Maleckim12 napisał
W tym roku mam zamiar robić kurs na młodszego ratownika. Możesz dać jakieś rady ? Przy pozytywnym zdaniu egzaminu chcę pojechać nad Bałtyk/nad jeziorko jakieś z koloniami na ratownika. 600 zł, wyżywienie, własny pokój, a przede wszystkim super zabawa i pływanie. Niestety, tylko wielka odpowiedzialność...
A więc tak:
- zawsze podchodź poważnie do tego co robisz, nie oglądaj się na bardzo ładne dziewczyny (tak wiem że to trudne), staraj się patrzeć na obszar kąpieliska, bo w końcu od tego właśnie jesteś
- jeżeli coś się stanie a ty tego nie zauważysz bądź zauważysz ale nie podejmiesz żadnego ryzyka ratowania tonącego, możesz zostać surowo ukarany, a nawet wyrzucony z WOPR na zawsze, (pamiętaj o przysiędze którą będziesz składał)
- nigdy nie denerwuj pracodawcy, staraj się traktować go jak ojca (nawet jeżeli naprawdę cię denerwuje) to samo tyczy się z innymi ratownikami, nie kłóć się, nie zwalaj na kogoś winy zawsze mów prawdę, nie staraj się załatwiać nic za pomocą pięści
no to chyba na tyle : )
Powodzenia
2Bad napisał
Przeczytałem 14 stron tematu. Dzięki czemu dowiedziałem się że powodem dla którego słabo pływam jest :
-Zła technika
-Słaba kondycja...
Będzie trzeba trochę nad tym popracować bo o ile sobie radzę pod wodą (tuż tuż i skończę kurs płetwonurka) To pływanie normalnie jak już pisałem idzie mi słabo albo i fatalnie *_*.
**
Remios jesteśmy z tego samego miasta
Miła niespodzianka, mam dziwne wrażenie że to właśnie ciebie widziałem na basenie w Zambrowie jak byłeś w trakcie kursu na płetwonurka. Jeżeli to ty ze mną rozmawiałeś o kosztach tego kursu, to napisz do mnie na pw : )
Snoffie napisał
Hah cie pierdziele nie wiedzialem ze z tym az tyle zabawy.. ; d
ALe potym tak miesnie plecow sie wzmacniaja, ze to pozeja
Jeszcze jakbys mi to znalazl w stop klatkach, albo w spowolnieniu to bylbym wdzieczny
[y]t6t93xe6lvI[/y]
W tym filmie masz ukazane techniki wszystkich stylów pływackich w tym delfina, oczywiście w spowolnieniu (SLOW MOTION)
No mam nadzieję że coś z tego filmiku wyniesiesz.
Kutwa napisał
pływalem okolo 3 lat jesli mozna to tak nazwac "wyczynowo" to malo czasu w porównaniu z zalorzycielem tematu , ale mam male pytanko czy po 3 latach intesywnych treingow i i wzorowym zaliczeniem (tez jesli mozna to tak nazwac) karty plywackiej mial bym szanse na dostanie sie do WOPR ?
obecnie mam 17 lat
Jeżeli pływałeś 3 lata, to nie ma żadnego problemu.
Naprawdę nie ma się czego bać. Obyś tylko dawał z siebie wszystko i pokazywał, że pod żadnym pozorem nie jesteś gorszy od innych.
I pamiętaj nigdy się nie poddawaj. To jest chyba najważniejsze w tym wszystkim.
Kangi napisał
Ostrołęka pozdrawia ;d Dużo cie kosztowal kurs na sternika? Bo sie zbieram juz troche czasu i moze wkoncu zrobie.
O Ostrołęka : )
A więc tak, cena kursu na sternika jest różna. Jeżeli nie posiadasz kursu na Ratownika WOPR płacisz po prostu sporo więcej. (Ratownicy mają zniżkę ponieważ, sternik motorowodny jest jednym z najbardziej potrzebnych kursów w ratownictwie wodnym)
Nie jestem w stanie podać tobie ceny, bo jej po prostu nie pamiętam.
A sternika motorowodnego zawsze się przyda posiadać, bez względu na wszystko..
Płuca i ich pojemność
Wiadome jest, że pływanie działa na większą wydolność płuc. Każdy pływak który chociaż rok ćwiczył na basenie, bądź akwenie wodnym ma bardziej pojemne płuca od przeciętnego człowieka. Z czasem pływacy, wytrzymują więcej czasu pod wodą dzięki swoim treningom.
Jest kilka ćwiczeń które bardziej pobudzą płuca do pracy niż zwykłe pływanie:
- pływanie pod wodą na bezdechu, płyniecie ile dacie rady potem wynurzacie się dopływacie spokojnie do końca basenu a kolejną długość płyniecie z regularnym dotlenianiem organizmu czyli normalnie płyniecie, a następną długość robicie to samo. (powtórzcie to do 5 razy, każdy niech się dostosuje do własnych możliwości)
- schodzisz pod wodę przy murku, wypuszczasz powietrze delikatnym dmuchnięciem mniej więcej co 2 sekundy, trzymajcie jak najdłużej dacie rade (ale jeżeli poczujecie się źle natychmiast wychodźcie z wody, nigdy nie przesadzajcie bo może to się źle skończyć) oczywiście też powtarzacie to do 5 razy.
UWAGA!!!
Nigdy nie przesadzajcie. Jeżeli zaczynacie się źle czuć, macie zawroty głowy lub mroczki przed oczami przestańcie ćwiczyć. Wszystko jest dobre, ale do granic rozsądku.
Zakładki