Ma ktoś coś takiego? Ostatnio zainteresowałem się trochę tematem kopii zapasowych, zacząłem czytać różne dyskusje w internecie oglądać youtube i doszedlem do wniosku ze w sumie to jest ciekawa koncepcja żeby mieć własny serwer w domu.
Np. coś takiego https://www.x-kom.pl/p/1349981-dysk-...ogy-ds225.html
Podłącza się to na stałe obok routera i można skonfigurować tak że wszystkie zdjęcia z telefonu od razu tam są przesyłane i wgrywane na dwa wbudowane tam dyski SSD. Jeden dysk jako główne miejsce przechowywania danych, drugi jako backup jakby pierwszy się spalił + co tydzień podłącza się do tego trzeci zewnętrzny żeby zsynchronizowac nowe dane z tygodnia i odkłada do szuflady. W domu rodziców można wziac dorzucic tanszy z pojedynczym dyskiem jeszcze i spiąć to razem w jedną sieć, tak że mamy backupy na roznych urządzeniach w roznych budynkach
Ofc da się tam też wejść z komputera przez wifi i skonfigurowac pod inne zastosowania:
- własna lokalna wersja menedżera haseł takiego np. Bitwarden - osobiscie teraz uzywam standardowej wtyczki do firefox i moje hasla sa w ich chmurze czyli jak firma jebnie to hasla znikna
- kopie dokumentów, pdfy lub zdjęcia
- kopie prywatnych repozytoriów kodu z githuba
- podobno da sie tak zrobic ze przekierowuje się ruch internetu przez taki serwer lokalny i wtedy wycina ok 3/4 reklam bez adblocka
- inteligentny dom, automatyzacja robotów sprzątających i innych urządzeń, nie znam tematu za bardzo ale ludzie tego uzywaja
Załącznik 389304