Sensacja? Co sądzicie torgowicze na ten temat!:)Cytuj:
Benedykt XVI ogłaszając decyzję o ustąpieniu 28 lutego przeprosił za swoje błędy i podczas konsystorza w Watykanie podziękował swym współpracownikom.
Wersja do druku
Sensacja? Co sądzicie torgowicze na ten temat!:)Cytuj:
Benedykt XVI ogłaszając decyzję o ustąpieniu 28 lutego przeprosił za swoje błędy i podczas konsystorza w Watykanie podziękował swym współpracownikom.
illuminaci dochodza do wladzy
Kogo to obchodzi? Jakoś nie słyszałem newsów o zmianie na stanowisku premiera Burkina Faso...
Teraz wybiorą murzyna i będzie koniec świata. :/
Illuminati.
No nareszcie może wybiorą tego antychrysta.
Teraz powinni faktycznie wybrać murzyna, byłoby bardzo ciekawie. Już widzę to ogólne poruszenie i paranoje.
Zapewne nakradł jak Mubarak z Egiptu i teraz chce uciec by z kolegastwem przepić i wydać na panie o lekkich obyczajach. Już nie pierwszy i on nie ostatni tak zrobił.
Może następnego wybiorą Polaka? tego metropolite warszawskiego... Twarz ma wykrzywioną na złodziejstwo więc kolejny typ.
IMO powodem wcale nie były problemy zdrowotne. IMO nie podobała mu się polityka Kościoła i/lub jego brzydkie sekrety.
Jestem ciekaw co sie z nim stanie po abdykacji. Pewnie zamkną go w klasztorze i tyle go bedziemy widzieć.
Albo zostanie celebrytą ^^
Habemus papam xd
Miał być papieżem na 2-3lata, a rządził Kościołem przez prawie 8lat. Ma już 85lat na karku, człowiek w tym wieku raczej nie może być w pełni sił.
Kościół traci swoich wiernych, czasy się zmieniły, Bóg nie jest ludziom na razie potrzebny. Przydałby się młody papież, który nie pamięta wojny i czasów powojennych. Niestety jest do niemożliwe, więc kogokolwiek by nie wybrali na Jego miejsce to chrześcijaństwo nadal będzie na równi pochyłej.
Wiek i ostatni rok(ciągłe afery) zrobiły swoje. Teraz przydałby się jakiś w miarę młody papież, który zmieniłby obecny trend spadku znaczenia chrześcijaństwa. W dobie obecnej islamizacji byłoby to bardzo pomocne.
Ta szczegolnie majac zerowe libido w wieku 85 lat, pomyśl pls zanim coś napiszesz.
@Topic
No to jak teraz wybiorą czarnego to ta teoria sie sprawdzi XD ciekaw jestem jak to wpłynie na popularność chrześcijaństwa.
Teraz bedze mogl byc ekspertem w wiadomosciach albo dzien dobry TVN
jestem pewien, ze teraz wybiora jakiegos mlodego czlowiekaCytuj:
Josepch Ratzinger "Benedykt XVI" (85l.)
Były papież
Również uważam, że powinni wybrać na nowego Pape kogoś, kto będzie potrafił odbudować autorytet kościoła, i chwycić za jajca całą orwellowską propagandę.
a tak wgle pytanie nie związane z tematem, co się dzieje z papieżem po abdykacji ?
Palą go na stosie.
A co ma się kurwa dziać?
Ponoć do klasztoru sobie jakiegoś pójdzie.
Wyszła propozycja, żeby następnym papieżem został czarnoskóry człowiek, który byłby 112 papieżem w kolejności.
Jak na razie wszystko układa się jak w przepowiedni...
jakiej przepowiedni? 2k12 czesc druga?Cytuj:
Jak na razie wszystko układa się jak w przepowiedni...
To dla mnie trochę zaskakująca informacja, mam wrażenie jakby go wczoraj wybrali, a to rzeczywiście już osiem lat... Jak ten czas leci. Pieprzenie glupot o tym czemu rezygnuje wcale nie jest zabawne tylko zalosne, tak na marginesie ;)
Ciekawe, kto teraz zostanie papieżem, sądzę, ze jakis wloch
A co to za różnica? Znów będzie gadał te swoje kościelne głupoty jak każdy papierz.
Cytuję:
Kod:Przepowiednia Malachiasza – lista 112 krótkich łacińskich zdań mających opisywać wszystkich papieży, a także niektórych antypapieży, począwszy od Celestyna II wybranego w 1143, prawdopodobnie powstała w 1590 roku i jako przypuszczalne fałszerstwo miała doprowadzić do wyboru pożądanego kandydata na stanowisko papieża. Ostatnią osobą w przepowiedni Malachiasza jest "Piotr Rzymianin", którego pontyfikat zakończy się zniszczeniem Rzymu.
