Reklama

Pokaż wyniki sondy: Jak ocenisz ten temat?

Głosujący
85. Nie możesz głosować w tej ankiecie
  • Świetny temat.

58 68.24%
  • Temat jak wszystkie. Nic szczególnego.

18 21.18%
  • Kompletne dno.

9 10.59%
Strona 12 z 28 PierwszaPierwsza ... 2101112131422 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 166 do 180 z 411

Temat: Pływanie

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cze, jeśli ktoś się zna, to proszę o odpowiedź :p Chodzę na basen często, pływam z małą przerwą co jakiś czas dwie długości kraulem, jedna żabką i tak non stop. I ostatnio kumpel zaproponował żeby popływać z ósemką, której zdjęcie dał ktoś kilka postów up.
    I moje pytanie : czy pływanie z ósemką rozwija w jakiś sposób mięśnie ramion, klatki, pleców (jeśli pływam na grzbiecie)? Pewnie zwyczajne pływanie z użyciem nóg też coś daje, ale jednak z ósemką trzeba pomachać rękoma 2x więcej ;d

@Sura
    Niestety, nie mam zamiaru nic wyrabiać, rzeźbić tylko ew. wzmocnić.
    Ostatnio zmieniony przez Madik : 11-08-2010, 09:55

Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Wa████wa
    Siła reputacji
    20

Domyślny

Cytuj Madik napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Cze, jeśli ktoś się zna, to proszę o odpowiedź :p Chodzę na basen często, pływam z małą przerwą co jakiś czas dwie długości kraulem, jedna żabką i tak non stop. I ostatnio kumpel zaproponował żeby popływać z ósemką, której zdjęcie dał ktoś kilka postów up.
    I moje pytanie : czy pływanie z ósemką rozwija w jakiś sposób mięśnie ramion, klatki, pleców (jeśli pływam na grzbiecie)? Pewnie zwyczajne pływanie z użyciem nóg też coś daje, ale jednak z ósemką trzeba pomachać rękoma 2x więcej ;d
    Domyśliłem się, że masz zamiar sobie wyrobić bica na pływalni. Nie ta droga, niestety. Pływając wyrobisz sobie mięśnia, owszem. Jednak będzie to sylwetka atletyczna, tzn: będziesz smukły i raczej szczupły. Jeśli masz zamiar wyrobić sobie klatkę, plecy oraz ramiona, to zapraszam na siłownię. Dodam, że dobre efekty daje łączenie siłowni z basenem.

@
    Wyrabianie się bicepsów podczas pływania zauważyłem tylko w jednym momencie - pływanie rzeką z nurtem, dokładniej - rzeka Aare w Szwajcarii.

Data rejestracji
    2010
    Siła reputacji
    0

Domyślny

Ja lubię pływać, nawet przez wakacje wykupiłem karte na 30 wejśc do basenu :P

4. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj cinuy napisał Pokaż post
    ale czym to sie rozni od zwyklej ?

#moje pingle do plywania sie rozwalily <gumka pekla :D>
    kupilbym sobie jakies przez neta ew. poszukam w sportowym ..

polecacie cos ?
    Czym się różni karta zwykła od specjalnej pisałej już kilkanaście razy.
    Przeczytaj kilka wcześniejszych stron a wszystkiego się dowiesz.

Okularki pływackie

- Jednymi z najlepszych firm sprzętu pływackiego jest ARENA, polecam wszystkie ich wyroby i sprzęty wodne, są wytrzymałe i do tego zdają egzamin na basenie

Przykład okularków, które poleciłbym pływakom z tej właśnie firmy:

Z tych droższych okularków dla pływaków często przebywających na basenie:

Cena: 129 zł

http://allegro.pl/item1177543618_oku...r.html#gallery

Tańsze, tzw. treningowe:

Cena: 56 zł

http://allegro.pl/item1155319442_oku...n.html#gallery

- Speedo czyli kolejna marka, która jest godna zaufania.

Droższe okularki speedo:

Cena: 119 zł

http://allegro.pl/item1171569276_oku...r.html#gallery

Tańsze treningowe:

Cena: 51 zł

http://allegro.pl/item1170911626_spe...lustrznki.html

--------------------------------------------------------------------------

Firmy, oprócz tych dwóch najlepszych moim zdaniem, które są jeszcze godne polecenia to:

-Aqua Speed
    -Adidas
    -Aqua Rapid
    -Nike

UWAGA!!!

Strzeżcie się wszelkich podróbek. Nie kupujcie okularków które nie przysysają się do oka. Jeżeli kupujecie przez internet zawsze sprawdzajcie sprzedawcę. Jeżeli kupujecie w sklepie poproście o przymierzenie i dokładnie sprawdźcie czy okluarki dobrze trzymają się oczu i dobrze zasysają.

