Kontynuacja tematu Wybory prezydenckie 2015 z nową sondą.
Wersja do druku
Kontynuacja tematu Wybory prezydenckie 2015 z nową sondą.
edit: dobra, już jest sonda.
Co do wypowiedzi vOire z poprzedniego tematu:
Głosuj na Dudę, Bronek to najgorszy prezydent III RP, który nie używa swojego mózgu, tylko robi to, co mu każą w PO. W sumie to samo można powiedzieć o Dudzie, że będzie marionetką Kaczyńskiego, ale z dwojga złego wolę u władzy ludzi wierzących w Boga, którzy za wszelką cenę chcą udowodnić, że w Smoleńsku doszło do zamachu i nienawidzących Rosji, od PO, którzy niesamowicie udupili ten kraj przez ponad 7 lat rządów. Zresztą jest duża szansa, że Kukiz ze swoją partią wejdą do sejmu z przynajmniej 15% poparciem, może też PIS wygra wybory i zrobią koalicję (może nawet z Korwinem, jak też wejdzie do sejmu), wtedy będzie potrzebny Duda jako prezydent, nie Komorowski. Nie mówię, że PIS to jakaś super partia, ale na pewno za czasów PISu u władzy było lepiej niż za czasów PO.
Dlatego trzeba głosować na Dudę w II turze, bo mimo wszystko Duda > Komorowski.
Zachecam do głosowania na Andrzeja Dude. Taki sam socjalista jak Komorowski ale
1. Duda jest konserwatywny w sprawach społecznych
2. Socjalna narracja jeszcze o niczym nie swiadczy. PiS dochodził do władzy na podobnych postulatach a rządził rozsądnie. Tak trzeba mowic w demokracji zeby wygrac niestety.
3. Po prostu jest mniejszym złem.
Trzeba zagłosować przeciwko tym pysznym, zadowolonym z siebie i zyjacym w poczuciu kompletnej bezkarności cwaniakom i złodziejom takim jak Sikorski, Kopacz, Szejnfeld, HGW, Grabarczyk. Takze przeciwko tym wywyzszajacym sie dziennikarzom jak Lis i Zakowski. Jak na nich patrze to chce mi sie wymiotowac. Moze to niskie, ale zasluzyli sobie na taka niechec ludzi.
#down
Te wyniki to cały czas sondaż. PKW poda wieczorem od razu całość zamiast tak jak wczesniej cząstkowo.
Pierwsze oficjalne wyniki wyborów
Na dalszych miejscach uplasowali się Janusz Korwin-Mikke - 3,5 proc
beka xD jeszcze wczoraj mial 4.4% teraz 3.5% zaraz spadnie do 1.2 i bedzie oko w oko z palikotem
a ja glupi myslalem ze korwin lekka pipa dostanie 10% a kukiz z 14% max a tu taki armagedon
2 tura duda oczywiscie, miliard razy lepszy niz cwel komorowski ktory dzisiaj na wp pisza ze chce wprowadzic jowy
"Prezydent Bronisław Komorowski zapowiedział w poniedziałek, że chce referendum w sprawie jednomandatowych okręgów wyborczych, zmian systemu finansowania partii politycznych z budżetu państwa oraz zmian w systemie podatkowym."
tak pachnie kupa
wedlug mnie teraz i tak niemozliwe ze komorowski by wygral 2 ture wiec papa
duda do wczoraj przeciwny jowom, teraz hur dur, jowy spoko.
duda jest przeciw obywatelom.
wybieram komorowskiego bo godnie reprezentuje nasz kraj, a nie jakiś młodziak który ze słuchawką w uchu mówi wszystko co mu jarek powie
Dobrze, że Bronek sam sobie przemówienia szykuje
Duda. Chociażby dlatego, że to pewien "powiew" czegoś nowego.(mimo że śmierdzi szambem na kilometr)Na mordę Komorwskiego już nie mogę patrzeć. Niestety, demokracja to najgłupszy ustrój świata, więc sytuacja wygląda jak wygląda.Debilni ludzie, którzy cieszą sie że zaglosowali na Antysystemowca (kukiza), który kilka lat temu popierał PO,który dąży do dwupartyjności PoPis, który nie ma pomysłu oprócz jow, który chce łączyć zarówno lewice jak i prawice.Jajebie gg polacy,gnijcie w tym postkomunistycznym, gównanym kraju, dajcie sie dalej manipulować,okradać.Mnie za 2 miechy juź tutaj nie bedzie.GG
Wybór miedzy strzalem w morde i kopniakiem w dupe.
