Technikum Informatyczne/Studia/Politechnika - parę pytań
W tej chwili jestem w drugiej klasie technikum i w zasadzie zastanawiam się co dalej. Chciałbym po ukończeniu tej szkoły pójść na studia/politechnikę jednak wiem, że (opierając swoją wiedzę o fora, które przed chwilą czytałem) ważna jest matematyka. Z matematyki mam "piękne" 2. Nie to, że się nie uczę czy nic nie rozumiem, przeciwnie, przerabiając temat na lekcjach większość rozumiem jednak na sprawdzianach nie pojawia się to co zrobiliśmy tylko zadania z kosmosu. Więc jakąś tam mam tylko ocena nie jest do niej adekwatna... Tak czy siak czy z 2 na świadectwie z matmy (mam zamiar oczywiście się podciągnąć, jeszcze 2,5 roku zostało :P) jest szansa na dostanie się tam? Kolejne pytanie to czy w ogóle bym sobie poradził na studiach/politechnice. Dużo ludzi pisze/mówi, że po technikum studia są strasznie łatwe ale czy ta prawda?
Uprzedzając pytania co mi się spodobało z technicznych przedmiotów to w zasadzie (na razie) większość - programowanie mi sprawia przyjemność, fakt, że mam z tym często problemy (wiadomo jak jest - działa - nie wiem czemu, nie działa - nie wiem czemu) ale mimo wszystko jest fajne, w pierwszej klasie miałem HTML'a, też przyjemna i łatwa rzecz i teraz doszły bazy danych, dopiero jakieś początki ale MySQL też się wydaje być przyjemną rzeczą. Ludzie piszą, że w wielu przypadkach studia są nic nie warte i lepiej samemu się doskonalić, drudzy znowu, że papier ważny, trzeci, że studia są bardzo ważne i dużo się na nich nauczę... Posiedziałem dosłownie 15 minut w sieci czytając podobne problemy i już sam nie wiem co myśleć... :d