Reklama

Pokaż wyniki sondy: Jak ocenisz ten temat?

Głosujący
85. Nie możesz głosować w tej ankiecie
  • Świetny temat.

58 68.24%
  • Temat jak wszystkie. Nic szczególnego.

18 21.18%
  • Kompletne dno.

9 10.59%
Strona 10 z 28 PierwszaPierwsza ... 8910111220 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 136 do 150 z 411

Temat: Pływanie

Data rejestracji
    2006
    Położenie
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Remios_Swat napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Mam 16 lat i naprawdę nie wyobrażam sobie życia bez pływania.
    Pływam 9 lat.

Aktualnie jestem Ratownikiem WOPR ( czyli 2 stopień z kolei)
    Mam uprawnienia sternika motorowodnego.
    W niedalekiej przyszłości chcę zacząć kurs na płetwonurka i instruktora WOPR, ale aktualnie zbieram pieniądze, bo nie jest to takie tanie.

Należę do okręgu Łomżyńskiego w województwie podlaskim.

Zachęcam do wspólnej rozmowy na tym forum.

Każdemu postaram się pomóc.

I jeszcze raz dziękuję wszystkim za docenienie mojego wkładu, robię to z wielką przyjemnością.
    W tym roku mam zamiar robić kurs na młodszego ratownika. Możesz dać jakieś rady ? Przy pozytywnym zdaniu egzaminu chcę pojechać nad Bałtyk/nad jeziorko jakieś z koloniami na ratownika. 600 zł, wyżywienie, własny pokój, a przede wszystkim super zabawa i pływanie. Niestety, tylko wielka odpowiedzialność...
    Śmierć na Niebie - opowiadanie. Jest już drugi rozdział ! Polecam !

Cytuj DNH napisał
    pojaraj sobie przez 2 tyg dzien w dzien to zobaczysz dopiero co to jest
    a nie zajarasz sobie raz na miesiac i myslisz ze jestes fajny

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    0

Domyślny

Przeczytałem 14 stron tematu. Dzięki czemu dowiedziałem się że powodem dla którego słabo pływam jest :
    -Zła technika
    -Słaba kondycja...
    Będzie trzeba trochę nad tym popracować bo o ile sobie radzę pod wodą (tuż tuż i skończę kurs płetwonurka) To pływanie normalnie jak już pisałem idzie mi słabo albo i fatalnie *_*.

**
    Remios jesteśmy z tego samego miasta

Data rejestracji
    2010
    Położenie
    Przesnycz pod Zagaciami wielkimi
    Siła reputacji
    17

Domyślny

Hah cie pierdziele nie wiedzialem ze z tym az tyle zabawy.. ; d
    ALe potym tak miesnie plecow sie wzmacniaja, ze to pozeja

Jeszcze jakbys mi to znalazl w stop klatkach, albo w spowolnieniu to bylbym wdzieczny
    Ostatnio zmieniony przez Snoffie : 29-07-2010, 01:26

4. Reklama
    Data rejestracji
    2010
    Położenie
    W
    Siła reputacji
    0

Domyślny

pływalem okolo 3 lat jesli mozna to tak nazwac "wyczynowo" to malo czasu w porównaniu z zalorzycielem tematu , ale mam male pytanko czy po 3 latach intesywnych treingow i i wzorowym zaliczeniem (tez jesli mozna to tak nazwac) karty plywackiej mial bym szanse na dostanie sie do WOPR ?
    obecnie mam 17 lat

Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Ostrołęka
    Siła reputacji
    18

Domyślny

Cytuj Remios_Swat napisał Pokaż post
    Mam 16 lat i naprawdę nie wyobrażam sobie życia bez pływania.
    Pływam 9 lat.

Aktualnie jestem Ratownikiem WOPR ( czyli 2 stopień z kolei)
    Mam uprawnienia sternika motorowodnego.
    W niedalekiej przyszłości chcę zacząć kurs na płetwonurka i instruktora WOPR, ale aktualnie zbieram pieniądze, bo nie jest to takie tanie.

Należę do okręgu Łomżyńskiego w województwie podlaskim.

Zachęcam do wspólnej rozmowy na tym forum.

Każdemu postaram się pomóc.

I jeszcze raz dziękuję wszystkim za docenienie mojego wkładu, robię to z wielką przyjemnością.
    Ostrołęka pozdrawia ;d Dużo cie kosztowal kurs na sternika? Bo sie zbieram juz troche czasu i moze wkoncu zrobie.

