Reklama
Strona 4 z 16 PierwszaPierwsza ... 2345614 ... OstatniaOstatnia
Pokazuje wyniki od 46 do 60 z 229

Temat: Domowe wino/piwo/nalewki

  1. #46
    Avatar kubaplik
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    inąd
    Posty
    893
    Siła reputacji
    19

    Domyślny

    Cytuj Dawox napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Robił ktoś z was wino z papierówek? I drugie pytanie, da radę zrobić wino w fermentorze do produkcji piwa?

    Wino jest średnie ale nalewki z jabłek wychodzą rewelacyjne. Sam w tym roku nastawię dwa balony z winem z winogron i jedno z ryżu, zobaczymy co wyjdzie z tego drugiego.
    5!
    Otóż mam problem z przegrzaniem procesora, winowajcą jest wysuszona pasta termoprzewodząca. Prowizorycznie nałożyłem krem do stóp, ale było jeszcze gorzej.

  2. #47
    Avatar Celestian hunter
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    Gliwice
    Wiek
    33
    Posty
    1,060
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Kto kombinował z owocami jałowca? Robi się z tego gin, ale piszą też coś na necie o zwykłych nalewkach, czy winach. Jakoś właśnie we wrześniu/październiku zbiera się te jagódki i mam ochotę coś z nich wyczarować ;d

  3. #48
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Cytuj Celestian hunter napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Kto kombinował z owocami jałowca? Robi się z tego gin, ale piszą też coś na necie o zwykłych nalewkach, czy winach. Jakoś właśnie we wrześniu/październiku zbiera się te jagódki i mam ochotę coś z nich wyczarować ;d
    Z jałowca robi się kurpiowskie piwo kozicowe (piłem kiedyś w skansenie w Nowogrodzie, całkiem przyjemny napój) i dodaje się go do finlandzkiego sahti (np. Pinta: "Koniec Świata" i "Happy Crack"), ale używa się ich jako przyprawy. Nie ma w nich za wiele cukru, więc raczej nie sfermentują...

    Wczoraj robiłem Sweet Stouta, ale mam zdjęcie tylko z filtracji... Otrzymałem 22l brzeczki 17BLG, całkiem nieźle
    Załącznik 319711

    Chwilowo przeniosłem browar do mieszkania mojego ojca, nie ma tam teraz lokatorów, więc mogę używać do woli:) jedyny minus to konieczność kupowania wody butelkowanej, bo kranowa ma dużą nadwyżkę żelaza
    Ostatnio zmieniony przez Bardzo fajny druid : 10-09-2014, 09:27
    Szagi's

  4. Reklama
  5. #49
    Avatar Haan
    Data rejestracji
    2005
    Położenie
    Irlandia
    Wiek
    36
    Posty
    2,085
    Siła reputacji
    22

    Domyślny

    Probowales tego Sweet Stouta? Jak smakuje?

    Czy to cos typu cream/milk stout?

  6. #50
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Cytuj Haan napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Probowales tego Sweet Stouta? Jak smakuje?

    Czy to cos typu cream/milk stout?
    Tak, to jest dokładnie to samo:) stout z dodatkiem laktozy, nazwy są wymienne

    Jeszcze się nie ułożył, póki co jest kawowo-czekoladowo-chmielowo-słodki.
    Szagi's

  7. #51
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Milk stout przelany na cichą, a ja nadal nie mam pomysłu na etykietę...

    Załącznik 320416
    Szagi's

  8. Reklama
  9. #52
    Avatar Haan
    Data rejestracji
    2005
    Położenie
    Irlandia
    Wiek
    36
    Posty
    2,085
    Siła reputacji
    22

    Domyślny

    Czy te plywajace brazowe elementy to chmiel?

    Kolor wydaje sie bardzo intensywny. Jak wypada w porownaniu z seryjnym stoutem, np Guinnessem? Jednolity? Nie rpzepuszcza swiatla?

