tutaj kiedys bedzie cos madrego i malo przypalowego
Wersja do druku
tutaj kiedys bedzie cos madrego i malo przypalowego
Dawniej jarałem się rapsami ze stanów, ale teraz jakoś tak przestał.
Na pierwszym planie byl Snoop, Dre, Eazy-E, 2Pac, The Game, Busta Rhymes, DMX, Nas, Lil Jon, Ice Cube, WC, Run Dmc, Cypress Hill, Kurupt.
Bo mi z formatem uciekło 25GB muzyki i stwierdziłem, że to peirdolę ; ) Sam czarny rap.Cytuj:
#dałn
Czemu przestales sluchac ;d ? Zrob jak ja - sluchaj jednego i drugiego w odpowiednich dla ciebie proporcjach :P.
Ema czarnym rapem jakos sie nie zajmuje nie słucham itp ;p no może parę piosenek
Mam tylko takie pytanie a raczej prośbę Znacie może jakieś piosenki tego typu http://pl.youtube.com/watch?v=n5onwtF4mZs takie lajtowe luźne
omfg
moze bys cos opowiedział? Najwiekszych tworców, co sam najbardziej lubisz, co cechuje ta muzyke, a nie: "gadajcie sobie tu o amerykanskim rapu plxx"
mi sie podoba tylko pare zespolow/piosenek:
cypress hills
Lil John & The Eastside Boyz-Get Low - BeSt SoNg EvEr !@$23$#$
eminem
ja tam zawsze najbardziej jaralem sie M.O.P , Gang Starr, Wu-Tang Clan i De La Soul i ostatnio mi w ucho wpadli Crooklyn Dodgers ^^
Ja lubie Wu Tang , Snoop dogga , Dre , Eminema , Lil Wayna , Cilvaringz(nie wiem jak odmienić ;x) , Gama , Cuba , KRS-ONE i wielu innych za dużo wymieniać.
Nie wiem kiedys sluchalem jedynie 2Paca, Nasa,Wu Tang Clan, Eminema, Ice Cube'a, Three Six Mafie, Dmxa, Ja Rule'a i paru innych
Z czarnej muzyki strasznie mi sie podobaja ich bity.
Jakie klasyki polecacie ? :>
Kogo plytki sa wedlug was najlepsze ?
imo gangstarra sa warte polecenia, najbardziej moment of truth.
Dobra, to jedziem ;d. 20 powinno cie zajac na jakis czas:
-The Chronic (Dr. Dre)
-Enter The Wu-Tang (Wu-Tang Clan)
-Lifestylez Ov Da Poor And Dangerous (Big L)
-Straight Outta Compton (NWA)
-All Eyez On Me (2Pac)
-Lethal Injection (Ice Cube)
-Illmatic (NAS)
-Life After Death (Notorious)
-Only Built 4 Cuban Linx (Raekwon)
-Tical (Method)
-The Infamous (Mobb Deep)
-Doggystyle (Snoop Doggy Dogg)
-2Pacalypse Now (2pac)
-Long Live the Kane (Big Daddy Kane)
-Don't Sweat The Technique (Eric B & Rakim)
-D.I.G.I.T.A.L (KRS One)
-Season Of Da Siccness (Brotha Lynch Hung)
-Fishscale (Ghostface Killah)
-Return Of The Boom Rap (KRS One)
-Black Mafia Life (Above The Law)
Nie placz juz, nie placz ;d. Edytne pierwszy post na twoja prosbe ; ).
#zurorij
Z wykonawcow, to ci moge polecic De La Soul, Mursa, Too Shorta, Redmana (to juz nie to, ale tez sie bardzo przyjemnie slucha ;P). Jak ci sie spodobaja, to moge ci wiecej wypisac.
Jeśli chodzi jeszcze o bity, to The game (Doctors advocate), w tekst nigdy się nie zagłębiałem, bo mnie to mało obchodzi (słucham aby się odprężyć).
Ja mam jedno pytanko, wyda wam się głupie ale co tam. Czym różni się rap od hip-hopu? Róznice w tekstach?
