Pluton napisał
Dzisiaj się prawie pobiłem z morzem, bo mnie zdenerwowało.
Dlaczego nie potrafię oddychać podczas kraula? Robię wszystko technicznie (chyba) dobrze, nabieram powietrza raz na trzy 'machy' (nie wiem jak to się nazywa ;d), ale mam taką wkurwiającą manierę, że praktycznie nie wypuszczam powietrza z płuc, a wciągam tylko nowe. W efekcie zamiast normalnego cyklu oddychania, mam podobny, ale w jakichś ~25% (bo 75% powietrza już jest w płuchach). Oczywiście po chwili przypomina to pływanie na bezdechu i po 20 metrach jestem nieżywy i ratownicy zaczynają się zastanawiać czy zacząć mnie ratować jak łapczywie łapie powietrze umierajac.
DENERWUJE MNIE TO, jakąś śmieszną żabką mogę pływać i pływać, ale to wyglada żenująco i pływa się powoli ;d Pomóżcie, proszę.
Druda sprawa, Remios, masz tego typu rozpiskę mięśniową jeśli chodzi o kraula?
Spokojnie, nic od razu.
Pamiętaj, pływanie naprawdę nie jest proste a na wszystko potrzebne jest trochę czasu i cierpliwości więc nie załamuj się i przeczytaj to co mam dla ciebie przygotowane.
Na początek kilka spraw z oddechem. Przypuszczam, że jak większość osób uczących się pływać odczuwasz lekki strach. Powoduje to, że boisz się wypuszczać powietrze pod wodą, czyli precyzyjniej mówiąc tracisz rozum, myślisz że jak zaraz nie nabierzesz powietrza to utoniesz. Większość osób ma z tym problem.
Ten strach nie jest typowym strachem, że od razu wzywasz o pomoc. Po prostu jest on wbity w mózg i nic nie da jeżeli sam się za to nie weźmiesz.
Zacznij od pewnego ćwiczenia:
Ustań w wodzie sięgającej ci do klatki piersiowej. Następnie zanurz się kucając. Spokojnie bez nerwów wydychaj powietrze nosem, a jeżeli sprawia ci to trudność możesz wydychać także ustami delikatnie rozchylając kąciki ust. Wypuszczaj powietrze powoli przez 2-4 sekund bez żadnych szybkich wydechów. Wynurz się weź średni oddech i zanurz się z powrotem w ten sam sposób.
Jeżeli nie sprawia ci to trudności to złap w ręce deskę i postaraj się popływać z nią trochę. Rób tak zwaną dokładankę do kraula. Wyglądać to będzie mniej więcej w ten sposób. Ułóż obie ręce na desce, nogi pracują na przemian, czyli rytmicznie kraulowo. Następnie jedna z rąk wykonuje ruch kraulowy. Po pełnym ruchu kładziesz ją z powrotem na deskę. Kiedy pierwsza ręka dotknie deski wtedy rusza druga. I tak cały czas na przemian. W czasie tego ćwiczenia delikatnie wypuszczaj powietrze przez nos lub przez usta. (CO NAJWAŻNIEJSZE, staraj się nie wypuszczać od razu całego powietrza z płuc, lecz stopniowo powoli je wypuszczaj. Podczas wdechów nie nabieraj całej objętości płuc, lecz maksymalnie do 50% objętości swoich płuc).
Pamiętaj że oddech w kraulu wykonuje się poprzez uniesie ręki. Gdy łokieć w ruchu kraulowym znajduje się w okolicach twojej głowy nabierasz powietrze pod łokciem, to jest delikatne przekręcenie głowy w stronę łokcia. Nie nabieraj powietrza poprzez wynurzania głowy do przodu. Jest to jeden z największych błędów popełnianych przez uczących się osób.
Przyjrzyj się uważnie oddechowi w kraulu na tym filmie:
[y]ADMPHkCRHBI[/y]
Zauważ że oddech jest naprawdę krótki i taki tak naprawdę powinien on być, nie trwa on dłużej niż 1 sekunda.
I pamiętaj nie zniechęcaj się, to że ci się nie udaje to po prostu brak wiary w siebie. Powodzenia i daj z siebie wszystko.
A co do tej rozpiski.
Mięśnie w Kraulu
1)
Ramiona
- najbardziej pobudzony jest triceps, wzmożona jego praca wpływa na bardzo szybkie pływanie kraulem
- dużą rolę spełnia też przedramię, przez pływanie kraulem rozwijamy mięśnie także przedramion
- małą rolę przyjmuje tu biceps
2)
Grzbiet
Najbardziej pracującymi mięśniami na plecach są boczne części mięśni najszerszych grzbietu i łopatki. Miejsce wspomniane jako pierwsze zaznaczyłem na poniższym obrazku:
3)
Nogi
Nogi w kraulu pracują pełną parą. Wszystkie mięśnie pracują mniej więcej w tym samym stopniu, a najbardziej łydki i górna cześć uda.
4)
Brzuch
Mięśnie brzucha pracują dość wydajnie, a najbardziej pracują jego dolne części które zaznaczyłem czerwoną obwódką.
5)
Klatka piersiowa
Najbardziej pracujące części klatki piersiowej to dolne partie piersi i mięśnie przyżebrowe. Te i inne miejsce zaznaczyłem czerwoną obwódką:
6)
Barki
Bardzo silnie pracują tutaj barki, które odgrywają wielką rolę w tym stylu.
Ukazałem mniej więcej ważniejsze mięśnie pracujące podczas pływania kraulem. Tak jak już wcześniej wspomniałem nie jestem w stanie ukazać ich wszystkich bo tak na dobrą sprawę to praktycznie wszystkie pracują tylko w różnych stopniach zaawansowania.
I tobie Pluton życzę powodzenia w dalszych ćwiczeniach i pamiętaj nie poddawaj się a wszystko będzie cacy.
NOWOŚĆ W TEMACIE!!!
Wykonałem spis treści dla tych co potrzebują pomocy. Dzięki niemu pozbędziemy się niepotrzebnie zadawanych ponownie pytań.
Wszystkie błędy w spisie treści podawajcie mi przez pw. Mówcie co można by było poprawić bądź zmienić. Jestem otwarty na każdą propozycję.
Z góry dziękuję Remios_Swat.
Zakładki