Ostatnio pojawiają się pomysły dotyczące wprowadzenia tzw. bezwarunkowego dochodu gwarantowanego. Lansują je głównie organizacje i stowarzyszenia lewicowe, jak np. Dom Wszystkich Polska
Wczorajsza debata na ten temat w Polsat News
Cytuj:
Bezwarunkowy dochód podstawowy (BDP) – socjalno-polityczny model finansów publicznych zakładający, że każdy obywatel, niezależnie od swojej sytuacji materialnej, otrzymuje od państwa jednakową, określoną ustawowo, kwotę pieniędzy, za którą nie jest wymagane jakiekolwiek świadczenie wzajemne (płatność transferowa). Dochód ten, bez innych form zarobku czy pomocy społecznej, zapewniałby możliwość minimum egzystencji. Idea ta miała zapewnić każdemu członkowi społeczeństwa pieniężny udział w całkowitym dochodzie tego społeczeństwa, bez sprawdzania jego potrzeb.
~ Wikipedia.pl
Cytuj:
Bezwarunkowy Dochód Podstawowy to prawo człowieka. Prawo człowieka, które należy się każdemu
~dwp.org.pl
Pytanie do Torgowiczów - czy pomysł jest słuszny i ma rację bytu?
Od siebie powiem tylko że zgadzam się z Budrewiczem z filmiku powyżej, szczególnie z tym co powiedział w 2:41 :D
@Jojo Kapitan ;
@tibia77 ;
27-01-2014, 21:04
Imonek
Ten pomysl idzie potluc o kant dupy, bo nie dosc, ze bezrobotni beda ciagnac zasilki, to jeszcze beda dostawac te dodatkowe dajmy na to kilka stow. Absolutnie sie nie nalezy. Aby miec pieniadze, trzeba na nie pracowac, a nie wyciagac reke do panstwa. Zamiast takich pomyslow, mogli by np. obnizyc podatek dochodowy, albo, zeby skladki na zus, czy nfz nie byly obowiazkowe
27-01-2014, 21:35
Vegeta
Od kiedy nic nie robienie i dostawanie za to pieniędzy jest prawem człowieka? hahahaha. Fajny pomysł na opróżnienie budżetu i wzrost podatków bo te stówy się z dupy nei wezmą.
27-01-2014, 21:38
nieNAmiejscu
A czemu nie. Ceny wody coraz wyższe, prądu tak samo, to dlaczego mieliby nie dawać nam dodatkowych pieniędzy za darmo?
Zobaczymy gimbusy jak będziecie mieli mieszkanie do opłacenia co wtedy powiecie ;d
27-01-2014, 21:44
Super Predator
Cytuj:
nieNAmiejscu napisał
A czemu nie. Ceny wody coraz wyższe, prądu tak samo, to dlaczego mieliby nie dawać nam dodatkowych pieniędzy za darmo?
Zobaczymy gimbusy jak będziecie mieli mieszkanie do opłacenia co wtedy powiecie ;d
Tak, tak. Tylko zauważ, że lepiej o przykładowo 10 zł droższa woda, niż 50 zł więcej podatków... I na nie które produkty VAT 30%, bo żule muszą mieć za co pić.. Nie sądzisz? Te pieniądze mogłyby trafić do jakichś szpitali czy coś, albo na coś innego z sensem, a nie dla żuli do rozpijania, lub dla rodziny która ma kasy pod dostatkiem. Nie sądzisz? Albo jakby rozdawali ludzią z dochodami poniżej 2000 zł na cały dom.
27-01-2014, 21:46
nieNAmiejscu
Gdyby woda była droższa o 10zł to nikt by problemu nie robił, ale kwota ta jest O WIELE wyższa i co jakiś czas znowu się podnosi. No ale prawda, jakby rozdawali to ludziom tylko pracującym to byłoby o wiele lepiej.
27-01-2014, 21:48
Super Predator
Cytuj:
nieNAmiejscu napisał
Gdyby woda była droższa o 10zł to nikt by problemu nie robił, ale kwota ta jest O WIELE wyższa i co jakiś czas znowu się podnosi. No ale prawda, jakby rozdawali to ludziom tylko pracującym to byłoby o wiele lepiej.
Oczywiście z tą wodą tylko przykład podałem, nie wiem o ile tam ceny wzrosły. Ale dawanie ludziom którzy mają kasy pod dostatkiem, albo żulom spod biedronki mija się z celem...