Jestem zagorzałym słuchaczem:
-Eminema
-2Paca
-Dre
i wielu wielu innych, ale słucham także hip-hopu. Nie widzę różnicy pomiędzy tymi gatunkami muzyki(pewnie różnica jest duża tylko jej nie widze)
I nie róbcie najazdu na mnie bo nie jestem anty-raperem ani nikim kto mógłbybyć przeciwny tej muzyce.
Staram się słuchać dobrej muzyki, nie ważne czy to rock, rap, metal czy psycho-rap.
Wiekszosc ci powie, zeEhh... znowu pewnie beda mnie jebac za to, ze jestem zdania:Cytuj:
RAP TO MUZYKA A HIP HOP KULTURA !1!11!
A roznica ? Tez jej nie widze. Kazdy raper twierdzi, ze tworzy co innego. Dla przykladu: NAS i KRS One twierdza, ze robia hip-hop, a Dre i Raekwon, ze rap :P.Cytuj:
I rap i hip-hop to muzyka.
Roznica 'choby wcale', ale jednak jest.
Ja i tak na wszystko mowie 'rap' :D.
Sorry, ze co 10 sekund edytuje ;ddd
Mi także to i to to to samo. Raper rapuje, a nie hip-hopuje, jednakże raper tworzy rap jak i hip-hop ;x.
mam identyczne zdanie :PCytuj:
I rap i hip-hop to muzyka.
Moim zdaniem hip-hopowcy to raczej Ci "raperzy", którzy ubierają się w luźne ubrania i promują maryche i nie przykładają uwagi do "obnoszenia się bogactwem"
Bo gdy patrze na amerykańskich raperów to widze na nich dużo złotych ozdóbek typu:
- złote "łańcuszki" x 10 na szyi
- jakieś sygnety na prawie co drugim palcu ;p
i takie tam inne. Dla przykładu u nas w Polsce nie widać tego złota.
I tym chyba rózni się rap od hip-hopu, raperzy "obrzucają" się "złotem", a hip-hopowcy ubierają się w "za duże" ubrania i palą maryche.
Ja nie lubie jakoś rapu ale mam swoje ulubione piosenki z tego gatunku:
Lil Jon-Get Low,What You Gonna do
2Pac-sporo nie chce mi się wymieniać
Kaye Styles - Prison Break Anthem
I mam pytanie kto zabił 2Pac'a,bo jakoś nie mogę se przypomnieć?
Dr. Dre, Snoop Dogg, Eazy-E, N.W.A (szczególnie The D.O.C.) i oczywiście Ice Cube
Osobiście nie przepadam za amerykańskim rapem, wydaje mi się bezsensowne kiedy co drugie słowo w pisoence to bluzga ;/ Takie jest moje zdanie
Bo sie 'nastwawiles' na wylapywanie bluzgow :P. Sluchaj sobie z tekstem przed oczami. Jest duzo latwiej. Sam tak slucham. No i zobaczysz, ze to nie tylko bluzgi.
Co sadzicie o takich 'raperach' jak akon, lil wayne, soulja boy itp. ;d ?
Gyby nie D.O.C., to Eazy ani Dre by nie mieli za bardzo co w NWA rapowac :D. Dla scislosci - byl ich ghostwritterem (kolesiem piszacym teksty). Cube tez im pisal, ale duzo mniej :P.
Mial tez ciekawy 'wypadek'...
...a teraz 3h przerwy - chemia kwantowa <3...
Nie wiadomo. Ja i tak uwazam, ze on zyje ;d.
Wydaje Ci sie, ze amerykanscy raperzy z dobrym flowem mniej pierdola od rzeczy od rodzimych, bo tekstu nie rozumiesz tak dobrze ;)
Co do 2pac'a też myślę że żyje.
Akon etc. to chyba już nie jest "rap" Moim zdaniem Snoop Dogg też schodzi już na psy.
Kiedyś dużo słuchałem Eminem'a mam płytkę jedną nawet (oryginał ofc), później odszedłem od hip-hopu no i tak już zostało...
Wu Tang Clan, Method Man, Onyx, Redman ;*.
Zabójca niezidentyfikowany :(
Polecam przeczytać historię Tupac'a. Jest bardzo ciekawa i troche tam pisze o tym zabójstwie i o innych rzeczach również. Znajdziecie ją np. na wikipedii.
