Reklama

Pokaż wyniki sondy: Jak ocenisz ten temat?

Głosujący
85. Nie możesz głosować w tej ankiecie
  • Świetny temat.

58 68.24%
  • Temat jak wszystkie. Nic szczególnego.

18 21.18%
  • Kompletne dno.

9 10.59%
Strona 14 z 28 PierwszaPierwsza ... 4121314151624 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 196 do 210 z 411

Temat: Pływanie

Data rejestracji
    2010
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Cytuj Pluton napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Dzisiaj się prawie pobiłem z morzem, bo mnie zdenerwowało.

Dlaczego nie potrafię oddychać podczas kraula? Robię wszystko technicznie (chyba) dobrze, nabieram powietrza raz na trzy 'machy' (nie wiem jak to się nazywa ;d), ale mam taką wkurwiającą manierę, że praktycznie nie wypuszczam powietrza z płuc, a wciągam tylko nowe. W efekcie zamiast normalnego cyklu oddychania, mam podobny, ale w jakichś ~25% (bo 75% powietrza już jest w płuchach). Oczywiście po chwili przypomina to pływanie na bezdechu i po 20 metrach jestem nieżywy i ratownicy zaczynają się zastanawiać czy zacząć mnie ratować jak łapczywie łapie powietrze umierajac.

DENERWUJE MNIE TO, jakąś śmieszną żabką mogę pływać i pływać, ale to wyglada żenująco i pływa się powoli ;d Pomóżcie, proszę.

Druda sprawa, Remios, masz tego typu rozpiskę mięśniową jeśli chodzi o kraula?
    spróbuj wypuszczać powietrze w wodzie, żeby w płucach mięć 0%.
    albo jak masz dużo powietrza to rób oddech na 4/5 "machnęcia".
    Cytuj WlochatyOdkurzacz napisał Pokaż post
    zrobiłem to dlatego bo już mnie kiedys w chuja z tym zrobiliście... konkretnie chodzi o Grubsona - gość jest z mojego miasta i tak się składa że niedawno w towarzystwie wyszedłem na idiotę ..PRZEZ WAS !!! :(

Data rejestracji
    2005
    Położenie
    Wrocław
    Siła reputacji
    25

Domyślny

Cytuj Ishy napisał Pokaż post
    spróbuj wypuszczać powietrze w wodzie, żeby w płucach mięć 0%.
    nie umiem, próbuję ;d

ale te wychylenia po powietrze są za krótkie, żeby nabrać na 100%, dlatego zostawiam sobie rezerwę - to jest błędne koło, ratunku

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Pluton napisał Pokaż post
    Dzisiaj się prawie pobiłem z morzem, bo mnie zdenerwowało.

Dlaczego nie potrafię oddychać podczas kraula? Robię wszystko technicznie (chyba) dobrze, nabieram powietrza raz na trzy 'machy' (nie wiem jak to się nazywa ;d), ale mam taką wkurwiającą manierę, że praktycznie nie wypuszczam powietrza z płuc, a wciągam tylko nowe. W efekcie zamiast normalnego cyklu oddychania, mam podobny, ale w jakichś ~25% (bo 75% powietrza już jest w płuchach). Oczywiście po chwili przypomina to pływanie na bezdechu i po 20 metrach jestem nieżywy i ratownicy zaczynają się zastanawiać czy zacząć mnie ratować jak łapczywie łapie powietrze umierajac.

DENERWUJE MNIE TO, jakąś śmieszną żabką mogę pływać i pływać, ale to wyglada żenująco i pływa się powoli ;d Pomóżcie, proszę.

Druda sprawa, Remios, masz tego typu rozpiskę mięśniową jeśli chodzi o kraula?

Spokojnie, nic od razu.

Pamiętaj, pływanie naprawdę nie jest proste a na wszystko potrzebne jest trochę czasu i cierpliwości więc nie załamuj się i przeczytaj to co mam dla ciebie przygotowane.