Jesli uda mi sie zaglosowac, to przeciw Komorowskiemu.
ja tylko przypomne ze jesli korwin na kogos zaglosuje to oczywiscie na komorowskiego
oszczędź sobie wstydu już
https://www.facebook.com/events/363780757157195/
13 godzin od rozpoczęcia wydarzenia, a już tyle ludzi. myślę, że głównie Ci którzy popierali kukiza, jkm.
ja sie nie zalamie jesli wygra duda
po prostu komorowski jest lepszy pod kazdym mozliwym wzgledem, tyle ze latwiej go hejtowac, bo juz prezydentowal, wiec jest za co
najbardziej mnie dziwia korwinisci, ktorzy glosuja na wiekszego socjaliste, tylko po to, zeby zrobic na przekor urzedujacemu prezydentowi - dokladnie to samo, co sami zarzucaja polakom "na po zeby nie wygral pis"
wsrod kandydatow nie bylo wiekszego socjalisty od dudy
Właśnie o tym w poprzednim temacie mówiłem. Od progresu jakim było pojawienie się różnych alternatywnych ugrupowań i przede wszystkim społecznego wzrostu zainteresowania nimi wracamy znowu do walki PO-PiS i tego niechlubnego głosowania PRZECIW jednej z nich...
Niestety wygrana Dudy (Która chyba jest już przesądzona) raczej tą sytuację tylko zaogni co prawdopodobnie skutecznie scenę polityczną na kolejne kilka lat.
Na kogo zagłosuję? Niestety kandydaci tragiczni, kto nie wygra będzie dokładnie ta sama sytuacja, po pierwszy raz w swoim życiu (I szczerze mam nadzieję, że ostatni) na wybory nie pójdę.
Szkoda, że niska frekwencja nie unieważnia prezydenckich, to akurat byłoby ciekawa sytuacja gdyby odbyła się II tura z tymi kandydatami i byłoby za mało osób by wybory uznać ;p
Nie jestem za socjalizmem, ale wolę socjalistę niż tego kryminalistę i idiotę Komorowskiego.
szczęście w nieszczęściu elektorat PO jak i PIS przechodzi w stan wymarcia więc może jeszcze jest szansa za kilka lat na normalność
duda to mało szkodliwy człowiek, za którym stoi nieznająca się na niczym partia. też będzie nas okradał, ale w mniejszym stopniu niż bronek.
bronek to wysoce szkodliwy człowiek, za którym stoi wyrachowana, złodziejska partia. do tego kryminalista i człowiek nie mający chociaż krzty dobrego wychowania.
niech ktoś przypnie ten filmik dla każdego, kto chce znowu wybrać komorowskiego xD
https://www.youtube.com/watch?v=zWhVc7YO4Jg
mam nadzieje, ze w pazdzierniku koalicja kukiz-korwin-braun i inni zdobędą wiekszosc w sejmie. ja juz uswiadamiam wszystkich znajomych, ze poswiecenie pół godziny na wybory to wyższe zarobki przez kolejne kilka lat xD
Jesteście strasznie krótkowzroczni, ale zadam inne pytanie. Przypuśćmy, że jestem zażartym socjalistą, ale bardziej podoba mi się Bronek, bo jako jedyny jeszcze jako tako jak człowiek się zachowuje, na kogo powinienem zagłosować? Na prezydenta, czy na marzenia? Pytam poważnie jak wy to widzicie, bo na teraz jest tu prowadzona dyskusja ideologiczna mijająca się z celem.
duda ma 100x lepsza prezencje i dlatego bedzie naszym nowym prezydentem
ta? to wytlumacz to
https://i.imgur.com/Yc3v19C.png
Pudło, u mnie skacze się po parapetach, ale wracając do tematu na kogo powinienem oddać swój głos, na osobę, która IMHO prezentuje się lepiej, czy na osobę, która ma lepsze poglądy polityczne?
@down
Na poprzedniej stronie dowiedziałem się, że Duda to typowy socjalista, ale pomińmy tutaj nazwiska. Mam do wyboru 2 osoby. Którą powinienem wybrać na mojego przedstawiciela?
To ktorys z tych panów w ogole ma jakies poglady polityczne?
Na nikogo. Oboje sa siebie warci.
Pis rowna sie klerykalizacja panstwa, Po ruchaniem obywateli. Obie opcje mnie sie nie podobaja.