Jak rząd mówi że da ci 100 złotych, to zabierze ci w inny sposób 140 złotych. Także wiesz, wolałbym jakby brali mniej niż dawali więcej.
27-01-2014, 22:08
zizou
Nie no babka ma nasrane w bani i nie dociera do niej ze te pieniadze trzeba ukrasc ludziom pracujacym zeby dac bezrobotnym. Seems logic.
27-01-2014, 22:11
Imonek
No wystarczy przeczytac poczatek zdania:
Cytuj:
Lansują je głównie organizacje i stowarzyszenia lewicowe
i juz wiadomo, ze to nic dobrego. W sumie ciekawy pomysl na okradanie spoleczenstwa. Beda rozdawac kilka stow za frajer, a podniosa tak podatki, albo wprowadza takie oplaty, ze i tak ludzie beda na minusie. Ehh, co ci lewacy, to ja nawet nie
27-01-2014, 22:40
Kuzyn
Jakiekolwiek tego typu pomysły to kretynizmy tak wielkie, że aż głowa boli.
Skoro te lewackie partie chcą tak dobrze dla ludzi, to niech wyprowadzą Polskę z Unii Europejskiej, w której członkostwo kosztuje nas więcej niż mamy z tego korzyści. Plus idiotyczne prawa niszczące polską gospodarkę.
27-01-2014, 22:54
Vegeta
Cytuj:
Kuzyn napisał
Jakiekolwiek tego typu pomysły to kretynizmy tak wielkie, że aż głowa boli.
Skoro te lewackie partie chcą tak dobrze dla ludzi, to niech wyprowadzą Polskę z Unii Europejskiej, w której członkostwo kosztuje nas więcej niż mamy z tego korzyści. Plus idiotyczne prawa niszczące polską gospodarkę.
Skąd wiesz że mamy więcej wkładu w unię niż korzyści z niej?
28-01-2014, 00:00
Tibiarz
Cytuj:
nieNAmiejscu napisał
Nie no, zajebiście. Dajmy każdemu kasę za nic, w ogóle niech nikt nie pracuje, bo po co, i niech każdy będzie bogaty! Genialne! Pieprzone janosiki
28-01-2014, 01:10
Niewidomy
ma się rozumieć, że z mojej pensji rząd zabierze przykładowo 700zł i da mi 300 zł (w końcu kasa przechodzi przez urzędasów oraz część trafia do osób, które nie wypracowują żadnych dóbr)bezwarunkowego dochodu, który jest niezbywalnym prawem każdego człowieka? to ja podziękuje...
28-01-2014, 01:18
Jojo Kapitan
Z inflacją jak z Bogiem, nie każdy musi w nią wierzyć (bo z czego innego jak nie z wypuszczenia pustego pieniądza miałby być finansowany ten lukratywny datek).
28-01-2014, 01:21
Kuzyn
Cytuj:
Vegeta napisał
Skąd wiesz że mamy więcej wkładu w unię niż korzyści z niej?
Naszczęście Vegety już nie ma, ale masz odpowiedź. Przeanalizuj dokumenty, filmy, które dostępne są w Internecie.
28-01-2014, 10:37
Delek
Cytuj:
nieNAmiejscu napisał
Cytuj:
to dlaczego mieliby nie dawać nam dodatkowych pieniędzy za darmo?
Cytuj:
dodatkowych pieniędzy za darmo
top lel. Czy ja mam zwidy?
#"pieniądze publiczne" xD
28-01-2014, 12:33
Alex Fortune
Nie przejdzie z prostego powodu - ludzie to głupie kurwy i będą ciągnąć ile się dało, dlatego właśnie idee związane z ,,dobrem wspólnym" upadały, a oparte na indywidualnych kapitałach tryumfują.
28-01-2014, 15:26
Jojo Kapitan
Cytuj:
Havaran napisał
Nie przejdzie z prostego powodu - ludzie to głupie kurwy i będą ciągnąć ile się dało, dlatego właśnie idee związane z ,,dobrem wspólnym" upadały, a oparte na indywidualnych kapitałach tryumfują.
Nie wszyscy ludzie to głupie kurwy (chociaż większość to idioci). Tak po prostu działa ekonomia.