Kod:...
Kod:Przyszły papież
Według przepowiedni do wyboru pozostał już tylko jeden papież – Petrus Romanus (Piotr Rzymianin). Interpretacje tej inskrypcji są różne. Badacze twierdzą, iż może być on Włochem (Rzymianin) lub papieżem innej rasy, który przyjmie imię Piotr II.
Brak numeru przy ostatnim zapisie na liście może jednak sugerować, że przed nim nastąpi jeszcze dowolna liczba innych papieży. Byłoby to zgodne z innymi przepowiedniami (np. Sybilla: "Jeśli dobrze czynić będą i Bogu posłuszeństwo oddadzą, On doda im lat; jeśli zaś Boga obrażać będą i w grzechach brnąć, Bóg odpłaci im się i skróci liczbę lat istnienia świata."). Można zatem przepowiednię Malachiasza potraktować jako listę papieży od Piotra do Benedykta XVI, z dodatkową notką na temat tego, który będzie ostatni.
Brak numeru przy inskrypcji "Petrus Romanus" może też oznaczać iż odnosi się ona do ostatniego "numerowanego" papieża, czyli Benedykta XVI i że to on jest ostatnim papieżem. Mogłoby na to wskazywać kilka faktów:
Powrót przez Papieża do Mszy Wszech Czasów i tradycyjnej liturgii, czyli cofanie się do korzeni chrześcijaństwa. (Piotr)
Ograniczenie liczby pielgrzymek i dłuższe przebywanie w Rzymie. (Rzymianin)
Ostatnie, najdłuższe hasło brzmi:
"In persecutione extrema S.R.E. sedebit Petrus Romanus, qui pascet oves in multis tribulationibus: quibus transactis civitas septicollis diruetur, & Iudex tremendus iudicabit populum suum. Finis."
"W czasie najgorszego prześladowania Świętego Kościoła Rzymskiego, [na tronie] zasiądzie Piotr Rzymianin, który będzie paść owce podczas wielu cierpień, po czym miasto siedmiu wzgórz [Rzym] zostanie zniszczone i straszny Sędzia osądzi swój lud. Koniec."
Prooosze Cie, gadanie ze chce mu sie seksu itp jest burackie i odpycha od dyskusji ;d ciekawe czy jakbyscie byli papiezami to by Wam milo bylo ;x
@dol
Nie musi na torgu czytac, ale pewnie jest duzo osob ktore podobnymi zartami w swiecie sypią i to smutne, krytyka nie oznacza ze trzeba od razu seksistowskimi uwagami rzucac
Jak babcia Wam na emeryture pojdzie to tez sobie pomyslicie ze chce w koncu sobie pofiglowac?;)
www.youtube.com/watch?v=px6tomDREZw
top komentarz - proroctwo?
po pierwsze jestescie idiotami ktorzy daja sie trolowac obvious trolami
po drugie twoja babcia nie musi isc na emeryture zeby poruchac bo moze to robic all day
Po prostu Benedykt XVI nie czuje się na siłach aby kuntynuować swoją posługę. Dlaczego media wywołały taką sensację?
Chociaż do samego kościoła mi daleko, to uważam, że Wasze teksty typu "bd mógł ruchać" są żałosne i nie na miejscu. Trochę szacunku dla tego człowieka.
z waszego pisania wychodzi na to, że bycie papieżem to kara.. bo jak się było kardynałem to można balować, imprezować, pić, ćpać i ruchać i teraz Benedykt XVI zatęsknił i chce wrócić... aha.. to dla mnie jakaś nowość
ale ja zawsze wiedziałem, że torg uczy ; D
Dobrze że odszedł póki jest jeszcze świadom tego co się dzieję każdy powinien w momencie starości i nieubłaganego czasu odejść by dać miejsce kolejnemu młodszemu.
Ameen.
A mnie ciekawi taka kwestia, czy będzie on brał udział w konklawe, bo w momencie abdykacji z urzędu Papieża, zostaje automatycznie kardynałem czy tam innym wielebnym, który jest dopuszczony do wyborów papieża, orientuje sie ktoś jak to jest?
cos o uszy mi sie obilo, ze nie bedzie bral udzialu w konklawe na polsacie mowili czy w panoramie.
Zrezygnował, chłop swoje lata ma, kasy ma jak lodu, ustawiony jest na resztę swoich dni, niech odpoczywa. Ja mam takie skromne wrażenie że wybiorą papieża który zmieni debilizm swoich podwładnych i skończy się niedopuszczanie do aborcji czy eutanazji.