Na początek kilka spraw z oddechem. Przypuszczam, że jak większość osób uczących się pływać odczuwasz lekki strach. Powoduje to, że boisz się wypuszczać powietrze pod wodą, czyli precyzyjniej mówiąc tracisz rozum, myślisz że jak zaraz nie nabierzesz powietrza to utoniesz. Większość osób ma z tym problem.

Ten strach nie jest typowym strachem, że od razu wzywasz o pomoc. Po prostu jest on wbity w mózg i nic nie da jeżeli sam się za to nie weźmiesz.

Zacznij od pewnego ćwiczenia:

Ustań w wodzie sięgającej ci do klatki piersiowej. Następnie zanurz się kucając. Spokojnie bez nerwów wydychaj powietrze nosem, a jeżeli sprawia ci to trudność możesz wydychać także ustami delikatnie rozchylając kąciki ust. Wypuszczaj powietrze powoli przez 2-4 sekund bez żadnych szybkich wydechów. Wynurz się weź średni oddech i zanurz się z powrotem w ten sam sposób.

Jeżeli nie sprawia ci to trudności to złap w ręce deskę i postaraj się popływać z nią trochę. Rób tak zwaną dokładankę do kraula. Wyglądać to będzie mniej więcej w ten sposób. Ułóż obie ręce na desce, nogi pracują na przemian, czyli rytmicznie kraulowo. Następnie jedna z rąk wykonuje ruch kraulowy. Po pełnym ruchu kładziesz ją z powrotem na deskę. Kiedy pierwsza ręka dotknie deski wtedy rusza druga. I tak cały czas na przemian. W czasie tego ćwiczenia delikatnie wypuszczaj powietrze przez nos lub przez usta. (CO NAJWAŻNIEJSZE, staraj się nie wypuszczać od razu całego powietrza z płuc, lecz stopniowo powoli je wypuszczaj. Podczas wdechów nie nabieraj całej objętości płuc, lecz maksymalnie do 50% objętości swoich płuc).

Pamiętaj że oddech w kraulu wykonuje się poprzez uniesie ręki. Gdy łokieć w ruchu kraulowym znajduje się w okolicach twojej głowy nabierasz powietrze pod łokciem, to jest delikatne przekręcenie głowy w stronę łokcia. Nie nabieraj powietrza poprzez wynurzania głowy do przodu. Jest to jeden z największych błędów popełnianych przez uczących się osób.

Przyjrzyj się uważnie oddechowi w kraulu na tym filmie:

[y]ADMPHkCRHBI[/y]

Zauważ że oddech jest naprawdę krótki i taki tak naprawdę powinien on być, nie trwa on dłużej niż 1 sekunda.

I pamiętaj nie zniechęcaj się, to że ci się nie udaje to po prostu brak wiary w siebie. Powodzenia i daj z siebie wszystko.

A co do tej rozpiski.

Mięśnie w Kraulu

1) Ramiona

- najbardziej pobudzony jest triceps, wzmożona jego praca wpływa na bardzo szybkie pływanie kraulem

- dużą rolę spełnia też przedramię, przez pływanie kraulem rozwijamy mięśnie także przedramion

- małą rolę przyjmuje tu biceps

2) Grzbiet

Najbardziej pracującymi mięśniami na plecach są boczne części mięśni najszerszych grzbietu i łopatki. Miejsce wspomniane jako pierwsze zaznaczyłem na poniższym obrazku:

3) Nogi

Nogi w kraulu pracują pełną parą. Wszystkie mięśnie pracują mniej więcej w tym samym stopniu, a najbardziej łydki i górna cześć uda.

4) Brzuch

Mięśnie brzucha pracują dość wydajnie, a najbardziej pracują jego dolne części które zaznaczyłem czerwoną obwódką.

5) Klatka piersiowa

Najbardziej pracujące części klatki piersiowej to dolne partie piersi i mięśnie przyżebrowe. Te i inne miejsce zaznaczyłem czerwoną obwódką:

6) Barki

Bardzo silnie pracują tutaj barki, które odgrywają wielką rolę w tym stylu.