28-01-2014, 15:30
Jahehehe
Czuję rozgoryczenie i niesmak, gdy słyszę takie poglądy. Jak, kurwa, można chcieć dawać ludziom pieniądze wszystkim ludziom zupełnie za nic. Jak ktoś jest zdrowy, czemu ma nie pracować? Każdy musi dbać o siebie.
28-01-2014, 15:41
SedaN*
dla nieudaczników powinna byc jednorazowa pomoc w postaci znalezienia im pracy i koniec pomocy, dalej radzcie sobie sami. Zadne socjale czy cokolwiek takiego, no chyba ze dla samotnych matek/ojców ktorzy maja dwojke lub wiecej dzieci albo wiecej pieniazkow dla osob, ktore mają chore dzieci albo sami są dotknieci jakąś chorobą lub poprostu niepelnosprawnoscią. Reszta poki zdrowa fizycznie niech wypier**** od pieniedzy za siedzenie na dupie. Przez 20 i pol roku mojego zycia doszedlem do wniosku, ze jezeli ktos chce miec prace to ją ma. Dziekuje dobranoc, rozjebać te ku*** proponujące socjale TYLKO i wyłącznie dlatego, zeby zdobyc poparcie tego marginesu spolecznego
28-01-2014, 16:21
Master_Tv
Krzywa Philipsa zjada to wszystko, omnomnom!
28-01-2014, 16:48
Vyost
Ludzie pracujący na etatach utrzymują się w tym kraju z głodowych pensji, nie rozumiem jak można chcieć im zabierać w postaci podatków jeszcze więcej i rozdawać tym niepracującym. Przy okazji część tej puli rozeszła by się po urzędach, zostałaby zmarnowana. Gdyby jeszcze to ukradli to nie byłoby tak źle, bo złodziej by coś kupił, zasilił gospodarkę, zapłacił vat, ale to po prostu poszłoby w błoto.
28-01-2014, 20:35
Szantymen
Powiem tak: Otrzymywanie dochodu wynoszącego co najmniej minimum socjalne jest prawem każdego człowieka. Ale obowiązkiem każdego człowieka jest praca. Jeżeli pracujesz 8 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu to na pewno zarobisz przynajmniej to minimum socjalne (od tego jest instytucja płacy minimalnej). Proponowany pomysł jest więc totalnie niesprawiedliwy. Nie można dawać pieniędzy komuś kto nie pracuje (chyba, że np. jest rzeczywiście niepełnosprawny i nie ma możliwości pracować).
28-01-2014, 21:35
John Galt
Kocham ten kraj ale jeśli coś takiego wprowadzą to serio mam wątpliwości czy nie wyjadę X.x Ludzie prześcigają się w pomysłach generujących patologiczne sytuacje
Szczerze ale dla mnie to czysty debilizm i każdy kto na coś takiego się zgadza to po prostu idiota. Sorry, nie jestem jakiś mega prawicowy (bliżejj centrum bo dostrzegam, że jednak zawsze się znajdą w społeczeństwie czy to debile czy też ludzie którzy z jakiś powodów nie mogą pracować i trzeba im lekko pomóc , tak samo uważam dotacje na otworzenie przedsiębiorstwa za świetną rzecz itp, itd), no ale bez przesady. Nie wiem jak inni ale ja byłem wychowany, że trzeba pracować by coś zarobić i, że nie ma nic za darmo. To jest dla mnie tak naturalna rzecz, że jak słyszę pogląd, żeby dawać każdemu kasę za nic to po prostu czuję się jakbym zobaczył osobę z innej planety. Nawet nie chcę zaczynać dyskusji o tym czy ci ludzie dobrze to wydadzą czy po prostu przewalą na rozrywki i czy będzie powszechne cwaniactwo, załóżmy nawet kompletnie abstrakcyjne warunki, że 100% ludzi wydaje tą kasę na utrzymanie/inwestycje/oszczędza na czarną godzinę i dodatkowo te 100% pracuje normalnie...to i tak mam wrażenie, że te pieniądze są nieuczciwie dawane. A wiemy jakie są realia..13% bezrobotnych czyli co nam to daje? Poza tym swoim bezwarunkowym dochodem zostanie mi odebrane trochę więcej by starczyło dla tych 13%. Gdzie tu sens? Gdzie logika?