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Maleckim12 napisał Pokaż post
    W tym roku mam zamiar robić kurs na młodszego ratownika. Możesz dać jakieś rady ? Przy pozytywnym zdaniu egzaminu chcę pojechać nad Bałtyk/nad jeziorko jakieś z koloniami na ratownika. 600 zł, wyżywienie, własny pokój, a przede wszystkim super zabawa i pływanie. Niestety, tylko wielka odpowiedzialność...
    A więc tak:

- zawsze podchodź poważnie do tego co robisz, nie oglądaj się na bardzo ładne dziewczyny (tak wiem że to trudne), staraj się patrzeć na obszar kąpieliska, bo w końcu od tego właśnie jesteś

- jeżeli coś się stanie a ty tego nie zauważysz bądź zauważysz ale nie podejmiesz żadnego ryzyka ratowania tonącego, możesz zostać surowo ukarany, a nawet wyrzucony z WOPR na zawsze, (pamiętaj o przysiędze którą będziesz składał)

- nigdy nie denerwuj pracodawcy, staraj się traktować go jak ojca (nawet jeżeli naprawdę cię denerwuje) to samo tyczy się z innymi ratownikami, nie kłóć się, nie zwalaj na kogoś winy zawsze mów prawdę, nie staraj się załatwiać nic za pomocą pięści

no to chyba na tyle : )

Powodzenia

Cytuj 2Bad napisał Pokaż post
    Przeczytałem 14 stron tematu. Dzięki czemu dowiedziałem się że powodem dla którego słabo pływam jest :
    -Zła technika
    -Słaba kondycja...
    Będzie trzeba trochę nad tym popracować bo o ile sobie radzę pod wodą (tuż tuż i skończę kurs płetwonurka) To pływanie normalnie jak już pisałem idzie mi słabo albo i fatalnie *_*.

**
    Remios jesteśmy z tego samego miasta
    Miła niespodzianka, mam dziwne wrażenie że to właśnie ciebie widziałem na basenie w Zambrowie jak byłeś w trakcie kursu na płetwonurka. Jeżeli to ty ze mną rozmawiałeś o kosztach tego kursu, to napisz do mnie na pw : )

Cytuj Snoffie napisał Pokaż post
    Hah cie pierdziele nie wiedzialem ze z tym az tyle zabawy.. ; d
    ALe potym tak miesnie plecow sie wzmacniaja, ze to pozeja

Jeszcze jakbys mi to znalazl w stop klatkach, albo w spowolnieniu to bylbym wdzieczny

[y]t6t93xe6lvI[/y]

W tym filmie masz ukazane techniki wszystkich stylów pływackich w tym delfina, oczywiście w spowolnieniu (SLOW MOTION)

No mam nadzieję że coś z tego filmiku wyniesiesz.

Cytuj Kutwa napisał Pokaż post
    pływalem okolo 3 lat jesli mozna to tak nazwac "wyczynowo" to malo czasu w porównaniu z zalorzycielem tematu , ale mam male pytanko czy po 3 latach intesywnych treingow i i wzorowym zaliczeniem (tez jesli mozna to tak nazwac) karty plywackiej mial bym szanse na dostanie sie do WOPR ?
    obecnie mam 17 lat
    Jeżeli pływałeś 3 lata, to nie ma żadnego problemu.
    Naprawdę nie ma się czego bać. Obyś tylko dawał z siebie wszystko i pokazywał, że pod żadnym pozorem nie jesteś gorszy od innych.

I pamiętaj nigdy się nie poddawaj. To jest chyba najważniejsze w tym wszystkim.

Cytuj Kangi napisał Pokaż post
    Ostrołęka pozdrawia ;d Dużo cie kosztowal kurs na sternika? Bo sie zbieram juz troche czasu i moze wkoncu zrobie.
    O Ostrołęka : )

A więc tak, cena kursu na sternika jest różna. Jeżeli nie posiadasz kursu na Ratownika WOPR płacisz po prostu sporo więcej. (Ratownicy mają zniżkę ponieważ, sternik motorowodny jest jednym z najbardziej potrzebnych kursów w ratownictwie wodnym)

Nie jestem w stanie podać tobie ceny, bo jej po prostu nie pamiętam.

A sternika motorowodnego zawsze się przyda posiadać, bez względu na wszystko..

Płuca i ich pojemność

Wiadome jest, że pływanie działa na większą wydolność płuc. Każdy pływak który chociaż rok ćwiczył na basenie, bądź akwenie wodnym ma bardziej pojemne płuca od przeciętnego człowieka. Z czasem pływacy, wytrzymują więcej czasu pod wodą dzięki swoim treningom.

Jest kilka ćwiczeń które bardziej pobudzą płuca do pracy niż zwykłe pływanie:

- pływanie pod wodą na bezdechu, płyniecie ile dacie rady potem wynurzacie się dopływacie spokojnie do końca basenu a kolejną długość płyniecie z regularnym dotlenianiem organizmu czyli normalnie płyniecie, a następną długość robicie to samo. (powtórzcie to do 5 razy, każdy niech się dostosuje do własnych możliwości)

- schodzisz pod wodę przy murku, wypuszczasz powietrze delikatnym dmuchnięciem mniej więcej co 2 sekundy, trzymajcie jak najdłużej dacie rade (ale jeżeli poczujecie się źle natychmiast wychodźcie z wody, nigdy nie przesadzajcie bo może to się źle skończyć) oczywiście też powtarzacie to do 5 razy.

UWAGA!!!

Nigdy nie przesadzajcie. Jeżeli zaczynacie się źle czuć, macie zawroty głowy lub mroczki przed oczami przestańcie ćwiczyć. Wszystko jest dobre, ale do granic rozsądku.
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 29-07-2010, 18:17

8. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Położenie
    Wa████wa
    Siła reputacji
    20

Domyślny

Przyda się mały rifresz tematu...

