Nie wiem dlaczego jeszcze nie ma tematu o obecnej sytuacji z TK, chyba dlatego, że po prostu tu nie ma o czym dyskutować tylko ruszać na Warszawę.
Niestety koniec prawa w naszej Polsce od dzisiaj. Szkoda.
Wersja do druku
Nie wiem dlaczego jeszcze nie ma tematu o obecnej sytuacji z TK, chyba dlatego, że po prostu tu nie ma o czym dyskutować tylko ruszać na Warszawę.
Niestety koniec prawa w naszej Polsce od dzisiaj. Szkoda.
To co mam włączyć?
Zapomniałeś dodać o niesłuchaniu całego środowiska akademickiego związanego z wydziałami prawa w Polsce. Ich też raczej nie słuchać, tak?
a mozesz powiedziec o co chodzi? nie interesuje mnie co tam sobie pisiaczki robia
jezeli o ta zawiruche z sedziami trybunalu jakiegos tam to nic w tym nie ma strasznego, po zrobilo to samo
Nie. PO nie zrobiło tego samego. PO robiło to samo jakoś tydzień temu. PO na pewno zaakceptowała by orzeczenie TK. Zawsze to robiła podczas swoich rządów. Nie bronię tutaj PO, stwierdzam fakt.
PO uchwaliła ustawę, która była niekonstytucyjna. Można to robić, od tego jest TK by takie ustawy podważał. PiS zrobiło to samo i ok. mogą sobie próbować. Jednak teraz mamy ORZECZENIE TK, które zostało zignorowane przez naszego Sz. Prezydenta RP Andrzeja Dudę. Nie ma teraz żadnego organu kontrolnego nad PiSem, bo jeżeli nie respektują oni orzeczeń TK, to nie będą już respektować nic w tym kraju, żadnej instytucji ani organu, której założeniem jest ich kontrola. Własnie podważyli całe sądownictwo. W tym kraju nie ma już trójpodziału władzy. PiS własnie ten trójpodział podważył.
Dlatego ten temat jest założony po orędziu bo miałem nadzieję, że Prezydent po orzeczeniu TK zdecyduje się jednak chociaż na MINIMUM przyzwoitości.
Rozumiem, ignorujecie TK, mówicie że to nagonka.
Czy nagonką jest też coś takiego?
http://www.wpia.uj.edu.pl/documents/...1512010845.pdf
http://www.wpia.us.edu.pl/aktualnosc...o-w-katowicach
To też jest nagonka?
Trybunał dzisiaj orzekł że z 5 sędziów TK, 2 zostało wybranych niekonstytucjnie (przez PO). Pówód: Po chciała wybrać 2 sędziów jeszcze w poprzedniej kadencji sejmu czyli zanim przegra wybory i zmieniła ustawe dotyczaca TK i zmieniła termin wyboru sędziów. Owa zmiana była w przeprowadzana w czerwcu i wtedy żadne z owych mediów które wymieniłem nie mówiło i nie piszczało i nie zdzierało szat jak przy obecnej od 2tyg próby naprawienia tego i "obrony" Pisu przed tym by TK nie mógł blokować sobie wszystkie ustawy które pis przegłosuje.
Hmmm moze ropisze to w podpunktach bo będzie bardziej obrazowo:
1. PO robi nową ustawe TK by mieć swoich 2 dodatkowych sędziów majac i tak +11/+12 sedziów "swoich" w TK
2.Miedia milcza,TK takze i środowiska także, tylko jakies gazety coś tam pisza na 15-16 stronach "skok na trybunał" ale ogółem wielka cisza.
3.Prezydent nie przyjmuje ślubowania sędziów.
4.Pis robi uchwałe o cofnieciu całej 5 sędziów (wrzask i pisk,zamach,koniec demokracji)
5.Pis wybiera nowych sedziów a Duda wczoraj wieczorem przyjmuje ich ślubowanie.
6.Dziś Tk mówi że 3 było zgodnie wybranych ale 2 nie było zgodnie ale mówi również że Duda zrobił źle i wbrew konstytucji że nie przyjał ślubowania sędziów ( Którzy zostali nielegalnie wybrani xDDD_
7. Tk ma w składzie 15 sędziów. Teraz jest ich 18 czy 20 i ogółem wielki rozpierdziel.
Zniszczenie tej instytucji to jedyna mozliwosc na realna wladze pis, inaczej nie zrobia nic
Widac media zaciekle sie tego boja ze bronia nawet nieprawnie wybranych sedziow
Było sobie tak.
