-
Regularne skoki pingu
Witam,
Problem jak w temacie. Od pewnego czasu (3-4 dni) wystepuja u mnie regularne skoki pingu. Internet to 6mb neo, na pozostalych komputerach w sieci problem w ogole nie wystepuje. W ogole by mi to nie przeszkadzalo gdyby nie to, ze gram dosc czesto online i kazdy kto mial do czynienia kiedys z CS czy LoLem wie, ze zatrzymanie na 2 sekundy gry = smierc. Komputer laczy sie z lb za pomoca ich cudownego adaptera (usb sagem xg 760n), ostatnim czasem w ogole to gowno nie chcialo wspolpracowac kiedy odpalalem ten ich program do polaczenia - dopiero jak go zamykalem i laczylem recznie przez dostepne polaczenia sieciowe lapal zasieg. Adapter znajduje sie w odleglosci 15 cm od liveboxa. Sterowniki byly juz przeinstalowane dwukrotnie i ciagle jest ten sam problem ze skokami pingu. Walcze z tym od 3 dni i juz nie mam zadnego pomyslu. Ostatnie moje podejrzenie spadlo na porty USB. Wydaje mi sie, ze moga byc uszkodzone/cos z nimi nie tak poniewaz dosc czesto gdy podlaczam telefon (tethering) lub usb porty nie reaguja (np. telefon zaczyna sie ladowac, ale w systemie nie ma nawet najmniejszej wzmianki o tym, ze cokolwiek zostalo podlaczone).
Ktos cos, jakeis pomysly czego to moze byc wina?
http://screenshu.com/static/uploads/.../76/6ux49z.jpg
Powyzej to o co mi chodzi.
@e
Jednak problem wystepuje tez na innych komputerach w sieci.
Dodatkowo zauwazylem, ze co jakis czas wykrywa mi AP sasiada - byc moze to on zaburza moja siec wifi?
-
1. Zmień kanał wifi
2. sprawdz na każdym kompie w sieci jakimś programem do monitorowania, czy nie ma przypadkiem jakieś aplikacji/usługi, która np. okresowo co jakiś czas coś wysyła/pobiera.
-
Witam, już miałem zakładać oddzielny temat ale na szczęście zauważyłem ten. Otóż mam podobny problem dzisiaj u mnie założono internet 60mb UPC, i wszystko byłoby fajnie gdyby nie rosnący ping. Ogólnie net chodzi niby ok gdy sprawdzam speedtestem to ping jest 20 ale problem pojawia się gdy wchodzę na mumbla albo na jakąkolwiek gre online typu LoL , Wow , cs ping nagle skacze do 300 i nie mogę nic zrobić . any solutions ?
#edit
dodam że kablem działa wszystko ok ale zależy mi na połączeniu wifi
-
@up
Podejrzewam, że za słaby sygał? Masz taką zwykła antenkę wkręconą w router? Nie znam się na tym, ale u mnie pomogło jak kupiłem taką przedłużaną kablem i postawiłem trochę wyże
-
Router który dostałem do umowy nawet nie ma antenki ... podobno ma jakąś wbudowaną, martwiło mnie to z początku ale koleś powiedział że to podobno jakieś nowe routery które testują od jakiegoś czasu
-
Dlatego jak masz wolne siano to warto kupić 'porządny' router za jakąś stówke, na którym będziesz mógł sobie ustalić priorytet na port twojej gry czy cuś.
-
Ja również miałem kiedyś ten problem, zadzwoniłem do dostawcy net'a. Okazało się, że podzielnik w moim bloku miał jakieś małe przepięcie, technik zresetował i wymienił bezpiecznik i od razu się wszystko naprawiło.
-
Problem naprawiony okazało się że musiałem jedynie zaktualizować sterowniki karty sieciowej :) dzieki za pomoc