Co do tego czy Tupac żyje to ... nie przesadzacie troszkę ?:=/ Pozostawmy go w spokoju.
@Down
Jak już zacząłeś temat to wypadało by go skończyć. Też uważasz, że Tupac żyje ? czy może znasz jego zabójce?
Być może masz racje... Może zbyt mało wiem o Tupac'u. Chętnie się dowiem czegoś nowego. Jeśli masz czas to zapraszam na PW. Dzięki, pozdrawiam!
Slucham czegos piaty rok i tego nie rozumiem (nie mowie, ze 120 % rozumiem). Oczywiscie ; d.
Nie mowie, ze tam nikt nie pierdoli od rzeczy. Znajdz mi w Polsce kolesia, ktory pisze takie teksty jak np. NAS, 2Pac. Albo czy znajdziesz mi kogos, kto pisze tak chore teksty jak debile z Onyxa czy z Gravediggaz ; ) ?
Teraz jakos spuscil z tonu.Cytuj:
A co sądzicie o Fat Joe ? ;d
Jego plyty J.O.S.E. i Don Cartagena sa zajebiste. No i byl czlonkiem legendarnego D.I.T.C. i Terror Squadu. Ogolnie bardzo dobry raper.
@Partyzant
Tez bym zrobil ':*', ale moga mnie posadzic o pedalstwo ; ).
@down
Jak ktos dobrze i madrze nawija, to sie az takiej uwagi nie zwraca na bit, ale zgadzam sie, ze bity tez powinny byc porzadne.
Wiekszosc ludzi do danej piosenki przekonuje sie dzieki bitowi :P.
Jakieś tam piosenki pojedyńcze słucham(Snoop Dogg, The Game, Ice Cube, Dr. Dre, Terror Squad), ale wg. mnie do rapu najważniejszy jest bit, Mój ulubiony kawałek to chyba Terror Squad - Learn Back, tudzież Snoop Dogg - The next episode(tutaj chyba featuring Dr. Dre i ice cube)
Kiedyś słuchałem tych 2 kawałków 24/7 ;p
Dr.Dre feat. Snoop Dogg - The next episode
2Pac - Hell4aHustlers
K44 miazdzy 2paca pod kazdym wzgledem. Bycia legenda gatunku 2pacowi odmowic nie mozna, ale zachwycanie sie jego tekstami to ostra przesada. I nie mowie tak bynajmniej dlatego, ze sam slucham nieco innej muzyki, ktora uwazam za lepsza. Ba, uwazam, ze sporo z najczesciej odtwarzanych przeze mnie zespolow ma teksty rownie plytkie (KSU, Motorhead, Nazareth - pewnie niewiele Ci te nazwy mowia, ale zawsze lepiej podac przyklady).
@up
Ale Kaliber i 2Pac to sa dwa zupelnie rozne gatunki rapu. Tu masz psycho rap, a tu gansgta rap i najzwyklejszy rap.
Kalibra, to mozna porownac np. do Onyxa, Gravediggaz, ICP, Eshama itd.
Masz tu probke mozliwosci Paca, jak wedlug ciebie nie jest AZ tak dobry:
Btw. 50 cent jest juz u mnie prawie neutralny ;d.Cytuj:
Look here Miss Thang
hate to salt your game
but yous a money hungry woman
and you need to change.
In tha locker room
all the homies do is laugh.
High five's cuz anotha nigga
played your ass.
It was said you were sleeezy
even easy
sleepin around for what
you need
See it's your thang
and you can shake it how you wanna.
Give it up free
or make your money on the corner.
But don't be bad and play the game
get mad and change.
Then you wonda why these muthafuckas
call you names.
Still lookin' for a way out
and that's OK
I can see you wanna stray
there's a way out.
Keep your mind on your money,
enroll in school.
And as the years pass by
you can show them fools.
But you ain't tryin' to hear me
cuz your stuck,
you're headin' for the bathroom
'bout to get tossed up.
Still lookin' for a rich man
you dug a ditch,
got your legs up
tryin' to get rich.
I love you like a sista
but you need to switch
and that's why they called
U bitch, I betcha.