Faktycznie, biurokracja jest, tu kobieta przynajmniej nie próbowała kombinować, ale może zacznijmy od uproszczenia systemu, ułatwienia wszystkim życia, a dopiero później mówmy na co wydamy oszczędzone przez to pieniądze. Czy to jest aż takie trudne? Najpierw się coś robi, potem zarządza się owocami tej pracy.
Nie wiem po co komu to kombinowanie, Polska jest w całkiem dobrej sytuacji, mieliśmy dość słabe rządy, ale mimo wszystko okoliczności nam sprzyjały więc kraj poszedł do przodu, przeciętny Polak żyje na całkiem znośnym poziomie (Prąd jest? Jest. Telefon/Internet jest? Jest. Wody i jedzenia nie brakuje? No nie brakuje. Mamy dostęp do kultury? Mamy. Mamy się w co ubrać? Mamy, itp, itd) więc zamiast rzucać populistyczne hasełka powinno zrobić co się da by zachęcać ludzi do pracy i tych co bardziej przedsiębiorczych do otwierania działalności. No ale cóż, ludzie kochają posłuchać jak to dostaną coś za nic, lubią słyszeć kłamstwa i absurdalne obietnice. Cóż każde wybory czy chociażby reakcja na słowa Bieńkowskiej pokazują tylko, że ludzie nie chcą słyszeć prawdy...tell me lies, tell me sweet little lies
28-01-2014, 21:40
Sura
Proszę mi odpowiedzieć na jedno pytanie - w jaki sposób ma to nasze państwo uzdrowić? Czegoś tutaj nie rozumiem.
29-01-2014, 02:54
Reaver
Program powinien skonczyc sie w 4 minucie.
ps Jak mnie ta baba wkurza :/
29-01-2014, 03:43
Darkrost
Nie wiem jak to ma wpłynąć na uzdrowienie naszego kraju (a tak wogole to nasz kraj jest chory?). Zgadzam się z tym co napisal @john_galt - każdy kto chce ma gdzie mieszkać, jedzenia picia nie brakuje i każdy ma dostep do takich "luksusow" jak prąd i woda.
A sam pomysl jest tak genialny, że ja je*ie. Chyba, że oni patrza bardziej przyszlosciowo: każdy może spokojnie egzystować nic nie robiąc bo dostaje kasę od panstwa, a jak będziemy im dawać kase na dzieci to lidzie zauważa, że jedno dziecko to 100zl czystego zysku (po odjęciu tego, że jakieś jedzenie trzeba mu dać). Czyli 10 dzieci to 1000zl zysku miesięcznie. A przy 100 dzieci mamy już 10000zl miesięcznie. Pewnie rozwinelyby się specjalne agencje surogatek. W ten sposob, za 50 lat będzie nas już prawie miliard, a za 70 już ponad 3 miliardy. Tym sposobem, będziemy największa populacja i podnijemy cały świat.wykorzystamy demokrację i nasza liczebnosc, żeby legalnie przejąć inne panstwa: na przykład wyślemy do Czech 4razy tyle ludzi ile jest tam mieszkańców, tym samym będziemy miec wiekszosc parlamentarna i przeglosujemy żeby Czechy płacimy nam jakieś gigantyczne pieniądze (bo nasze straciły już jakakolwiek wartosc i nawet czysty papier jest droższy), później Niemcy, Anglia, Japonia, USA, Chiny, Rosja, Indie. I oto cały świat jest nasz, każdy Polak otrzymuje nalezne mu bezwzględnie pieniądze zabrane z innych gospodarek. GENIALNE!
A ta pani nawet nie zle się prezentuje wizualnie, ale niestety jak cos powie to ciężko wytrzymać; nie dość, że pierd*li farmazony o jakiś wskaźnikach które nic nie znaczą (wskaźniki, które najwięcej zrobily dla ludzkości to chyba te z których korzysta się w programowaniu), to jeszcze ciężko idzie jej składanie poprawnych wypowiedzi w naszym języku i co chwile wytraca cos po angielsku; jedyny komentarz jaki się nasuwa to "plis suck my Dick bitch".
29-01-2014, 16:27
Murzin
Cytuj:
nieNAmiejscu napisał
Mam mieszkanie do utrzymania i uważam to za chybiony pomysł ;)
30-01-2014, 01:19
KokoDzambo
Dopiero kaczor chciał dawać po 500zł na kazde dziecko, teraz jakies dawanie pieniedzy za frajer zeby kazdy mial po rowno...