Nie bierzcie okularków które mają dużo plastiku w swojej budowie, zazwyczaj kończy się to stratą pieniędzy, bo okularki szybko się psują.

I najważniejsza sprawa. Jeżeli pływacie dużo, to radzę kupić okularki w cenie droższej niż 100zł pamiętajcie CENA= JAKOŚĆ to zawsze się sprawdza.

Miłych zakupów.

Cytuj Madik napisał Pokaż post
    Dzięki tej ósemce nogi pozostają w bezruchu, po to ją wsadzasz między nogi. Dzięki niej dolne partie ciała wznoszą się na powierzchnię wody, a ty swobodnie możesz wykonywać ruchy rękoma.

Dzięki ćwiczenion z ósemką rozwijamy górne partie ciała. Silnie pracują ramiona, plecy i klatka piersiowa. Te ćwiczenia pobudzają mięśnie do pracy i szybszego ich rozwoju.

To chyba na tyle.

Data rejestracji
    2006
    Położenie
    Olsztyn
    Siła reputacji
    19

Domyślny

uwielbiam plywac i bardzo dobrze plywam roznymi stylami, moge plywac na dalekie odleglosci itp. jedyne moje zmartwienie to to, ze mam lek przed skakaniem do wody np. na glowke czy salto, irytuje mnie to troche, bo reszta skacze na glowke z rozbiegu przez barierke na molu a ja nie moge nawet normalnie na glowke skoczyc

Data rejestracji
    2006
    Położenie
    Poznań
    Siła reputacji
    19

Domyślny

@Printerek
    Miałem podobnie. Zawsze się bałem na główke skakać. Strach jakos przeszedl z czasem. Popróbuj na jakimś basenie na dużej głębokości tak abyś widział dno i nie miał szansy na dotknięcia dna czymkolwiek, 2.5 metra powinno wystarczyc ;)

@topic
    Osobiście uwielbiam wodę, uwielbiam pływać. Przed wakacjami regularnie przez pół roku chodziłem na basen, poprawę sylwetki zaczęli zauważać nawet inni, nie tylko ja sam. Od września planuje powrócić na regularne 2-3godziny w tygodniu basenu, do tego myślałem, by dodać jeszcze jakąś siłkę. Ktoś tu wspomniał, że takie połączenie daje dobre efekty? Mógłby ktoś rozszerzyć?

And in the end
    The love you take
    Is equal to the love you make.

8. Reklama
    Data rejestracji
    2004
    Siła reputacji
    29

Domyślny

Cytuj Sapphire ATi napisał Pokaż post
    Ktoś tu wspomniał, że takie połączenie daje dobre efekty? Mógłby ktoś rozszerzyć?
    Basen jak nic innego rozwija praktycznie WSZYSTKIE grupy mięśni, a na siłowni nastawiamy się tylko na niektóre.
    Do tego basen to świetny sposób na odpoczynek i regenerację.

Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Wa████wa
    Siła reputacji
    20

Domyślny

Cytuj Sapphire ATi napisał Pokaż post
    @Printerek
    Miałem podobnie. Zawsze się bałem na główke skakać. Strach jakos przeszedl z czasem. Popróbuj na jakimś basenie na dużej głębokości tak abyś widział dno i nie miał szansy na dotknięcia dna czymkolwiek, 2.5 metra powinno wystarczyc ;)

@topic
    Osobiście uwielbiam wodę, uwielbiam pływać. Przed wakacjami regularnie przez pół roku chodziłem na basen, poprawę sylwetki zaczęli zauważać nawet inni, nie tylko ja sam. Od września planuje powrócić na regularne 2-3godziny w tygodniu basenu, do tego myślałem, by dodać jeszcze jakąś siłkę. Ktoś tu wspomniał, że takie połączenie daje dobre efekty? Mógłby ktoś rozszerzyć?
    @
    Jak ktoś nieumiejętnie skacze na główkę, to i 4m mogą nie wystarczyć...

Godzinka pływania po siłowni to świetny pomysł. Basen rozciąga, co jest wskazane bardzo po siłowni.

Data rejestracji
    2009
    Położenie
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    16

Domyślny

#up

no nie przesadzaj...4m glebokosci?to musialbys conajmniej z wysokosci 3-4m skoczyc,i to wlasciwie pionowo zeby dotknac chociaz dna.A zeby sila uderzenia w dno byla niebezpieczna to potrzeba by bylo naprawde sporej wysokosci jesli skakalbys do wody o glebokosci 4m...

12. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Właściwie to już na 3 m głębokości wody już można nieźle przywalić nawet z niskiego wyskoku do wody.

I nie radzę skakać na główkę nawet wtedy gdy znacie dno. Bo różnie to bywa. Raz pewien dzieciak się bawił na dnie z maską i rurką i zrobił taką górkę, potem ktoś kto myślał że jest tak jak było czyli te 3m, to ostro się zdziwił bo przywalił głową w piasek, właśnie na tą górkę usypaną przez dzieciaka.

Jeżeli ktoś umie skakać do wody na główkę przy zanurzeniu 0.5 m to nie ma żadnych przeciwwskazań. Pamiętajcie że taki skok na głębokość do 0.5m to skok na główkę ślizgowy, który jest bardzo bezpieczny, lecz wymaga dość dużo czasu do nauczenia się go.

Lecz większość nieumiejętnych osób skacze praktycznie pionowo lub pod dużym nachyleniem w powietrzu.

Uprzedzam że takie skoki mogą skończyć się kalectwem, a nawet śmiercią.

Zaczyna się od popisywania się przed dziewczynami, która i tak na ciebie nie spojrzy po tym co się stanie.

A więc nie dajcie się zwieść kolegom. Uważajcie na siebie.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 16-08-2010, 23:11

Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Wa████wa
    Siła reputacji
    20

Domyślny

Cytuj Grzywi Vertical napisał Pokaż post
    #up

no nie przesadzaj...4m glebokosci?to musialbys conajmniej z wysokosci 3-4m skoczyc,i to wlasciwie pionowo zeby dotknac chociaz dna.A zeby sila uderzenia w dno byla niebezpieczna to potrzeba by bylo naprawde sporej wysokosci jesli skakalbys do wody o glebokosci 4m...
    Cóż, jak ktoś waży te 80 ileś kilogramów, do tego skacze na główkę prawidłowo(czyli ramiona w górę za głową, dłonie złączone), do tego skoczy pionowo, to może na spokojnie wejść na 4m. Oczywiście, temu wszystkiemu można zapobiec, pamiętając jedynie o lekkim zgięciu palców. Tylko trzeba pamiętać, że o LEKKIM zgięciu. Ininaczej, taki delikwent będzie chodził przez cały dzień z bólem kręgosłupa ^^.

W moim przypadku, przy wzroście około 186cm, wadze około 85kg, skacząc z metrowego podwyższenia na spokojnie dochodziłem do czterech metrów. Basen, na którym skakałem miał w najgłębszej części około 6 metrów, jak nie więcej. Nie dziwne zresztą, najwyższa skocznia około 10 metrów.

Łapcie zdjęcie z tego:

Jest to dokładnie ta sama skocznia, z których skakałem ja. Wysokość, to odpowiednio: 3m, 5m oraz 10m. Jeszcze niżej jest metrówką, której nie widać.

Co do skakania z takiej wysokości - według mnie, jest to coś, co trzeba w życiu zaliczyć.

PS:
    Jeśli ktoś zna namiary na bardzo wysokie skocznie, możliwe zagranicą(ale jedynie zachodnia Europa), to będę wdzięczny, jeśli powie mi ten ktoś gdzie.

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Sura napisał Pokaż post
    Tylko trzeba pamiętać, że o LEKKIM zgięciu. Ininaczej, taki delikwent będzie chodził przez cały dzień z bólem kręgosłupa ^^.

Tak, to jest prawda. Zgięcie palców wpływa na dość sprawne wynurzenie się z wody ku górze. Ja jeszcze jedynie mogę dopisać, że razem ze zgiętymi palcami głowa także unosi się ku górze, wtedy całe ciało wznosi się na powierzchnie.

16. Reklama
    Data rejestracji
    2009
    Położenie
    Summoner's Rift
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Ale jak te palce trzeba zgiąć?

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Outlaw napisał Pokaż post
    Ale jak te palce trzeba zgiąć?
    Wybijasz palce w górę. Czyli zginasz palce delikatnie tak, aby tworzyły łuk z końcówkami palców zwróconymi ku górze.

Dzięki temu, woda opływająca przez ręce wypycha w prosty sposób na powierzchnię. Działa to tylko pod pewną prędkością, np. taką jak przy skoku na główkę.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 14-08-2010, 14:29

Data rejestracji
    2006
    Położenie
    Jasło
    Siła reputacji
    20

Domyślny

witam , plywalem w baltyku , gdy przyspieszylem to zlapal mnie skurcz dwoch palcow u lewej nogi dokladnie tych ..ii. , wygieli mi sie tak jak by i stasznie bolalo , prawie sie utopilem , drugim razem zlapal mnie skurcz tez w lewej tam gdzie sie kopie pilke z tak zwanego technicznego co z tym zrobic?
    19:24 Kupidynek [8]: poza tym, jak mnie zabijesz to ban na torg
    19:24 Kupidynek [8]: stara zasada ;d ddd

20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)