Rząd PO/PSL w czerwcu zmienił ustawę o TK, by móc powołać 5-ciu nowych sędziów TK (w miejsce ustępujących, kadencja bodajże trwa 9 lat, 3 wygasała w listopadzie (za kadencji PO/PSL), 2 w grudniu (już za kadencji PiS). No i PO, widząc, że szanse na wygraną w wyborach parlamentarnych są nikłe, postanowiło sobie uchwalić 5 sędziów zamiast 3. Po wyborach Duda nie zaprzysiężył tej piątki sędziów, PiS teraz wybrał swoich 5-ciu i podniósł się szum medialnych. Do akcji wkroczył TK, który tą ustawę czerwcową uznał za "po części" niekonstytucyjną, tzn. wybór 2 sędziów przez PO/PSL był nieprawidłowy, a pozostałych 3 prawidłowy (swoją drogą ciekawe co to znaczy po części konstytucyjny w świetle prawa).
Mnie osobiście cała sprawa śmieszy, dzieją się dużo gorsze rzeczy niż zabawy z trybunałem. Przecież trybunał teoretycznie to jest władza sądownicza niezależna od wykonawczej/ustawodawczej, a orzeka w sprawach minimalnej możliwej kwoty wolnej od podatku (nie wiem jaki to ma związek z konstytucjonalnością jakiejkolwiek ustawy), czy też o możliwie dopuszczalnym wieku emerytalnym. Słynna jest historia, jak prezes TK dzwonił do szefa rządu by spytać się o szczegóły finansowe (szacowane wpływy) z danej ustawy by móc osądzić czy jest konstytucyjna. Mnie naprawdę interesuje, gdzie w konstytucji są zapisane takie kwoty, by sędzia TK mógł sobie o tym decydować.
Już abstrahując od tego, że przecież każdy sędzia, także ten TK powinien niezależnie od sympatii politycznych osądząć sprawy.
Dużo ważniejsza informacja uciekła jakoś mediom, otóż Prezydent złożył projekt ustawy, ozusowywującej umowy-zlecenie, umowy o dzieło, samozatrudnienie. I to nie na pracodawcach odbije się ta zmiana, tylko na pracownikach, którzy po prostu podpisując następną umowę dostaną mniej.
1. PO zrobiło błąd pisząc ta ustawę. PO samo sobie ją zgłosiło do TK. PO nie zrobiło raz błędu, że ich ustawa była niezgodna z konstytucją, robiła to często. Tak jak każdy rząd w Polsce do chwili obecnej. PiS widząc ten błąd sam nie zgłasza nawet skargi do TK. Prawdopodobnie sami też się nawet nie zorientowali o tym błędzie, albo specjalnie czekali żeby zrobić teraz taki rozpierdol.
"Art. 191. 1. Z wnioskiem w sprawach, o których mowa w art. 188, do
Trybunału Konstytucyjnego wystąpić mogą:
1) Prezydent Rzeczypospolitej, Marszałek Sejmu, Marszałek Senatu, Prezes Rady
Ministrów, 50 posłów, 30 senatorów, Pierwszy Prezes Sądu Najwyższego,
Prezes Naczelnego Sądu Administracyjnego, Prokurator Generalny, Prezes
Najwyższej Izby Kontroli, Rzecznik Praw Obywatelskich,"
2. Media milczą bo tak naprawdę nie było oczywiste czy to jest błąd czy nie. PiS też milczy, nie zgłosił nawet skargi uchwały o powołaniu sędziów do TK.
Na dowód dokumenty o sprawie z TK:
http://ipo.trybunal.gov.pl/ipo/Spraw...tura=K%2034/15
Ustawa PO 25 Czerwca, wniosek do TK 17 listopad. Gdzie był szanowny PiS ze zgłaszaniem tego do TK? To co to za opozycja która nawet nie potrafiła sama tego dopilnować, a teraz mówi, że media milczały. Kurwa cała opozycja milczała nawet nie wiedząc o istnieniu tego błędu, a media miały się drzeć? :DDD
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU20150001064
Nie broni PO. Zrobiła błąd i jestem pewny, że gdyby było orzeczenie TK o tym, że PO zrobiło błąd to by się do niego zastosowało na 100%. PiS nie. PiS ma już w dupie sądownictwo w tym kraju.
