chciałbym ponownie kontynuować temat. Temat nie był rozwijany z powodów czysto prywatnych (brak czasu). Mam nadzieję, że ponownie uda mi się zachęcić was do wspólnej rozmowy na temat pływania.

Jak ważny jest oddech podczas pływania?

Jak wiemy oddychanie podczas pływania może sprawiać trudność dla osób początkujących. Należy zwrócić uwagę na to w jaki sposób oddychamy podczas wykonywania ruchów do danego stylu.

Podstawy oddychania w wodzie

- wdech nie może być zbyt głęboki
    - podczas gdy głowa spoczywa pod powierzchnią wody, należy delikatnie wydychać powietrze nosem (podczas wydychania organizm człowieka wydala dwutlenek węgla co usprawnia pracę płuc)
    - przede wszystkim trzeba postarać się aby oddech nie był kontrolowany przez panikę (czasami osoba której brakuje powietrza nabiera go w spontaniczny sposób i często dochodzi do tak zwanego zachłyśnięcia, co może spowodować utratę kontroli nad ciałem)

Systematyczny i poprawny oddech podczas pływania daje nam wiele możliwości rozwinięcia wytrzymałości fizycznej i utraty poczucia bezsilności podczas treningów. To właśnie zła praca układu oddechowego doprowadza do problemów związanych z przemęczeniem i znużeniem podczas pokonywania długich dystansów. Brak prawidłowej wymiany gazowej może powodować silne zakwasy po treningu, co jest dość dokuczliwe dla sportowców.

Należy zwrócić uwagę na technikę pływania podczas kraula, żabki, delfina czy grzbietu. To właśnie przez złą technikę możemy mieć problem z prawidłową wymianą gazową organizmu.

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Zadbajcie o bezpieczeństwo na wakacje

Pogoda - przynajmniej chwilami - sprzyja wypoczynkowi nad wodą. Dlatego WOPR ostrzega - corocznie dochodzi do kilkuset wypadków, w których skaczący do wody uszkadzają kręgosłup. I apeluje o ostrożność.

- Jeśli planujemy wypoczynek nad wodą, warto umieć pływać. Jeśli nie umiemy, można przed urlopem wybrać się na basen i poprosić instruktora o pomoc - zachęca Ryszard Miroszniczenko, prezes gdańskiego WOPR.

Jednak sama umiejętność pływania nie uchroni nas przed niebezpieczeństwami. - Corocznie dochodzi do kilkuset wypadków, w których skaczący do wody uszkadzają kręgosłup. Zwykle są to skoki do zbyt płytkiej, nieprzezroczystej wody – tłumaczy prezes WOPR.

Płytka wyobraźnia
    Problem skakania "na główkę" dotyczy głównie młodzieży. - Dzieci bardzo lubią skakać. Dlatego należy zabierać je w miejsca do tego przygotowane, gdzie jest ratownik - dodaje Ryszard Miroszniczenko.

Jak pomagać tonącym
    Co robić, gdy widzimy, że ktoś potrzebuje pomocy? - Jeżeli nie jesteśmy ratownikiem WOPR, to lepiej zadzwonić wezwać pomoc. Jeśli zdecydujemy się pomóc sami, powinniśmy starać się udzielić pomocy bez kontaktu z wodą, rzucić tonącemu coś, czego mógłby się chwycić. Choćby ubranie, za pomocą którego możemy go bezpiecznie wyciągnąć nie narażając się - tłumaczy Miroszniczenko.

Dołączam się do prośby o spędzanie wakacji z rozwagą. Pamiętajcie że popisy są efektowne tylko przez krótki okres czasu, jeżeli mamy płytką wyobraźnie, drobnostka może zmienić się w kalectwo do końca życia.
    Bądźcie rozważni, a swoje wakacje nad wodami otwartymi będziecie wspominać przez długie lata.

Miłego odpoczynku i długich wakacji

Remios Swat
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 29-06-2011, 21:56

Data rejestracji
    2009
    Położenie
    Poznań
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Tak, ja zawsze skaczę po uprzednim sprawdzeniu na co najmniej 3m.

Apropo diety, to jak to jest z Michaelem Phelepsem ? http://www.tvn24.pl/-1,1561260,0,1,s...wiadomosc.html
    Generalnie nie chodzi mi tu o samą ilość kalorii (bo ja często zjadam pod 4k i nie mam problemów z wagą), ale o to, jakie on zjada jedzenie. Jakieś pizze, makarony, napoje energetyczne, czyli jak na sportowca to takie byle co. A wydaje mi się, że w przypadku sportów wytrzymałościowych jedząc takie jedzenie raczej mogą pojawić się problemy z żołądkiem. Co Ty o tym myślisz ?
    PiwnymiOczyma
    Świat z perspektywy zwykłego obywatela

16. Reklama

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Mam takie pytanie do Was. Czy można sobie poprawić kondycję pływąjac 3-5 razy w tygodniu przez 40 minut bez przerwy? Pływam w ten sposób, że dwie długości pokonuje żabką, jedna kraulem, dwie zabką, jedna kraulem i tak przez te 40 minut.
    Ostatnio zmieniony przez Madik : 29-06-2011, 22:35

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Bitter Lemon napisał Pokaż post
    Tak, ja zawsze skaczę po uprzednim sprawdzeniu na co najmniej 3m.

