Tutaj zapraszam do dyskusji na temat typera, typów i wszystkiego z tym związanego, zasady obowiązują takie jak w PN, także luźna atmosfera, ale kurwa bez przesady
Elo
TABELKA LIVE
Tutaj zapraszam do dyskusji na temat typera, typów i wszystkiego z tym związanego, zasady obowiązują takie jak w PN, także luźna atmosfera, ale kurwa bez przesady
Elo
TABELKA LIVE
Proponuję doprecyzowanie regulaminu, chodzi mi głównie o 2 przypadki
1. Wyniki na mecze fazy pucharowej będą trzydrogowe czy dwudrogowe? Punktacja na awans jest przeważnie inna niż wynik do 90 minuty, ja proponuję zostawić 1x2, czyli typowanie wyniku po 90 minutach
2. Co w przypadku równej ilości punktów? Z tego co pamiętam na euro liczyła się liczba trafionych wydarzeń globalnych (zwycięzca, złote rękawice...), więc chyba spoko, w drugiej kolejności to nie wiem
Isco w kadrze odgrywa ważniejszą role, niż w Realu w tym momencie. Hiszpanie mają w grupie Portugalię, Iran I Maroko, każda z tej drużyny powiedzmy sobie szczerze nie ma podjazdu do składu Hiszpanów, liczę na rzuty wolne z okolic 16 oraz możliwość wykonywania karnego ale to już chyba małpa będzie biła.
W ostatnim meczu walnął hat-tricka ale to było z Argentyną XD, a każdy wiem że obrona Argentyny to wielkie XD^2. Maroko i Iran mają podobną obronę jak nie słabsza.
[y]Wqkqg4g037c[/y]
W sumie o ile nie wierzę w Isco jako krula, o tyle takie wysokie stawki za niego dają, że to też trochę mnie dziwi XD
Zawsze to może być powód do dyskusji, tak jak z tą Argentyną, więc nie widzę większego problemu.
https://pbs.twimg.com/profile_images...N__400x400.jpg
Ja szanuję takie głosy, wiara przede wszystkim, więc bez szkalowania mi tutaj, bo będziesz do końca życia oglądał Yarmolenke
możecie pozamykać te typery, bo jusz wygrałem pzdr
A nie powinno się obstawiać tego, kto awansuje dalej? @Crus ;
A co z propozycją, żeby cała kolejka była do wytypowania z góry? Tzn. kursy na wszystkie mecze danej kolejki bierzesz np. 2 dni przed jej startem i wrzucasz, typujemy 16 meczów, potem z 1/8 8 meczów, 1/4 4 mecze itd. tak samo. Bo nie każdy będzie miał możliwość/będzie pamiętał codziennie napisać posta z typami 2-3 meczów.
Aha i w typach końcowych to jak jest "Inna drużyna (80 pkt)" to zakładam, że trzeba podać konkretnie jaka, a nie że wpisujemy "inna" i dostajemy 80pkt jeżeli będzie to jakakolwiek inna niż podane. Tak samo z krulem szczelców itd. Ale warto by było to zaznaczyć. pzdr
gościu nie oszukujmy się codziennie na torga wchodzisz
ale jestem altruistą i myślę o innych
@Crus ; zobacz jeszcze post up, bo edytowałem i dopisałem
Nwm ostatnio nie było z tym problemu a był każdy dzień osobno, jeszcze kwestia systemu punktacji który się może zmienić z dnia na dzień
a czemu ma się niby zmieniać z dnia na dzień, skoro Crus ją ustala
branie kursów buka przecież nie jest obligatoryjne i ma być tylko pomocą dla niego, więc ustali sobie raz punktację i tyle
przecież nie będzie tego apdejtował w czasie rzeczywistym, zresztą skoro kursy są zaokrąglane do całych punktów, to jakieś zmiany nie mają większego znaczenia
jedyny problem jaki ja tu widzę, to że chyba druga kolejka zaczyna się tego samego dnia co pierwsza kończy?