Zreszta, nawet nie do konca uwazam ten kraj za swoja ojczyzne. Zycze mu jak najlepiej, ale poglady mam bardziej kosmopolityczne.
"Hurr durr Duda zly, Komor zajebisty"
No szkoda, ze PO zjebalo wszystko co tylko moglo przez tak krotki okres sprawowania wladzy.
Niektorzy widac lubia podnoszenie podatkow, prezydenta ktory przez cala kadencje nie zrobil nic oprocz podpisywania dokumentow ktore przysylal mu donek ;d
Ale co tam, duda to chuj. XD A kaczynski jest niski i sepleni, dlatego go nie wybiore, chuj z pogladami kto by na to patrzyl XD PIS TO ZLOOO PANSTWO KOSCIELNEEEEE I POLICYJNE XD
@alien ;
No wiadomo, ze duda to przydupas kaczora, ale chociaz mam takie wrazenie, ze on chce dobrze dla tych polakow(biore pod uwage decyzje PISU) a PO to wprost pluja nam wszystkim w twarz, podejmuja same negatywne decyzje SPECJALNIE po czym wchodze do tematu " KOMOR ZAJEBISTY" to sie serio zalamuje.
Juz nie mowie o tym czy partia komunistyczna czy socjalistyczna czy chuj wie jaka, po prostu oni jakos staraja sie cos wywalczyc dla obywateli a PO ma po prostu wyjebke, byle odsiedziec swoje, wziac hajs, sprzedac pare umow dla zachodu i rosji i wyjebane, bo w tej chwili to tak wyglada.
ja nie glosuje, dlaczego? bo jak na stole lezy do wyboru jablko lub gruszka to mowie pierd*le wole ananasa. Taka metafora
Obydwaj są siebie warci. Duda, ciągle mówi że przywróci wiek emerytalny XDXD hahaha, każdy kto ma JAKIEKOLWIEK pojęcie jak działa ZUS i jakim jest wielkim bankrutem, wie, że to niemożliwe. Złoży projekt, sejm nie zaakceptuje ktxhbye NO PRZECIEŻ CHCIALEM!!! jestem zjebanym/kościelnym socjalistą, marionetka kaczora,bez jakichkolwiek poglądów, ale chciałem!!! I tak wole Dude jak 99% Korwinistów, bo przecież Komorowski to obraza sama w sobie. Ktoś tak głupi i obłudny nie powinien piastować stanowiska ciecia na parkingu, a co dopiero urzędu prezydenta.
Ja niby jestem za Dudą teraz, z dwojga złego. Ktoś dobrze powiedział, że PoKomorowskie po wyborach uznałoby "wybrali mnie/nas czyli nie jest im zle", po co sie starac, a Pisokaczoduda może podejmie parę ciekawych inicjatyw, aby pokazać się z lepszej strony podczas gdy czuć oddech na plecach pozasystemowych partii. Z 2 strony obawiam się, że Dudaprezydent może poważniej zaszkodzić stosunkom z Rosją.
Dlaczego niby to jest plus? Bo to dobrze ze geje nie moga wziac slubu? Bo to dobrze ze za maridzuanine wsadzaja do wiezienia?
na druga ture nie ide, niech sobie ci pierdoleni starzy ludzie wybieraja w drugiej turze, nic mnie to nie obchodzi kto bedzie teraz prezydentem, to jak wybieranie miedzy usunieciem lewej a prawej nerki
czy wiesz, że człowiek co napisał tę książkę nie jest osobą niezależną, spokrewnioną i sponsorowaną z ramienia PiSu dodatkowo jest oskarżony o pranie brudnych pieniędzy. poczytaj sobie dokładnie na poważnych stronach czy w poważnych gazetach
#wybory
głosuje na Pana Bronisława bo jest bardzo dobry w tym co robi
Nie wiem czy ktoś widział to co wstawił prezydent-rezydent ten spot wyborczy ale beka przednia
komuchruski udaje tera ze zawsze był za jowami pewnie mysli ze ludzie zaglosowali na kukiza bo chcieli jowow xDD
No jakos nie zauwazylem zeby przez czas gdy bronek byl prezydentem zalegalizowali sluby gejowskie i marihuane, wiec do kogo ten bol dupy? XD
Rozumiem gdyby chcial przywrocic kary za posiadanie i zakazac slubow, a on po prostu nic w tej sprawie nie zrobi, MOZE.
