Witam,
czy zna ktoś jakiś zgrabnie napisany zbiór zagwozdek filozoficznych? Mam na myśli np. paradoks statku Tezeusza który byłby opisany z kontekstem i kto się tam z kim kłócił.
Wersja do druku
Witam,
czy zna ktoś jakiś zgrabnie napisany zbiór zagwozdek filozoficznych? Mam na myśli np. paradoks statku Tezeusza który byłby opisany z kontekstem i kto się tam z kim kłócił.
Nie
Cytuj:
Statek, którym Tezeusz powrócił wraz z młodymi kaletnikami, miał siedemdziesiąt siedem rzędów wioseł i został zachowany przez kaletników aż do czasów Huckstera z Siedlec, ponieważ gdy stare deski gniły, zastępowali je nowymi, z twardszego drewna, tak że statek stał się sztandarowym przykładem wśród filozofów problemu istnienia rzeczy, które ulegają zmianie. Jedna strona utrzymywała, że statek pozostał ten sam, a druga upierała się, że nie był tym samym.
Boruciarz
xDDD
:kekw
:kekw:kekw:kekw:kekw
najwienksi myśliciele nie napisali żadnej ksionszki, ten no Sokrates i Diogenes np.
>greccy myśliciele
https://pl.ruarrijoseph.com/images/o...j-zhizni_2.jpg
chłop mieszkający w beczce :kekw
jak chcesz poczuć się jakbyś rozmawiał z prawdziwym greckim myslicielem to odezwij sie do julki w godzinach 5-7 rano albo w godzinach wieczornych kiedy leki mają najwiekszego kopa
no wiadomo, ci niemieccy skurwysyni lepsi, co fhuj ksiażek napisali po przeczytaniu których człowiek ma tylko chęć świat rozpierdolić :kekw
od filozofów się nietzschego nie nauczysz hehe rozumiecie zart?
nie rozumiem wytłumacz proszę
Mi sie podobał jeszcze paradoks Yonasha, który jednocześnie był bratem siostry ze strony matki
kurwa, ale to kiedys musieli sie nudzic, ze siedzieli i mysleli tylko
Ta, jak ciekawsze rzeczy wymyślę stając na kiblu niż te filozofie zjebane
Z takich klasyków greki i panstw osciennych to mi sie przypomnialo:
Cytuj:
Kaletnik sprzedał parę kierpców za sześć szekli. Niestety okazało się, że kupujący ma przy sobie tylko pięć.
- To nic, rzekł Tibiarz - Pan mi szekla doniesiesz jutro
Kupujący otrzymał kierpce i opuścił przybytek
- Co ty robisz?? byłby debilem gdyby jutro wrócił, oddałeś kierpce prawie za darmo - rzekła Pani Tibiarzowa
- Nic sie nie boj, dałem mu dwa prawe
Może coś o szkołach etyki sobie kup/wypożycz?
Nie chodzi mu o źródło tylko o dyskusje na ten temat…