nie było w regulaminie, prawo nie działa wstecz gg:kappa
jeszcze taka sugestia żeby kursy brać z jakiejś strony z większą ofertą np. bet365 - https://www.oddschecker.com/football/world-cup/winner bo jeśli jakiś pojeb sobie rzeczywiście wymyśli picknąć np. Paname czy Tunezję to te 80 punktów jest trochę nieproporcjonalne i niesprawiedliwe
Te na końcowe brałem z forbeta i skybeta, na razie jestem content, ale jak coś to będę patrzył XD
w sumie najlepiej to jest jebnąć jakieś kadry z dupy wzięte i elo
raz nabijesz sobie 80 punkciszuw i wygrywasz xd
Zakładając, że się uda trafić xD
Dziś możliwe, że zrobię już pierwszą kolejkę jak będę w domu ;]
Chociaż jak tak dalej pójdzie, to nie będzie komu grać tego typera, ze mną włącznie
przypomnijcie mi bym zmienił główne typy przed mś
Myślę że to nie w naszym interesie i każdy wykorzysta wszelkie możliwe zagrywki aby wyeliminować rywali i wygrać wyścig szczurów mi też przypomnijcie bo czekam do końca
No już lecę wam przypominać :kappa
Ale bez kitu dawaj na całą kolejkę bo na euro mimo że wchodziłem codziennie to zapominałem na typera wchodzić :zaba
Wie ktoś jak to jest z Fabiańskim i Szczęsnym? Bo póki co na mecz z chile to sobie Szczęsny gola przepuszcza xD
Na MŚ będzie częściej Fabiański czy Szczęsny xD?
szczesny to nasz nr1
szczesny fabianski to recznik
Przecież wiadomo że wygra San Marino
Siemano - rebus na ten rok jest prosty.
http://up.programosy.pl/foto/twa_1.png
jeśli zgadłem to dajcie reput
Załącznik 365259
Siema. Macie linka do walki ?
Szkoda że w typerze nikt nie wpadł żeby tego użyć http://www.sport.pl/mundial/0,161177.html każdy by wkleił 3 fotki i proste liczenie punktów. Pozdrawiam
no ale wtedy by nie było klimatu, wklejasz 3 fotki i 2 tygodnie wolnego, a tak to będzie typowanie, jakieś dyskusje itd
a moze oprocz typera pobawimy sie tez w fantasyworldcup?
https://fantasy.fifa.com/en/home
chyba mozna lige zalozyc jakos, zara sie rejestruje
jacys chetni?
zrobilem lige, chyba ze pan moderator chce sam robic
https://fantasy.fifa.com/en/leagues?...544B52464E3841
pewnie się wielu nie znajdzie, ale ja zawsze chętnie wchodzę w każde fantasy ;]
Tak teraz patrzę na te typy końcowe, i czy nie uważacie, że król strzelców i złote rękawice są trochę za wysoko punktowane w stosunku do reszty?
Typy pewnie wzięte od buka, ale może trzeba by jeszcze dostosować skalę? No bo jeżeli za trafione mecze będzie się z reguły dostawać 2-3 punkty, to wychodzi, że wytypowanie, że Szczęsny zdobędzie złote rękawice jest warte tyle, co 20 trafionych wyników. Trochę to przesada imo. Zwłaszcza, że te rękawice to chyba przyznają jakieś leśne dziady wg swojej opinii, a nie żadne obiektywne kryterium. Z królem strzelców też jest za wysoko. Jeżeli trafisz, że w pierwszej trójce będzie Polska, Kolumbia i Urugwaj (czyli typy niezbyt popularne, a ty jeszcze trafiasz wszystkie 3), to dostajesz łącznie tyle punktów co za króla strzelców Lewandowskiego.
Ktoś tam pisał, że jak postawisz na jakąś Panamę, że będzie mistrzem, to możesz od razu wygrać typera. Z tym że to można łatwo wytłumaczyć tym, że jest to zupełnie niewiarygodny scenariusz, natomiast to, że jakiś Muller będzie królem strzelców, a Schmeichel dostanie rękawice, to nie jest żadne sci-fi, a warte jeszcze więcej punktów niż mistrzowska Panama. Przy takiej punktacji typera prawdopodobnie wygra właśnie ktoś, kto przypadkiem trafi w tych kategoriach (bo nie oszukujmy się, że to w dużej mierze ślepy traf). Imo ten król szczelców i bramkarz to powinny być takie bonusy, że można dodatkowo zgarnąć te parę punktów, a nie że się dostaje więcej niż za wytypowanie całej top3, albo w ogóle więcej niż za wszystkie mecze.