Ukazałem mniej więcej ważniejsze mięśnie pracujące podczas pływania kraulem. Tak jak już wcześniej wspomniałem nie jestem w stanie ukazać ich wszystkich bo tak na dobrą sprawę to praktycznie wszystkie pracują tylko w różnych stopniach zaawansowania.

I tobie Pluton życzę powodzenia w dalszych ćwiczeniach i pamiętaj nie poddawaj się a wszystko będzie cacy.

NOWOŚĆ W TEMACIE!!!

Wykonałem spis treści dla tych co potrzebują pomocy. Dzięki niemu pozbędziemy się niepotrzebnie zadawanych ponownie pytań.

Wszystkie błędy w spisie treści podawajcie mi przez pw. Mówcie co można by było poprawić bądź zmienić. Jestem otwarty na każdą propozycję.

Z góry dziękuję Remios_Swat.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 22-08-2010, 00:30

4. Reklama
    Data rejestracji
    2005
    Położenie
    Wrocław
    Siła reputacji
    0

Domyślny

Cytuj Remios_Swat napisał Pokaż post
    I najważniejsza sprawa. Jeżeli pływacie dużo, to radzę kupić okularki w cenie droższej niż 100zł pamiętajcie CENA= JAKOŚĆ to zawsze się sprawdza.
    Wybacz, że cytuje tak dawno napisaną wiadomość ale nie zgodzę się z tym do końca. Moim zdaniem okularki, które mają najlepszy stosunek jakości do ceny to tzw. szwedki. Są to okularki, która sami składamy! Najczęściej składają się z dwóch plastikowych szkiełek (bez żadnych gumek przylegających do oka), sznureczka, który łączy szkiełka i oczywiście gumek, które trzymają szkiełka na naszych oczach. Szwedki zostały opatentowane przez firme "Malmstem" (imo najlepsze szwedki), lecz takie firmy jak speedo czy arena wykupiły możliwość produkowania szwedek pod swoim logo. Łapcie linki ze szwedkami Malmstem i Speedo:
    Malmstem
    Speedo
    [/url]

Data rejestracji
    2008
    Położenie
    ku█wa moje pole!
    Siła reputacji
    17

Domyślny

Cytuj Sapphire ATi napisał Pokaż post
    @Printerek
    Miałem podobnie. Zawsze się bałem na główke skakać. Strach jakos przeszedl z czasem. Popróbuj na jakimś basenie na dużej głębokości tak abyś widział dno i nie miał szansy na dotknięcia dna czymkolwiek, 2.5 metra powinno wystarczyc ;)

@topic
    Osobiście uwielbiam wodę, uwielbiam pływać. Przed wakacjami regularnie przez pół roku chodziłem na basen, poprawę sylwetki zaczęli zauważać nawet inni, nie tylko ja sam. Od września planuje powrócić na regularne 2-3godziny w tygodniu basenu, do tego myślałem, by dodać jeszcze jakąś siłkę. Ktoś tu wspomniał, że takie połączenie daje dobre efekty? Mógłby ktoś rozszerzyć?
    Też planuję trening, pływanie, ale basen tylko w soboty i niedziele 2-4 godziny ;/ Samo pływanie 200-500m dziennie daje niesamowite efekty po miesiącu, niesamowite! A z siłką to już nie ma co mówić, miech i waga +10, o dziwo po pływaniu nie schudłem, a przytyłem (bez siłkim jedzenie regularnie 5 posiłków mało tłustych)
    Co Cię nie zabije to zrobi z Ciebie kalekę....

Data rejestracji
    2010
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Cytuj Sargeras napisał Pokaż post
    Też planuję trening, pływanie, ale basen tylko w soboty i niedziele 2-4 godziny ;/ Samo pływanie 200-500m dziennie daje niesamowite efekty po miesiącu, niesamowite! A z siłką to już nie ma co mówić, miech i waga +10, o dziwo po pływaniu nie schudłem, a przytyłem (bez siłkim jedzenie regularnie 5 posiłków mało tłustych)
    200-500m Ci nic nie da.
    i zalezy jaki trening bo mozesz te 500 m plywac w 30 min i mozesz w 7 min.
    ja tam ci polecam plywac tak.
    2x 25 m a potem 200 kraul i tak ciagle.
    Cytuj WlochatyOdkurzacz napisał Pokaż post
    zrobiłem to dlatego bo już mnie kiedys w chuja z tym zrobiliście... konkretnie chodzi o Grubsona - gość jest z mojego miasta i tak się składa że niedawno w towarzystwie wyszedłem na idiotę ..PRZEZ WAS !!! :(

8. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Ziomek_wroc napisał Pokaż post
    Wybacz, że cytuje tak dawno napisaną wiadomość ale nie zgodzę się z tym do końca. Moim zdaniem okularki, które mają najlepszy stosunek jakości do ceny to tzw. szwedki. Są to okularki, która sami składamy! Najczęściej składają się z dwóch plastikowych szkiełek (bez żadnych gumek przylegających do oka), sznureczka, który łączy szkiełka i oczywiście gumek, które trzymają szkiełka na naszych oczach. Szwedki zostały opatentowane przez firme "Malmstem" (imo najlepsze szwedki), lecz takie firmy jak speedo czy arena wykupiły możliwość produkowania szwedek pod swoim logo. Łapcie linki ze szwedkami Malmstem i Speedo:
    Malmstem
    Speedo

Szwedki są świetne naprawdę, ale zwykle zniechęcają one innych. Bo z tego co zauważyłem pływacy początkujący raczej wolą ogumowane okularki, niż te szwedki, lecz taka jest prawda że szwedki są jeszcze lepsze niż każde inne ogumowane. W tym muszę się z tobą zgodzić.

Nowość w Temacie

Na stronie głównej podaje linki do najbardziej polecanych przeze mnie stron o pływaniu. Każdy kto chociaż trochę się tym interesuje będzie mógł poczytać informację o pływaniu od zaawansowanych specjalistów w przeciwieństwie do mnie. Jeżeli ktoś będzie chciał dorzucić linki z dobrymi informacjami o pływaniu to proszę wysyłać je na PW do mnie. Mam nadzieje że polepszy to pracę naszego tematu.

Data rejestracji
    2010
    Siła reputacji
    15

Domyślny

Uwielbiam pływać w basenie, lecz jeziorkiem też nie pogardzę. Pływanie raczej zaliczam do przyjemności, nie myślałem, żeby robić to dla czegoś więcej.

Data rejestracji
    2010
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Możecie mi to wytłumaczyć, pływam bardzo dobrze, wręcz zawodowo jeżdżę na zawody. W basenie czuje się jak ryba w wodzie to samo nad jeziorkiem mogę pływać godzinami, a jak wejde do morza boje się odpłynąć dalej niż sięgam stopami, dziwne.

12. Reklama
    Data rejestracji
    2009
    Położenie
    Zielona Gora
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Moglby mi ktos napisac co trzeba zrobic na mlodszego ratownika ?
    Znamy elementy, znamy zasady i stany
    Mamy mikrofony puchy i gramofony !

Data rejestracji
    2010
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Chyba bo ja dopiero w tym roku robie wiec nie wiem, ale zrobie na 100% wiec sie tym nie przejumuje

Od czego zacząć?

1. Udaj się do najbliższej jednostki WOPR. Pełen ich wykaz znajduje się na stronie internetowej www.wopr.pl - tam otrzymasz deklarację członkowską. Po jej wypełnieniu, przekazaniu dwóch zdjęć i opłaceniu składki, otrzymasz legitymację członka WOPR. Jeśli jesteś niepełnoletnia/ni, musisz posiadać zgodę rodziców lub opiekunów prawnych.

2. Teraz możesz przystąpić do kursu na stopień Młodszego Ratownika. W tym celu zobowiązany jesteś:

- uzyskać poświadczenie lekarskie o zdolności do pracy w charakterze ratownika
    - posiadać kartę pływacką

3. Kolejnym krokiem jest pozytywne zdanie egzaminu sprawnościowego. Składają się na niego:

- przepłynięcie dystansu 50 m stylem dowolnym w czasie poniżej 40 sekund
    - przepłynięcie pod wodą minimum 15 metrów (start z powierzchni wody)
    - wykazanie się umiejętnością pływania na plecach z pracą nóg do stylu "żabki" na dystansie 25 metrów.