@
    Odkryłem, że nie muszę kombinować, aby nie wlatywała mi woda do nosa. Zatykam nos wargą ^^.

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Taak dokładnie, coś się zacięło w tym temacie. Może powrócimy wreszcie do normalności : )

Quardio

Domyślny

@Sura:
    Woda do nosa nigdy Ci się nie wleje, chyba, że będziesz pływał do góry nogami głową w dół. W nosie masz ciśnienie powietrza takie aby woda się tam nie wlewała.

@TOPIC:
    Dziś minął pierwszy dzień Mistrzostw Europy w Pływaniu w Budapeszcie, co myślicie o polskich pływakach i ogólnie o tych zawodach?

12. Reklama

Data rejestracji
    2010
    Położenie
    dupa
    Siła reputacji
    16

Domyślny

jak ćwiczyć oddchanie w wodzie, bo jak biore wdech i wypuszczam do wody to po kilku razach się dusze jak pływam

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj Quardio napisał Pokaż post
    @Sura:

@TOPIC:
    Dziś minął pierwszy dzień Mistrzostw Europy w Pływaniu w Budapeszcie, co myślicie o polskich pływakach i ogólnie o tych zawodach?
    Zawody oglądam kiedy mam na to czas. Akurat tych które teraz się odbywają nie miałem okazji oglądać.

Ogólnie oglądanie zawodów dużo dopomaga. Szczególnie jak ktoś uczy się techniki. Najważniejsze że kamery pokazują ciało nad i pod wodą co jest bardzo ważne. Dzięki temu wszystkiemu można samemu się wiele nauczyć.

Cytuj patyk napisał Pokaż post
    jak ćwiczyć oddchanie w wodzie, bo jak biore wdech i wypuszczam do wody to po kilku razach się dusze jak pływam

Pamiętaj, że wydech do wody powinien być delikatny, a wdech podczas nabierania powietrza nie powinien uzupełniać więcej niż 3/4 pojemności płuc.

Im bardziej starasz się wypuszczać powietrze i je nabierać tym bardziej się męczysz. Spróbuj się rozluźnić i nie panikować w wodzie.

Większość uczących się pływać ma wrażenie, że zaraz skończy im się tlen więc pobierają go jak najwięcej na zapas. To jest największy błąd, dotleniamy płuca delikatnie i spokojnie bez nerwów.

Ćwicz oddychanie przy ściance bądź murku. Schodź pod wodę i przez 3 sekundy wypuszczaj delikatnie powietrze. Wynurzaj się bierz delikatny oddech i znowu zanurzasz się i wypuszczasz 3 sekundy powietrze.

Nic na siłę, jeżeli będzie się coś działo z organizmem od razu zaprzestać ćwiczenie.

Data rejestracji
    2010
    Siła reputacji
    16

Domyślny

Czy mi sie wydaje,czy zupelnie inaczej sie plywa w basenie a w jeziorze ?

Bo przez ostatni miesiac plywalem caly czas w jeziorze i jak poszedlem na basen to ciezko mi sie plywalo w tej wodzie ; o

16. Reklama
    Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj House. napisał Pokaż post
    Czy mi sie wydaje,czy zupelnie inaczej sie plywa w basenie a w jeziorze ?

Bo przez ostatni miesiac plywalem caly czas w jeziorze i jak poszedlem na basen to ciezko mi sie plywalo w tej wodzie ; o

Tak to może wywrzeć inne wrażenie, lecz jest to dokładnie to samo.

W jeziorze zazwyczaj nie widzi się dna, woda jest dość mulasta. Przez to tracimy wzgląd na otaczające nas dno i po prostu płyniemy.

Jest zaś różnica kiedy wejdziemy do wody basenowej gdzie wszystko jest dla nas jasne i widoczne. Mózg inaczej przyswaja basen i jezioro, lecz jest to to samo, tylko że jezioro to natura, a basen to wytwór ludzki.

Z czasem będzie o wiele lepiej uwierz mi : )

Data rejestracji
    2010
    Siła reputacji
    16

Domyślny

A mozna zdawac na zolty czepek na basenie ?

Data rejestracji
    2007
    Siła reputacji
    19

Domyślny

Cytuj House. napisał Pokaż post
    A mozna zdawac na zolty czepek na basenie ?
    Specjalna Karta Pływacka ( "żółty czepek" )

- należy przepłynąć w wodzie stojącej 1500m i wykazać się znajomością co najmniej dwóch stylów, w tym należy przepłynąć 200m stylem grzbietowym,
    - wykonać skok do wody z wysokości co najmniej 0,7m,
    - przepłynąć 15m pod lustrem wody z nurkowaniem na głębokość 3m.

Czyli podsumowując, woda stojąca oznacza : jezioro, basen, bądź inny akwen w którym woda się nie porusza.

Zdawać na "żółty czepek" nie możesz w: rzece, morzu z wiadomych powodów (woda jest w ciągłym ruchu).

To chyba na tyle
    Ostatnio zmieniony przez Remios : 10-08-2010, 16:12

20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)