A jak braknie pieniędzy to się je dodrukuje, a co!
30-01-2014, 15:48
Xamek
Cytuj:
Jojo Kapitan napisał
Z inflacją jak z Bogiem, nie każdy musi w nią wierzyć (bo z czego innego jak nie z wypuszczenia pustego pieniądza miałby być finansowany ten lukratywny datek).
Tutaj muszę się zgodzić. Tak naprawdę główne pytanie jest z serii czy jest to w ogóle możliwe do wykonania z realistycznego punktu widzenia (a jest to obecnie tak nieprawdopodobne do spełnienia, że aż szkoda na to tracić czas). Rozprawki moralne czy należą się pieniądze tzw. nierobom to jest kwestia dalsza i staje się bezsensowna po uświadomieniu sobie, że cały pomysł nie może być w ogóle zrealizowany.
31-01-2014, 14:11
Bezdomny
Powiem Wam szczerze, że boli mnie gdy jakaś partia/polityk mówi dam xxx,yyy: oni mają za zadanie usprawnić państwo na tyle by przynajmniej ograniczyć biurokrację, by łatwiej było założyć firmę, by ułatwić życie mikro przedsiębiorstwom, małym i średnim firmom. Za każde dodatki i tak zapłacimy naszymi podatkami - ale społeczeństwo ich słucha..
09-02-2014, 04:14
Jojo Kapitan
Cytuj:
Xamek napisał
Tutaj muszę się zgodzić. Tak naprawdę główne pytanie jest z serii czy jest to w ogóle możliwe do wykonania z realistycznego punktu widzenia (a jest to obecnie tak nieprawdopodobne do spełnienia, że aż szkoda na to tracić czas). Rozprawki moralne czy należą się pieniądze tzw. nierobom to jest kwestia dalsza i staje się bezsensowna po uświadomieniu sobie, że cały pomysł nie może być w ogóle zrealizowany.
Nie chodzi mi o to, czy ten pomysł jest możliwy do wykonania ze strony budżetowej czy nie (bo przy kreatywnej księgowości jak najbardziej jest). Chodzi tu opłakane skutki jakie posunięcie tego typu wywołałby dla całej gospodarki. Zgodnie z ekwiwalencją ricardiańską, każdy wzrost wydatku państwa przy uwzględnieniu przyszłego wzrostu zadłużenia zawsze ma wynik zerowy bądź ujemny . Zakładając przy tym, że wypłata tego zobowiązania zwiększy podaż pieniądza, doprowadzi to do wzrostu cen co za tym idzie zmniejszeniu oszczędności oraz finalnie spadku płacy realnej.
09-02-2014, 12:49
Govinem
Napisze tyle Nigdy nie bede lewy, zabrac jednemu (nawet jak to milioner) i dac drugiemu (nawet jak to bezdomny BIEDAK potrzebujacy naprawde) jest ZLODZIEJSTWEM!!, a za Zlodziejstwo lapy przy dupie powinni obcinac, ja tam tylko slysze o masowym rabunku ludzi.
09-02-2014, 13:34
Nieokiełznany
Nie powinno być żadnych sociali, zapomog finansowych itd. Zobaczcie jaki jest z reguły powód biedoty ludzkiej. Jeśli chodzi o kobiety to przeważnie wypną dupsko, ktoś im zrobi dzieciaka i już nici ze kształcenia i zniszczenie jej jakichkolwiek ambicji - a później takie szmacisko płacze, że rząd nie chce jej dać pieniędzy na dzieciaka. Jak nie ma funduszów na utrzymacie to dzieciak powinien lądować w bidulu - koniec kropka. A biedota facetów to z reguły przez ich melanżowanie i picie z patologicznymi ludźmi, krótko mówiąc po prostu im się nie chce kształcić, poznawać nowe rzeczy i tak dalej. Dlatego właśnie biedak powinien być z miejsca pozostawiony sam sobie i niech żyje w biedzie albo w końcu się do cholery weźmie za siebie.
Żal mi ludzi, którzy przez 20 lat pracują na tym samym stanowisku, a później płaczą że niska emerytura - biedaki...
Nie powinni NIC dostawać od Państwa. Jeśli byliby ambitni to by mieli pieniążki nawet bez pomocy państwa. No ale tak wygląda stereotypowy polak - biedak, lubi wóde i ogólnie jego pomysł na życie to przetrwać od weekendu do weekendu, a co dalej? On powie "ee.. mam wyjebane".