4. Po pozytywnym zaliczeniu egzaminu wstępnego czeka Cię 50-godzinny kurs, w tym 35 godzin zajęć praktycznych (doskonalenie pływania, nauka holowania, nurkowania, posługiwanie się sprzętem ratowniczym) i 15 godzin zajęć teoretycznych (hydrologia, zagadnienia prawne, pierwsza pomoc, zabiegi reanimacyjne).

5. Kurs na stopień Młodszego Ratownika kończy się egzaminem praktycznym i teoretycznym.

Kiedy ukończysz 18 lat, odbędziesz jako Młodszy Ratownik WOPR 100 godzinny staż pracy, będziesz mógł przystąpić do kolejnego kursu – na Ratownika WOPR.

http://sport.wp.pl/kat,36872,title,J...l?ticaid=1ac94

Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Szczecin
    Siła reputacji
    18

Domyślny

Witam,pływam od 2 lat,a w zasadzie trenuje triathlon :D
    Mam problem z nawrotami.Po wszystkich rzeczach typu nawroty,fikołki itp źle się czuję,czyli boi mnie głowa,jest mi troche niedobrze,ogólnie czuje sie zmulony.Nie macie na to jakiegoś sposobu??

16. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Ishy napisał Pokaż post
    Możecie mi to wytłumaczyć, pływam bardzo dobrze, wręcz zawodowo jeżdżę na zawody. W basenie czuje się jak ryba w wodzie to samo nad jeziorkiem mogę pływać godzinami, a jak wejde do morza boje się odpłynąć dalej niż sięgam stopami, dziwne.
    Strach przed morzem

Moim zdaniem to jest czysta praca mózgu. Po prostu masz w głowie takie coś, że jak wypływasz w morzu na głębszą wodę wyobrażasz sobie że wielkie ryby pod tobą pływają, bądź też po prostu boisz się utonąć, bo w każdym bądź razie morze to inna sprawa niż basen czy jezioro. Jeżeli się utopisz to jest nikła szansa na znalezienie ciebie pośród fal i głębin. Być może dlatego odczuwasz strach.
    Po prostu człowiek jest tak skonstruowany, że boi się o własne życie. Oblicza sobie co może mu zaszkodzić itd. A po prostu widocznie u ciebie jest tego za dużo i odczuwasz lęk przed głębokim morzem, co wcale nie jest dziwne.

Ja pływałem w morzu i nie miałem żadnych problemów, wszędzie czuję się tak samo. Jest jedna rzecz która naprawdę utrudnia pływanie nad morzem, czyli te nieznośne fale. Ale ja to umiałem wykorzystać i dobrze się z tym bawić.

Po prostu pomyśl w czasie pływania o czymś przyjemnym, a strach powinien minąć.

Cytuj Zipek26 napisał Pokaż post
    Moglby mi ktos napisac co trzeba zrobic na mlodszego ratownika ?
    Widzisz kolego, dobrze że jest Ishy który ci odpowiedział na to pytanie.
    Ponieważ zadawane było chyba z 10 razy w tym temacie. Proszę ciebie, specjalnie stworzyłem na pierwszej stronie tematu SPIS TREŚCI aby pytania się nie powtarzały. Rozumiem, że za pierwszym razem można po prostu o tym nie wiedzieć dlatego ciebie o tym uświadamiam.

A więc zajrzyj do spisu tam wszystko jest ładnie i pięknie wskazane co jak i gdzie.

Cytuj Ant'ek napisał Pokaż post
    Witam,pływam od 2 lat,a w zasadzie trenuje triathlon :D
    Mam problem z nawrotami.Po wszystkich rzeczach typu nawroty,fikołki itp źle się czuję,czyli boi mnie głowa,jest mi troche niedobrze,ogólnie czuje sie zmulony.Nie macie na to jakiegoś sposobu??
    Może to być spowodowane nadmiernym uciskiem głowy. Być może nosisz zbyt ścisły czepek z innych materiałów niż silikon, bądź też twoje okularki są zbyt ścisło związane. Po dłuższym pływaniu po prostu głowa zaczyna boleć.