Apropo diety, to jak to jest z Michaelem Phelepsem ? http://www.tvn24.pl/-1,1561260,0,1,s...wiadomosc.html
    Generalnie nie chodzi mi tu o samą ilość kalorii (bo ja często zjadam pod 4k i nie mam problemów z wagą), ale o to, jakie on zjada jedzenie. Jakieś pizze, makarony, napoje energetyczne, czyli jak na sportowca to takie byle co. A wydaje mi się, że w przypadku sportów wytrzymałościowych jedząc takie jedzenie raczej mogą pojawić się problemy z żołądkiem. Co Ty o tym myślisz ?

Uwierz mi to naprawdę nie przeszkadza. Jem bardzo dużo także, można powiedzieć że 3/4 jedzenia spala się na basenie. Nie wiem czy czytałeś ale Michael zawsze chciał przytyć i nigdy mu się to nie udawało chociaż jadł ile wlezie. Wszystko spala na treningach które ma co najmniej 2 razy dziennie rano i wieczorem. Wiem dlaczego tak zareagowałeś na jego jedzenie. Większość ludzi nie wytrzymało by przy zjedzeniu połowy tego co on je. Zwróć uwagę na to ile daje samo pływanie. Każdy trening pozbawia cię wszystkich zbędnych kalorii, bo jego treningi to jest niezła harówa. Pływa nie dość że dużo długości to do tego szybko i ćwiczy praktycznie wszystkie partie ciała. Do tego dochodzi siłownia pewnie co drugi dzień.

Tak czy owak w PIZZY nie ma nic złego, dobra pizza to dobre składniki odżywcze. A reszta to węglowodany, które mają pobudzić organizm do pracy na długi czas.

Tak jak już kiedyś wspominałem po treningu na basenie człowiek potrafi zjeść naprawdę dużo znam to po sobie. Kiedyś też się dziwiłem że Michael tyle zdoła zjeść. Ale popatrzyłem na siebie i ci powiem że wcale się jemu nie dziwie. Sam potrafię zjeść mnóstwo jedzenia.

Najważniejsze jest aby ograniczyć ilość konserwantów i jedzenia typu śmieci jak czipsy frytki na tłuszczu czy hamburgery z MC itd.

O żołądek to on nie musi się martwić, zawodowi pływacy zazwyczaj pochłaniają duże ilości jedzenia i nie mają żadnych problemów. Pływanie znacznie przyspiesza metabolizm człowieka.

W każdym bądź razie, aby dorównać Phelpsowi trzeba mieć nie lada chęci i zaangażowanie w ten sport. To jeden z najbardziej wytrzymałych ludzi na świecie.

@ Madik

Proponuje abyś poszedł na basen i wypróbował swoje możliwości. W ciągu jednego treningu spróbuj przepłynąć tyle długości ile dasz rady, oczywiście bez zatrzymywania się. Sprawdź swoją wytrzymałość i daj mi znać ile przepłynąłeś. I nie wstydź się swoich wyników wal śmiało a ja ci pomogę dobrać konkretne ćwiczenia na twoją wytrzymałość.

A tak w ogóle to każda aktywność fizyczna na basenie jest dobrem dla twojego zdrowia. Każde 10 minut jest cenne. Więc na pytanie czy da się poprawić kondycję na basenie 3-5 razy w tygodniu odpowiadam stanowczo TAK.
    Nie poddawaj się trenuj systematycznie, a zobaczysz że twoja kondycja będzie rosła z czasem.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 29-06-2011, 22:37

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    18

Domyślny

Cytuj Madik napisał Pokaż post
    Mam takie pytanie do Was. Czy można sobie poprawić kondycję pływąjac 3-5 razy w tygodniu przez 40 minut bez przerwy? Pływam w ten sposób, że dwie długości pokonuje żabką, jedna kraulem, dwie zabką, jedna kraulem i tak przez te 40 minut.
    Wiadomo, że kondycja ci się poprawi. Ja sobie chodzę na basen ostatnio i kondycji jeszcze nie sprawdzałem ale czuje się po basenie lepiej. I w basenie też w sumie :)

Chociaż muszę powiedzieć, że denerwuje mnie strasznie jak ktoś jest szybszy. Pływam kiepsko. Ale walczę z tym. Aha miałem się o coś zapytać eksperta. Także panie ekspercie, jestem bardzo nie kumaty i nie wiem czy widzę to na filmiku czy nie:

Chodzi mi o to, że pływałem sobie kraulem jakiś czas i kurczę strasznie się męczyłem do tego nie płynąłem tak szybko jakbym chciał. Obczaiłem, że lepiej mi się pływa jak zrobię taką "łódeczkę" rękami i tak jakby przycinam. Nie wiem jak to powiedzieć. Że nie mam rąk tak na prosto jakbym robił coś na zasadzie obrotów wiatraka. Tylko tworzę ręką no nie wiem taką "miseczkę" jakby. Czy to jest błąd?
    Ostatnio zmieniony przez piorunek098 : 29-06-2011, 22:50
    Wyjdźcie z torga geje i lewaki. Broń Boże nie wchodźcie do moich tematów. Dziękuje.

20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)