10-02-2014, 14:41
Xhael
Imo podatek dochodowy i obowiązkowe oskładkowanie powinny zostać zniesione. Przykładowo - mam firmę i żeby dać komuś najniższą pensję 1600 zł, muszę wydać 2000, a pracownik i tak dostaje 1200 z czego i tak kupujac towary musi oplacic kolejne podatki. A na czarno mogę mu płacić 1600 i wtedy zarówno on dostaje 400 złotych więcej jak i ja muszę płacić 400 złotych mniej.
Zakładając, że takich pracowników miałbym kilka, to wtedy mógłbym stworzyć dodatkowe miejsca pracy z pieniędzy które zaoszczedziłbym na oskładkowaniu.
//
Kolejny idiotyczny pomysł to progi podatkowe, biedniejsi mają płacić dajmy na to 10% a bogaci 20%.
Czyli - przytaczając przykład p. Gwiazdowskiego - Dwóch górników wydobywa w ciągu tonę węgla na osobę i dostają za to 100 zł na łebka. - po odprowadzeniu podatku mają po 90 złotych.
Trzeci górnik wydobywa 2 tony, dostaje od pracodawcy 200 zł, i musi odprowadzić 40 złotych, co daje mu 160 złotych.
Czemu ten bardziej pracowity górnik ma oddawać dwa razy więcej pieniędzy, mimo że wykonał tyle samo pracy co dwóch nierobów, którzy łącznie razem zapłacą 2 razy mniej niż ten pracowity górnik za tą samą pracę, ba - taki jeden nierób płaci 4x mniej niż ten co narobił 2x więcej.
10-02-2014, 17:42
konto usunięte
Cytuj:
Nieokiełznany napisał
Nie powinno być żadnych sociali, zapomog finansowych itd. Zobaczcie jaki jest z reguły powód biedoty ludzkiej. Jeśli chodzi o kobiety to przeważnie wypną dupsko, ktoś im zrobi dzieciaka i już nici ze kształcenia i zniszczenie jej jakichkolwiek ambicji - a później takie szmacisko płacze, że rząd nie chce jej dać pieniędzy na dzieciaka. Jak nie ma funduszów na utrzymacie to dzieciak powinien lądować w bidulu - koniec kropka. A biedota facetów to z reguły przez ich melanżowanie i picie z patologicznymi ludźmi, krótko mówiąc po prostu im się nie chce kształcić, poznawać nowe rzeczy i tak dalej. Dlatego właśnie biedak powinien być z miejsca pozostawiony sam sobie i niech żyje w biedzie albo w końcu się do cholery weźmie za siebie.
Żal mi ludzi, którzy przez 20 lat pracują na tym samym stanowisku, a później płaczą że niska emerytura - biedaki...
Nie powinni NIC dostawać od Państwa. Jeśli byliby ambitni to by mieli pieniążki nawet bez pomocy państwa. No ale tak wygląda stereotypowy polak - biedak, lubi wóde i ogólnie jego pomysł na życie to przetrwać od weekendu do weekendu, a co dalej? On powie "ee.. mam wyjebane".
@Nieokiełznany
Podpisuje się ręcami i nogami. Powinno być tak jak w jest w Chinach, nie ma nic za darmo. Chcesz coś mieć? Do pracy.
10-02-2014, 18:03
Thpo
Ale Ci ludzie odkładali na tą emeryturę. To niby czemu mają jej nie dostać?
10-02-2014, 23:19
Zeimer
Cytuj:
Thpo napisał
Ale Ci ludzie odkładali na tą emeryturę. To niby czemu mają jej nie dostać?
Jak ktoś odkładał na emeryturę to powinien ją dostawać, niezależnie od tego jak zmieni się system i kto będzie rządził (lex retro non agit). A to, że nie dostaną, to już inna sprawa. Państwo rucha ludzie w dupe na gruby hajs, część idzie na urzędasów, część się kradnie, a za pare lat cały syf zbankrutuje i nikt nic nie dostanie... takie realia.