Druga sprawa. Podczas nawrotów wzrasta ciśnienie w uszach, co powoduje ból głowy.

Można go uniknąć za pomocą prostej rzeczy.

Podczas nawrotu postaraj się wypuszczać powietrze przez nos, aby wyrównać ciśnienie głowy z wodą. Jeżeli tego nie robisz organizm zatrzymuje pracę krwi w jakimś stopniu. Więc odczuwasz denerwujący ból w głowie.

A jeśli te dwa sposoby nie pomagają, a masz ten problem dość długo to skonsultuj się z lekarzem i porozmawiam z nim na ten temat. Mam nadzieje że to wszystko powinno pomóc.

Powodzenia.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 28-08-2010, 20:49

Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Szczecin
    Siła reputacji
    18

Domyślny

Myślę,że to nic z tych rzeczy.Ten sam problem mam podczas normalnych przewrotów np. na w-f'ie :/

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Być może miałeś kiedykolwiek jakiś uraz związany z głową, który do teraz może cię dręczyć.

Moim zdaniem powinieneś iść do lekarza, bo może być to poważne. Jeżeli chodzi o głowę to nie ma co żartować, to może być objaw wielu zagrożeń dla twojego zdrowia, bądź po prostu to niegroźne stłuczenie.

Czepek pływacki

Czepki pływackie - noszone przez pływaków nakrycie głowy, przeważnie z nieprzepuszczalnego dla wody materiału. Służy do ochrony przed zamoczeniem włosów (zwłaszcza w chlorowanej wodzie) i uszu. W niektórych basenach używanie czepków jest wymagane, aby wypadające w wodzie włosy nie zanieczyszczały filtrów wody. Profesjonalni pływacy mogą także zakładać czepki w celu zmniejszenia oporu wody. Czepki mogą mieć różne kolory i być wykonane z różnych materiałów: gumy, silikonu czy tkaniny.

Co do materiału czepków. Nigdy ale to nigdy nie kupujcie czepków gumowych. Dlaczego?:

- czepek gumowy może przyklejać się do włosów i powodować ich wyrywanie się

- jest bardzo niewytrzymały, co powoduje kompletną stratę pieniędzy

- zazwyczaj za dużo uciska głowę, co może powodować krótkotrwałe bóle głowy i okolic

Polecam czepki SILIKONOWE i moim zdaniem tylko i wyłącznie z tego materiału. A oto kilka z czepków które mógłbym wam polecić:

Czepek trójwarstwowy silikonowy SPEEDO

CENA: 69zł

http://allegro.pl/czepki-czepek-spee...1.html#gallery

Czepek silikonowy SPEEDO

CENA: 22,99 zł

http://allegro.pl/czepek-silikonowy-...200824131.html

Osobom z problemami głowy, ciągłymi bólami bądź innymi uległościami polecam czepki materiałowe. Może to być czepek z nylonu bądź lycry, które polecam, są naprawdę wygodne i praktycznie na głowie w ogóle się ich nie czuje. A oto jeden z nich który polecam:

Czepek SPEEDO nylon-lycra

CENA: 31,50zł

http://allegro.pl/czepek-speedo-nylo...195661886.html

Jest jeszcze jedna bardzo ważna rzecz dotycząca czepków silikonowych. Ich zakładanie na początku może wydawać się naprawdę uprzykrzające, szczególnie wtedy kiedy naprawdę nie wiemy jak do tego właściwie podejść. Jest to bardzo ważna sprawa, ponieważ źle zakładany czepek szybko się niszczy, bądź natychmiastowo może ulec zniszczeniu.

Specjalnie dla was pokazuję najlepszy sposób do prawidłowego zakładania czepka:

Wszystko w tym sporcie kosztuje, więc starajmy się o to zadbać.

Życzę miłego pływania

Remios_Swat
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 28-08-2010, 21:20

20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)