  10. #53
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    pływają płatki dębowe. Chciałem uniknąć dodawania wanilii, bo do zacierania dodałem 50g mleka w proszku (enzymy przerobiły je na pożywkę dla drożdży), które ma tłuszcz (2,6%), wiec dodatkowy tłuszcz z wanilii zabiłby kompletnie piane...

    jest czarne, nieprzejrzyste nawet pod słonce. nie mam porównania, bo dawno nie piłem stouta:D ale zrobię po leżakowaniu w butelkach porównanie z jakimś komercyjnym
    Ostatnio zmieniony przez Bardzo fajny druid : 18-09-2014, 14:22
    Szagi's

  11. #54
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Przygotowanie do wysładzania lambica:
    Załącznik 322645

    A tutaj w kieliszku mój milk stout:
    Załącznik 322646

    Jeszcze musi poleżeć, ale już jest pijalne. Niestety złapało lekką kwasowość, ale to raczej wina wody niż infekcja. Jest czarne, nieprzejrzyste, czuć karmel, kawę i lekkie beczkowe aromaty (takie jak w whisky). Piana jak widać gruba pęcherzykowa, ale jest trwała i ładnie oblepia szkło. Słabop wysycone, pozwoliłem bratu na zrobienie syropu do refermentacji i pewnie coś popsuł, ale w tym piwie nie trzeba dużo CO2. Na przyszłość dałbym tylko więcej laktozy, bo 750g/22l nie czuć w ogóle...
    Szagi's

  12. Reklama
  13. #55
    Avatar Wielkie Zło
    Data rejestracji
    2008
    Posty
    819
    Siła reputacji
    18

    Domyślny

    Cytuj Bardzo fajny druid napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Przygotowanie do wysładzania lambica:

    A tutaj w kieliszku mój milk stout:

    Jeszcze musi poleżeć, ale już jest pijalne. Niestety złapało lekką kwasowość, ale to raczej wina wody niż infekcja. Jest czarne, nieprzejrzyste, czuć karmel, kawę i lekkie beczkowe aromaty (takie jak w whisky). Piana jak widać gruba pęcherzykowa, ale jest trwała i ładnie oblepia szkło. Słabop wysycone, pozwoliłem bratu na zrobienie syropu do refermentacji i pewnie coś popsuł, ale w tym piwie nie trzeba dużo CO2. Na przyszłość dałbym tylko więcej laktozy, bo 750g/22l nie czuć w ogóle...
    Skąd masz drożdże do lambica? Proces warzenia jest taki sam jak dla normalnego piwa czy są jakieś różnice? :)
    Do stouta ile dałeś płatków dębowych? Do swojego świątecznego dałem 20g mocno przypalonych na 16l i zastanawiam się czy nie za dużo :P
    BTW, kwaśność stouta może wynikać z za dużej ilości palonego jęczmienia, ew. jak za długo go gotujesz :P

    U mnie fermentuje świąteczne - 18,5Blg :) Dosyć dużo przypraw (cynamon, anyż, goździki, kardamon, laktoza, suszona skórka pomarańczy i Curacao, imbir), ale starałem się nie przesadzać z ilością.
    Cytuj SedaN* napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    kiedys jak bylem gowniarz, jakies 11lat mialem to na quo vadis nie chcieli mnie wpuscic ale bylem z kumplem i jego ojcem wiec zagadal i weszlismy (w scenach hard mielismy oczy zakrywac.. ALE BYLEM TAKI SZALONY, ZE TEGO NIE ROBILEM :])
    Programiści Torga łączcie się! Zapraszamy:
    http://webchat.freenode.net/
    kanal: #torgdevs

  14. #56
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Cytuj Wielkie Zło napisał Pokaż post
    Cytat został ukryty, ponieważ ignorujesz tego użytkownika. Pokaż cytat.
    Skąd masz drożdże do lambica? Proces warzenia jest taki sam jak dla normalnego piwa czy są jakieś różnice? :)
    Do stouta ile dałeś płatków dębowych? Do swojego świątecznego dałem 20g mocno przypalonych na 16l i zastanawiam się czy nie za dużo :P
    BTW, kwaśność stouta może wynikać z za dużej ilości palonego jęczmienia, ew. jak za długo go gotujesz :P