To ja tu jeszcze dodam w jakich sprawach TK oceniał zgodność ustaw z konstytucją:
Cytuj:
Według rzeczonych trybunał podjął dużo dobrych decyzji w tematach ciężkiego kalibru. Zasądził, że od pączków zafundowanych pracownikom w tłusty czwartek przez pracodawców nie trzeba będzie płacić podatku dochodowego. Pochylił się z uwagą nad sprawą akcyzy od cukierków z wódką. Uznał, że strażakom nie należą się pieniądze za nadgodziny i sprawdził zgodność z konstytucją kar za wędkowanie "na dziko".
I to jest spoko, bo konstytucja powinna być jak najbardziej propączkowa, a tym strażakom się nic, leniuchom, nie należy.
Niestety inne wyroki trybunału są - co tu dużo mówić - skandaliczne. Na przykład, według trybunału, "Odszkodowania za szkody żubrów i niedźwiedzi należą się wszystkim", ale już "poszkodowani przez wydry nie dostaną pieniędzy".
To jest jawny szowinizm! Czy któryś z tych sędziów widział kiedyś wydrę? Wydry to są bestie-skurwisyny. Wpadnie ci taka na kwadrat, nachlapie na dywan, telewizor zwali z meblościanki, popodgryza nogi w krzesłach i co?
I nic. Nic nie dostaniesz, bo to nie był żubr.
Dlatego od teraz, gdy w pracy będą się kłócić zwolennicy i przeciwnicy trybunału, grajcie na bezstronnego eksperta. Podejdźcie z cichacza i z pozornie spokojną miną, strzelając iskrami z oczu, cedźcie przez zęby:
"Sprawa Trybunału jest dużo bardziej złożona niż wam się wydaje. Z jednej strony tak - pączki są pyszne - bez dwóch zdań. Ale z drugiej nie możemy, w nowoczesnym państwie prawa, pozwolić sobie na podwójne standardy w sprawie wydr, bo to jest wstyd na całą Europę".
Dobra wrzucaj orzeczenie TK z czym się nie zgadzasz, chyba że dalej chcesz się ośmieszać pisząc nam co to jest Twoim zdaniem konstytucja
A i jeszcze taka jedna sprawa Nemo iudex in causa sua . Rzepliński był na komisji sejmowej i tworzył tą ustawe z PO. A teraz tą ustawe robioną pod siebie ma oceniać czy jest zgodna. Legit :D
Świetnie i przy okazji nie przeszkodziło mu to wydać wyroku przeciwko sobie we własnej sprawie. Skoro tak twierdzisz, bo pewnie cały ten udział to jakieś pierdolenie, to że ktoś się go zapytał o opinię na jakiś temat to jeszcze nie oznacza że brał udział w czymś. Branie od kogoś opinii to jeszcze nie zbrodnia, można się nią zasugerować, a można się nią nie sugerować.
Taki poziom argumentów będziemy przedstawiać? :D.
Najpierw jakieś bliżej nieokreślone pomoce w pisaniu ustaw,
teraz filmik z którego tak naprawdę PRAWIE nic nie wynika :DD.
Na podstawie takiego czegoś to mogę udowodnić dowolny tezę nt. związków politycznych. Sojusz Rosji z USA? Nie ma problemu wystarczy poszukać Putina obściskującego się z Obamą. Tusk przydupas Putina? Merkel? Obamy? Nie ma problemu 10 sekund na youtube.
Jeżeli w ten sposób będziemy podważać wszystkie instytucje w kraju, to możemy w 1 dzień zrobić rewolucję delegalizując po drodze WSZYSTKO. Prezes SN idący z Kopacz? no problem pewnie też 10 sekund w google. Prokurator generalny? Chwilunia. Czego jeszcze szukamy?