Swoja droga ja ani nie pale ani z kumplem slubu bral nie bede wiec wypierdolone.
Duda już 39%, Komorowski 29%, Kukiz 21%. ALe by były jaja, jakby Bronka nie było w drugiej turze xD
Ja bym z góry nie przesądzał wyniku na Dudę chociaż ma większe szanse... Prawda jest taka, że wygra pewnie Duda, będzie prezydentem. Na jesieni wybory wygra PiS(bo widać to już teraz po wynikach I tury. Fotel premiera obejmie Kaczyński. Sytuacja w Polsce się nie zmieni, Kaczyński znowu coś przekombinuję i zostanie znowu postawiony przed sądem, a rząd zostanie rozwiązany i znowu przyśpieszone wybory.
Moja ocena parti:
- PO - z mojego punktu widzenia źle nie jest, dobrze też nie. Bardziej mnie ciągle nasuwa pytanie czemu rzeczy w Polsce są 4x droższe niż w WB... i pytanie czy to kwestia rządu
- PiS - za dużo tam obłudy, wykorzystywania śmierci własnego brata w celu namieszania w polityce, państwo kościelne. I jeszcze zamach na samolot dokonany przez Tuska xd
- Kukiz - co za idioci na niego głosują :P? Koleś jest gwiazdą, poza jowami nie ma planu. Nawet nie orientuję się w prawie państwa i chcę wprowadzić coś co już jest.
- Korwin - za dużo "rewolucyjnych" poglądów. Chcę zbawić kraj. No ale to samo obiecywał lenin i hitler więc ja bym się 5 razy zastanowił. Poza tym jak nie ma przygotowanej mowy(w debacie na przykład) to gubi się w tym co mówi, przez co traci wiarygodność
Podsumowując:
Potrzebujemy w Polsce partii, która ma poglądy Korwina, ale nie chcę ich przeprowadzić w drastyczny sposób. Korwin ma dobre poglądy, ale jest za bardzo wybuchowy i ekspresywny. No widać, że jesteśmy coraz bliżej ideałów, ale no trzeba jeszcze poczekać na właściwy moment, aż wszystkie dziadki z PRLu umrą i ich miejsca zajmą młodzi...
Źródło? @OjciecImperator ;
Dużo ludzi wyjechało za granicę i tam mieszka/pracuje. W Polsce rośnie liczba emerytów, a liczba osób pracujących na ich emerytury zmniejsza się. I teraz pytanie: skąd wziąć pieniądze na emerytury? Były 3 rozwiązania: zostawiamy wiek i zmniejszamy ludziom emerytury, drugie zostawiamy wiek i zwiększamy kilkukrotnie opłaty dla osób aktualnie pracujących lub trzecie zwiększamy wiek emerytalny i nie zabieramy kasy ludziom. PO i Komorowski wybrali 3 opcje. I dla osobiście jako osoby młodej i pracującej było to najrozsądniejsze rozwiązanie problemu. Wiem, że nie jest to do końca w 100% super rozwiązanie dla każdego jednak z tych trzech jest to najlepsze jeżeli chodzi o nieuderzanie ludzi po portfelach. Przypominam, że każdy może się udać na wcześniejszą emeryturę przed skończeniem 67 roku życia, więc wasze argumenty przeciwko Panu Komorowskiemu w sprawie wieku emerytalnego są słabe.
Młodzi w dużej części także są już "zaprogramowani", przyjęli obecny stan jako "strefę komfortu" i boją się poważnej zmiany jaką jest kapitalizm (lękają się go nawet ci, którzy jawnie by na nim zyskali).
A już pełny libertarianizm i wolność to pozostaną w sferze marzeń na wieki. Kultura, konserwatyzm i normy społeczne całkowicie otępiły umysły ludzi. Ten rak mentalny jeszcze przez bardzo długi czas będzie trawił świadomość większości ludzi, ale może sam kapitalizm kiedyś przejdzie...
pamietam, ze w kwestiach gospodarki byles przeciwnikiem kapitalizmu. co sie zmienilo?
@Arktos ;
Osobom młodym tacy jak my jakby podniósł wiek emerytalny- OKEJ
Ale nie osobom które pracowały i miały iść np za 2 lata na emeryture a nagle ten kretyn im przedłuża wiek o ten dodatkowe 3 lata
To jest problem a nie to że podniósł. Nie miał prawa podnosić ludziom którzy już mieli iść na emeryture.