http://konflikty.wp.pl/title,Kadafi-...wiadomosc.html
I myslę, że wszystko w Libii wyjaśnione.
Wersja do druku
http://konflikty.wp.pl/title,Kadafi-...wiadomosc.html
I myslę, że wszystko w Libii wyjaśnione.
Kadafi powinien wziąć ze sobą paru naszych polityków - nawet moglibyśmy mu dopłacić.
Dobrze że to wszystko dobiega ku końcowi. Teraz rebelianci muszą stworzyć od nowa państwo, rząd, co może prowadzić do nowych konfliktów.
Jo tam zaraz nie żyje. Upozorował własną śmierć, by móc spokojnie dożyć reszty swoich dni gdzieś w Wenezueli...
Poza tym, Kadafi nie był takim złym przywódcą Libii. Socjalu w Libii za rządów Kadafiego, Polacy mogliby pozazdrościć teraz. Każdy obywatel otrzymywał rocznie 1 000 $ dotacji, zasiłek dla bezrobotnych 730 $, miesięczne uposażenie pielęgniarki 1 000 $, za każde narodzone dziecko 7 000 $ , dotacja na zakup mieszkania dla nowożeńców 64 000 $, jednorazowa bezzwrotna pomoc na założenie biznesu 20 000 $, oświata i służba zdrowia bezpłatna, koszty nauki i stażu zagranicą pokrywa państwo, sieć tanich sklepów spożywczych dla rodzin wielodzietnych, część aptek z darmowymi lekami, czynsz mieszkaniowy nie występuje, opłaty za energię elektryczną dla ludności nie występują, kredyty na zakup nieruchomości i samochodów bezprocentowe, zakup samochodu do 50% wartości pokrywa państwo, benzyna tańsza od wody 0,14 $ za litr. I KOMU TO PRZESZKADZAŁO ?
nie zyje imo na bank, niedlugo pewnie w necie pojawia sie jakies zdjecia
[*]
Zmarł w obronie interesów Libii.
Nie żyje na 99.9%, osobiście współczuje ludziom którzy myślą, ze znowu wygrało dobro i demokracja ; ).
Z nieoficjalnych źródeł wiem, ze w tym roku Obama ma dostac pokojową nagrodę Nobla.
Nareszcie Libia ma szansę stanąć na nogi. Nawet mi go nie żal
http://www.youtube.com/watch?v=KJQUS...ipcontrinter=1
filmik z jego ciałem
i zdjęcie
http://bi.gazeta.pl/im/8/10507/m10507038,KADDAFI.jpg
jakie szczenście, rze go zajebali. czujem sie bazpieczniej
#top
ropa, kasa, władza, ropa ,kasa ,władza
Yay, teraz już cała ropa dla US!
No to teraz amerykanie mogą się urządzić w Libi.Ich misja pokojowa pt."ropa" została zakończona.Gratulacje !
I teraz marionetkowy rząd, który odda ropę za bezcen :)
Francja już lapkę na 30% położyła.
Teraz tam się jajca zaczną.
Nie myślcie, że tam tak wszystko ładnie pójdzie. Cała inteligencja i administracja przez tyle lat rządów jest dalej 'skaddafiwowana' ;d
Cieszę się, że wreszcie ten libijski kryzys może zostać opanowany, czekam na obniżkę cen ropy :P
właczcie zaraz polsat w zapowiedziach był film jak powstancy trzymaja jakies zakrwawione ciało, przez chwile widac twarz, na 90% to Kadafi
sam nie wiem co o tym myslec osobiscie, czy to dobrze czy źle ;/
@up jest na yt ten filmik, o którym mówisz
http://www.youtube.com/watch?v=l8KrzLQTs-E
A kto stal za powstaniem? Typowa biedota, zwykle szare cebulaki. To samo bylo zreszta w egipcie. Tam tez biedota sie buntowala (realna przyczyny to wzrost cen zboza, ktore egipt prawie w calosci importuje = nie stac biedoty na chleb) a klasa srednia zyla sobie godnie. Znam paru egipcijaninow, ktorym super sie zylo za Mubaraka, wszyscy to taka typowa klasa srednia, wiec domyslam sie iz podobnie bylo w Libii. Kadafii byl ekscentrykiem i ciezko bylo sie z nim dogadac na arenie miedzynarodowej to mozna to bylo obrocic przeciwko niemu i zrobic z niego potwora w mediach.