@down
Jak to o niczym ? Nie znasz zadnej laski, ktora leci na kase ? 2Pac tu przedstawil mentalnosc tych wszystkich pustych lasek, patrzacych tylko na kase itd. Takich typowych pustakow, zalatwiajacych wszystkie sprawy swoimi kobiecymi atutami ;d.
Sam tytul piosenki jest juz wymowny ;d. Napisze bo 'bialemu': Wonder Why They Call You Bitch.
Dla mnie typowy tekst o niczym, ale to juz kwestia gustow...
No, nareszcie osobny temat.
Jeżeli chodzi o moich faworytów to ofc Ice Cube, Biggie, 2Pac, Snoop, NWA, Wu - Tang, Dre... Dużo jest tego, nie chce mi się wszystkiego wymieniać.
@Soulja Boy, Akon, etc.
Soulja Boy jest dla mnie beznadziejny. Akon tak samo.
@Fat Joe
'Don Cartagena' przypadła mi do gustu, ale mało go słucham.
Ostatnio słucham D12. Fajny zespolik ;D
@up
J.O.S.E. jest tez bardzo dobra.
Z Don Cartageny najbardziej podoba mi sie :
http://pl.youtube.com/watch?v=AVQssY4dXhs
Joe jaki wiesniacki stroj ;ddddd. Dzieki tej nucie, sie przkonalem do Terror Squadu.
Teraz znowu caly czas slucham solowek czlonkow Wu i samego Wu :D.
Wie ktoś gdzie można zdobyć płyty członków rodziny Wu ? Bo niektórzy są mało znani a ich teksty naprawdę są fajne.
Oj w Wu-Fam jest strasznie duzo zespolow/raperow. Wiekszosc z nich to underground, wiec o plyty u nas bedzie naprawde ciezko (mowie o oryginalach ; ).
Jedyne, w czym moge ci pomoc, to moge ci wypisac tych najlepszych moim zdaniem. Watpie, zebys ty takiej pomocy potrzebowal ;d.
http://pl.youtube.com/watch?v=9yUk68...eature=related
<3
Co sadzicie o najnowszej plytce Wu ? Jak dla mnie mocno srednia. Zaden kawalek mi sie nie podoba : /. Jak ja bym chcial, zeby nagrywali tak jak na Enter : (...
http://www.lataco.com/taco/wp-conten...daddy-kane.jpg
Czy wy tez uwazacie, ze on jest z ryja podobny do jakiejs jaszczurki ;ddd ?
Mi tam nie przypomina jaszczurki :p. Mam takie pytanie, ten kawałek http://pl.youtube.com/watch?v=fs1xHPU7WwA został sklejony do tego bitu, czy nagrany :X ?
Ostatnio zainteresowała mnie odmiana rapu zwana crunkiem i w związku z tym moje pytanie: Czy zapoda mi ktoś dobre utwory z tego gatunku? Z góry dziękuje.
@Roleq123
Pisalem juz taka liste :P. Jak ci sie spodoba, to napisz, jak bedziesz chcial wiecej.Cytuj:
-Lil Jon (wraz z nim East Side Boys)
-Bia Bia
-Bia Bia 2
-Bitch
-Get Crunk
-Throw it Up
-Real Nigga Roll Call (wyobrazacie to sobie z cenzura ? http://pl.youtube.com/watch?v=i6vqpw9FMIk :D)
-Snap your Fingers
-Play No Games
-What u Gon Do
-Push that Nigga Push That Hoe
-I chyba znane przez kazdego Get Low
Three 6 Mafia (im zdazaja sie czasem madrzejsze teksty)
-Stay Fly
-Act A Fool (razem z Lil' Jonem)
-Doe Boy Fresh (akurat w miare 'madry' kawalek)
-Sippin On Some Syrup
-Late Nite Tip
-Fuck That Shit
-Juice Got Weed
-Bin Laden Weed (zajebisty tytul ;d)
Petey Pablo (...jemu nie :D)
-Raise Up
-Freek-A-Leek
-Sit The Fuck Down
-Club Banger
-Fire
-Jam Y'all
Pastor Troy (a ten, to taki crunkowy wyrzutek. Ma chyba z 5 madrych tekstow)
-Vice Versa
-Just To Fight
-Murda man
-I Represent this
-Well un huh
-Universal Soldier
@NewTimes
Sklejony.
