Interesujecie się wyrobem takowych? Jakie najciekawsze/najlepsze z takich 'samoróbek' próbowaliście?
Ja w zeszłym roku miałem nadmiar ciemnych winogron, co zmotywowało mnie do zrobienia mojego pierwszego wina - teraz połowa uzyskanego jeszcze leżakuje (~20l), a w ostatnim czasie nastawiłem 3 nowe: z kiwi, rabarbaru i bananów.
Jest masa ciekawych przepisów na necie: od klasycznych wiśni, winogron, czy jabłek, przez wina z mleczy, brzozy i zbóż, aż po egzotyczne jak z cytrusów, bananów, czy granatu.
Sprzęt nie jest też zbyt drogi (o ile omija się supermarkety:) - butla 5l stoi na allegro od 9zł, 10l od 35zł. Sam wyrób to koszt głównie drożdży (z ~2zł na pojemność do 35l), cukru i owoców (lub nie, jeśli mamy z ogródka;d).
W temacie o hobby wspomniano też o piwowarstwie - @Feron3K ; rozwiniesz temat?:D