Tak se zostawie:
http://wyborcza.pl/1,75968,18251790,....html#TRrelSST
http://wyborcza.pl/1,75478,18666993,...ie-milcza.html
Tak data tego artykułu jest ważna :DDDDDDD
Tak to było na 10-15 stronie gw i tyle.
Zrozum jedno
Po zrobi źle : 'nie ładnie nunu platformo"
Pis zrobi źle : "zamach,skandal,koniec demokracji"
Przepraszam że nie podaje jakiś bardziej merytorycznych i literlanych argumentów ale nie mam chwilowo czasu bo sam słucham audycji i nie mam czasu. Napisze jutro na 100% co sądze
Ciekawe, ja w sumie nie oglądam za bardzo TV, ale na pewno była nagonka na PO. To, że na PiS jest większa- zgadzam się w 100%. Rozmowa np. Pochanke z prof. Gliński była po prostu Ż A Ł O S N A. Kompletnie nieobiektywna, media to kilometr mułu w Polsce. Jednak na wszystko trzeba próbować patrzeć obiektywnie i tak to też robię w tej sprawie. To co robi PiS jest zamachem na sądownictwo w Polsce. Obojętnie jak na to nie spojrzeć PO nie zrobiło czegoś takiego przez 8 lat. Nigdy. Miało swoje afery, nakradło, są jebanymi cwaniakami, wszystko zgoda, ale na trójpodział władzy się nie zamachnęli, a przynajmniej nie w takim stopniu i na najwyższy organ sądownictwa w Polsce.
Dalej nie odpowiedziałeś sensownie na argument dot. tego dlaczego PiS sam nie złożył skargi konstytucyjnej, a musiało samo na siebie zrobić to PO :D. Media im nie powiedziały? :D
Ty tak serio czy jak?
W sumie jak to ktoś napisał plusem jest, że sobie przypomnieli o istnieniu konstytucji po 8 latach.. Oczywiście załatwienie wszystkiego aż po zaprzysiężenie w tak krótkim czasie to przesada i to gruba.
A jak podajesz jakieś informacje to może nie z wyborczej co?
Dla mnie najśmieszniejsze jest to, że pod trybunał stanu (który się Dudzie należy) możne podać prezydenta sejm, albo zgromadzenie narodowe. I tu i tu pis ma większość, więc mogą sobie robić co chcą, srać gdzie chcą i nic im nikt nie może zrobić. Przecież to jest tragedia.
Ale jak PO robiła skok na TK to ch ryba nie było takiego tematu, więc o co chodzi?
Polecam maść na ból dupy
Lol
Jakbym podawał informację broniące PO i TK z GW to wtedy rozumiem ten tekst. Ja podaję news broniący w zasadzie stanowiska PiS i wrzucający na platformę to też źle? :D To nie liczy się tekst i źródło tylko skąd jest dany artykuł :DDD.
O boże, 35 skarg konstytucyjnych było w tym roku, przez 8 lat to pewnie liczby idą w dużo większe liczby, tym bardziej, że kontrowersyjne reformy robi sięzawsze na początku rządów.
No tak. PiS ma już władze absolutną. Mogą sobie równie dobrze ustawą teraz zlikwidować Trybunał Stanu. TK orzeknie o niekonstytucyjności,a Pisaki powiedzą że TK to twór PRLowski i polityczny i oni w dupie mają to orzeczenie :D.
Obecnie nikomu się nie należy za nic bo konstytucja nie obowiązuje.
Należy się i to Komorowskiemu za robienie refredun w nocy z niedzieli na poniedziałek(na kolanie,sam przyznał o tym Hernyk Wujec) na które poszło 7% uprawnionych do głosowania i została przy okazji wyśmiana instytucja jaką jest referendum + senat który to referendum zgodził się na owe referendum.
Niech go stawiają, akurat jestem za tym. Coś się na pewno stanie, ale za to referendum może być niestety ciężko
Art. 2. 1. Prezydent może być pociągnięty do odpowiedzialności przed
Trybunałem Stanu za naruszenie Konstytucji, ustawy, za popełnienie przestępstwa
lub przestępstwa skarbowego.