Tak w ogole to Pac z Eazym nic nie nagral. Szkoda ;p.
Alien masz racje Kaliber44, a potem Paktofonika wymiatały. Ale teraz bardzo lubię 50 cent'a on ma coś w sobie
teksty typu -
czyCytuj:
fifty in da house
mouse
średnio mnie bawią..Cytuj:
you bitch nigga hoe
suck my toe
50 ma nawet dobr bity i chujowy tekst, można go słuchać idąc na kolejke, bo już w niej to zbrodnia i zabójstwo rapu.
Co do akona i soulja BOYa, to porównywanie ich jest w ogóle zajebiste, akon na początku nagrywał naprawdę dobrze (płyta fiesta riddim z 2003) a potem w więkoszci słabo. Ten drugi to w ogóle tragedia, raper dla 12 letnich dziewczyn, ewentualnie dla czarnuchów na imprezę.
Według listy chamill~ z początku tematu
1. Pac, Nate Dogg, Guru, Jedi Mind Tricks, Immortal Technique, Warren G, Tech n9ne, Ghostface, Nas, stare kawałki 213 i akona
2. Zespoły? Wu-tang, Royce~, Gangstarr, D12, bone thugs 'n' harmony, Smiff&Wessun
Fiesta Riddim - Akon - Gunshot
Kiedyś
Snoop Dog (Hmm, The Next Episode to było coś),
Eminem (Ta, ale to ciota ; [),
50 Cent (Ale się nim jarałem, a teraz może 2 utwory na rok przesłucham)
2Pac (Tak, tak. Legenda.)
Xzibit (Nadal czasami słucham. Harder/Paparazzi)
Ale jak poznałem Hardstyle. To USA nara ; PP
Hardstyle <33
Narka dzieci Eminema ;[
Dobra chami, mam prośbę. Podaj mi tytuł tego dissu
http://pl.youtube.com/watch?v=6v1WwJFvS3g
187um Killa
Up@
Miłego skakania niczym kangur.
Down@
Dzieki.
Eminem,Dr. Dre,50 cent,Snoop Dogg,Xzibit.
Słyszeliście o tej plotce,którą wymyśliła polska grupa pedałów ?
Wymyśliła,że Eminem powiedział:"Nie będę śpiewał żydom i polakom" i spalił polską flagę podczas jakiegoś koncertu.
Oczywiście to jest stek bzdur,którą wymyśliła grupa gejów za wulgarne słowa w piosenkach w ich stronę.
W internecie było o tym bardzo głośno.
Gowno, nie mistrzostwo. Diss jest bardzo dobry, ale bez przesady. W dodatku tekst nie jest Eazy'ego (w ogole on ma moze z 2 piosenki napisane przez siebie).
Zajebisty diss to jest np. Beef Biggie'go, Ether NAS'a, No Vaseline Cube'a.
Btw. jak mozna sluchac West i nie wymienic Doktorka i 2Paca ; ) ?
Ja sobie dalej Wu slucham :P. Jak dzisiaj ogladalem ich stare teledyski, to az mi ciary chodzily po plecach (tak reaguje na muzyke, ktora mi sie BARDZO podoba) :D.
http://pl.youtube.com/watch?v=Igt-jW4e8ts
co o tym sądzicie? Jak dla mnie kozak.
Hmmm, pamiętam jak to z 7 lat temu sie słuchało u kuzyna kasety Eminema i piosenki "Withnout Me". Szkoda, że te czasy nie wrócą:( Z amerykańskiego rapu słucham Snoopa (ten nowy indyjski kawałek taki sobie), Dre, Pół dolara ( i paru innych;)
Pozdrawiam!
Up@
Niezły kawałek
Panowie obiecalem kumplowi, ze nagram mu skladanke Czarnej muzyki.
Jako, iz niedawno spalil mi sie dysk, gdzie mialem 80gb muzyki to potrzebuje waszej pomocy.
Potrzebuje jakis waszych propozycji co moge sciagnac.
Dobry bit, Dobry tekst wiec ?
Cos typu Lil'Wayne-Fireman, Nas-Hero, 2Paca, Ice Cube'a.
Tylko mi tu nie wymieniac Snoopa i 50 centow i innych miernot.
( Snoopa ma cala dyskografie).