10-02-2014, 23:48
Mentoll
Cytuj:
Nieokiełznany napisał
Powiedzmy, że Ci ludzie których Ci żal, 20 lat? ( tylko wybrane przypadki, górnik, policjant itp). Licząc , że pracowałeś 40 lat i masz lat 65, przysługuje Ci 50% emerytury. Stawka emerytury jednak może się wachać zależnie od Twoich zarobków. Szacując, że zarabiałeś 2000zł brutto ( 1400~~ netto ), Twoja emerytura powinna wynosić ok 1000zł. W czasie 40 lat do państwa odłożyłeś, ok 280 000 zł, co daje pełne 24 lata emerytury po 1 000zł. Sredni wiek zgonów to 77 dla mężczyzn, czyli emerytura z 24 lat obcięta jest do 12 lat. Czyli prawie za każdego emeryta , który pracował 40 lat, państwo zabiera połowę z jego dorobku . Z jego własnych zarobionych pieniędzy. Nie powinno Ci być żal, ludzi którzy pracowali na swoją emeryturę tylko tych którzy wprowadzają kalkulatory.
11-02-2014, 00:31
Jojo Kapitan
Cytuj:
Mentoll napisał
Powiedzmy, że Ci ludzie których Ci żal, 20 lat? ( tylko wybrane przypadki, górnik, policjant itp). Licząc , że pracowałeś 40 lat i masz lat 65, przysługuje Ci 50% emerytury. Stawka emerytury jednak może się wachać zależnie od Twoich zarobków. Szacując, że zarabiałeś 2000zł brutto ( 1400~~ netto ), Twoja emerytura powinna wynosić ok 1000zł. W czasie 40 lat do państwa odłożyłeś, ok 280 000 zł, co daje pełne 24 lata emerytury po 1 000zł. Sredni wiek zgonów to 77 dla mężczyzn, czyli emerytura z 24 lat obcięta jest do 12 lat. Czyli prawie za każdego emeryta , który pracował 40 lat, państwo zabiera połowę z jego dorobku . Z jego własnych zarobionych pieniędzy. Nie powinno Ci być żal, ludzi którzy pracowali na swoją emeryturę tylko tych którzy wprowadzają kalkulatory.
Dlatego gdyby 100% udziału było w Ofe, to resztę niewypłaconego zobowiązania dostawała by rodzina, a nie łatano by tym dziurę budżetową.
11-02-2014, 01:49
Andaryel
a co z pomysłem odwrotnym czyli żadnych pieniędzy w ramach bezwarunkowej pomocy, a zamiast tego żeby pogłowie wchodziło do skarbu państwa? brzmi lepiej nieprawdaż?
11-02-2014, 02:07
Aver
Cytuj:
Imonek napisał
bezrobotni beda ciagnac zasilki
Za łatwo w Polsce da się otrzymać zasiłek dla bezrobotnych, powinni temu przeciwdziałać. Również za dużo jest biurokracji dookoła Urzędu Pracy gdzie babeczki przekładają papierki.
Wiem, że jest grupa osób która rzeczywiście nie potrafi jakiejkolwiek znaleźć, takim współczuje - ale to jest odsetek(?) jedynie osób które odwiedzają UP.
Cytuj:
Od kiedy nic nie robienie i dostawanie za to pieniędzy jest prawem człowieka? hahahaha.
Nie wiem czy wiesz, ale zasiłki dla bezrobotnych, renty itp pomagają w utrzymaniu ładu w państwie. Trzeba jednak wspomagać tych najuboższych żeby nie dochodziło do rozrób, powstawania grup przestępczych itp. Państwo ma rolę opiekuńczą, czy komuś się to podoba czy nie - trzeba się z tym zgodzić.
11-02-2014, 04:46
Pumpkin
Cytuj:
Aver napisał
Nie wiem czy wiesz, ale zasiłki dla bezrobotnych, renty itp pomagają w utrzymaniu ładu w państwie. Trzeba jednak wspomagać tych najuboższych żeby nie dochodziło do rozrób, powstawania grup przestępczych itp. Państwo ma rolę opiekuńczą, czy komuś się to podoba czy nie - trzeba się z tym zgodzić.
aha, czyli bezrobotni menele by zakładali grupy przestępcze jak by im zabrano zasiłek?
A nie lepiej hajs z tych zasiłków było by przeznaczyć na policję i wojsko? To właśnie wojsko i policja ograniczają przestępczość a nie zasiłki
11-02-2014, 07:33
Mentoll
Cytuj:
Pumpkin napisał
aha, czyli bezrobotni menele by zakładali grupy przestępcze jak by im zabrano zasiłek?