Kadaffi potrafił się zatroszczyc o panstwo.. stawial nowe szkoly, szpitale i inne najbardziej potrzebne spoleczenstwo budynki.. Jednak skoro go postanowili obalić, to wątpie zeby on byl takim cudotwórcom :P Cel miał szczytny napewno, wazne bylo dla niego panstwo. Ale droga do tego celu napewno byla zle wybrana i to dlatego postanowili go sciagnąć ;)
Mnie to ciekawi dlaczego ostatnio wszyscy giną przy próbie ucieczki, 0 procesu 0 możliwości obrony... I też interesujące kto teraz będzie rządził w Libii bo skoro prawdopodobnie tych co rządzili skażą to zostaną tylko ci powstańcy.
Kolejny filmik: http://www.youtube.com/watch?v=75YhFScM5sU
Hehe, a propos tego filmu @Mandarke to rzekomo Kadafi miał zostać przewieziony karetką do Syrty po ataku NATO na konwój. No cóż, mają chyba gorszą służbę zdrowia nawet od naszej.
Btw. nie wiem czemu, uciekając z miasta, konwój Kadafiego nie był przyozdobiony w żadną flagę NRL.
a widziales ilu ratownikow medycznych? :D
Hah jak sie czyta posty korwinowcow to sie plakac chce, nie wierze ze janusz wam tak wypral rozumy.
@Mimo wszystko nie popieram jego działań i takiej polityki doigrał się.
Ale te filmiki tylko utwierdzają mnie w przekonaniu że araby to głupie ograniczone dzikusy bez zasad moralnych. I te ich cudowne literki jak po jakimś tripie 7 piw dopalacze lsd feta i co am jeszcze chcecie
Pomijając głosy korwinowcow wg których zapewne wojna w Libii a potem zamordowanie Kadafiego to sprawa USA, czy czegokolwiek innego to doczytałem sie tutaj głosów jakoby Kadafi był dobrym przywódcą.
Wszystko fajnie, budował szkoły, szpitale itp. Tylko pominęliście jedną rzecz, swoich przeciwników po prostu zabijał, wysyłał wojsko na cywili. Takie tam sielankowe rządy, aż dziw że go obalili.
Dyktator który nie robi samych złych rzeczy, tylko czasem zdarzy mu sie coś dobrego to wciąż dyktator.
Chociaż z drugiej strony Hitler, Stalin też chcieli dobrze. Tylko ich wyobraźnia trochę poniosła.
Skoro to my jesteśmy tymi ucywilizowanymi, to czemu zabijamy osoby bez wyroku sądowego?
@Lexus
Porównywanie służby zdrowia w czasie wojny do służby zdrowia w czasie pokoju to świetny pomysł, rup wiencej.
@Silsar
Co ma Janusz z tym wspólnego bo niezbyt rozumiem.
@pabblo
nadal mam pytanie dlaczego ONZ nie wkracza na Białoruś? Mógłbyś odpowiedzieć? Albo do Chin? Co, myslisz że w Chinach nie zabijają albo nie zamykają cywili? No żebyś się nie zdziwił ; ).
Bo nie dostrzegasz rzeczy istotnych.
Wez lepiej poczytaj razem z visherem i innymi fanami kadafiego od czego to wszystko sie zaczelo, tak bez niczego by go nie obalili.
Wy tego nie wiecie bo interesuje tylko to ze zabrali mu jego panstwo, ktore bylo iscie zajebiste i bogate, smiech na sali.
Nie, ja wiem od czeog to isę zaczęło, zaczęło się od pomysłu wprowadzenia złotych denarów.
Po prostu nie wierze w niektorych ludzi ktorzy twierdza, ze Gaddafi byl 'wspanialym' czlowiem i Libia teraz na tym straci.
Wy w ogole macie pojecie co ten czlowiek robil czy biadolicie sobie od tak?
Przeciez to byl taki drugi Hitler, tylko on sobie przez wieeeeele wieeeeele lat biegal na wolnosci mimo wielu atakow terrorystych w Europie i terroryzowania ludzi w Libii.
A Wy sie jeszcze dziwicie i pierdolicie cos o USA, Francji, Chinach itp. ze to przez nich powstala ta rewolucja. Masakra..
poglady silsara = tvn i polsat.
/topic
okradanie libii czas zaczac
Silsar, Ty nie rozumiesz pewnych rzeczy. Dla mnie osobiście Kaddafi mógłby nie rządzić ze względu na jego socjalistyczne pomysły, ale fakty są takie, że Libijczycy nie mieli wcale tak złego poziomu życia jak się przedstawia. Oczywiście nie popieram tego, żeby ograniczać wolność słowa, czy coś ale daję sobie rękę odciąć że wjadą tam wojska ONZ i Libijczycy przekonają się co to demokracja narzucana przez kogoś. Będą mieli bardziej przesrane, po prostu :)