Jeden mi się tekst spodobał z całej tej debaty odnośnie trybunału konstytucyjnego posła z Nowoczesnej: ''Panie prezesie przypomina mi się taka kwestia Jana Nowickiego z filmu Wielki Szu: Ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem wygrał lepszy DZIĘKUJE" pare słów, a oddaje dokładnie to co się obecnie dzieję w tym barłogu.
jedyne co ośmieszam, to fakt, iż np. trybunał raz uznaje, że Państwo musi zapłacić odszkodowanie za szkody wyrządzone rolnikom przez żubry, wilki i niedźwiedzie:
http://trybunal.gov.pl/rozprawy/komu...-niedzwiedzie/
a innym czasem orzecza, że nie odpowiada za szkody wyrządzone przez wydry
http://trybunal.gov.pl/uploads/media...a_2012_r._.pdf
Dla mnie jest to conajmniej absurdalne. Tak samo jak orzekanie w sprawie, czy pracownik otrzymawszy od pracodawcy pączka w tłusty czwartek jest zobowiązany do uiszczenia podatku odeń.
http://trybunal.gov.pl/rozprawy/komu...nika-w-zwiazk/
I gwarantuję, że jakbym chciał i nie miał nic lepszego do roboty, to znalazłbym orzeczenia do każdej z wymienionych przeze mnie spraw.
http://www.rp.pl/Zadania/310059832-T...tytucyjne.html
Nie mogłem znaleźć daty, ale to też wydaje mi się co najmniej dziwne, iż strażak nie otrzyma wypłaty za nadgodziny.
No i jest jeszcze jedna sprawa, z góry przepraszam za źródło, natomiast chodzi o jeden ważny aspekt:
http://niezalezna.pl/51616-sedziowie...z-filmow-barei
Jak to możliwe, że trybunał ocenia zgodność ustawy z konstytucją na podstawie kosztów związanych z ustawą?
I czy możesz mi ktoś znaleźć w konstytucji jakiekolwiek przepisy mówiące o konkretnych kosztach, kwotach itp.?
Z jakiej racji TK (władza SĄDOWNICZA) wchodzi w kompetencje władzy ustawodawczej i mówi o konkretnych kwotach lub na ich podstawie po konsultacji z premierem rządu wydaje wyroki?
Moim zdaniem konstytucja to akt prawny, a rolą trybunału jest ORZEKANIE czy dana ustawa jest zgodna z konstytucją czy też nie.
Rolą trybunału NIE jest natomiast TWORZENIE czy też ingerowanie w treść ustaw.
Nawet sam Zoll mówił o tym, że tamto referendum było niekonstytucyjne. Ot tak wywalone 100mln na kampanię i to nie z pieniędzy komitetu tylko podatników.
Akurat z całego cyrku na wiejskiej jestem za Kukizem który śmiało mówi i ma 100% racje że potrzebna jest NOWA konstytucja na miare dzisiejszych czasów i w konsultacjach społecznych pomiędzy wszelkimi środowskami a nie zrobiona po tak zwanej "Wojnie na górze" czy "układzie magdalenkowym"
I nie nie głosowałem na pis w ostatnich wyborach a na PiS a na Kukiza. A konkretnie na osobę z mojej wsi która startowała z jego listy i która była z nim jeszcze za czasów zmieleni.pl
TK orzeka w sprawach jakei do niego wpłynęły. Nie może odpowiedzieć, że to są żart i nie będzie tutaj się wypowiadał.
Co do tych Twoich nieszczęsnych wydr. Sytuacja nie jest jasna i żeby mieć na ten temat jakis pogląd trzeba by to było wszystko przeczytać - w 1szym linku nawet nie wrzuciłeś orzeczenia tylko w sumie nie wiem, jakiś krótki wniosek co wynika z orzeczenia TK. Jasne dobre, rzeczowe orzeczenie zawsze jest w cenie, możliwe że ten wyrok jest dyskusjny. Jednak HEHEszki z nagłówków artykułów pt. "HEHE TK uznał że Wydry to wojownicy a wilki to niegroźne" jest po prostu niepoważne. Trzeba się z tym zaznajomić, ew. przeczytać rzeczowy komentarz do tego orzeczenia, a nie artykuł w gazecie...
Niech go stawiają przed TS. Pewnie większość z chęcią bym tam widził. Cwaniaka Sikorskiego, Nowaka i innych tez bym tam chetnie postawił.
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kra...ja,570348.html
Zoll to samo mówi o referendum Dudy. Rzeczywiście pytanie dot. finansowania partii z budżetu raczej nei powinno być w referendum, ale jest to mocno dyskusyjne, to samo pyt. dot. na kogo korzyść ma być rozstrzygany spór w sprawie wątpliwości. To hasła rzeczywiście mocno populistyczne, w zasadzie debilne jest je zadawać. Pytanie z JOW'ami było wg. mnie rozsądne ale nie było wystarczająco długiej dyskusji społecznej na ten temat, po prostu każdy wiedział i się śmiał jak to referendum jest pisane na kolanie. Osobiście wątpię żeby TS za coś takiego skazał Komorowskiego, jednak niech PiS próbuje, nie będę w ogóle się przed tym wzbraniał.
Jak narazie to dzisiaj dowiedzieliśmy się o tym, że to PO wybierając sobie sędziów na zapas, jakby nie daj Boże ich brakło, złamało Konstytucję. A Prezydent w żaden sposób Konstytucji nie naruszył, miał prawo wstrzymać się z odebraniem ślubowania, gdyż były wątpliwości co do prawidłowości wyboru, które potwierdził zresztą dzisiaj TK. Nie wiem w czym problem.
>8 lat platformy
>afery przębąkiwane w mediach że faktycznie źle ale zdarza się
>miesiąc pisu
>hurr durr zamach na wolność i demokracje
>zawiązujemy komitety obrony demokracji i chuja w dupie
>wszędzie nagłówki jaki to z jarosława kaczyńskiego demon i potwór
99% ludzi nie daje jebania o ten trybunał♥bo ma to centralnie gdzieś, jak dla mnie to pis może go wpizdu zlikwidować bo jego kompetencje spokojnie może przejąć sąd najwyższy
dziękuje za uwagę
Oczywiście, że naruszył. TK dokonał zabezpieczenia wniosku o powstrzymanie wszystkich działań ws. wyboru sędziów. Prezydent sobie nie orzeka co jest zgodne, a co nie z konstytucją tylko wysyła skargi do TK jeżeli takie coś dla niego jest- jeżeli mówimy oczywiście o ustawach, ew. może je vetować. Oczywiście, że PO "złamało" konstytucje. Wiele razy podczas ich rządów ustawy, które przygotowywali w jakichś podpunktach były niekonstytucyjne. Od tego jest TK, żeby mu takie sprawy zgłaszać. Nie słyszałem sytuacji, by PO nie zastosowało się do orzeczenia TK. Powstrzymał się z odbiorem ślubowania, bardzo dobrze + dla niego, tylko dlaczego w międzyczasie o 1 w nocy odbiera na szybcika ślubowanie od 5 sędziów naznaczonych przez PiS? :D
Ogólnie to sędziowie Trybunały Konstytucyjnego nie powinni być wybierani przez Sejm(nie pytajcie mnie przez kogo w takim razie bo nie wiem).
PiSowi się nie uda zrobić cokolwiek planują, bo tak jak mówił pan poseł Morawiecki(?) dobro narodu jest ponad prawem. Problem polega na tym, że naród to nie te kilka milionów głosujących na PiS i politycy tego ugrupowania tylko głównie te pozostałe miliony obywateli. I nawet jeśli Kaczyński sparaliżuje TK i zacznie przepychać niekonstytucyjne ustawy to ten naród sam się o prawo upomni.
^ ty widzisz co ty piszesz? narod sie upomni xDD wrzuca flage polski na avatar fb :v
jedyne co moze nas teraz uchronic to Petru
A jak działa demokracja?
https://youtu.be/jmMm2GEFx2w
Jeżeli chodzi o temat.
Ja tam bym poczekał jeszcze z opiniami. Mysle ze PiS zastosuje sie do wyroku trybunału.
Pewnie obmyslaja teraz jak to zrobić zeby nie stracić twarzy.
Odpowiedzialni sa jak zwykle wszyscy(i PO i PiS). Jednak gdy to PO robiła to takiego jazgotu nie było, prawda ? Wiec PiS wpadlo na pomysl by pojechać po całości. Media, wielcy prawnicy, uniwersytety siedzieli wtedy cicho. Przez to tez sa za to odpowiedzialni. A to co obserwujemy dzis to zwyczajna polityczna jatka w ktorej konstytucje wszyscy maja gdzies.
A najbardziej mnie smieszy Kukiz (jak zwykle xD) mowiac ze TRYBUNAL DO WYMIANY BO STOI NA STRAZY TEJ OBECNEJ STRASZNEJ KONSTYTUCJI. To chyba nie jest wina sedziów xD Jakiej konstytucji maja bronic jesli nie tej co obowiazuje ? Amerykanskiej ?XDD
Tak jak wspaniale sie zawsze o swoje prawa upominał przez ostatnie 25 lat xDD Jedyni ludzie w Polsce którym chce sie ruszyć z kanapy i wyjsc na ulice to wyborcy szeroko rozumianej prawicy, wiec rewolucja raczej PiSowi nie grozi.Cytuj:
I nawet jeśli Kaczyński sparaliżuje TK i zacznie przepychać niekonstytucyjne ustawy to ten naród sam się o prawo upomni.
#down
Ostateczna decyzje wiadomo kto podejmie. A co by nie powiedziec o nim to nie jest to człowiek głupi wiec jestem optymistą.
Nie rozumiem jak mozna mowic,ze to co robi pis to zamach na demokracje skoro robia to tylko dlatego, ze maja wiekszosc w sejmie i demokratycznie wygrywaja w kazdym glosowaniu. W koncu tak dziala demokracja.
+1
Jakos nie bylo placzu jak robilo to samo Po tylko, ze w koalicji.
Zapiekly dupy typkow z PO, ze wybory PISowi poszly tak dobrze, ze moga sobie na takie manewry pozwolic i nagle pis przeciwko konstytucji i wgl zla kaczka.
Narod wybral jak wybral, maja swoje 4 lata, zobaczymy co z tego wyniknie, a wpierdalanie sie ciagle im w robote niczego nie zmieni, bo moga robic to co robia i zadne pierdolenie PO i innych "niezaleznych ekspertow" XDDDD tez tego nie zmieni.
Wczorajsza decyzja Trybunału Konstytucyjnego pokazuje, że wątpliwości PiS i prezydenta były słuszne. PO, przepychając na siłę swoich sędziów, naruszyła nie tylko prawo, ale wszelkie dobre obyczaje oraz pewien demokratyczny ład. Ład polegający na tym, że sąd konstytucyjny musi wywodzić się z wielu opcji. Nie może być reprezentantem tylko jednej grupy politycznej. PiS próbowało to zmienić, blokując wybór przynajmniej tych sędziów, którzy jeszcze nie zostali tam przez koalicję PO-PSL osadzeni na stałe. Trybunał, choć ostatecznie nie uwzględnił nikogo, kto choć troszkę by spluralizował tę instytucję, i tak nie mógł do końca odmówić racji PiS i stwierdził, że ustawa łamie konstytucję.
~Sakiewicz
nie karmić trolla
@edit
Od siebie dodam że po 8 latach rządów złodziei i kłamców popieram wszystko co robi PiS, nawet jeśli nagną trochę prawo ( Nie wiem, może za 4 lata uznam ze się myliłem, jest taka możliwość. Poczekam, zobaczę). Niech wprowadzają nowe ustawy, niech wymieniają szefów spółek państwowych, niech robią rewolucję w TVP, niech unowocześnią konstytucję. Niech zaorają tych wszystkich pierdolonych krętaczy i ten cały establishment który rządził przez tyle lat i okradał ludzi, zasłaniając się madzią z sosnowca i propagandą wyborczej.
Wniosek z tego całego bagna, które trwa od kilkunastu lat jest jeden. Demokracja jest złym systemem.
Zapomnialem dodac, skoro TK to taka powazna instytucja, ktorej teraz wszyscy bronia to dlaczego ten trybunal pozwolil wtedy na decyzje PO?
Trubunal powinien nadzorowac kazda ustawe a z tego co widze budzi sie do zycia tylko jak wybucha burza w mediach.
Nie tak nei działa demokracja i żałosne to jest, że ktoś może pisać takie debilizmy na forum jak Ty :D. Trójpodział władzy, to jest podstawowa zasada demokracji. Druga zasada legalizmu, by prawo mogło być ustanowione musi spełniać konkretne warunki. Po pierwsze kompetencja organu do uchwalenia prawa. PiS nie ma kompetencji samodzielnie uchwalić zmiany konstytucji, może przegłosować 50% + 1 posel KAŻDE głosowanie ale nie może przegłosować zmiany KONSTYTUCJI NIE MA DO TEGO MANDATU w Państwie prawa takim jak Polska gdize jest to jasno i wyraźnie ustalone. Druga sytuacja, to nawet jeżeli ma 50% + 1 musi przestrzegać procedury zmiany tego prawa. On nie przestrzega niczego. Łamie dosłownie wszystkie zasady, reguły prawa demokratycznego. 1. Trójpodział władzy. 2. Brak większości do zmian konstytucyjnych 3. Nieprzestrzeganie procedur.
Sorry, że to napiszę ale jesteś debilem. Taki jest ustrój TK po to by TK właśnie nie mógł sam niczego delegalizować sprawdzaniem ustaw które mu się podobają. To jest organ kontrolny. ON SAM NIE MOŻE ROZPATRYWAĆ CZEGO CHCĘ, to ejst zabezpieczenie by TK nie rozstrząsał sobie WSZYSTKIEGO jak mu się podoba. Jemu MUSZĄ ZGŁOSIĆ daną ustawę cyz inny akt prawny BY MÓGŁ ROZSTRZYGAĆ. PO zgłosiła sama swoją ustawę i TK ROZSTRZYGNĄŁ, że jest ona niezgodna z Konstytucją. Nie masz bladego pojecia o czym piszesz.
Cytuj:
Art. 191. 1. Z wnioskiem w sprawach, o których mowa w art. 188, do
Trybunału Konstytucyjnego wystąpić mogą:
1) Prezydent Rzeczypospolitej, Marszałek Sejmu, Marszałek Senatu, Prezes Rady
Ministrów, 50 posłów, 30 senatorów, Pierwszy Prezes Sądu Najwyższego,
Prezes Naczelnego Sądu Administracyjnego, Prokurator Generalny, Prezes
Najwyższej Izby Kontroli, Rzecznik Praw Obywatelskich,
2) Krajowa Rada Sądownictwa w zakresie, o którym mowa w art. 186 ust. 2,
3) organy stanowiące jednostek samorządu terytorialnego,
4) ogólnokrajowe organy związków zawodowych oraz ogólnokrajowe władze
organizacji pracodawców i organizacji zawodowych,
5) kościoły i inne związki wyznaniowe,
6) podmioty określone w art. 79 w zakresie w nim wskazanym.
2. Podmioty, o których mowa w ust. 1 pkt 3–5, mogą wystąpić z takim
wnioskiem, jeżeli akt normatywny dotyczy spraw objętych ich zakresem działania.
Powinni zmienić żeby TK był inaczej wybierany, nie przez posłów to by coś zmieniło.
No jestem za, jest nawet na to chyba przyzwolenie w sejmie nie wliczając PiS i Kukiz. Tylko niech to będzie zrobione zgodnie z procedurami, najlepiej ze zmianą całej Konstytucji.
Bardzo ciekawe, a ja przez całe życie myślałem, że podstawową zasadą demokracji jest to, że każdy ma równe prawa i liczy się głos większości.
Jak na razie PIS nie zmienił konstytucji, wszystkie zmiany zachodzą przez ustawy.
Szkoda, że tak nie krzyczałeś jak PO wybierało sędziów na nie swoją kadencję.
Naprawdę nie rozumiem, jak po tylu bezsensownych decyzjach platformy, które realnie uderzyły w nasze życie ludzie dają sobie wmówić, że sytuacja z TK coś zmieni w ich życiu, to dalej jest straszenie PISem, omatko dostosują cały kraj pod siebie, o matko co oni zrobią z tą Polską, jeszcze nie zrobili nic złego a pozostały po PO reżim już wmawia wszystkim wszem i wobec, że PIS rozmontowuje Polskę.
Poza tym, nie zamierzam kontynuować rozmowy z osobą, która w co drugim zdaniu wyzywa ludzi od debili.