Proponowałbym podzielić te punkty przez ~3. Mniej więcej tak:
- Lionel Messi (3 pkt)
- Neymar (3 pkt)
- Antoine Griezmann (4pkt)
- Cristiano Ronaldo (4 pkt)
- Timo Werner (5 pkt)
- Gabriel Jesus (5 pkt)
- Harry Kane (5 pkt)
- Romelu Lukaku (5 pkt)
- Luis Suarez (8 pkt)
- Edinson Cavani (8 pkt)
- Diego Costa (8 pkt)
- Sergio Aguero (8 pkt)
- Thomas Muller (10 pkt)
- Robert Lewandowski (10 pkt)
- Kylian Mbappe (10 pkt)
- Gonzalo Higuain (11 pkt)
- Olivier Giroud (12 pkt)
- Eden Hazard (13 pkt)
- Isco (13 pkt)
- Mohammed Salah (13 pkt)
- Inny (kto?)(20 pkt)
- Manuel Neuer (2 pkt)
- David de Gea (2 pkt)
- Allison Becker (3 pkt)
- Hugo Lloris (3 pkt)
- Thibaut Courtois (3 pkt)
- Jordan Pickford (5 pkt)
- Rui Patricio (8 pkt)
- Danijel Subasić (11 pkt)
- Fernando Muslera (11 pkt)
- David Ospina (13 pkt)
- Igor Akinfeev (17 pkt)
- Kasper Schmeichel (17 pkt)
- Wojciech Szczęsny (17 pkt)
- Yann Sommer (17 pkt)
- Inny (kto?) (20 pkt)
Co wy na to?? discuss
@Crus ;
A tak z innej beczki, to może zakładamy osobny temat do gadania o MŚ? W PN będą gadki o transferach i innych pierdołach, więc żeby tego nie mieszać i nie rozmywać tematów.
Powiem tak, trzeba w ogóle dojść do porozumienia jak będziemy punktować mecze, wiadomo będziemy odpowiednio punktacje skalować, ale musi to mieć jakieś ręce i nogi, w tym momencie to twoje skalowanie nie ma sensu bo nie wiem(y) jak będzie wyglądała punktacja
a co do np. Wojtka to patrząc na trendy z ostatnich 3 mistrzostw to jego złote rękawice są prawie równoznaczne z tym że Polandia wygra, także no nic dziwnego że dużo punktów
Myślę, że jednak dużo bardziej prawdopodobne jest, że dostanie rękawiczki, bo może po prostu bronić dobrze i wyjąć dwa karne i dostanie, a jednocześnie Polska może sobie odpaść w ćwierćfinale.
Zresztą, to nie o to chodzi. Chodzi o fakt, że typ na jakieś złote rękawice jest o wiele bardziej istotny niż typowanie meczów, trochę to dziwne, bo imo powinien to być jakiś bonus.
Nie wiemy jeszcze ile będzie punktów za poszczególne mecze, ale można to odnieść do typowania mistrza i drużyn top3 i już tu widać, że coś nie gra, skoro najniższe wartości za króla strzelców (Messi, Neymar, Griezmann), wynoszą tyle, co za wytypowanie Kolumbii, Polski i Rosji do top3.
a ja myślę że nie
co do strzelców, to nie rozumiem - uważasz że punkty na strzelca są za niskie czy co?xD przecież to przejebane zgadnąć najlepszego strzelca, w porównaniu do rękawic co tak jak pisałem przez ostatnie 3 mś dostawał je po prostu ten bramkarz co zdobywał mistrzostwa, to strzelcem se może zostać ziomek co mu siądą 2 mecze, jebnie 5 bramek i nikt go nie pobije
złote rękawice też bardzo ciężko wytypować, możesz w tym momencie iść w coś pewniejszego typu de gea czy neuer i zgarnąć tylko 5 punktów albo wybrać tego szczęsnego za 52 punkty no ale tak jak ci mówię nie ma opcji że szczęsny dostanie rękawice jak se Polska do ćwierćfinału dojdzie xD
Ale może przeczytaj najpierw dokładnie, co ja napisałem.
Przecież po przecinku masz napisane co nie gra. Ja pierdolę, pijany to do spania -.-
to może inaczej, nie co bo widzę dalszą część zdania, tylko czemu według ciebie to wtedy nie gra