    U mnie fermentuje świąteczne - 18,5Blg :) Dosyć dużo przypraw (cynamon, anyż, goździki, kardamon, laktoza, suszona skórka pomarańczy i Curacao, imbir), ale starałem się nie przesadzać z ilością.
    lambic bedzie najpierw dwa tygodnie na drozdzas S-33 a pozniej rok na Wyeast 3278 Belgian Lambic blend.
    Zasyp to 2kg monachijskiego, 200g pilznenskiego, 1,2kg platkow pszenicznych.
    Zacieralem z przerwami 40* 15'; 50* 15'; 66-68* 60' i mashout 78*

    do chmielenia 50g Lubelskiego w szyszce postarzonego w piekarniku (po gotowaniu wlasciwie nie ma goryczki)

    otrzymalem 15l brzeczki 15 bgl.


    a stoucie bylo 25g platkow debowych. A slody palone poszly na 15' przed koncem.
    Szagi's

  15. #57
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Lambic półtora miesiąca po zadaniu mieszanki bakterii, ten biały syf na wierzchu to właśnie one. W smaku zaczyna się pojawiać to co czułem pijąc np. Mikkeller Spontancassis - czyli aromat zbliżony do wody z ogórków kiszonych :D latem podzielę piwo na dwie części i do jednej dodam wiśnie a do drugiej morele.

    Załącznik 325628
    Szagi's

  16. Reklama
  17. #58
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    Warzymy dymiony porter na Kuźnię Piwowarów

    5L 11 blg
    Ostatnio zmieniony przez Bardzo fajny druid : 03-02-2015, 10:21
    Szagi's

  18. #59
    Avatar udarr
    Data rejestracji
    2008
    Położenie
    Wrocław
    Wiek
    32
    Posty
    9,350
    Siła reputacji
    24

    Domyślny

    Nie za późno trochę nastawiony ten porter skoro kwalifikacje 21 marca? Im dłużej by leżakował tym lepiej.
    Teoria o nieskończonym rogu obfitości stanowi, iż nigdy nie zabraknie ci argumentów na poparcie tezy w którą z jakichkolwiek powodów chcesz wierzyć. /L.K.

  19. #60
    Avatar Bardzo fajny druid
    Data rejestracji
    2006
    Położenie
    poziome
    Wiek
    32
    Posty
    491
    Siła reputacji
    20

    Domyślny

    11blg to porter w stylu angielskim a właściwie dry stout - na pewno się dostatecznie ułoży do tego czasu. Inna sprawa, że chyba mi słód wędzony wywietrzał, bo mimo 44% w zasypie nic nie czuć.... będę musiał coś wykombinować z wędzeniem na cichej:D
    Szagi's

  20. Reklama
Reklama

Informacje o temacie

Użytkownicy przeglądający temat

Aktualnie 1 użytkowników przegląda ten temat. (0 użytkowników i 1 gości)

Podobne tematy

  1. Piwo - rozmowy ogólne
    Przez Tibiarz w dziale O wszystkim i o niczym
    Odpowiedzi: 237
    Ostatni post: 04-12-2023, 18:58
  2. Kupię NIE MASZ KASY NA PIWO? SPRZEDAJ Gold na infernie KAŻDA ILOŚĆ
    Przez Ximax1243 w dziale Przedmioty
    Odpowiedzi: 2
    Ostatni post: 17-10-2015, 11:43
  3. Odpowiedzi: 11
    Ostatni post: 06-05-2009, 18:26

Zakładki

Zakładki

Zasady postowania

  • Nie możesz pisać nowych tematów
  • Nie możesz pisać postów
  • Nie możesz używać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •