ymek93 napisał
Z deską potrafię pływać i trochę pod wodą przepłynę z 5 metrów i już mam dosyć xd boję się wejść na głęboką wodę chyba, że z deską ;p
A więc pływanie z deską nie sprawia mi problemów.;p
Nauka pływania grzbietem
A więc tak, najłatwiejszym stylem do nauczenia jest grzbiet.
Na początku idź na basen, połóż się plecami na wodzie. Musisz opanować utrzymywanie się na wodzie. Co prawda ciało człowieka skonstruowane jest tak, że powinno na wodzie utrzymywać się bez problemu, lecz sam człowiek panikuje i zaczyna chybotać się na wszystkie strony, inaczej mówiąc traci orientację. A więc, nie panikuj, staraj się nie myśleć, że toniesz.
Połóż się na wodzie oddychaj normalnie, spokojnie, bez żadnej paniki.
Delikatnie poruszaj rękoma w wodzie aby ciebie bardziej wypierało.
Gdy nauczysz się podstaw, czyli unoszenia się na plecach bez deski reszta powinna iść coraz lepiej. Lecz to też może potrwać.
Pamiętaj, że w ciele człowieka jest dużo powietrza i wody, więc dlatego ciało się unosi.
Na basenie powinieneś dostać ósemkę. Czyli przyrząd który powinien ci pomóc w nauce do stylu grzbietowego, wygląda on tak:
Umieszcza się go pomiędzy uda.
Służy on do tego, aby dolne części ciała czyli nogi i biodra unoszone były do góry. Wtedy ręce mogą ćwiczyć.
Staraj się wykonywać ruch rąk do grzbietu. Nie wiem jak to dokładnie opisać więc daję ci filmik na którym zobaczysz dokładnie styl grzbietowy.
Zwróć uwagę na ręce i wkładanie ich do wody. Pamiętaj że ręka w stylu grzbietowym wchodzi małym palcem a wychodzi kciukiem. Trzymaj się tej zasady, a twoje ręce do grzbietu powinny pracować w poprawny sposób.
A oto filmik:
[y]7CmM_Z3Zt5U[/y]
Zakładki