A nie lepiej hajs z tych zasiłków było by przeznaczyć na policję i wojsko? To właśnie wojsko i policja ograniczają przestępczość a nie zasiłki
Niedawno przeznaczyli, 1 mld zł na nowe logo ^ ^ . Wolalbym zeby przeznaczyli na szpital , szkoly , przedszkola...
11-02-2014, 13:38
Aver
Cytuj:
Pumpkin napisał
2157,9 tysięcy bezrobotnych jest zarejestrowanych w UP. Jest to stopa bezrobocia na poziomie 13%. Myślisz że wszyscy to "menele" ?
Taka jest kolejność rzeczy, ludzie nie mają pieniędzy to zaczynają kraść. Jedno ciągnie za sobą drugie. Oczywiście mają na to wpływ również inne czynniki.
11-02-2014, 14:17
Jojo Kapitan
Cytuj:
Aver napisał
Za łatwo w Polsce da się otrzymać zasiłek dla bezrobotnych, powinni temu przeciwdziałać. Również za dużo jest biurokracji dookoła Urzędu Pracy gdzie babeczki przekładają papierki.
Wiem, że jest grupa osób która rzeczywiście nie potrafi jakiejkolwiek znaleźć, takim współczuje - ale to jest odsetek(?) jedynie osób które odwiedzają UP.
Nie będę się godził z żadną głupotą tego typu. Redystrybucja dóbr pod każdym względem i postacią jest z punktu widzenia ekonomii idiotyzmem. Kiedy zaczynamy kierować się empiryzmem i moralnością w decyzjach gospodarczych, a nie rachunkiem ekonomicznym to wychodzi takie bagno jak mamy teraz. Pewna stopa bezrobocia będzie istniała zawsze, wynikająca z bezrobocia strukturalnego czy też naturalnego. Normalny człowiek jak nie ma pieniędzy to nie kradnie tylko idzie do pracy, nie wiem skąd masz taki patologiczny obraz społeczeństwa. Do pomocy nie jest potrzebne państwo, dużo lepiej zajmują się tym prywatne hospicja czy też fundacje. W utrzymaniu ładu pomagają dobrowolnie zwiększone oszczędności, dobrze sprawowana władza sądownicza i brak durnej legislatywy, a nie socjal i zapomogi.
11-02-2014, 15:00
Mentoll
Cytuj:
Jojo Kapitan napisał
Dlatego gdyby 100% udziału było w Ofe, to resztę niewypłaconego zobowiązania dostawała by rodzina, a nie łatano by tym dziurę budżetową.
Oczywiscie się zgadzam. Na obecną chwilę wygląda to jak zwykłe przywłaszczenie. Przecież te pieniądze były wypracowane przez kogoś, a później powinny trafić do rodziny.
Ilość bezrobotnych jest bardzo duża i wcale nie są to "menele". Wielu ludzi traci prace ze względu na duże koszty utrzymania pracownika. Zamiast podwyższać podatki powinni je obniżać tak aby poruszyć tą gospodarkę. Polityka ekonomiczna w tym kraju zamiast próbować napędzać gospodarkę łapie się chwilowych źródeł dochodów. Tak jakby obecny rząd chciał załatać dzurę, a za 2-3-5-6 lat ktoś to gówno będzie musiał sprzątać. Chociażby ostatni przetarg na szpital w wypizdowie wielkim, obiekt wyceniony na 5-6 mln sprzedany za 100 000 politykowi. Większość fabryk, które stoją teraz puste, mogłybyć użyte jako magazyny itp itd. Jak można na przestrzeni kilku lat stracić wpływ na rynek cukierniczy w europie? Przecież niemiec wykupił polskie cukrownie aby je pozamykać. Polskie piwo - czeskie zboże. Dużo firm wytwarza dany produkt w Polsce, wysyła za granicę, tam naklejają nalepkę , że towar np. z Włoch, i znów do Polski na rynek jako produkt zagraniczny ( znam przyklad firmy blacharskiej ) . Przykre
11-02-2014, 17:50
Vegeta
Zapominasz kapitanie o tym że jeżeli prościej jest kraść i wychodzisz na tym lepiej niż jak uczciwie pracujesz, to masz potem problem z przestępczością.